Tujina

'Hrvaška nevarna država'

Ljubljana, 16. 04. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
141

Pred poletjem britansko zunanje ministrstvo opozarja na terorizem in organiziran kriminal na Hrvaškem. O nevarnostih se je razpisal tudi BBC, ki omenja atentata na Iva Pukanića in Ivano Hodak. Hrvaška vlada protestira.

Britansko zunanje ministrstvo Hrvaško uvršča med nevarnejše države. Med napotki za potovanje omenja terorizem in organiziran kriminal. ''Do napadov lahko pride tudi v turističnih krajih,'' so zapisali. Obenem poudarjajo, da je stopnja kriminala nizka, nasilna kazniva dejanja pa so redka. Slovensko zunanje ministrstvo medtem nima ''podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.''

Dopust je na Hrvaškem lahko tudi nevaren, opozarja britansko zunanje ministrstvo.
Dopust je na Hrvaškem lahko tudi nevaren, opozarja britansko zunanje ministrstvo. FOTO: Špela Zupan
Odziv na članek na BBC: Gre za netočne in zlonamerne ocene, ki ne ustrezajo dejanskim varnostnim razmeram. Najboljši odgovor o varnosti lahko podajo naši državljani in turisti, ki so Hrvaško obiskali za velikonočne praznike. V tem času nismo zabeležili niti enega incidenta, turisti pa nas obiskujejo v čedalje večjem številu.

Odziv na priporočila britanskega zunanjega ministrstva: Kar zadeva priporočila za potovanje na strani britanskega ministrstva za zunanje zadeve, smo za pojasnila zaprosili britanskega veleposlanika v Zagrebu. Zahtevamo objavo realne in objektivne slike Hrvaške.

Upoštevajte tudi, da so članek objavili 10 dni po pravnomočnem članstvu v Natu, pred katerim je morala Hrvaška zadostiti visokim političnim merilom, med katerimi so tudi pravosodne reforme za boj proti korupciji, organiziranem kriminalu in mednarodnem terorizmu. Zavezala se je tudi k spoštovanju človekovih pravic. Hrvaško zunanje ministrstvo

Britanske oblasti so previdnejše: opozarjajo na še vedno neraziskana minska polja na odročnih območjih, v gorah in na podeželju. Hrvaško letno obišče 267.000 Britancev, ki večinoma uživajo brez težav. Največ problemov je bilo ob sprejemih v bolnišnice, nekaj pa tudi s krajami potnih listin. Svetujejo, naj osebne dokumente vseskozi nosijo s seboj in na plažah ne puščajo dragocenosti. ''Številni hoteli imajo sefe,'' poudarjajo. Prav tako ne izključujejo pojav ponarejenih bankovcev, zlasti po 200 in 500 kun.

Omenjajo tudi tolpe, ki ob cesti prežijo na naivne turiste. Pod pretvezo, da imajo težave z avtomobilom, ustavljajo voznike. "Če priskočite na pomoč, vas lahko okradejo ali vam celo ukradejo vozilo," opozarjajo. Od bolezni omenjajo klopni meningitis in aids.

Atentati na ugledne osebnosti

O opozorilu pred poletjem se je razpisal tudi britanski BBC, kjer omenjajo ''atentate na številne ugledne osebnosti''. ''Zaslišali smo glasen pok,'' je povedala Irena Šurić, ki je 23. oktobra lani s hčerko jedla pico v restavraciji, minuto hoda oddaljeni od stavbe uredništva Nacional. ''Stekla sem ven in v smeri eksplozije. Videla sem zgoreli avtomobil, dim in trupli v plastičnih vrečah,'' je dodala. V eksploziji avtomobila bombe sta umrla urednik Ivo Pukanić in vodja trženja Niko Franjić. Številni verjamejo, da je Pukanić z življenjem plačal zgodbo o balkanski navezi tihotapcev cigaret.

Dva tedna pred atentatom sredi Zagreba je v prestolnici pod streli umrla 26-letna Ivana Hodak, hči znanega odvetnika. Policisti so po umoru na stopnišču domačega bloka prijeli domnevnega morilca – brezdomca, ki naj bi deloval sam. Poznavalci medtem trdijo, da je za njenim umorom mafija, piše BBC. Oče Zvonimir Hodak je v času hčerkinega umora branil zloglasnega Vladimirja Zagorca, pred kratkim obsojenega na sedem let zapora zaradi krajo draguljev, namenjenih za financiranje hrvaške vojne leta 1990. ''Želim si, da bi ubili mene. Hči so ustrelili kriminalci, ki jih je motila moja povezava z Zagorcem,'' je prepričan užaloščeni oče.

Po odmevnih umorih in številnih napadih na novinarje se je strah pred mafijo med prebivalci Hrvaške zakoreninil in še povečal. "Vojni dobičkarji so danes močni poslovneži, ki upravljajo z državnim aparatom,'' piše BBC. Britanski novinar je spoznal hrvaškega kolega Gorana Flauderja, ki naj bi ga zaradi pisanja o trgovini z orožjem kar šestkrat napadli. Meni, da so kriminalci dobro povezani s policijo, saj njegovih napadalcev niso nikoli našli. Trdi tudi, da tožilec ni sprožil postopka, saj se je bal za svoje življenje.

Izginili in umrli

Hrvaški policisti na kraju umora Iva Pukanića in Nika Franjića
Hrvaški policisti na kraju umora Iva Pukanića in Nika Franjića FOTO: Reuters

O učinkovitosti hrvaških organov pregona so se mnogi – tudi v tujini – začeli spraševati o izginotjih, domnevnih ugrabitvah, ki so se v nekaterih primerih končala z najdbo trupla. Turisti, ki so jih po izginotju našli mrtve, so Britt Lapthorne, Irena Mlakar, Viera Malovikova, Andrew John Modistach in Peter Anthony Rushton. Njihove smrti so še danes ovite v skrivnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmarty@email.si
20. 05. 2009 07.13
Al.dino20.05.2009, 07:081 ki je KRAMBERGER gdo ga je ubil turisti smejte se ZLOVENIJI ko piše bedasto sami veste da je to varna država nevarna je za takšne ko take bedarije pišejo to pa se strinjam. hahahah, ja kje s pa ti ta člank pa krambergerja zdej najdu? omg!
Al.dino
20. 05. 2009 07.08
ki je KRAMBERGER gdo ga je ubil turisti smejte se ZLOVENIJI ko piše bedasto sami veste da je to varna država nevarna je za takšne ko take bedarije pišejo to pa se strinjam.
Bolivar
17. 04. 2009 23.03
zogby //12345s Ali katera država sploh zadošča "visokim političnim merilom"?// /Dejansko je težko odgovoriti na to ,kaj sploh so "visoka politična merila" ,ponavadi primerjava z drugimi državami,kajti nikjer ni popolnega miru,se pa države ločijo glede na stopnju kriminala,štetega seveda glede na število prebivalcev./ Super komentar!!! Ni kaj dodati!
4evercvicek
17. 04. 2009 14.09
vinadap - kekec dobiva svoje porcije, brez skrbi. Vidim kaj piše, vendar vidim tudi to da se znajdeš v situaciji z njim, zato glede na to da obvladaš situacijo, prepuščam tebi tvoj gušt. Le kaj bi bilo če bi utihnili vsi "tujci" na tem forumu. Komu bi i kaj forwardiral garje čez Hrvate? "Vsi Hrvatje ste enaki." - prav zato se spravim nate, Resno te ne morem obrvnavati ker nisi objektiven. Veliko več sem pričakoval od tebe glede na tvoje komentarje izpred parih mesecev...hebiga, kako došlo tako ošlo...
vinadap
17. 04. 2009 13.43
4evercviček - ti prvo počisti s tvojim kekcem,če imaš j...a. Prvo glej kaj piše on. Vedno se pa samo spravljaš name. Vsi Hrvatje ste enaki.
4evercvicek
17. 04. 2009 12.11
vinadap - zame je izzov že to kar ti delaš a to da hodiš po vseh mogočih "yugo" forumih in tukaj sproščaš frustracije zaradi prebranega na hr forumih. Da te pitam kao pametnog čovjeka: a so zate merilo za nacijo komentarji raznih forumašev raznih forumov? Ker vse kar opažam v tvojih komentarjih je užaljenost ker je en Ante napisal kako so slovenci grozni a dejtsvo je da na tem forumu nisem iz tvoje strani videl niti milimetra truda da ukrotiš, pardon, "lastno stoko". Dosti lepše življenje boš imel če se ne boš pretirano ukvarjal z komentarji maloumnih, recimo hrvatov na raznih forumih. Večinoma vidim da posplošuješ narod na podlagi komentarjev iz medijev. Mislil sem da se bolj sposoben od tega kar daješ. Če ti še ni jasno, večini v hrvaškem se želodec obrača od takih ekstremistov katere najdeš povsod. Zastopi eno: niti ti niti drugi komentatorji bodisi v slo ali hr nimate podpore od večine naroda...polno kepo vas imajo:)
asan
17. 04. 2009 10.50
Verjetno da so Angleži prišli do podatkov ,da Hrvati pripravljajo odprtje Jasenovca inJadovo pod Velebitom-
vinadap
17. 04. 2009 10.25
katarina - si se kdaj spotaknila ob kekčeve poste? Nisi. Torej? Vedno odpišem v kontekstu v kakršnem sem izzvan in to je to.
vinadap
17. 04. 2009 10.22
scorpion777 - dejstvo je,da so bili Hrvatje med njihovo vojno kristalno čisti,brez napak in grehov,kajneda? Takšno mišljenje govori kakšnemu drugemu,ne pa meni,si še premlad.
ciaobella
17. 04. 2009 10.07
izbruh 17.04.2009, 09:37 Na žalost tvoja trditev DRŽI! Angleži in Nemci so pokupili večji del Toscane, Malorce, kanarskih otokov..."za male pare"... In tukaj žal moram sočustvovati s Hrvati...predvsem Istrani in Dalmatinci! Obalo vam bodo pokupili "za male pare".
sbosbo
17. 04. 2009 10.04
Teddybear17.04.2009, 09:100 Sem pa vsako leto na morju v HR, res je lepo in ljudje so po večini prijazni ampak vse dobre občutke ti pokvari lahko en sam dogodek. Ena sama opazka o Slovencih ali pa neobravnavanje kot enakovrednega turista lahko povzroči, da bo pa naslednjič izbrana druga turistična država za mene, mojo družino pa še kakšni prijatelj si mi pridruži. Da pa ne govorimo o vandalizmu. Zdaj, zaradi enega samega dogodka, si ustvarjati mnenje o nečem se mi ne zdi objektivno. Je pa res, da ti pusti grenak priokus. Vsaj jaz gledam kaj se ti zgodi dobrega ali pozitivnega in po tem se ravnam. Pona vadi je tega le več kot slabega. Kot si pisal o priseljencih v prejšnjem postu, to res velja povsod, se pravi tudi na Hrvaškem. Tam se priseljencev in raznih manjšin ne manjka. Od Romov, Albancev, priseljencev iz BIH itd.
sbosbo
17. 04. 2009 09.58
ciaobella17.04.2009, 09:170 Je pa tudi res, da je Hrvaška oblast koruptivna in kriminalna. Res je, da so oblastniki v Sanaderjevi piramidi večinoma tajkuni in vojni profiterji, ki jih je v HDZ največ. A za turiste to ni pomembno! Se strinjam!!
izbruh@gmail.com
17. 04. 2009 09.37
Ustvarit paniko, spravit Hrvaško gospodarsko na tla, poceni pokupit Jadransko obalo, omogočit "prost pretok kapitala, storitev in turistov" z vstopom v EU in čez 20 let bo cela Dalmacija mondeno letovišče v lasti tujcev. Za delavce bodo najemali Kitajce in Etiopce, domačini bodo pa beračili v stranskih ulicah...
ciaobella
17. 04. 2009 09.17
Je pa tudi res, da je Hrvaška oblast koruptivna in kriminalna. Res je, da so oblastniki v Sanaderjevi piramidi večinoma tajkuni in vojni profiterji, ki jih je v HDZ največ. A za turiste to ni pomembno!
ciaobella
17. 04. 2009 09.15
Pošteno povedano tile Angleži malo pretiravajo. Naj napišejo raje kako se je sprehajati po Angleških mestih in kaka je možnost napada teroristov v Londonu, v primerjavi s Hrvaško. Varnik držav skorajda ni več. So bolj ali manj nevarne. Mislim pa, da Hrvaška še zdaleč ni tako nevarna kot Anglija!
Grizlibear
17. 04. 2009 09.10
Sem pa vsako leto na morju v HR, res je lepo in ljudje so po večini prijazni ampak vse dobre občutke ti pokvari lahko en sam dogodek. Ena sama opazka o Slovencih ali pa neobravnavanje kot enakovrednega turista lahko povzroči, da bo pa naslednjič izbrana druga turistična država za mene, mojo družino pa še kakšni prijatelj si mi pridruži. Da pa ne govorimo o vandalizmu.
Grizlibear
17. 04. 2009 08.50
Res je, da se ti kjerkoli lahko zgodi, da te napadejo, oropajo, ti razbijejo avto ali kaj hujšega in to tudi v ti. civiliziranih državah ampak so za to največkrat krivi priseljenci, kateri z željo po hitrem zaslužku, samopotrjevanju, maščevanju polnijo črne novice. Če mi ne verjamete, berite te novice in bodite pozorni na priimke. Sedaj pa recite, koliko ropov, vlomov, tatvin, vandalizma storijo v LJ storilci brez "ć" (brez zamer do ostalih poštenih ljudi, to so le moja opažanja). Tudi v vseh ostalih mestih po svetu je pač tako, da so glavna žarišča kriminala tam, kjer je največ priseljencev iz manj razvitih držav. Ampak glavni problem pa je, ko oblast si zatiska oči bodisi zaradi korupcije ali pa zaradi nacionalnega ponosa in ne stori ničesar, da bi se zadeva raziskala, storilci polovili in kaznovali oz. drugače preprečevala ta dejanja. Potem pa presenečenje ob negativni oceni drugih držav.
zogby
17. 04. 2009 01.14
12345s 16.04.2009, 23:24 0 Ali katera država sploh zadošča "visokim političnim merilom"? Dejansko je težko odgovoriti na to ,kaj sploh so "visoka politična merila" ,ponavadi primerjava z drugimi državami,kajti nikjer ni popolnega miru,se pa države ločijo glede na stopnju kriminala,štetega seveda glede na število prebivalcev. LP
ArseneLupin
17. 04. 2009 00.05
Kar tako naprej!
mac4_m
16. 04. 2009 23.44
ja gotov se razburja. Šlo je samo za odstranjevanje političnih nasprotnikov, drugače pri njih kriminala sploh ni, h,a ha