Tujina

Hrvaška izenačena s Pakistanom

Ljubljana, 22. 04. 2009 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sosedje nimajo miru. U.S. News je Hrvaško uvrstil med deset s finančno krizo najbolj ogroženih držav: "Za zdaj vrača dolgove, vendar bi se to lahko v kratkem spremenilo."

BBC je Hrvaško označil za državo, ''prekleto zaradi kriminala in korupcije'', britansko zunanje ministrstvo pa jo je opisalo kot nevarno. Nato je The Economist kritiziral njeno gospodarstvo, U.S. News pa je 17. aprila objavil članek, v katerem jo je uvrstil med deset s finančno krizo najbolj ogroženih držav. Na seznamu se je znašla na sedmem mestu, za petimi najbolj ogroženimi: Mehiko, Pakistanom, Ukrajino, Venezuelo in Argentino, torej v družbi petih držav, "ki jih je treba skrbno spremljati". Na drugi polovici popisa najbolj ogroženih so še Latvija, Kazahstan, Vietnam in Belorusija.

Hrvaški proračun je v veliki meri odvisen od turizma, ugotavlja U.S. News.
Hrvaški proračun je v veliki meri odvisen od turizma, ugotavlja U.S. News. FOTO: Reuters

U.S. News izpostavlja, da je Hrvaška prezadolžena. ''Njeno gospodarstvo v veliki meri temelji na turizmu, od česar se v državno blagajno steka 20 odstotkov bruto domačega proizvoda. Ker se bo finančna kriza letos poznala tudi na žepih turistov, bo letos Hrvaška zaslužila manj. Vlada tudi predvideva, da se bo brezposelnost dvignila za 12 odstotkov.'' Časnik priznava, da Hrvaška za zdaj vrača dolgove, ''vendar bi se to lahko v kratkem spremenilo''.

BBC je minuli teden poročal, da so tudi turisti na Hrvaškem lahko tarča neselektivnih napadov, kar je utemeljil z lanskimi usmrtitvami sredi Zagreba, ko sta v bombnem napadu umrla solastnik in vodja prodaje Nacionala Ivo Pukanić in Niko Franjić, žrtev umora pa je bila tudi odvetniška pripravnica Ivana Hodak. Sicer pa je novinar BBC v prispevku z naslovom Hrvaška prekleta zaradi kriminala in korupcije poudarjal, da je "stopnja kriminala na Hrvaškem nizka, nasilni zločini pa izjema". Zadržke za potovanje je izrazilo tudi britansko zunanje ministrstvo.

Hrvaška diplomacija je nato poslala diplomatsko noto britanskemu veleposlaništvu v Zagrebu, saj je ocenila, da je del BBC-jevega teksta zlonameren in netočen ter da ne temelji na resničnem stanju. Britansko veleposlaništvo v Zagrebu je odgovorilo, da britansko zunanje ministrstvo svojim državljanom ni odsvetovalo potovanja na Hrvaško, ampak jih je zgolj opozorilo na teroristične grožnje in organiziran kriminal na Hrvaškem.

Medtem je hrvaška policija dala vedeti, da je Hrvaška varna za turiste, kar so utemeljili s statističnimi informacijami. Tudi premier Ivo Sanader je dejal, da je poročilo BBC "neresnično in napačno. Na Hrvaškem je v zadnjih letih vse več turistov iz Velike Britanije, ki so se lahko prepričali, da je Hrvaška najbolj varna država v Evropi," je med drugim dejal. V ponedeljek pa se je na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva pojavilo opozorilo. Državljanom priporočajo, naj bodo previdni zaradi možnosti terorističnih napadov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

qxyz
29. 08. 2009 11.46
hahahahahaha...ku smešno hahahaha. :))))) sej res ne vem če je najbolj varna...glede na vse pripetljaje, ki so jih povzročili ti hrvoti slovenskim turistom letos...ne vem no...
Mario Fekonja 1
28. 05. 2009 22.50
Hrvati niso varni niti sami pred sabo!!! hehe
Tyr84
26. 05. 2009 13.37
sottozero --- ZAKON
propatria
11. 05. 2009 11.21
@pajtlerblanka iz kje si pa ti, s kosovske mitrovice mogoče?
Buena Vita
23. 04. 2009 20.32
SEJ SEM VEDELA DA IZVIRAJO TALIBANI IZ DALMACIJE
gigi39
23. 04. 2009 19.51
mi tudi ne gremo preko južne meje nekako nam ne potegne tako da jo še z ostalimi 15timi motoristi šibnemo proti zahodu Italija nekako do Brindesia....seveda če bo vreme...zanimivo da je bilo to po prvotnem načrtu da gremo do dubrovnika in potem po dolini neretve nazaj preko bosne itd soglasna odločitev za spremembo plana... dovolj imamo Hrvatov ....
Miran Vavce
23. 04. 2009 13.05
obsedeni na kvadrat!!!!
tajadi
23. 04. 2009 13.00
Bližajo se 1majski prazniki zanimivo vsako leto gremo nekam in seveda na hrvaško smo motoristi in kaj se zgodilo letos.Ja no nič nekako nam ne potegne ker kaj pa če in kaj pa če zopet...in tako bomo malo po Sloveniji in malo do Blatnega in tko vsak po svoje škoda ane!!!Res škoda kaj je naredila ta politika in mislim da večina ali zelo veliko Slovencev ima ta KAJ PA ČE BO TOLE PA AVTO PA MOTOR PA KAK PRETEP BREZVEZE IN OTROCI MISLIM DA VSE TO ROJI PO GLAVI NAM KI SMO RADI ZAHAJALI NA NJIHOVO OBALO ŠKODA!!!!!!!! Tisti ki so že pa tako životarili med poletnimi meseci in so bili veseli vsakega dopusnika bodo pa sedaj še bolj trpeli zaradi politike ki njim ne pomeni prav nič le še več bede!!!Zato ta sovražna nastrojenost ne prinaša nič dobrega ne njim ne nam!!!!
marija120
23. 04. 2009 12.54
OBSEDENI Z HRVAŠO
boki-bgd
23. 04. 2009 12.32
Vidim da lepo govoris Slovensko, se pa raje v Pakistan (Hrvaško) preseli če ti afganistan (Slovenija) ni všeč. Kaj počneš potem v Sloveniji kolpa je le nekaj kilometrov stran v eni uri boš v svojo lepi domovini noben te ne ovira še veseli bomo.
propatria
23. 04. 2009 12.24
"Hrvaška izenačena s Pakistanom", Slovenija pa z Afganistanom!
boki-bgd
23. 04. 2009 12.05
Je pa zelo zanimivo dejstvo da Hrvate ne mara niti en sam sosed ne Slovenci, ne Srbi, ne Bosanci, Ne Madjari, Ne Italijani, Ne Črnogorci očitno niso vsi sosedi zmešani vsaj normalen človek bi pomislil ne more bit prefuknjenih 8 narodov pa sovraži uboge revčke brez razloga. To se je zdaj zgodilo svet jih je spoznal da gre za fašistički režim politike ki jo Hrvaška uporablja s takim obnašanjem si bo nakopala še več težav.
sottozero
23. 04. 2009 12.03
Mogoče je vse skupaj pretiravanje... Ampak zabava me Sanader s svojim kabinetom...in njegov zaripel obraz ob ocenah BBC in US news... ...Škoda, da Srbija nima morja...dvomim, da bi še kdo šel na Hrvaško!
boki-bgd
23. 04. 2009 11.44
Zakaj Hrvaška noče na arbritražo odgovor je enostaven En Nemec ali Belgijec ne pozna zgodovine Jugoslavije in kaj bi se zgodilo na arbritraži takole ... Tujec bi odprl zgodovinske knjige in bi ugotovil da je pol Istre nekoč pripradalo Sloveniji in Italiji in s tem bi sama sebi nakopala dodatne probleme in totalno izgubo. Hrvati se tega presneto dobro zavedajo in zavlacujejo spore ravno zaradi tega da bi nas na hinavski nacin okrog prinesli. Istra nikoli ni bila Hrvaška Tito je menjal Istro za Trst v beogradskih arhivih se danes obstajajo dopisi v katerih pise da je Istra last ljudstva Jugoslavije in ne Hrvaške in bi te papirji kmalu se znašli na mizah arbritražne komisije.To hrvati vedo in se zato izgibajo arbritraži
Uporabnik113189
23. 04. 2009 11.38
boki-bgd23.04.2009, 11:23, tvojemu komentarju nimam kaj dodati, ker sem popolnoma istih misli.
alojzrijavec@gmail.com
23. 04. 2009 11.28
KUPUJTE DOMAČE LETUJTE DOMA.ISTRA NI BILA NIKDAR HRVAŠKA TO OPISUJE TUĐMAN V SVOJI KNJIGI.POGLEJTE MALO V KNJIGE IN BOSTE UGOTOVILI KAKO SO HRVATI NASILNO SPREMENILI PO OBDOBJIH STRUKTRO ŽIVEČEGA ŽIVLJA POSEBNO PO LETU 91.
boki-bgd
23. 04. 2009 11.23
Stari tkole ti povem. Srbi ti vsaj povedo v obraz kaj si mislijo če bo mislu da si krten ti bo tudi reku ne pa khinavsko k Hrvati k tam ti na morju glumijo prijatelje potem ti pa jbe kri Slovensko ko obrneš hrbet in niso nacionalisti kar jaz najbolje vem ker živim u Beogradu kot Slovenec. Sicer imaš extreme kot v vsakem narodu vendar pa večinoma ljudje niso nacionalisti kot na Hrvaškem kjer še v Merkatorju nočejo kupovat zaradi spora na meji. Dajte se fantje zbudit sej se vidi da so ...no comment imajo 1000 km morja tle pa Sloveniji hočejo še tisto revščino ki jo imamo vzet.Pa Trdinov vrh, pa prekmurje povsod bi premaknili mejo.Niso niti srbi idealni samo v primerjavi z Hrvati če bi se raje odločil za sosede bi Hrvaško izbrisal pa njih izbral
boki-bgd
23. 04. 2009 11.08
Nisem Srb ampak sem Slovenec iz Beograda. Če nekdo pozna dobro te ljudi jih jaz poznam ki ze 10 let zivim med njimi.
Uporabnik113189
23. 04. 2009 09.35
Hrvaška politika si je s svojim napadalnim odnosom do sosednjih držav nakopala same težave. Država, ki živi od turizma, bi morala že v osnovi spoštovati najbolj različne rase in ljudstva, ker je vsak bodoči turist. Ti kret*eni pa so s svojo rasistično politiko in etničnim čiščenjem izkopali sami sebi globoko jamo. Danes se kažejo šele prve posledice, preden bo konec bo še mnogo huje. Spor s Slovenijo pa je največja napaka, kar so si jih lahko privoščili. Slovenci jih pač poznamo do dna duše in v javnost prihajajo njihove skrivnosti, ki jih ne morejo skriti. Ko pa si enkrat pod drobnogledeom medijev, gre vse samo na slabše. Marsikaj bi si lahko prihranili, bilo bi zelo preprosto.. Priznali bi mejo po Londonskem sporazumu, že v nekaj mesecih vstopili v EU in v klratkem letu bi vsi na meje že pozabili.. Uspeli bi se pretihotapiti brez podrobnega pregelda. Ampak njihova politika je nora. Cela Istra ni bila nikoli hrvaška, oni pa kar trapajo da ne dajo svoje zemlje. Svojo neumnost bodo izjemno drago plačali. Izpad turistične sezone, sramota v tujih medijih, ki jih bodo zelo pozorno spremljali, na dan bo prišla njihova ustaška preteklost. Potem se bo šele prav začelo. Spor s Slovenijo zaradi nekaj zemlje in grmovja, ki nikoli ni bil njihova- izjemno težka strateška napaka naših sosedov.
Neurath
23. 04. 2009 09.14
IN kdaj boš ti PrvoNorec za svoje bedastoče zapisane dovolj jasno ter glasno za kakšno tožbo?