Tujina

FOTO: Hollande kljub streli, ki je udarila v letalo, odletel v Berlin

Pariz, 15. 05. 2012 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
56

Potem ko je Hollande prisegel kot novi francoski predsednik in imenoval novega premierja, se je vkrcal na letalo za Berlin, kjer ga je čakala Angela Merkel. Ko je v letalo udarila strela in se je zato moralo vrniti v Pariz, se je enostavno presedel na drugega. Hollande pač ni vraževeren.

Po zmagi na predsedniških volitvah je Francois Hollande danes v Elizejski palači prisegel kot novi predsednik. Tako je postal prvi voditelj socialistov, ki je po 17 letih zasedel omenjeno palačo. Dejal je, da se popolnoma zaveda izzivov, pred katerimi je Francija, vključno z dolžniško krizo in slabo gospodarsko rastjo.

Odhajajoči predsednik Nicolas Sarkozy je Hollanda pričakal pred vstopom v palačo, kjer sta se rokovala, in ga nato pospremil na zasebno srečanje, na katerem je Sarkozy Hollandu med drugim predal tudi šifre za aktivacijo jedrskih raket. Z nastopom funkcije je bil Hollande odlikovan tudi z velikim križem legije časti.

Hollande si je po mnenju twitterašev danes pridobil še dodatno naklonjenost državljanov s tem, ko je njegovo vozilo, s katerim so ga pripeljali na prisego, čakalo pred rdečimi semaforji. Hkrati je tudi na samo prireditev povabil malo gostov, ki so se pridružili približno 350 funkcionarjem. Med povabljenci pa ni bilo otrok novega predsednika niti otrok njegove partnerice Valerie Trierweiler.

'Ni nobene usode, le skupna volja'

Po prisegi je Hollande dejal, da si želi podati sporočilo zaupanja. "Smo velik narod. V zgodovini je Francija premagala vse izzive, s katerimi se je soočila. Ljudje so vsakokrat zmagali, saj so ostali zvesti sebi," je povedal. Petletni mandat po njegovih besedah od njega zahteva, da Franciji vrne pravico, ji odpre novo pot v Evropo in prispeva k miru ter ohranjanju planeta.

Hollande prisegel kot predsednik Francije
Hollande prisegel kot predsednik Francije FOTO: Reuters

Težave, s katerimi se bo moral soočiti, so po njegovih besedah velik dolg, šibka rast, zmanjšana konkurenčnost in Evropa, ki se spopada s krizo. "Danes vam zatrjujem, da ni nobene usode. Je pa skupna volja, ki nas združuje. Mobilizirali bomo vse naše sile in sredstva Francije," je dodal.

Novega predsednika so v Parizu pozdravili z 21 topovskimi salvami, nato pa se je v odprtem citroenu na hibridni pogon popeljal po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage, kjer je grob neznanega junaka, in se tam srečal z vojnimi veterani.

Imenoval premierja in odpotoval v Nemčijo

V letalo, s katerim je Hollande odletel proti Berlinu, je udarila strela, zaradi česar se je moralo vrniti v Pariz. A kot kaže, Hollande ni vraževeren, saj se je enostavno presedel na drugo letalo in v Berlin priletel z enoinpolurno zamudo.

Le nekaj ur po prisegi je Hollande za novega premierja imenoval vodjo socialistov v parlamentu Jeana-Marca Ayraulta. Tako kot Hollande tudi 62-letni Ayrault nikoli ni opravljal visokega položaja v vladi in ima malo izkušenj. Sicer pa je socialist, ki je tudi župan Nantesa, ljubitelj nemščine in ta jezik dobro govori, kar bi lahko bilo koristno pri krepitvi vezi z mogočno sosedo Francije. Po pričakovanjih bo Ayrault, ki velja za tesnega sodelavca Hollanda, v sredo imenoval vlado, sledila pa bo njena prva seja, predvidoma v četrtek.

Po imenovanju premierja je Hollande odpotoval v Berlin, kjer se je srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Po srečanju je povedal, da si oba želita, da Grčija ostane članica evroobmočja, in upata, da bodo enako željo pokazali tudi volivci na volitvah 17. junija. "Upam, da lahko rečemo Grkom, da je Evropa pripravljena za ukrepe, ki bodo pripomogli h gospodarski rasti Grčije. Metoda, s katero se bomo tega lotili, je, da vse ideje položimo na mizo in potem vidimo, kako bi jih uresničili!"

Hollande in Merklova
Hollande in Merklova FOTO: Reuters

Po njegovih besedah je skupna želja Francije in Nemčije sodelovati za dobro Evrope. Ob tem se je francoski predsednik zavzel za pravične in spoštljive odnose med državama. Merklova pa je izpostavila pomen nemško-francoskega prijateljstva, ki je po njenem mnenju pomembno tudi za razvoj dogajanja po vsej Evropi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sugarhill
16. 05. 2012 12.44
Grozljive vesti iz Financ - ali je tudi Holland lažni levičar???? Kapitalski trgi Hollanda dobro sprejeli 2,192 milijarde evrov je Francija zbrala še z zakladnimi menicami z dospelostjo 2. maja 2013. Povprečna obrestna mera je znašala 0,1744 odstotka (30. aprila 0,205 odstotka). Na sekundarnem trgu se je medtem zahtevana donosnost na francoske desetletne državne obveznice danes znižala z 2,809 na 2,794 odstotka. Kot kaže, so kapitalski trgi dobro sprejeli izid francoskih nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je Hollande z 51,62 odstotka premagal dosedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja.
irhaela
16. 05. 2012 08.39
+2
Če me spomin ne vara, je Janša na takratni seji vlade, ko so bile v Franciji volitve, šele po dvajseti uri zvečer sprejel milejšo obliko varčevanja, kot je predlagal sindikalist Štrukelj, čeprav ne v celoti, ali dosti milejša oblila varčevanje pa je le, kot jo je nam Janša prvotno vsilil in da ne odstopa in to brez pogajanj! Sigurno bi Janša ravnal na seji drugače, če bi zmagal Sarkozy, kot da je sprejel delne pogoje sindikalistov. No, v Nemčiji si nabila točke opozicija, ki je socialna in Merklovi ne kaže dobro, če bo vztrajala pri svojem fiksalnem paktu, ki jo je sklenila s Sarkozyjem. Grčija je sedaj pokazala, da ima EU z Merklovo na čelu dovolj, Francija tudi in še veliko ostalih držav, razen naše Vlade, ki se je do sedaj sklicevala na nujnost varčevanja, ki sta si jo omislila Merkel in Sarkozy! Kaj preostane Janši sedaj? Njegov kolega Sanader je v zaporu, Timošenkova tudi v zaporu, Nemška vlada je sedaj na šah poziciji, v Francji je zmagala socialistična stranka, na Hrvaškem tudi in mogoče bo tudi v Nemčiji. Močno upam, da nam ne bo Janša pokazal svoj desni prst na Kučana, Pahorja in Jankovića, da so krivi tudi za Francijo, Španijo, Italijo in Grčijo.
.MOSSAD.
16. 05. 2012 07.20
+1
Igor Lukšič se boji za SD, če na čelu stranke ostane Borut Pahor SD bo šla s Pahorjem po poti LDS, to se bo gotovo zgodilo. -------------- Trdeč se že ...Lajhajo..heeeeee.... ejga....to mi deli....pa to...
hary1
16. 05. 2012 07.04
+1
preveč denarja in nakita potegne strelo
Piranez
16. 05. 2012 01.27
-2
Ah, kakšna strela neki... Hollande se je kmalu po vzletu odločil, da se z neoliberalci nima kaj dosti pogovarjat, da bi šel pa angelco samo gledat, pa tudi ni hotel, saj ni ravno brhko dekle, pa je pilotu preprosto rekel, naj obrne in za vse skupaj okrivi udar strele... No, ko je pa pristal, jih je pa slišal, kaj da se gre, da če je obisk napovedal, pač more it... Fant se je kislo nasmejal, se usedel na letalo in upal, da tokrat res strela udari vanj... A ni imel sreče in je moral z angelco na čvek... Ni vsak dan praznik...
GIGI5
16. 05. 2012 01.07
-2
Zdaj se bodo pojavili sumi če je Merklova osebno odgovorna za strelo! Pa vsaj objektivno odgovorna?
karabas
16. 05. 2012 01.18
+2
GIGI5 tvoj brezvezni komentar pa res ni ničesar vreden! Je slikica ob tvojem imenu pravzaprav nekakšen portret tvojih duhovnih in intelektualnih dometov? Rekel bi: Ja!
karabas
16. 05. 2012 00.48
+5
Nov predsednik, nov zagon! Samo zato bo Merklova izgubila naslednje volitve! Nov predsednik deluje na množice, da se upanje izhoda iz krize poveča in intenzivira! Poslušnost pod novo prvo violino bo tako bistveno resnejša in bo s tem dosegla načrtovane učinke ! Zmontirana kriza lahko tako nadaljuje svojo, z lekarniško natančnostjo načrtovano pot! Scenarij pa se odvija pod taktirko klanov Rockfeller in Rotschild! Bilderbergi so že pripravljeni na sprejem dveh novih članov, no, na nastavljenega drugega ki bo iz Nemčije bo potrebno še malce počakati! Takojšnja rešitev krize pa je mogoča le ob najmanjšem možnem občutku Bilderbergov, da izgubljajo moč! Oni imajo plan "B", samo verjamejo v to, da ga ne bodo nikoli uporabili! In verjemite, uspelo jim bo, kot jim je še vedno!
.eu.
16. 05. 2012 00.28
-1
Ko se bo folk v Sloveniji zavedal da je Nemčija kar se gospodarstva tiče ZAKON pol bo lepše življenje v Sloveniji samo za firme slovenske je problem potem ko se bodo vprašale kje delavce iskat.HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Zlobnež
15. 05. 2012 23.05
+2
Hollande kljub streli, ki je udarila v letalo, odletel v Berlin A ga je Roman Jakič kaj vprašal zakaj mora ravno v Nemčijo-pa še tko hitr za povrh???
hanoveranec
15. 05. 2012 23.32
+2
CtrlDelete
15. 05. 2012 23.42
+3
...letalo mu je zbolelo, zato je pa šel hitro k Merklovi na popravilo....
shupak
15. 05. 2012 23.59
-6
Piranez
16. 05. 2012 01.19
+0
Hollande je šel v Nemčijo kot enakovreden sogovornik, ki bo sooblikoval politiko EU. Janezek je šel v Nemčijo kot pionirček v kumrovec po navodila, kako naj svojo neoliberalno politiko vodi, seveda tako, ki bo nemcem pogodu...
hanoveranec
15. 05. 2012 22.44
+1
Igor Lukšič, profesor, nekdanji minister in kandidat za novega predsednika SD na prihajajočem kongresu stranke, zaostruje predvolilno kampanjo: nekoč desna roka Boruta Pahorja zdaj svojega šefa obtožuje, da v 15 letih za stranko ni naredil ničesar: »Pahor je 15 let nazaj prevzel stranko, ko je imela 9 odstotkov. Danes jih ima 10 odstotkov, torej je v 15 letih pridobila eno odstotno točko,« je Pahorjevo šefovanje v Studiu City kritiziral Lukšič. »Stranke ni premaknil nikamor« Pravi, da bi bilo higienično, da bi Pahor odstopil že na volilni večer decembra lani, ko je stranka doživela hud poraz. Vendar tega ni storil, stranke v času vladanja ni premaknil nikamor, zato se tudi Slovenija ni premaknila nikamor, ocenjuje Lukšič. »Pahorjev način vodenja je pozicioniranje, nima pa cilja, kam želi pripeljati stranko. Nekdo reče eno, drugi nekaj drugega in Pahor se postavi v sredino. SD bo šla s Pahorjem po poti LDS, to se bo gotovo zgodilo,« je sklenil Lukšič.
godfatherr
15. 05. 2012 23.09
+4
To me je pri Pahorjevi vladi najbolj motilo, da so notranje spore stranke in tudi koalicije reševali preko medijev. Ne vem zakaj mislijo, da jim bo to pomagalo.
rekapaka
15. 05. 2012 23.33
+0
Hej onemogli konj kaj ima veze Lukšič z Hollande in Merklovo?
GIGI5
16. 05. 2012 01.04
+2
Lukšič je tudi rekel, da so leta 2008 osvojili 30% navkljub Pahorju...Kreten! Moral bi reči:"Zaradi Pahorja!"
Piranez
16. 05. 2012 01.20
+2
In kakšno zvezo ima to s potovanjem Hollanda v nemčijo?
TRUMPP
15. 05. 2012 22.39
+4
Ta pa je zategu še strela mu nič ne more.
pilon
15. 05. 2012 22.36
+4
Bilderbergi nalagajo denar v državah,kjer delavca plačajo po 100 dolarjev na mesec.zato se ne slepimo,da bo na zahodu v bližnji prihodnosti bolje....investicije so samo kratkoročna rešitev.da se malo še poganja gospodarstvo...se ve na račun kreditov, ki ga spet dajejo ve se kdo... Prej se bomo sprijaznil s temi dejstvi ....prej bomo spoznali da se mora ukrepati.... in to hitro.
hanoveranec
15. 05. 2012 22.26
-4
Vsi tile cajtngi, če jih sploh lahko tako imenujemo, propadajo in bodo zelo hitro dokončno ugasnili. Od prodanih izvodov ne morejo preživet, Širce pa ni več, da bi jih umetno vzdrževala, od Janše pa ne bodo dobili niti centa. Zavedajo se svojega konca, zato pa tako histerično, brezglavo in samomorilsko divjanje in pluvanje po predsedniku vlade, ki jim ne da umetnega dihanja.
hanoveranec
15. 05. 2012 22.25
-1
Kakšni dvoličneži ste levosučni, ko je bil Janša pri Merklovi ste po njem pljuvali, ko pa je ta gospod Holland prišel v Berlin, ga pa častite.... *levosučni, upam, da greste kmalu v politično smrt....... Pika.
zele kolac
15. 05. 2012 22.48
+0
Janša ne more nč narest, Hollande pa. Pfujjj desnosučni
hanoveranec
15. 05. 2012 23.33
-1
ti se ne oglašaj tu, ker si politično mrtev...ejga
Piranez
16. 05. 2012 01.21
+0
Hollande je šel v Nemčijo kot enakovreden sogovornik, ki bo sooblikoval politiko EU. Janezek je šel v Nemčijo kot pionirček v kumrovec po navodila, kako naj svojo neoliberalno politiko vodi, seveda tako, ki bo nemcem pogodu...
plutto
15. 05. 2012 22.05
+4
Še en vezni člen bilderbergov!
titovka
15. 05. 2012 21.59
-4
ti bogca...ta je pa hiter...a ne kot je bila naša vlada.....
shupak
15. 05. 2012 22.03
+4
Robberto
15. 05. 2012 21.56
+2
To je le velik in tud dober znak o 'vztrajnost' in želja tega človeka, da se iz te Euro-kriza kaj naredi in reši. Mene zanima, al bi človek naredil kaj takega če je njegov prioriteta le to, da ljudi samo pokaže da je kav dober itd., kaj političnega. Euro-območja raste in se 'stari. Euro-območja enostavno ima svoje izzive ko stari. Tako kot človek, ki preživi najstniška leta. A si lahko predstavljate kako močno bo Evropska Unija ko bo premagala te težave in izzive.
HAJDUK-1911
15. 05. 2012 21.32
+7
Francoska levica in naša levica sta si popolno nasprotje. Pahor je še najbližji neki moderni levici, ki ne gradi svojega programa samo na polpretekli zgodovini in paradah starih kaviar boljševikov. Zapoje ,,Vstala Primorska,, pove kakšen govor na proslavi, in to je to. A kaj ko ima očitno malo preveč ,,soli v glavi,, da bi se pustil do konca ponižati Murgelčkom, in je jasno dal do znanja, da ima dovolj njihovega sufliranja. Upam, da odide na predsedniške volitve, in premaga Danilota.
freexgirl.
15. 05. 2012 21.20
-3
to je bilo znamenje. bog ga je štrajfnil po domače ;)
lnterReflections
15. 05. 2012 21.10
+11
Upam, da bo levica v Franciji zmaga tudi na parlamentarnih volitvah junija!
MMAXXIMUSS
15. 05. 2012 21.11
-7
HAJDUK-1911
15. 05. 2012 21.18
+5
Kaj če bi imeli volitve kar vsak mesec? In zavod za zaposlovanje bi moral imeti takrat ,,Dneve odprtih vrat,,. Prideš mimo ob treh zjutraj, se vsedeš za računalnik v avli, spiješ kavico in lepo modruješ.... Okoli tebe pa cel kup strokovnih komentatorjev, nekateri tukaj imajo že takšen sloves, da bi morali priti zamaskirani, da ne izdajo svoje identitete. Jaz osebno imam en lep klobuk, samo še ruto čez gofljo, plašček in gremo pisarit
HAJDUK-1911
15. 05. 2012 21.37
-1
Antireligion je za, vidim po plusu, en je moj, drugega mi je pa on pripel. Antireligion, potem bi se nam to pisarjenje štelo v pokojninsko dobo, bi lahko šli v pokoj že pri 45 letih.....