Tujina

Hrvaško ministrico ovadili, ker je svarila

Zagreb, 20. 01. 2012 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić so ovadili člani Ljubim Hrvaško – ne v EU, ker je dejala, da državljani ne bodo dobili pokojnin, če v nedeljo ne bodo podprli vstopa v Evropsko unijo.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić FOTO: Reuters

Dražen Keleminec je v imenu Gibanja Ljubim Hrvaško – ne v EU je vložil kazensko ovadbo zoper hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić. Razlog je njena izjava, ki jo je izrekla v oddaji o nedeljskem referendumu o vstopu Hrvaške v EU hrvaškega radia Antena. "Če bomo glasovali proti vstopu v Evropsko unijo, bomo imeli že naslednji teden nižjo bonitetno oceno, kar pomeni, da ne bomo mogli vračati svojih dolgov, pokojnine pa so odvisne od zdravega gospodarstva. Če ne morete vračati dolga, vam naraščajo obresti. Stvari so zelo jasne," je v sredo dejala Pusićeva.

Evropska komisija poudarja, da je referendum o vstopu Hrvaške v EU pomemben korak v zadnji fazi pristopnega procesa Hrvaške. Referendum bo pokazal, kako ljudje na Hrvaškem čutijo o pridružitvi njihove države EU in ali vidijo prihodnost svoje države v združeni Evropi, še meni komisija.

V Gibanju za Hrvaško – ne v EU, ki združuje približno 15 večinoma desničarskih zunajparlamentarnih strank in društev, so prepričani, da je Pusićeva s svojo izjavo storila kaznivo dejanje grožnje volivcem in da je izkoristila svoj položaj v škodo hrvaških državnih interesov. "Od glavnega državnega tožilca Mladena Bajića zahtevamo, naj takoj sproži postopek na sodišču," je novinarjem dejal Keleminec, potem ko je okrog poldneva vložil kazensko ovadbo na sedežu državnega tožilstva v Zagrebu.

Keleminec, ki je bil član več različnih strank, je ocenil, da bi zavrnitev ovadbe pomenila, da hrvaška pravna država ne obstaja več. Nasprotniki vstopa Hrvaške v EU se v ovadbi sklicujejo na zakon, ki določa denarno kazen ali do leto dni zapora za tiste, ki med drugim "s silo, resno grožnjo, podkupovanjem ali na kakšen drug nezakonit način vplivajo na volivce".

Josipović poziva k udeležbi na referendumu

Medtem se na Hrvaškem nadaljuje javna razprava o članstvu v EU, ki zaradi nedeljskega referenduma intenzivno poteka od začetka leta. Predsednik države Ivo Josipović je danes znova pozval državljane, naj se referenduma udeležijo.

Plakat hrvaških evroskeptikov
Plakat hrvaških evroskeptikov FOTO: Reuters

Josipović je dejal, da Hrvaška z vstopom v EU ne bo izgubila svoje suverenosti niti ne bo EU prevzela oblasti na Hrvaškem. "EU je skupnost, ki temelji na povsem drugačnem konceptu, ne na konceptu vladanja, temveč konceptu upravljanja. Hrvaška bo ena izmed 28 držav, ki bo upravljala z EU," je izjavil Josipović na današnji konferenci v Zagrebu, ki je bila posvečena članstvu države v Uniji.

Izguba suverenosti je eden najbolj pogostih argumentov proti članstvu v EU, ki ga izpostavljajo Gibanje za Hrvaško – ne v EU ter večina drugih nasprotnikov hrvaškega vstopa v Unijo.

Zadnje raziskave javnega mnenja, ki so jih objavili tri dni pred referendumom, kažejo, da bo 60 odstotkov anketirancev v nedeljo podprlo vstop države v EU, ki bo predvidoma 1. julija 2013.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobii
23. 01. 2012 06.29
bingo 1
21. 01. 2012 10.09
+2
Gos ministrico Pusič z grdim besedi se ne da nič doseči pač z konkretnim delom se lahko doseže za ljudje kar je resnica stvarnega stanja in dosežka za vse državljane pač to bi bilo večja rast gospodarstva, pokojnine večje in večja zaposlenost pač to bo eden veliki napredek ker vse kar je dobro in z lahkoto se doseže z realizacijo do cilja je veliki napredek-----bingo x Ljubljana------
Danijel Fric
21. 01. 2012 09.37
+2
Hrvati, pošlihtat državo na gospodarskem in političnem področju pa daleč vstran od članstva v EU. Živite od kruha, ki ga boste sami pridelali in čakat da vam ga režejo gospodi iz Bruslja, bodo zelo tanke šnite in brez namaza.
Slava_Rusiji
20. 01. 2012 21.32
-7
Vstop Hrvaške v Eu je tudi slab za našo držsvo. Kam bodo poslali naše carinike na mejah z hrvaško? Na mejo z Italijo? Aja, Italija je že v EU.
Nimivseeno
20. 01. 2012 20.04
+4
Imate svobodo govora, samo ne smete kritizirat gospodarjev.
Nimivseeno
20. 01. 2012 20.03
+3
"Svobodni ste, da delate to, kar vam ukažemo." Bill Hicks
Danijel Fric
20. 01. 2012 19.43
+5
Hrvati zakaj rinete v ogenj, katera od EU članic pa vam je lahko v ponos. Vse države čez glavo zapufane, brezposelnost, korupcija, vsiljevanje bedastih bruselskih zakonov itd. Ob tem kaj imamo mi navadni smrtniki od Evrope bi glasovali sigurno drugače, ne pustite se zavesti evropskim barabunom......
LJUBLJANA.
20. 01. 2012 16.49
+5
naj se razprodaja nase drzave konca, pa ostanemo v EU, ce se to ne konca z jansevo vlado v kar dvomim, moramo iti ven iz EU.
tali?ni tom
20. 01. 2012 16.47
+7
upam da so hrvati res bol pametni in ne tako naivni kot mi slovenci ! z vstopom smo se strinjali da postanemo berači in brezdomci kakor kaže !
XYZ007
20. 01. 2012 16.44
+2
Hrvaška bo ena izmed 28 držav, ki bo upravljala z EU, best stand-up stavek 2012:)
artifakt
20. 01. 2012 16.24
+10
hravaška NE v EU!! ne pustite se zavesti, tako kot smo bili zavedeni mi!! EU bo propadla, preden pa to stori pa bo vsilila svojo ustavo in začela izvrševati to ustavo v vseh državah članicah!! gre za idejo totalitarne evrope, ki jo vode NEIZVOLJENI svet EU!! raje poskrbite za to, da boste živeli sami in od svoje zemlje!! ne nasedajte EU birokratom z polnimi žepi saj bojo pahnili vašo državo v še večjo revščino in bedo!!
European22
20. 01. 2012 18.25
-8
Ti boš pa stal v prvi vrsti da jim posodiš denar, samo dvomim da bodo kaj dobili! Slovenci ko smo šli v evropo smo profiterali veliko, veliko denarja in boosta gospodartva smo dobili, nekatiri so izkoristili to možnost, nekatii pa doma ležijo na naslonjaču in mislijo da jim bo padel sef poln denaja sredi dnevne! Malo morgen! Če slovenija nebi šla v EU bi bili sdaj kot ena srednje obubožanih afriških držav!
konoplja sativa
20. 01. 2012 16.19
+12
lani je bla hrvaška pred bankrotom pridite v eu k se sploh ne zavedate kaj imate v eu boste pa res bankrotiral zgledujte se po sloveniji cene so poskočile minimalno za 130% plače pa dol edino direktorjem so sle gor da se je umetno vzdrzevalo rast plač
European22
20. 01. 2012 18.22
-8
A na hrvaškem so p cene enake kot pred 10 leti, dej ne boi butec, ko smo prišli v evropo ni ena cena ni poskočila, še več, evropski izdelki so bili cnejši, prihod špara, konkurence merkatorju,... In to kar je povedala je čisto rs, kdo bo njim dal denar, Srbi?!? kitajci?!? povej kdo, kako bodo šli iz krize, kako?!? Pomoje tako da se bodo zaprl vase kot S.Koreja, in sanjali o loto zadetku!