Tujina

Nihče proti Rehnovemu predlogu

Zagreb, 08. 05. 2009 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brez presenečenja iz Hrvaške. Sabor je pred lokalnimi volitvami s 118 glasovi za in enim vzdržanim sprejel Rehnov predlog o rešitvi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Rehn je zadovoljen, zdaj čaka na odgovor Ljubljane.

Hrvaški sabor je s 118 glasovi za in enim vzdržanim sprejel predlog odločitve o sprejemu sporazuma in skupne izjave slovenskega in hrvaškega premierja o urejanju spora o meji med državama, kot je predlagal evropski komisar za širitev Olli Rehn. Odgovor so že poslali Evropski komisiji, kjer so izid glasovanje pozdravili. "To je pozitiven signal. Vendar predlog potrebuje podporo obeh strani," pa je poudarilo češko predsedstvo EU.

Uvodni Sanaderjev nagovor

Ivo Sanader in Stjepan Mesić sta enotna: Hrvaška Rehnov predlog sprejema.
Ivo Sanader in Stjepan Mesić sta enotna: Hrvaška Rehnov predlog sprejema. FOTO: Reuters
Definitivno je treba ločiti vprašanje meje od hrvaških pogajanj z EU, Slovenija pa naj bi pomagala Hrvaški, naj konča pogajanja do konca leta ali kakšen mesec po tem. Hrvaški premier Ivo Sanader

Pred glasovanjem je poslance nagovoril hrvaški premier Ivo Sanader. "Kompromisni Rehnov predlog smo sprejeli, ko smo dobili potrditev od hrvaških strokovnjakov za mednarodno pravo, da odločitev o uporabi morskih območij in stika Slovenije z odprtim morjem ne more ogrožati odločitev o določanju mejne črte med Slovenijo in Hrvaško na podlagi mednarodnega prava."

Dejal je, da bo petčlansko arbitražno sodišče, ki ga predvideva Rehnov predlog, določilo mejo na podlagi mednarodnega prava, medtem ko bodo o uporabi morja in slovenskega stika z odprtim morjem odločali na podlagi mednarodnega prava, načela pravičnosti in dobrososedskih odnosov.

Izpostavil je tudi, da bo najbolje, če bi Slovenija umaknila blokado hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, "vprašanja meje pa potem ni treba urediti, preden bo Hrvaška vstopila v EU. Slovenija je vstopila v Nato in EU z odprtim vprašanjem meje s Hrvaško in Hrvaška je z vstopom v Nato tudi pokazala, da je mogoče zaslužiti članstvo v evroatlantskih integracijah z odprtimi vprašanji."

Hrvaška ne more sprejeti načela pravičnosti, je znova ponovil hrvaški premier Ivo Sanader.
Hrvaška ne more sprejeti načela pravičnosti, je znova ponovil hrvaški premier Ivo Sanader. FOTO: Dare Čekeliš
Komisar Rehn pozdravlja pozitiven odgovor Hrvaške. Sedaj čakamo na odgovor iz Ljubljane. Predstavnica Ollija Rehna

Kot je dejal, je v času vstopa Slovenije v EU bila sporna meja zunanja meja EU, medtem ko bo spor o meji med Zagrebom in Ljubljano, če ga ne bodo rešili do vstopa Hrvaške, manj pomembno vprašanje, ker bo šlo za notranjo mejo EU. Spomnil je, da imata Nemčija in Nizozemska več desetletij star spor o meji, kar ni ovira za njihovo dobro sodelovanje. Ocenil je še, da je slovenska blokada pogajanj nepotrebna in večkrat poudaril pomembnost odnosov s "prijatelji iz Slovenije".

Sanader je še poudaril, da nihče ni zanikal, da obstaja odprto vprašanje med državama, toda "mi želimo to vprašanje rešiti na podlagi mednarodnega prava in ne po principu vi imate večji del Jadranske obale, pa dajte nam (Sloveniji) manjši del. To bi bilo tako imenovano načelo pravičnosti in zato ga ne moremo sprejeti“, je še bil jasen Sanader.

Nekaj za Slovenijo, nekaj za Hrvaško

Češko predsedstvo EU je po že dveh preložitvah sedaj pogajalsko konferenco s Hrvaško predvidelo za 26. junij v Bruslju. Odločitev so pojasnili z besedami, da do takrat "upajo na preboj".

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je dejal, da pomeni predlog kompromis za Hrvaško, ker upošteva urejanje spora o meji na podlagi mednarodnega prava, medtem ko posebne interese in potrebe Slovenije zadovoljuje v delu, ki govori o uporabi morskih območij in njenega stika z odprtim morjem na podlagi omenjenih načel pravičnosti in dobrososedskih odnosov. Dodal je, da je za Slovenijo pomemben tudi del predloga, ki govori, da noben izmed hrvaških dokumentov v pogajanjih z EU ne more prejudicirati meje, ter da bo izhodiščni datum za določanje meje 25. junij 1991. 

Jandroković je še dejal, da Rehnov predlog sporazuma nakazuje na dejstvo, da bodo takoj, ko ga bosta podpisali obe državi, pogovori Hrvaške za vstop v EU odblokirani.

Kaj bo rekla Slovenija?

Slovenska politika medtem še ni usklajena. Hrvaške oblasti pred lokalnimi volitvami vseskozi poudarjajo, da Rehnov predlog pomeni zmago, Slovenija pa se je vsega lotila bolj počasi in previdno. Slovenski premier Borut Pahor bo na srečanju parlamentarnih strank prihodnji torek predlaga sprejm "tistih dopolnil k Rehonovem predlogu za rešitev spora o meji s Hrvaško, ki so bistvenega pomena za Slovenijo".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (399)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
10. 05. 2009 00.23
prosper09.05.2009, 21:59, način razmišljanja je unikaten za vsakega, verjetno tudi za tvojega sina. Kot vse kaže iz tvojega komentarja, te bo tvoj sin čez 10-15 let postavil v položaj, ko boš moral popustiti ali boš na stara leta ostal sam. Za mene je stvar glede vprašanja meje popolnoma jasna. Istra spada v Slovenijo, ker smo jo zamenjali za izgubljena ozemlja v Italiji. Kupčij z našim ozemljem znotraj Jugoslavije pod pritiskom srbskega in hrvaškega centralizma ne priznavam, ker so bile izvedene pod grožnjo s smrtjo. Če so hrvati stoletje izvajali asimilacijo , ter namerno naseljevali tja svoje priseljence, to pri tem ne igra nobene vloge. Če pogledam zemljevide vso zgodovino nazaj, potem hrvaška korak za korakom stiska Slovenijo proti severu v kot. Tokrat smo popolnoma v kotu, Istra ni bila nikoli hrvaška, danes se dogaja zadnji veliki met pred tistim šah-mat. Vsa genocidna ravnanja, asimilacija, spreminjanje slovencev v janičarje, poboji našega naroda v WW2, KAŽEJO JASNO SMER. ALI VAM MORAM NARISATI TUDI GRAFIKON???
prosper
09. 05. 2009 21.59
Klasik ti me po svojem razmisljanju jako podsjećas na mojeg 5 letog sina.
mali-kekec
09. 05. 2009 14.06
Klasik 09.05.2009, 07:11 1 vabriga09.05.2009, 07:08, še enkrat ti pravim, lahko mi prineseš miljardo EUR jih od tebe NOČEM. Denar ali nepremičnine mi ne pomenijo nič. Vse je človek in večina hrvatov to očitno ni. nočeš miljardo ali vseeno hočeš da se hrvaška delu svojega morja odpove da slovenci dobite koridor do hig sea! nemože!!!!!!!!! niti za miljardu!!!!! nasvidenje v Haagu kekecu!
toni7
09. 05. 2009 14.03
vinadap 09.05.2009, 13:59 0 Lep pozdrav vsem,sedaj grem pa v hribe,dokler ne začne deževati,da pridem do prve koče.l.p. Enako, ujživaj.
mali-kekec
09. 05. 2009 14.02
vinadap 09.05.2009, 11:19 0 mali-kekec - referendum bo,in kaj boste potem. Nič. Ostali boste v " čuzi " še naprej. vinadap svjetski diplomata! ;))))))
mali-kekec
09. 05. 2009 14.02
vinadap 09.05.2009, 13:59 0 Lep pozdrav vsem,sedaj grem pa v hribe,dokler ne začne deževati,da pridem do prve koče.l.p. srečno pot in lepo se imej!
toni7
09. 05. 2009 14.01
Vseeno mi ši nsi odgovoril kaj bodo morali vrniti in zakaj? Kako so pa taj šahovnico izrabili, če me sponim ne vara je bila takratna šahovnica črnobela.
mali-kekec
09. 05. 2009 14.01
vinadap 09.05.2009, 13:23 0 toni7 - Cona B in Londonski memorandum. Prečitaj ga,potem mi pa povej kaj pravi. cona b po londonu naj bi bila sedma republika yu! upravo je tam imela VUJA in nikdar slovenija vse do partijske razdelitve po etnični sliki prebivalstva! vse ostalo su priče za vinadapa!
vinadap
09. 05. 2009 13.59
Lep pozdrav vsem,sedaj grem pa v hribe,dokler ne začne deževati,da pridem do prve koče.l.p.
mali-kekec
09. 05. 2009 13.59
toni7 09.05.2009, 13:46 0 Vinadap, taj mi povej kaj bo morala Hrvaška vrniti in zakaj? ašae nekaj za tvojo nevednost, Hrvati so imeli šahovnico veliko prej preden je sploh bila NDH. Toni moj ti je savjet da ostaviš oveg pijančka vinadapa pri miru jer če te ubiti njegovim super argumentima koji temelje na pravu Marjana Podobnika, Hervarda i njegove fantazije! Vinadap je expert za obmanu zato se ga čuvaj! A ze te vinadape, pazi Hrvat!!!
vinadap
09. 05. 2009 13.58
toni7 - šahovnico so izrabili za najbolj krvavo zgodovino Hrvaške v času NDH.
mali-kekec
09. 05. 2009 13.57
Klasik 09.05.2009, 06:28 0 mali-kekec09.05.2009, 03:24, ne trudi se, ker samo še nalivaš olje na ogenj. Komu je mar za tisti tvoj meter ali dva. Za nas je povsem jasno samo to, da smo izgubili ozemlje vItaliji in smo PREPRIČANI da je Italija kot kompenzacijo slovencem vrnila Istro. Vse ostalo so nianse. Če misliš, da boste hrvati še kdaj v življenju dobrodošli v Sloveniji se krepko motiš. Še tiste, ki so tukaj bomo sčasom izselili. Za to ne bomo uporabili nobene sile. Preprosto z njimi ne bo nihče delal, posloval, se pogovarjal. Lahko pride z miliardo evrov. Za mene hrvata ni. Toliko o odnosih. Ti pa kar piši svoje štorije in snjaj o metrih pa centimetrih. Lepo pozdravi tudi tvoje prijatelje albance!! HEHEHEHEH ne budi žalosten, vem da vas boli ker ste nekaj izgubili in to zdaj zahtevate ne od tistega ki ste mu dali ampak od napačnega! V Istri je bilo od 44leta do 1993 leta vse lepo razmejeno, dok se vi zločiči niste začeli predomišljat! nasvidenje v Haagu!
toni7
09. 05. 2009 13.46
Vinadap, taj mi povej kaj bo morala Hrvaška vrniti in zakaj? ašae nekaj za tvojo nevednost, Hrvati so imeli šahovnico veliko prej preden je sploh bila NDH.
vinadap
09. 05. 2009 13.39
Toni7 - hrvaški je bil dodeljen v Coni B teritorij južno naprej dol od reke Mirne. Pojdi na Google,tam boš lahko marsikaj prebral in videl,dokazano. Hrvatje morajo vedeti,da bodo spokali,na lep,ali pa na grd način. Za njih bo bolje tisto prvo. Pa tudi šahovnico bodo morali zamenjati na zastavi,vendar oni tega še ne vedo. Zakaj zamenjati pa tako vsi vemo.
vinadap
09. 05. 2009 13.34
Hrvaško - ti si butelj,kot vsi vaši. NATO je eno EU je drugo. Vas ne mara nobeden,najmanj pa Britanija. Še EU se vas je začela bati,ko spoznavajo z kakšnimi imajo opravka. Kmalu se boste začeli voziti čez Madžarsko,seveda,če vam bodo pustili.
toni7
09. 05. 2009 13.31
Novejši prej Starejši prej Prikaži vse vinadap 09.05.2009, 13:23 0 toni7 - Cona B in Londonski memorandum. Prečitaj ga,potem mi pa povej kaj pravi. Cona b in londoski sporazum ne govorita o kaki kraji ozemlja, kolikor se meni zdi je bilo torej to ozemlje Hrvaški dodeljeno. Toliko o tvoji kraji.
HrvashkoMorje
09. 05. 2009 13.28
vinadap Ne hvala,takšne male jadne Hrvaške ne želimo v EU. -------- LOL a ko vas pita :) Kad Vam prva liga EU veli otpri ima da otprete kao sto je bilo i za NATO :-) Hehe cuj "oni nas nece" :-)
vinadap
09. 05. 2009 13.23
toni7 - Cona B in Londonski memorandum. Prečitaj ga,potem mi pa povej kaj pravi.
tirolec
09. 05. 2009 12.58
Ha,ha,ha...nam na vseh področjih Finci dihajo za ovratnik! Slovenski narod s politiko na čelu pa nič, še naprej sanjajo....in pripovedujejo pravljice.
mindfucker
09. 05. 2009 12.46
hrčki so imeli 18 let časa za ureditev zadev okoli meje! podpisali so pet sporazumov a la drnovšek-račan, le da se jih niso držali! naši poslanci naj si vzamejo čas za analizo finskega predloga. enih pet mandatov, pa kdorkoli bo predsednik vlade, janša ali pahor!