Tujina

Hrvaška predsednica: spora s Slovenijo realno ni, lahko plujejo, ne da bi jih kdo nadziral

Zagreb, 14. 08. 2015 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenci so ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, meni hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdorkoli ustavljal ali nadziral," pravi za Slovence.

Piranski zaliv
Piranski zaliv FOTO: POP TV
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v pogovoru za Večernji list menila, da spor o meji med Slovenijo in Hrvaško realno ne obstaja, ker da slovenskim ladjam nihče ne preprečuje plovbe po hrvaškem morju. Meni tudi, da zaplet z arbitražnim postopkom ne bo škodil prijateljskim odnosom med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva je izpostavila, da so Slovenci ljubi sosedje, ki prihajajo na hrvaško morje ter vlagajo na Hrvaškem, kot to počnejo Hrvati v Sloveniji. Zato je treba dvostranske odnose nadaljevati.

A arbitražni sporazum je po njenih besedah nepovratno kompromitiran. "Ne moremo vedeti, koliko so dokumenti in vse, kar je Slovenija predlagala prek svojega predstavnika, lahko vplivali na sodišče," je izjavila v pogovoru, ki so ga v Večernjem listu pripravili v prilogi Obzor po prvih šestih mesecih njenega vodenja države.

Grabar-Kitarovićeva meni, da takšnemu arbitražnemu sodišču nihče več ne more verjeti ter da gre za situacijo, ki je v ZDA znana kot "mistrial". "Torej, to je postopek, ki je izgubil svojo vrednost in ga ni mogoče več nadaljevati," je izjavila.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in slovenski predsednik Borut Pahor
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in slovenski predsednik Borut Pahor FOTO: Twitter/Borut Pahor

'Problem ne obstaja'

"Problem med Hrvaško in Slovenijo realno ne obstaja. Saj Slovenci in njihove ladje lahko brez težav prihajajo v Savudrijsko valo ali Piranski zaliv, kot ga oni imenujejo. Lahko plujejo v hrvaškem morju do odprtega morja, ne da bi jih kdorkoli ustavljal ali nadziral," je ocenila.

Na novinarsko opazko, da bi spori, kakršen je sedanji, v preteklosti zastrupili odnose med Slovenci in Hrvati, medtem ko se zdaj politični odnosi ne prenašajo na odnose med narodoma, je odgovorila, da gre za pozitivno znamenje in dejstvo, da so ljudje z obeh strani sprejeli realnost življenja.

"Problemi obstajajo, treba jih je reševati, a ne na škodo medsebojnih odnosov," je poudarila.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da Hrvaška nima urejenih meja z nobeno od bivših jugoslovanskih republik, pa je odgovorila, da je to posledica politike iz preteklih let.

"Pripravljali so protokolarna srečanja, prireditve in kulturne dogodke, nihče pa se ni pogovarjal o bistvu problema. Neurejena vprašanja, vključno s stališči Srbije o Nevihti in Hrvaški, so posledica politike, ki je pometala probleme pod preprogo in je morda hotela ustvariti videz nekakšnega bratstva in enotnosti, ne da bi se spoprijeli s problemi," je odgovorila Grabar-Kitarovićeva, ki je bila hrvaška zunanja ministrica med letoma 2005 in 2008, ko je imela Hrvaška podobno odprte spore o svojih mejah, kot jih ima zdaj.

Pahor: Z ureditvijo mejnega vprašanja bo sosedstvo in prijateljstvo dobilo trajno osnovo

Slovenski predsednik Borut Pahor pa je v govoru na osrednji slovesnosti v Murski Soboti v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poudaril, da si želi, da se odnosi med Slovenijo in Hrvaško ne bi poslabšali.

Meni, da je vprašanje državne meje elementarno vprašanje državne suverenosti, kar zadeva mejo s Hrvaško, pa je določanje zapleteno, "ker nekdanja razmejitev med sosednjima republikama v okviru SFRJ ni bila dovolj natančna ali pa je bila predmet različnih razlag obeh strani".

Hrvaški in slovenski narod sta si zato precej oddahnila, ko je bil po 18 letih incidentov leta 2009 podpisan arbitražni sporazum, je dejal Pahor, ki upa, da bo arbitražni tribunal nepristransko določil mejo med državama, kot mu to nalaga sporazum. Z dokončno ureditvijo mejnega vprašanja pa bo po njegovem slovensko-hrvaško sosedstvo in prijateljstvo dobilo trajno osnovo.

"Ko smo podpisali, ratificirali in v slovenskem primeru celo na referendumu potrdili arbitražni sporazum, smo si Slovenci in Hrvati končno lahko privoščili privilegij, da se vse do tega zadnjega zapleta nismo več ukvarjali z incidenti, ampak smo poglobili vsestransko sodelovanje. Skupaj smo celo načrtovali pobude za krepitev stabilnosti sosednje regije Zahodnega Balkana. Zavoljo mirne in varne prihodnosti naših otrok se to obdobje ne sme prekiniti. Trajati mora daleč v prihodnost skupne Evrope," je poudaril Pahor.

Pri tem pa ne gre samo za Slovence in Hrvate, pač pa za celotno pravno in politično arhitekturo odnosov med narodi in državami na področju razpadle Jugoslavije, meni Pahor. Ob tem dodaja, da arbitražni sporazum ostaja močan zgled za urejanje mejnih in drugih odprtih vprašanj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
17. 08. 2015 10.47
Če vam rezultati raziskav pri hrvatih, da je 85% hrvatov prepričanih da si imajo pravico prilastiti slovensko morje in govor njihove predsednice ( ki je tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil) nič ne povedo, potem vam ni pomoči. Živite v vzporednem svetu, v iluzijah, stvarnost vas bo udarila po glavi trdo.. Prijatelji ja. Kar še naprej jim nosite denar, govorite hrvaščino, bodo lažje kupovali orožje in paradirali po Zagrebu.
merdzan
16. 08. 2015 14.57
+1
ne vem kaj rabimo dovoljenje hrvatarjev za plovbo po nasem morju??
poslanka sexs
16. 08. 2015 19.27
+1
vi imejte kar morje a mi stajerci se imak odcepimo in se priklucimo k Avstriji vsaj tam imamo ze korosce katere so slovenci leta 1918 isterali iz slovenije
Iniesta
16. 08. 2015 12.07
+2
S Hrvasko ocitno ne bomo nikoli resili mejnega vprasanja ...
Goflja_1
16. 08. 2015 11.26
+3
HA-HA. Hrvati so alergični na Slovence.
kapljač1
15. 08. 2015 21.31
+5
Ko hrvaški politik nagovori slovence, se primite za žep
kure bedne
15. 08. 2015 18.02
+5
Enih par senilnih ljudi vedno dela zdraho med ljudmi. Jutri grem na jadran uživat in ribarit, pa se mi j.... za politike in njihove spore. Zame je še vedno Hrvaško morje eno najlepših pa sem že marsi kje bil. Lp.
Uporabnik113189
17. 08. 2015 08.35
Ja, sosedova žena je najlepša, ti se z njo krasno ujemaš in se ji ne nameravaš odpovedati. Vse dokler te sosed ne bo poučil kje so meje.
cool1
15. 08. 2015 18.01
+3
To je mislila Hrvate. Hrvati lahko plujejo zaenkrat, pa da jih mi ne bomo nadzirali......tako Kitarovič , Hdz....!
jg57
15. 08. 2015 18.00
+3
"Hrvaška predsednica: spora s Slovenijo realno ni, lahko plujejo, ne da bi jih kdo nadziral". Kakšna fantastična izjava, a ne ? Borat je pa kar tiho, čeprav sicer zelo rad daje izjave.
marsikajve
15. 08. 2015 17.28
+3
So pa morali ti arbitri fejst podkuriti Hrvatom. Že tak niso dosti pametni ke majo tako predsednico , ki se ji meša zaradi arbitraže. Te cvilijo ko psi, ko jih noter zapreš .
Goky
15. 08. 2015 16.49
+3
Leta 1991 sem šel iz Krka proti Reki in se v Bakru prav na začetku na enemu ovinku ustavil v gostilni. Pred gostilno sem se usedel in čakal natakarja. K meni so pristopili trije starejši moški in prisedli. Nato pa začeli pogovor. Prvi reče vidimo po tablici, da si Slovenec v polomljeni slovenščini je nadaljeval.:" Vejš prijatu zdaj je ura, da dobimo spet slovensku državljanstvu po tulku lejtih. Vi hitru pridte." Kdo je bil ne vem me je pa pustil z odprtimi usti.
Goky
15. 08. 2015 16.34
+2
Kaj ta gospa v šoli ni imela zgodovine?
cool1
15. 08. 2015 18.02
+3
minnaema@yahoo.com
15. 08. 2015 15.51
+0
....alhko plujejo ne da bi jih kdo nadziral! Ej, ej, ej al isamo to smo si Slovenčki zaslužili, da so sosedi prišli v EU ?????
Uporabnik113189
15. 08. 2015 13.42
+8
Že Drnovšek je omenil, da naša država ne premore DRŽAVNIKOV. Imamo pa politike in politikante, med njimi jih je mnogo, ki igrajo za nasprotno moštvo..Imamo pa tudi takšen volivni sistem, da nimamo nobene možnosti, da bi izdajalce in kriminalce izločili. Kot prvo bi morali ljudje imeti pravico izvedeti o kandidatih več o njihovi družinski zgodovini. Kdo so od kod prihajajo, kaj so počeli njihovi starši, s kakšnim kriminalom so se ikvarjali sami. To omenjam zato, ker je govor predsednice sosednje države ŽALJIV in ironičen za vse nas. Upam da se tega ti naši troti zavedajo, nisem pa povsem prepričan. ODZIVA NAMREČ ZOPET NI. Mislim da večina naših politikov sporočila sploh ni dojela ker so preneumni.. Ko ženska uporablja besedo za Piranski zaliv, ki so jo iznašli hrvaški ozemeljski grabežljivci za svoje osvajalske namene je prerstopila Rubikon. Pokazala je kakšna je v resnici. Potem ko uporablja še populističen nastop, da se slovenskim ladjam nič ne dogaja in da imajo prost dostop, je pa sploh presegla meje dobrega okusa. Upam dragi politikanti ( ki še vedno pečete svojo kožo pri sosedih) da se vsaj zavedate kam vse skupaj vodi in s takšnim sosedom imamo opravka. Priporočam vam kar najhitreje storiti harakiri in prepustili prostor ljudem, ki nekaj znajo in imajo hrbtenico. Kakršni ljudje v sosednji državi takšna predsednica.
Uporabnik113189
15. 08. 2015 13.54
+6
Ali se kdo pri nas sploh zaveda kaj pomeni takšen govor predsednika(ce) države?
marsikajve
15. 08. 2015 17.48
-1
So pa morali ti arbitri fejst podkuriti Hrvatom. Že tak niso dosti pametni ke majo tako predsednico , ki se ji meša zaradi arbitraže. Te cvilijo ko psi, ko jih noter zapreš .
Mungos2
15. 08. 2015 13.19
+4
Hrvat vedno sosed, nikoli prijatelj !!
korintos23
15. 08. 2015 12.20
+7
Korinda, še malo in se bomo vozili po svojem, slovenskem morju proti mednarodnim vodam!
marsikajve
15. 08. 2015 12.15
+2
Pahor ne dojema, da je bila republiška meja administrativno določena med Slovenijo in Hrvaško v Tito iz mu , ki ga je obsodila Evropa kot tolaritalni režim in kot tak je ampakršil pravice narodov in ga je treba zavreči kot neveljaven in s tem tudi meje SLO in Hrvaško, ki so bile postavljene v bivši Jugoslaviji. Ker tega g. Pahor ne razume bomo izgubili celotno Istro in s tem stik z odprtim morjem. V tem je problem Slovencev. Ampak g.Pahor vstaja na nekih administrativnih mejah in s tem pelje Slovenski narod v pogubo ljudje.
korintos23
15. 08. 2015 12.19
+2
Tito jin je fajn podkuril a ne? Na domobelce mislim.
samuray1
15. 08. 2015 11.44
+1
Seksipilna Tamburašepička,razen tambure obvlada še številne glasbene inštrumente,med drugimi tudi zelo dobro igra gajde..To mi delaj tamburašica mala.
morjeblata
15. 08. 2015 11.49
+0
morjeblata
15. 08. 2015 11.50
+3
fr@nj0
15. 08. 2015 14.02
+0
marsikajve
15. 08. 2015 10.56
+5
ARBITRAŽA NADALJEVANJE            Tudi Drnovšku se je jeb-lo za Istro, ker je pustil postaviti Hrvaške carinske kontejnere na našo stran. Drnovšek je bil daljnovidni politik pa je vedo , da bo to tak vse EU oziroma Nemčija, pa bojo kontejneri nam ostali. Pozabo pa je, da bodo Hrvati zaradi teh kontejnerov, naše ladje z kitajskimi kontejneri v Reko pošiljali, na carino, pol pa po njihovem morju v Koper spušali. Ta isti kontejneri so zagrenili življenje Joško Jorasu in jih je pred volitvami Marjan Podobnik htev zažgat. Stvar je šla tako daleč , da je moral sam Drnovšek posredovati pri Hrvatu Račanu in sta sklenila nek sporazum samo, da je bil mir. Hrvati so itak  na naslednih volitvah zavrnili sporazum in njihove ribiče v Piranski zaliv poslali, školjke nastavljat. Te so ribe školjke navohale pa so te ribe Slovenski ribiči vun polovili.  Hrvatom pa se je zmešalo od zavisti, kak te zdaj Slovenci dobijo več rib kot oni. Amerikanci so v začetku potegnili s Hrvati. Ko pa smo Slovenci gostili Ruse so si premislili in postali nevtralni. Verjetno so se vstrašili Rusov. Po tihem se strinjajo z zemljevidom iz časa maršala Tita bivši prijatelji tovariša Bakariča in vsi priseljenci iz Hrvaške. Ti so tudi zmagali na referendumu o priključitvi Hrvaške v EU. Pametni Slovenci pa vemo, da  Hrvati ne bodo  odnehali dokler ne bodo tistih ladij s kontejneri , ki grejo v Koper, v Reko preusmerili. Torej glede na povedano je iz dogovora o meji postal dogovor o kontejnerjih. Meni  se pa zdi , da na koncu nam nebo nič istrske zemle ostalo, pa bo meja šla po sredini Dragonje. Na zemljevid bodo namesto Piranskega zaliva, napisali Savudrijska Vala po bo za en cajt  mir. Pol pa bomo tiste zdaj še Slovenske soline Hrvatom dali, ker z njimi je tak sam strošek in tako naprej , do Brda pri Kranju, kak si je že Tito zamislil. Sem pa jaz za ženo, ki ima asparagus doma in nikakor ne raste v naši zemli , z dopusta v Umagu nekaj Isterske zemlje prineso , za asparagus, pa , da vidim, če je ta Isterska zemla sploh kaj vredna. Pa mi žena reče, da sem tak kot naši politiki, da tak dolgo čakam, da vse vrag  vzeme,   naj bi ga takoj v Istersko zemlo posadko pa bi ne rabla hoditi na Hrvaško morje asparagus gledati.
Stjepans
17. 08. 2015 10.34
Carinske kontejnerje sta na našo stran postavila "pametnjakoviča" Bavčar in Janša!
marsikajve
15. 08. 2015 10.48
+2
ARBITRAŽNI SPORAZUM Ker so Hrvati predvideli bojkot arbitraže takoj , ko je bil podpisan sporazum Pahor-Kosur . So , ko se je  začela arbitraža predložili en sam dokument. To je zemljevid razmejitve republik po dogovoru Kardelj-Bakarič- TITO. Ta zemljevid je Bakarič sam naredil.  Verificiro pa ga je Tito, ko je bil enkrat na Brionih fejst nažgan. Bakarič ne bi bil Hrvat, če Tita nebi na--pi--. Tito tak ni vedo kje kateri narod živi. Pa je reko kaj če bi mejo do Brda pri Kranju, kje imam jaz rezidenco, postavo.Bakarič je reko, to bomo pol naredli, ko se bomo osamosvojili. Bakarič je ponaredo  tudi Kardeljev podpis in  Kardelj je za zemljevid zvedel , ko mu je Bakarič reko "Slovenci gotovi ste, ker je Tito to podpisal". Kaj so pa slovenci predložili arbitrom? Po mojem je Slovenija prinesla za najmanj pet omar gradiva in je sodnikom padel mrak na oči, ko so to videli. Pa so sklenili, glede na količino gradiva meja 2/3 Piranskega zaliva Sloveniji. Posebno še potem , ko so pogledali letalske posnetke od Slovencev in videli Hrvaške obmejne carinske kontejnere, ki so še bolj na Slovenskem ozemlju, kot je na tistem Bakaričevem zemljevidu narisano. Arbiter VUKAS  pa je reku, da se je pač Bakarič zmoto v škodo Hrvatom. Ker smo dobili toliko morja je naš arbiter  od veselja ponoro, te  je takoj telefoniral kolegici in se pohvalo, kaj je vse dobrega naredo za Slovenijo. Hrvati niso mogli verjet, da obstaja toliko dokazov o tem, kar ni njihovega in da so že toliko pokradli Sloveniji. Sploh pa da njihov arbiter VUKAS ni dosegel, da nebi kolone ladij z kontejnerji mimo Reke v Koper šibali.   Celo ga.Kitarovičevi je postalo nerodno, da to zve mednarodna skupnost, kolko zemle so Slovencem že pokradli,pa je rekla Milanoviću to moramo bojkotirat. Te je rekla, da so Slovenci  gradivo naknadno s tovornjaki pripeljali in se zato ne grejo več arbitraže, pa še sploh  zato ,ker si Slovenci med sebo telefonirajo in  da vejo več o arbitraži kot oni.  NAJHUJE pa je , ko so še enkrat prisluhe poslušali pa se je slišalo Vukasa kako je z glavnim arbitrom govoro.  Slovenci so pripelali kamion zemljevidov od Zmaga Jelinčiča za časa  Avstroogerske mi pa en kamion evrof. Zdaj se pa odločite. To je bilo tudi za Janšo dovolj pa  je izjavil, da on tak ni bil nikoli za arbitražo in zgleda, da tudi za Istro ne, ker je razorožo Slovensko TO , ki je zasedla Istro leta 91 in oborožo Hrvate s Slovenskim in uvoženim orožjem, da se nismo mogli boriti za našo Istersko in Trdinovo zemlo. Tak nas niso pustili,  da bi se borili za svojo zemlo, tak kot še zdaj ne. Zanimivo je , da je tak isto Tito naredo leta 45, ko so Koprski borci osvobodili precejšnji del Istre. Samo Tito je Koperske borce poslal v Dalmacijo, da tam Črnogorci in Srbi ne bi bili preveč glasni, pa da so lahko Istro priključili Hrvaški.  Stanovnik je pa reko koko so bili partizani tisti , ki so ohranili Slovenijo razen Istre seveda ter Trsta ter Gorice. Ni pa reko , da je Slovenija to zemlo izgubila glih zaradi njih komunistof. Tako je Hrvaška dobila še več zemle, kot jo je imela v času Paveličeve Ustaške NDH, kot nagrado. To je tudi Tuđman povedo, da se je Hrvaški splačalo sodelovati z okupatorjem saj so se znebili mnogo Srbov in Slovencev, ker so jih v Jesenovcu zažgali al pobili. Bog si ga vedi kak je bilo, ker Slovenci nikoli ne bomo dobili odškodnine za to. Pa ne zaradi tega , ker nam jo Hrvati nebi hteli dati ampak zato , ker Slovenci nečejo tožiti za odškodnino. Vrag si ga vedi zakaj ne. Nemce pa smo že najmanj 5x tožili in tudi ne vem zakaj je to tak.
AtaAufbiks
15. 08. 2015 10.27
+10
Kakšna koza! Saj se ne bomo pustili ustavljati v lastnem koridorju do mednarodnega morja, Piranski zaliv je pa itak naš!