Tujina

Homoseksualnost ponekod še vedno kaznovana s smrtjo

Bruselj/Ljubljana, 17. 05. 2011 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob dnevu boja proti homofobiji in transfobiji sta SE in EU pozvala k izkoreninjenju vseh oblik diskriminacije gejev, lezbijk, biseksualcev in transseksualcev.

V spomin na izbris homoseksualnosti s seznama duševnih bolezni danes obeležujemo dan boja proti homofobiji in transfobiji. Svetovna zdravstvena organizacija je homoseksualnost z omenjenega seznama izbrisala 17. maja 1990, vsako leto na ta dan pa potekajo številne prireditve tudi v Sloveniji.

Svet Evrope proti vsakršni diskriminaciji

Generalni sekretar Sveta Evrope (SE) Thornbjorn Jagland je ob tem pozval vse Evropejce, vlade in organizacije za človekove pravice k ukrepom, ki bodo končali diskriminacijo istospolnih, biseksualcev in transseksualcev.

Parada ponosa 2010 - 10
Parada ponosa 2010 - 10 FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je v sporočilu za javnost spomnil Jagland, so države članice SE lani sprejele priporočila o ukrepih proti diskriminaciji na osnovi spolne usmerjenosti ali spola. Tudi skupina eminentnih oseb, ki jo je ustanovil SE, je nedavno v Carigradu opozorila, da se istospolni, biseksualci in transseksualci še vedno soočajo z globoko zakoreninjenimi predsodki po vsej Evropi, v nekaterih evropskih državah pa prihaja tudi do kršitev njihovih pravic, svobode izražanja ter svobode združevanja.

"Evropa je spregovorila. Poznamo težave, vemo, kaj je narobe, in vemo, kaj moramo narediti. Vse Evropejce, vlade in organizacije za človekove pravice danes pozivam, naj se od besed usmerijo v dejanja, s katerimi se bo končala diskriminacija istospolnih, biseksualcev in transseksualcev. Skrajni čas je, da ideje spremenimo v dejanja. Evropa mora ukrepati," je v sporočilu za javnost pozval Jagland.

EU pozvala k prenehanju nasilja nad LGBT skupnostjo

Tudi visoka predstavnica EU Catherine Ashton je v imenu EU v sporočilu za javnost poudarila, da so vsi ljudje, brez diskriminacije, upravičeni do vseh človekovih pravic, ter pozvala države sveta, naj prenehajo z nasiljem, kazenskimi sankcijami in kršitvami človekovih pravic proti posameznikom na podlagi njihovega spola ali spolne usmerjenosti.

Parada ponosa 2010 - 4
Parada ponosa 2010 - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

"Po vsem svetu se v povezavi s spolno usmerjenostjo dogajajo hude kršitve človekovih pravic. Istospolni, biseksualci in transseksualci so še vedno žrtve preganjanja, diskriminacije in slabega ravnanja, pogosto ob prekomerni uporabi nasilja. Na svetu je še 80 držav, kjer so istospolni odnosi kaznivo dejanje, ponekod je za to zagrožena celo smrtna kazen. To ni združljivo s človekovimi pravicami," je še zapisano v sporočilu za javnost visoke predstavnice EU.

V Sloveniji več prireditev, tudi Poroke brez meja

Slovenke in Slovence pozivamo, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se ustavi homofobijo in se jo izbriše iz našega vsakdana. Državne institucije pa pozivamo, naj sprejmejo zakonodajo, ki ni diskriminatorna, naj okrepijo programe osveščanja mladih o nevarnosti homofobije, ter naj še naprej podpirajo delovanje nevladnih organizacij, ki vsak dan pomagajo žrtvam homofobije in proti njej tudi preventivno delujejo. Mlada liberalna demokracija

Društvo za integracijo homoseksualnosti (DIH) in aktivistično-umetnostna skupina Transformator sta na Prešernovem trgu v Ljubljani organizirala poročni sejem oz. Poroke brez meja, ki so jih uprizarjali igralci skupine Transformator. Neformalno so se lahko poročili vsi, ki so to želeli ne glede na spol. V ta namen so organizirali tudi izposojevalnico poročnih predmetov, denimo šopkov, vlečk in klobukov.

Še pred sejmom porok so se v preddverju ljubljanske Fakultete za družbene vede v okviru zaključnega AntiFa dogodka predstavile različne nevladne organizacije in iniciative civilne družbe, med njimi tudi Legebitra, društvo, ki zagovarja istospolno usmerjene, biseksualne in transspolne posameznike. Zvečer so na sedežu društva odprli retrospektivno razstavo Legebitrinega dela od leta 1998 do danes.

Oče ideje o obeleževanju dneva boja proti homofobiji je francoski borec za pravice temnopoltih in homoseksualcev Louis-Georges Tin. Idejo je predstavil leta 2004, leto pozneje pa so na ta dan že potekale prve aktivnosti, piše na uradni spletni strani omenjenega dneva. Leta 2006 so dan podprli številni Nobelovi nagrajenci, umetniki, akademiki in politiki, prvič pa je bila organizirana tudi gej parada v Moskvi.

Mnenja o istospolno usmerjenih ljudeh so različna, dejstvo pa je, da je še vedno veliko takšnih, ki njihovo usmerjenost obsojajo. Kako se počuti homoseksualni otrok, ki ga okolica obsoja in mu govori, da je gej, medtem ko sam niti ne ve, kaj ta beseda pomeni? Kako se počuti, ko svet pričakuje, da se bo vedel kot moški, čuti pa kot ženska? O tem smo se pogovarjali z Muryjem, pevcem, ki je nastopil v šovu Slovenija ima talent. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nucky10
26. 05. 2011 11.43
-2
@pijanec22 Pa kaj potem če so parade ... saj pa s tem nikomur nič ne delajo. Če bi bilo več različnih parad z različno tematiko, bi bilo življenje lepše in bolj veselo.. To je ravno to!!! S tem nič ne dosežejo le omogočijo zastonj rekreacijo nekim skrajnežem potem pa Blažič joka 2 mesca po medijih zaradi homofobije med tem ko delavci po več mesecev ne dobijo centa se morajo politiki se ukvarjat z homiči iz lezbami.. Hallooo!!!
JurijGrmMlajsi
18. 05. 2011 12.03
stric_joze poleg tega, če je homoseksualnost sam ena značlnost, povsem običajna tako kot določena barva las pol je neumno da se toliko izpostavlja oz da zahteva neko občudpvanje čst navadne značilnosti. To še zdaleč ne pomeni, da se mora skrivati, Bog ne daj, če pogovor gre v to smer, naj iskreno pove kaj je, tako kot bi jaz povedal nekaj o sebi, ampak nositi srajco s takim napisom, v vsak bežen pogovor vsiljevati "jaz sem gej" je neumno! Jaz tudi ne govirm vsako malo "ej, jaz sem samski" ali "ej, všeč so mi blondinke!" ali pa kar svojo "drugačnost" "ej, ob joških in nogah obožujem tudi roke in stopala", pa ne da skrivam ampak zakaj govoriti o tem, če to ni na "programu". Seveda, lot sem že rekel, če je smiselno naj kar pove,BOLJ spoštujem tako iskrenost in samozavest kot da nekaj menca, torej če bi kdo vprašal "a imaš punco", pa model reče "ne, imam fanta!", to je drugo.
JurijGrmMlajsi
18. 05. 2011 11.58
stric_joze PODPIS!!! Dokler n isem spoznal nekaj spodbnoh, skuliranih homoseksualcev sem tudi sam bil homofob. Misli, ne gre se za to koga ljubijo ali kaj s tem človekom počnejo, pač pa tako cirkuzantsko, afnasto obnašanje. Taki "TV geji" so iritantni, bolj iritantni od pijancev in džankijev skupaj, ampak vse bolj se mi zdi da je to sam še en medijski konstrukt, podbno kot pri "black", češ ob tem da si črnec moraš še biti gangsta, preklinjati vsakih deset sekund in ostale odlike geto "kulture". Pol pa ugotoviš, da je v resnici 1% črncev tak, še v ZDA jih ni niti polovica. Nekdo je lahko tudi 100 strejt (poznam par takih), pa so tudi nadležne kričeče, pokveke, in TAKI me še vedno motijo in se jim bom kar naprej izogibal, sem pa bogatejši za spoznanje da vsaj dve tretjini gejev ni takih!
taurus90
17. 05. 2011 23.51
+1
crnkamn ne boš vrjeu ampak je ogromna razlika med odnosom kjer sta oba člana prostovolno v njem (homoseksualen par) al pa odnosom kjer je prisotno posilstvo (zoofilija) ne govor neumnosti, ker si delašb velke bruke
pijanec22
17. 05. 2011 20.54
Pa kaj potem če so parade ... saj pa s tem nikomur nič ne delajo. Če bi bilo več različnih parad z različno tematiko, bi bilo življenje lepše in bolj veselo.
Nucky10
17. 05. 2011 18.19
stric_joze 1000000 lepo povedano..
a1b2c3d4e5f6
17. 05. 2011 15.38
+2
Imam rešitev, kako bi lahko marsikje rešili problem homofobije: Homoseksualci naj se začnejo v večini obnašat normalno in brez čudaških izpadov v stilu raznih ogabnih parad (da ne bo pomote, ogabno bi bilo tudi da se dva heteroseksualca skorajda natepavata sredi ulice). Naj ga nehajo srat s svojo dvoličnostjo, kako po eni strani jamrajo in se bojijo izpostavljati in nevemkaj, po drugi strani pa svojo homoseksualnost ponosno rinejo naprej vsakič ko hočejo imeti zaradi tega korist. Ko bo večina homoseksualcev to dojela in se začela obnašati kot normalni predstavniki večinske populacije, bodo tudi ljudje spoznali, da so lahko to normalni ljudje in njihova drugačna usmerjenost jih ne bo več motila.
Sarcosuccuss
17. 05. 2011 15.13
no comment? haha