Tujina

Sarkozy pred volitvami napovedal tožbo proti Strauss-Kahnu

Pariz, 28. 04. 2012 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred francoskimi volitvami naj bi Strauss-Kahn napadel Sarkozyja, da za njegovim škandalom, ki ga je odnesel z vodilnega položaja pri IMF, stojijo njegovi ljudje. Sarkozy to zanika, socialist Hollande pa opozarja, da po drugem krogu prihajajo odpuščanja, ki se jim namerava upreti, če bo predsednik.

Hollandeju javnomnenjske raziskave napovedujejo boljši izid kot njegovemu tekmecu Sarkozyju.
Hollandeju javnomnenjske raziskave napovedujejo boljši izid kot njegovemu tekmecu Sarkozyju. FOTO: Reuters

Kandidat socialistov na francoskih predsedniških volitvah Francois Hollande je dejal, da podjetja po koncu drugega kroga volitev pripravljajo množična odpuščanja. Trenutno pa prav zaradi volitev ta skrajni ukrep po njegovih besedah namerno zadržujejo.

Sedanji predsednik in Hollandejev protikandidat Nicolas Sarkozy je namreč obljubil, da bo zmanjšal visoko stopnjo zaposlenosti v drugem največjem gospodarstvu evroobmočja, vendar mu to ni uspelo, saj je ravno pred dvema dnevoma stopnja brezposelnosti dosegla najnižjo raven po septembru 1999. Stopnja nezaposlenosti namreč v Franciji že 30 let ni padla pod sedem odstotkov.

57-letni Hollande navaja tudi, da so sindikati opozarjali, da podjetja pripravljajo odpuščanja po končani kampanji za predsedniške volitve. "Sindikati se tega zavedajo. Pripravljajo se velike odločitve, ki so jih začasno preložili. Naša zmaga pa ni tisto, kar bi načrte o odpuščanju po 6. maju tudi uresničilo. Tem družbam moramo sporočiti, da tega ne bomo mirno sprejeli, temveč se bomo na to primerno odzvali," je pojasnil.

Če bi Sarkozy izgubil drugi krog proti Hollandeju, bi po več kot 30 letih postal prvi predsednik Francije, ki ni osvojil še drugega mandata. V prvem krogu je namreč Hollande zbral več glasov kot sedanji predsednik.

Sarkozy bo tožil Strauss-Kahna

Z objavo pogovora z Dominiquom Strauss-Kahnom se je v predvolilno zgodbo nekoliko vpletel tudi britanski časopis The Guardian. Strauss-Kahn je moral po lanskoletnem škandalu v newyorškem hotelu, kjer naj bi spolno zlorabil tamkajšnjo sobarico, odstopiti z vodilnega položaja v Mednarodnem denarnem skladu (IMF). Obtožbe proti njemu so kasneje newyorški tožilci ovrgli, kasneje pa so se celo pojavile obtožbe, da naj bi bil vpleten v obroč, ki se ukvarja s prostitucijo.

Strauss-Kahn pa je v intervjuju za britanski časopis povedal, da niti ni prepričan, da je bilo vse skupaj nameščeno, vendar pa meni, da so bili dogodki "oblikovani prek nekoga s političnim ozadjem". V Guardianu so zapisali, da naj bi se to nanašalo na ljudi, ki delajo za Sarkozyja in njegovo stranko UMP.

Nicolas Sarkozy in Dominique Strauss-Kahn leta 2011
Nicolas Sarkozy in Dominique Strauss-Kahn leta 2011 FOTO: Reuters

Danes se je odzval tudi Sarkozy, ki je zavrnil očitke, da naj bi sam stal za medijskim linčem nekdanjega prvega človeka Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Strauss-Kahna. "Strauss-Kahn bi moral biti tiho in Francozom prizanesti s svojimi pripombami," je prepričan francoski predsednik. "Kar je dovolj, je pa dovolj. Strauss-Kahnu bom rekel, naj to razloži sodišču," je še nadaljeval.

Merklova bi v vsakem primeru sodelovala z zmagovalcem

Včeraj je nemška kanclerka Angela Merkel napovedala, da bo Nemčija oblikovala zanesljiv delovni odnos z naslednjim francoskim predsednikom, kdor koli že to bo po drugem krogu predsedniških volitev 6. maja, je danes izjavil kanclerkin tiskovni predstavnik Steffen Seibert. "Kdor koli že bo, bosta zvezna vlada in kanclerka z njim dobro in zanesljivo sodelovali. To je ne nazadnje tudi narava francoskega in nemškega partnerstva ter prijateljstva," je povedal Seibert.

Desnosredinska Merklova je sicer javno že podprla Sarkozyja, z njegovim tekmecem pa se je zapletla v besedni dvoboj glede vprašanja fiskalnega pakta. Hollande se namreč zavzema za revizijo le-tega. "Nemčija ni tista, ki bo odločila za vso Evropo," je v pogovoru za francosko televizijo menil kandidat socialistov in se tako odzval na besede nemške kanclerke, da pakt ni več odprt za ponovna pogajanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shupak
28. 04. 2012 16.34
-1
Sarko. Ima karakter. Zna finiširat. Strnimo vrste.