Tujina

Prevarana nekdanja prva dama Francije: Pograbila sem škatlico s tabletami in odhitela v kopalnico

Pariz, 04. 09. 2014 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanja prva dama Francije Valerie Trierweiler je izdala knjigo, v kateri med drugim razkriva svojo verzijo dogodkov ob razkritju Hollandove afere z igralko Julie Gayet. Priznava, da se je ob novici zlomila in celo poskusila storiti samomor. Knjiga je že sprožila val kritik.

Valerie Trierweiler
Valerie Trierweiler FOTO: Reuters

Nekdanja prva dama Francije, 49-letna Valerie Trierweiler, je izdala knjigo, ki jo je naslovila Hvala za ta trenutek, v kateri razkriva podrobnosti iz obdobja, ki ga je preživela v Elizejski palači s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom. Za javnost je predvsem zanimiv tisti del knjige, kjer opisuje svojo verzijo dogodkov ob razkritju Hollandove afere z igralko Julie Gayet.

Kot je znano, je ljubezenski trikotnik Trierweile - Hollande - Gayet januarja letos precej razburil francosko javnost. Afero je razkril tabloid Closer, ki je z objavo povzročil pravi medijski vihar, prodali pa so vseh 600.000 izvodov revije. Trierweilerjevo so takoj po tem, ko je slišala za afero, morali odpeljati v bolnišnico.

V knjigi Trierweilerjeva opisuje, kako jo je novica o aferi potisnila na rob. Prizna, da se je "zlomila" in celo poskusila storiti samomor. "Dovolj imam. Tega ne morem več poslušati," je zapisala nekdanja prva dama. To je bil njen prvi odziv na novico o aferi, o kateri so poročale vse televizijske postaje. "Pograbila sem škatlico s tabletami in odhitela v kopalnico. François mi je sledil. Škatlico mi je pokusil iztrgati iz rok, a sem zbežala v sobo. Tablete so se raztresle po tleh. Tiste, ki so ostale v moji roki, sem pogoltnila," piše Trierweilerjeva.

'V resnici ne mara revnih'

49-letnica, ki trdi, da je vse, kar je v knjigi, res, v njej med drugim pod vprašaj postavlja Hollandove socialistične vrednote. Ta je znan po tem, da sam sebe rad označuje za "Gospoda Normalnega" in po izjavi, da ne mara bogatih. "Prikazuje se kot človek, ki ne mara bogatih. V resnici pa predsednik ne mara revnih," navaja in trdi, da naj bi revne zasebno označeval za "brezzobe".

Sicer pa odstavljena prva dama v knjigi izpostavlja tudi, da je bila v začetku njene zveze s Hollandom med njima "elektrika". A Hollande naj bi se nato spremenil in postal, ko se je bližal oblasti, "razčlovečen."

Zaradi spletk okoli Hollanda je Trierweilerjeva po lastnih navedbah sredi predsedniške kampanje postajala vedno bolj razočarana. Med drugim naj bi ji tesen Hollandov sodelavec in sedanji tiskovni predstavnik vlade Stephane Le Foll dejal, da se mora, če želi preživeti večer s "Francoisom", obrniti nanj.

Ko pa je bil Hollande izvoljen, naj bi se začel od nje vedno bolj umikati. Tako se novinarka spominja dogodka pred neko državniško večerjo, ko jo je vprašal, ali ji vzame veliko časa, da je lepa, na kar mu je odgovorila pritrdilno. "In ob tem nihče od tebe ne zahteva prav nič drugega," pa naj bi ji na to odvrnil predsednik.

V knjigi Trierweilerjeva navaja še eno podobno bolečo epizodo, ko je nek volivec, ki ga je snemala kamera, Hollandu dejal, naj se ne poroči z njo, na kar je predsednik zgolj izbruhnil v smeh.

Ali se želi Trierweiler z objavo knjige maščevati nekdanjemu partnerju?
Ali se želi Trierweiler z objavo knjige maščevati nekdanjemu partnerju? FOTO: Reuters

Knjiga sprožila val kritik

Ker knjiga razkriva podrobnosti iz intimnega življenja francoskega predsednika, je že sprožila val kritik. Še pred uradno izdajo knjige je revija Paris Match objavila nekaj odlomkov, v katerih je zaznati oster ton, ki ga je Trierweilerjeva uporabila, ko je pisala o Hollandu. Mnogi komentatorji so zato knjigo označili kot "izraz maščevanja ponižane ženske, ki si želi uničiti Hollandov ugled". Predstavnik Elizejske palače je že dejal, da knjige ne bodo komentirali.

Glavni urednik revije Paris Match, za katero je Trierweilerjeva nekoč pisala, pravi, da je bil osupel, ko je izvedel za izdajo knjige. "V Franciji je politično življenje sveto," je dejal. Urednik revije Nouvel Observateur pa pravi, da knjiga "spodkopava predsedniško funkcijo" in "posledice so lahko grozne".

Oglasil se je tudi francoski premier Manuel Valls, ki je spomine Trierweilerjeve označil za nezaslišane, neopazno pa niso šli niti mimo vodje skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je sicer glasna kritičarka Hollanda. Le Penova je knjigo označila za "globoko nespodoben obračun" in sramoto za Francijo.

Ljubezenski trikotnik Gayet - Hollande - Trierweile.
Ljubezenski trikotnik Gayet - Hollande - Trierweile. FOTO: POP TV

Trierweilerjeva sicer med Francozi ni nikoli uživala podpore. Prijel pa se je je tudi vzdevek Rottweiler. Pogosto so jo kritizirali zaradi njene navidezne vzvišenosti. Kot je znano, je zaradi Trierweilerjeve Hollande zapustil svojo prvo ženo Segolene Royal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Morana7
06. 09. 2014 09.31
Nimam pojma zakaj je javnost tako zgrožena, to zdgodbo itak že poznajo po zaslugi novinarjev...kaki packi, da si upajo razkrivat predsednikovo zasebnost...sicer pa sram naj bo njega ne pa tole ženo....
vestalka1
05. 09. 2014 14.56
+4
Vsaj nekdo, ki ga je v življenju ponižal predsednik, da se je upal postaviti za sebe. Čestitke Valery. Ženska ima jajca.
slovenc79
05. 09. 2014 12.10
+6
še lastni ženi ne more biti zvest, folk mu pa zaupa vladanje države.. še janša ni tak.
trdoleska
05. 09. 2014 12.15
+1
Ka pa ti veš, kak je Janša. Še Urška ne ve.
JellyFishBeky
05. 09. 2014 13.27
+5
Janšek je trenutno ljubica nekomu v zaporu.:D
Amasakul
05. 09. 2014 11.19
in svizec zavije čokoladico
dule100
05. 09. 2014 07.48
+8
Kako ga je že opisala ? Hladen in ciničen prevarant, ki brez sramu laže, hinavec, ki ne mara revežev ! Nekateri pri nas so bili zelo pametni, ko je bil izvoljen !
provokatorr
05. 09. 2014 08.47
+6
dule, saj po duši in dejanjih so vsi enaki, le po besedah se razlikujejo
General ZKS
05. 09. 2014 06.23
+3
Naj uživa svoj zadnji mandat :D
Micka223
04. 09. 2014 21.48
+8
''Spodkopava predsedniško funkcijo''. Nedotakljivi?
BŠK
04. 09. 2014 21.32
+0
Kaj vam tu spet ni jasno? Sponzoruše imaš danes na vsakem koraku Večina se vas je hudo opekla in nič vas ne izuči
minnaema@yahoo.com
04. 09. 2014 17.51
-5
OPLA..... " za skakati čez plod " sta potrebna vedno - najmanj DVA človeka, KDO prvi izgubi lojalnost in PAMET je veliko vprašanje a statistično gledano -.......so ženske po večini tiste, ki ponazarjajo RAZDOR v včasih trdni zakonski zvezi !
slovenc79
05. 09. 2014 12.09
+3
24uric
04. 09. 2014 17.29
+11
važn da ma dnar pa tud če zgleda kot noterdamski zvonar
vezuv_
04. 09. 2014 13.10
+10
Eh čisto povprečen moški, mimo katerega bi šla marsikatera lepa slovenka,. Obe dami pa zelo simpatični - ja in drži pregovor: vsi grdi moški imajo lepe žene. So naši Franceljni že lepši od tega.
JApajaDAja
04. 09. 2014 11.03
+7
ni ga hujšega, najbolj maščevalnega sovražnika kot je zavržena ženska.
Pantokrator
04. 09. 2014 10.35
+3
Obe dami sta mi simpatični.........kar je res je res....
Ricketts
04. 09. 2014 10.31
+31
Kot je znano, je zaradi Trierweilerjeve Hollande zapustil svojo prvo ženo Segolene Royal. To se pravi, da ni bil trikotnik, temveč kvadrat.
JApajaDAja
04. 09. 2014 11.04
+23