Tujina

FOTO: Narasle vode ogrožajo na stotine hiš v Osijeku, poplavljene tudi srbske vasi

Zagreb/Beograd, 14. 06. 2013 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Hrvaškem so na plano pridrle podzemne vode, v Osijeku je ogroženih na stotine hiš. Reševalne ekipe delajo popis tistih, ki jih bodo morda morali evakuirati. V naseljih pred srbskim Novim Sadom so se morali ljudje umakniti v zgornja nadstropja.

Vodni val na Donavi, ki je v minulih dneh povzročil obsežne poplave in tudi smrtne žrtve, je včeraj popoldne dosegel hrvaško stran, a je bil na srečo 10 centimetrov nižji, kot so pričakovali. Nasipi, ki so jih zgradili, so zdržali, situacija pa je ostala pod nadzorom. Danes hude težave v okolici Osijeka povzročajo podzemne vode.

V Osijeku ogroženih na stotine hiš

Poplave v Aljmašu pri Osijeku
Poplave v Aljmašu pri Osijeku FOTO: Dnevnik.hr

Potem ko je že kazalo, da je Hrvaška končno prestala vodni val, ki je pustošil po številnih evropskih državah, zdaj hude težave ljudem v Osijeku povzroča podtalnica. Drava, ki je dosegla 5,1 metra, za zdaj ostaja za nasipi, a na plano so udarile podzemne vode. Kot poroća Dnevnik.hr, je v Banovi ulici v Donjem Gradu voda prodrla v najmanj eno stanovanjsko hišo, ogroženih pa naj bi jih bilo še mnogo več, po nekaterih podatkih nekaj sto. Na kraju dogajanja so številne ekipe gasilcev in druge službe, ki na vse pretege izčrpavajo vodo. Vzporedno poteka popis prebivalcev, ki se želijo umakniti na varno. Za zdaj evakuacij še ni bilo.

Območje je obiskal tudi tamkajšnji župan Vladimir Šišljagić, ki je zagotovil, da je situacija pod nadzorom. Hrvaški predsednik Ivo Josipović pa je medtem obiskal Batino in dejal, da gre za resno grožnjo, a da so vse aktivnosti izpeljane odlično.

Pri kraju Batina so sicer izmerili 7,7 metra nad običajno gladino, nasipi pa so zgrajeni za do 9 metrov visok vodostaj. Vodostaj danes tam že upada, a vodja centra za obrambo pred poplavami Ivica Nađ pravi, da bo treba počakati vsaj še sedem dni, da voda upade vsaj za dva metra, šele potem pa bo mogoče umakniti nasipe in vzpostaviti prvotno stanje na območju. Vodostaji so sicer s prihodom vodnega vala narasli tudi v Vukovarju.

Poplave grozijo Novemu Sadu

Da Donava narašča iz minute v minuto, danes poročajo iz Srbije. Poplavni val je sicer najprej dosegel Bezdan in Apatin, a v zaščitenem delu Donave ni nevarnosti, pravijo pristojni. Vladislav Milošev, predstavnik javnega podjetja Voda Vojvodine, je povedal, da so nasipi, ki so jih postavili, zdržali. Kot še pravi, se je poplavni val na tem območju začel upočasnjevati, saj je v zadnjih osmih urah vodna gladina na tem območju narasla le za štiri centimetre.

Poplavljena naselja v bližini Novega Sada

Včeraj zvečer so na območju Novega Sada zaradi poplav razglasili izredne razmere. Kot poročajo pripadniki civilne zaščite, sta tam poplavljeni naselji Kamenjar in Ribarsko ostrvo, ki sta v nezaščitenem obalnem pasu. V Sremski Kamenici so poplavile podzemne vode. Donava je s srede na četrtek tam narasla za skoraj 40, danes in jutri pa naj bi narasla še dodatnih 40 centimetrov.

Po vodnem valu na Donavi so Hrvate presenetile narasle podzemne vode.
Po vodnem valu na Donavi so Hrvate presenetile narasle podzemne vode. FOTO: Dnevnik.hr

Zaščitni ukrepi se sicer v Srbiji izvajajo na skupno 430 kilometrih vzdolž Donave, Tise, Begeja in Karašca. Najbolj kritično je stanje v Beočinu, Čereviću in Banoštoru, kjer so hiše zgrajene skoraj v strugi reke. Tamkajšnji prebivalci so se umaknili v zgornja nadstropja, zdaj pa upajo, da bo škoda čim manjša in da bo voda hitro odtekla.

Vodostaje bodo spremljali do konca tedna

Predrag Marić, načelnik sektorja za izredne razmere, meni, da je poplavni val dokaz, da bi morali več vlagati v preventivo. Dodal je, da bodo do konca tedna pozorno spremljali razmere na terenu, če bi se kar koli spremenilo, ob tem pa je okaral tudi nekatere župane, ki da niso opravili svojega dela. "Ogrožene so hiše v nezaščitenem delu. To ne pomeni, da nam ni treba poskrbeti za te ljudi," je dejal za Kurir. Kot pravi, se bodo danes sestali z vsemi predstavniki občin med Bezdanom in Novim Sadom, da bi se z njimi pogovoril o tem, kaj lahko storijo.

Avstrijci ocenjujejo škodo

Medtem v Avstriji že ocenjujejo škodo po poplavah. Prizadetih je bilo 22.000 hektarjev kmetijskih površin in škoda v kmetijstvu bo po oceni kmetijske zbornice precej večja kot po poplavah leta 2002. Najbolj so poplave prizadele zvezne dežele Tirolsko, Solnograško, Štajersko ter Spodnjo in Zgornjo Avstrijo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Masssssd
14. 06. 2013 17.06
+0
Počasi bomo začeli plačevat, karma vse vrne. Kako hudo bo šele takrat ko bomo ljudje morali plačati karmo za klanje ostalih prebivalcev zemlje ki jih maste vsak dan na krožniku. En zelo majhen del se je že plačal med 2 svetovno.
BigLebowski
14. 06. 2013 14.37
+7
Končno si lahko Srbi in Hrvati kar roke podajo....
wild.spirit
14. 06. 2013 14.32
+15
a dons pa ni blo nč copy paste slik iz dnevnik.hr? ;) drugače pa bogi ljudje :( ne morem si predstavljat kako izgledajo poplave, ki pridejo z vodnim valom in ne z deževjem...
am_staff
14. 06. 2013 14.07
+25
neverjetno...bogi ljudje...