Tujina

Hrvaška začela uporabljati schengenski informacijski sistem. Kolone na mejah bi se lahko skrajšale

Zagreb/Ljubljana, 27. 06. 2017 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaška je začela uporabljati schengenski informacijski sistem. S tem bosta Slovenija in Hrvaška lahko izvajali izmenično ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih EU na način, da bo Slovenija kontrolirala osebe na vstopu v Slovenijo, Hrvaška pa osebe na vstopu v Hrvaško. Slovenski policisti menijo, da bi lahko to povečalo pretočnost prometa na meji.

Hrvaška začela uporabljati schengenski informacijski sistem.
Hrvaška začela uporabljati schengenski informacijski sistem. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenski policisti z optimizmom sprejemajo današnji vstop Hrvaške v schengenski informacijski sistem, s tem pa možnost izvajanja ciljnega namesto sistematičnega nadzora potnikov v eno smer. Na Policijski upravi (PU) Novo mesto pričakujejo, da bo tak način izvajanja mejne kontrole ugodno vplival na skrajšanje čakalnih dob za prestop državne meje.

Kot je povedala Alenka Drenik s PU Novo mesto, bo "po pridobitvi dostopa do schengenskega informacijskega sistema Hrvaške v skladu s smernicami Evropske komisije lahko na izstopu iz Slovenije slovenska policija izvajala ciljno usmerjeno kontrolo državljanov EU in Švice, kar bo po pričakovanjih imelo vpliv na pretočnost prometa na mejnem prehodu. Enako bo lahko hrvaška policija izvajala ciljno usmerjeno mejno kontrolo državljanov EU in Švice na izstopu iz Hrvaške v Slovenijo".

V Zagrebu sicer menijo, da uvajanje schengenskega informacijskega sistema ne bo imelo večjega vpliva na pretočnost prometa potnikov in vozil na mejnih prehodih. So pa iz hrvaške vlade sporočili, da pomeni pridružitev sistemu pomemben korak k izpolnitvi kriterijev za vstop v schengensko območje.

"Na vstopu v Slovenijo bodo slovenski policisti izvajali sistematično mejno kontrolo vseh potnikov. Hrvaški policisti pa bodo lahko izvajali ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih Evropske unije in Švice ter sistematično kontrolo državljanov tretjih držav," je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Na izstopu iz Slovenije bodo policisti lahko izvajali ciljno usmerjeno mejno kontrolo državljanov  EU in Švice ter sistematično mejno kontrolo državljanov tretjih držav. "Hrvaški policisti pa bodo izvajali sistematično mejno kontrolo vseh potnikov," je še povedal Menegalija.

Hrvaški premier Andrej Plenković se je ob tej priložnosti udeležil predstavitve sistema na policijski postaji mejnega prehoda Bregana. Hrvaški varnostni organi namreč od ponedeljka znova izvajajo mejno kontrolo v svojih kabinah na starem mejnem prehodu Bregana in ne več na Obrežju skupaj s slovenskimi.

"To bo omogočalo hkratno obravnavo večjega števila vozil kot sedaj, ko je mejna kontrola potekala le v kabinah na mejnem prehodu Obrežje, kjer hrvaški in slovenski policist nista mogla hkrati preverjati vsak svojega vozila oziroma potnikov," je ob tem pojasnila Drenikova. Tudi po mnenju Zagreba bo to prispevalo k večji varnosti in pretočnosti prometa. Dogovor naj bi predvidoma veljal do 1. oktobra.

Plenković: To je pomemben korak

Današnji vstop Hrvaške v schengenski informacijski sistem (SIS) predstavlja pomemben korak pri izpolnjevanju kriterijev za uveljavitev schengenskega pravnega reda na hrvaških zunanjih mejah, pa je dejal hrvaški premier Andrej Plenković na slovesnosti na postaji hrvaške obmejne policije v Bregani ob slovenskem mejnem prehodu Obrežje.

Iz Bruslja pa so sporočili, da je Hrvaška od danes povezana v SIS, ki je najbolj razširjen sistem izmenjave informacij za varnost in upravljanje meja v Evropi. Odslej bo lahko z drugimi državami članicami prek sistema izmenjevala informacije o osebah, povezanih s terorizmom ali drugimi hudimi kaznivimi dejanji, pogrešanih osebah in določenih predmetih, kot so ukradena vozila, orožje ali osebni dokumenti.

Vključitev Hrvaške v sistem bo tudi skrajšalo čakalne dobe na mejnih prehodih med Hrvaško in Slovenijo, saj sta zdaj obe državi povezani v SIS in dvojno preverjanje v podatkovnih bazah ne bo več potrebno, so poudarili v Evropski komisiji.

Plenković je ob robu slovesnosti ob vstopu v sistem novinarjem dejal, da bo uporaba SIS okrepila učinkovitost in verodostojnost hrvaške policije ter varnostnih služb pri sodelovanju s partnerskimi državami.

Predsednik hrvaške vlade je izpostavil tudi izvajanje dogovora s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem o uveljavitvi ciljnega nadzora potnikov in vozil v primeru prometnih gneč namesto sistematičnega nadzora meje.

Po Plenkovićevih besedah je del tega dogovora tudi vrnitev hrvaških policistov na mejni prehod Bregana, potem ko so slovenski in hrvaški policisti opravljali skupni nadzor na Obrežju. Pričakuje, da bo to "omogočilo dodaten prostor za hitrejšo in večjo pretočnost vozil in potnikov med osrednjo turistične sezono".

Poudaril je, da imajo hrvaški policisti izkušnje, da lahko hitro ocenijo, katera vozila lahko ciljno nadzirajo ter tako vplivajo na skrajšane čakalne dobe za prestop meje.

Ponovil je, da ni neposredne povezave med daljšimi čakalnimi dobami na meji s Slovenijo in ukrepi po terorističnih napadih v Londonu, Manchestru ali Bruslju. Kot je pojasnil, Hrvaška sodeluje pri skupni varnosti EU v boju proti terorizmu, hkrati pa upošteva hrvaške nacionalne in ekonomske interese, da bi državi zagotovili bolj enostaven prihod turistov in pretočnost prometa proti evropskemu vzhodu.

Med drugim je dejal, da evalvacijo SIS na Hrvaškem pričakujejo septembra, dodatna poročila do konca leta, potem pa tudi "resne politično-diplomatske akcije", da bi Hrvaška uresničila svoj strateški cilj in vstopila v območje schengna.

Na današnji slovesnosti je bil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je povedal, da je uporaba skupnega slovensko-hrvaškega policijskega nadzora na Obrežju ovirala kakovosten nadzor in pretočnost prometa čez mejo.

Počitnice so tu in z njimi tudi gneča na cestah proti morju

V času počitnic je namreč znova pričakovati gnečo na cestah proti morju in predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško. Slovenska policija je sicer obvestila Evropsko komisijo o možnem odstopu od sistematičnega nadzora na mejah do 30. septembra in določila mejne prehode, kjer se ob izpolnjevanju kriterijev lahko izvaja taka mejna kontrola.

Prometno so poleti tradicionalno najbolj obremenjeni konci tedna, in sicer v petek in soboto v smeri iz urbanih središč proti turističnim krajem ter od Avstrije proti Hrvaški, v nedeljo pa v obratni smeri. Dodatno na gostoto prometa vpliva začetek počitnic v drugih evropskih državah.

Tako s 1. julijem začenjajo počitnice med drugim v delu Avstrije, na Češkem in Slovaškem ter delu Nemčije, kaže prometni koledar prometnoinformacijskega centra. Po za zdaj dostopnih informacijah tam sicer trenutno ne poročajo o daljšem čakanju na katerem od mejnih prehodov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ficpo
30. 06. 2017 18.02
-1
Ce ne bojo spostovali arbitrazo lahko pozabijo na schengen. Pol pa loh sam jokajo.
oježeš
28. 06. 2017 15.59
+1
Naši vodilni in politiki Hrvatom vse kar potrebujejo, oni nam vzamejo ali se kregajo za stvari, ki sploh niso njihove.
Tomvojo
27. 06. 2017 20.25
+0
Tomvojo
27. 06. 2017 20.25
+5
Nekaj ne razumem; hrčki imajo šengen na slo meji, a ne bi to moralo bit na njihovi južni meji proti Srbiji, Bosni in Črni gori?
oježeš
28. 06. 2017 16.02
+1
Ja, ampak so ga naši za njihovo pozitivno sezono, posodili Hrvatom. V zahvalo se večajo provokacije Hrvatov na mejah s Slovenijo.
alicante123
27. 06. 2017 19.41
Kolone so se le vizualno prepolovile - pol jih čaka na slovenski strani in pol na hrvaški, ampak čakalna doba je ostala ista. Poročali bodo o čakalni dobi 1ure, pri tem pa ne bodo všteli čakalne dobe na sosednji strani, za tiste ki se vozijo preko meje pa to pomeni zelo malo. Sedaj na Bregani čakate spet dvakrat, enkrat na slovenski strani in nato še enkrat na hrvaški strani. Če pa kdo misli, da vam sedaj eni ali drugi policaji ne bodo gledali dokumentov na svojem vstopu ali izhodu iz države se pa zelo motite, kontrola je ista kot prej.
mackon08
27. 06. 2017 20.42
-2
Ne čaka se isto, dokumente preverjajo samo na vhodu v državo. Prej so pa preverjali na vhodu in izhodu.
komarec
27. 06. 2017 17.49
+8
Kje so tisti, ki so zahtevali da se izpolnjujejo pogoji Shengena, ko so prihajali begunci in migranti? Shengen je treba spoštovati tudi sedaj ko beguncev ni. Če je vojna je vojna za vse, gužva gor, gužva dol. Neki drug problem je tu, cel kup slovenskih državljanov, levih in desnih, ima na hrvaškem, hiše, parcele, priveze.... to je problem, ne mejno vprašanje.
BUONcaffee
27. 06. 2017 16.12
+3
Schengen med Anglijo in Irsko je rešil mejni spor. Očitno EU hiti reševati spor na tak način tudi pri nas. A mi smo že zapravili denar in vplačali tudi za Hrvate.
CURVANORD Zanetti
27. 06. 2017 18.49
-1
alicante123
27. 06. 2017 19.50
+2
Od kdaj pa sta VB in Irska v šengenu? Nikoli nista bili in očitno nikoli ne bosta.
alicante123
27. 06. 2017 19.51
+1
...imajo sistem odprte meje od leta 1923, ni mejne kontrole in ni mejnih prehodov !
TOX6
27. 06. 2017 16.09
+1
Vse se vrti okoli javne uprave, kaj je za njih najbolj hitro, najlažje, najdražje, najmanj obremenjujoče. Tu interesi ostalih državljanov niso pomembni-kdo rabi pretočno južno mejo -pisarniški pohajači. kdo rabi normalno europsko mejo z austrijo, tisti ki pohajače redijo. Ampak z austriici se nič ne ureja ker so mentano par svetlobnih let razlike!!!!
1airbus
27. 06. 2017 17.11
+2
že leta ne hodimo tamo dole,je drugje lepše cenejše,bolj prijazno
CURVANORD Zanetti
27. 06. 2017 18.50
dipe
27. 06. 2017 16.07
+1
Kakšen šok za Slovenčke...
Nimasmisla
27. 06. 2017 15.00
+1
me vseeno ne bodo videli
Mungos2
27. 06. 2017 15.30
+4
Mene tudi ne, bodo videli pa slovenske izdajalce !!!!
komarec
27. 06. 2017 14.24
+0
Bolj ko nas hrčki hebejo, bolj hodimo k njim in nasedamo njihovemu leporečenju, ko jim pustimo lep kupček €, takoj ko jih zapustimo smo hinavci, nesramni, neumni....... Sinoči sem gledal oddajo o arbitraži na HRT1, gre se jim preprosto za nagajanje. Kaj, če njim piranski zaliv? Takih zalivov imajo oni milijon. Njim je najbolj pomembno blokirati luko Koper, zato, da bi se stvari preselile na Reko, za to so pa hitro zgradili avtocesto do Jelšan. Hipotetično, če Slovenije ukine luko Koper, dobi pol Istre. Na meji postavit režim, da se bodo zapomnili kaj je Slovenija.
komarec
27. 06. 2017 14.28
-4
....lahko pa zaradi mene ukinejo mejo in še tisti 42km obale dajo Hrvatom.
komarec
27. 06. 2017 17.12
+0
Da ne bo pomote, pišem za tiste, ki hodijo na morje na Hrvaško, jaz tja ne hodim že 20 let. Tudi to je odraz koliko imamo radi svojo domovino.
Adolph
27. 06. 2017 13.37
+1
In kaj se je spremenilo?Se peljem cez obe meje od severa proti jugu,me bojo dvakrat kontroliral,u Jugi so me samo enkrat. . . . .
komarec
27. 06. 2017 14.14
+4
V Jugi te niso kontroliral na slovensko hrvaški meji.
24fakenews
27. 06. 2017 12.54
+2
Kdo hodi na hrv na morje sklicujem se na mlade so totalni bedaki. Ajd stare razumem se jim ne da vec dalec it
jonbonslon
27. 06. 2017 13.59
+5
ne razumeš,stari so barake postavl,mladi pa brezplačno v teh barakah letujejo....pa wc papir s sabo nesejo...
JApajaDAja
27. 06. 2017 12.42
+9
kockasti, obveščajte svoje goste, da naj plačajo 2 dni manj od rezerviranega datuma, ker je (bo) pač čakalna doba za vsako smer en dan! nekako bi bilo pošteno, mar ne?!
1airbus
27. 06. 2017 17.13
+1
Mungos2
27. 06. 2017 12.30
+21
Pa nehajte že lesti v rit tem hrvatarjem !!!!
komarec
27. 06. 2017 17.10
+5
Točno tako, je slovenska politika kriva za veliko stvari, največ smo krivi državljani Slovenije, ki Hrvatom rešujejo turizem že 26 let. Prvih 10 let osamosvojitve smo jim turizem reševali 95%. To sedaj dobivamo za hvaležnost. Na mejah uvesti najstrožji nadzor. Kaj bo rekla Evropa? Evropi bomo povedali da je to šengenska meja ion če je bila ta meja pomembna za begunce bo še za Hrvate. Hitro se bodo zadeve rešile. EU bo morala tako ali drugače postopati sicer to vodi v razpad EU.
TOX6
27. 06. 2017 12.25
+12
Včerajšnja izjava na TV enega izmed birokratov v javni upravi je bila-če bodo problemi na hrvaškem bom šel na morje v TUJINO?????? iz take izjave se da razbrati da so še vedno z glavo v YUGI!!!!! in to skoraj 90%
butalistan
27. 06. 2017 12.13
-3
Za zlovenijo mi ni vec mar. Briga me
0523
27. 06. 2017 12.09
+17
Kaj bomo še dali tem hrčkom. Za zjokat....
jastreb13
27. 06. 2017 12.05
+9
Tako pa se je začelo...Še malo pa jim bodo naši smrdljivi politiki in razni kvazi strokovnjaki na MNZ prepustili še schengen čeprav je pol BiH hrvaške, kjer imajo vsi hercegovci še hrvaško državljanstvo..vsi pa vemo kaj se dogaja v Bosni...ampak naših to ne gane saj že dolgo delajo na načrtnem uničevanju tako schengena kakor nasploh obrambno varnostnih struktur države......v tej državi je pomembno še samo, da ima vsak lokalni šerif (župan) že svojo dobro opremljeno privat policijo z visokimi pooblastili (redarstvo) katerih namen je izključno ščititi , povečevati kapital kapitalistov in političnih mrhovinarjev ter preganjanju navadnih državljanov, ki se samo trudijo preživeti v tej mafijski državi....
Tomvojo
27. 06. 2017 20.30
Ja redarji hodjo na trenin v Rog afganistancu.
User1094863
27. 06. 2017 11.56
+22
sloveniji itak ni treba priznat da je hrvaška članica evrope saj hrvati tud ne priznavajo arbitraže ki je bula povod za umik pristopnih pogajanj! če za hrvate arbitraža ne velja pol za slovenijo ne velja da je hrvaška članica !! zaprimo jim meje pa naj hodijo na dopust preko avsrije in madžarske pa da vidimo kdo bo prej popustil....