Tujina

Hollande pripravljen podaljšati izredne razmere za pol leta

Pariz, 19. 07. 2016 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francija namerava izredne razmere v državi podaljšati še za tri mesece. A francoski predsednik Hollande je dejal, da je sam odprt za dodatno podaljšanje, za pol leta. Policija bo znova imela v prihodnjih mesecih možnost opraviti hišne preiskave brez ustrezne odločbe sodišča.

Hollande bi rad izredne razmere podaljšal na pol leta.
Hollande bi rad izredne razmere podaljšal na pol leta. FOTO: AP

Francoski predsednik Francois Hollande je danes izjavil, da je pripravljen podaljšati izredne razmere v državi za šest mesecev po nedavnem terorističnem napadu v Nici, v katerem je bilo ubitih 84 ljudi.

"Zgodil se je napad in v tem trenutku ne vemo, ali se bodo zgodili še drugi. Moja dolžnost je, in dolžnost parlamenta, da podaljša izredne razmere za tri mesece, čeprav sem sam odprt za dodatno podaljšanje za tri mesece," je dejal Hollande med obiskom v Lizboni.

Francoska vlada je sicer danes predlagala podaljšanje izrednih razmer v državi še za tri mesece. Odločitev mora potrditi parlament.

V Franciji so izredne razmere uvedli po terorističnih napadih 13. novembra lani, v katerih je bilo v Parizu ubitih 130 ljudi. Predsednik Francois Hollande je pred napadom v Nici napovedal možnost njihove ukinitve konec julija.

preiskava na domu napadalca iz Nice - 10
preiskava na domu napadalca iz Nice - 10 FOTO: AP

V času izrednih razmer imajo pristojni varnostni organi posebna pooblastila. Za razliko od zadnjega podaljšanja naj bi imeli v prihodnjih treh mesecih znova tudi možnost opravljanja hišnih preiskav brez ustrezne odločbe sodišča.

O predlogu vlade bo že danes razpravljala narodna skupščina, v sredo pa predvidoma še senat.

V parlamentu se obeta burna razprava. Na francosko vlado namreč letijo številne kritike po že tretjem večjem terorističnem napadu v zadnjem letu in pol, premier Manuel Valls pa je bil v ponedeljek na žalni slovesnosti v Nici deležen celo žvižgov.

Največja opozicijska stranka, republikanci nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, podaljšanje izrednih razmer podpirajo, a postavljajo pogoje, med drugim to, da podaljšanje velja pol leta.

Skoraj polovica umrlih je tujcev

Med 84 smrtnimi žrtvami terorističnega napada v Nici je skoraj polovica tujcev. V napadu je skupno umrlo 38 tujcev, je danes objavilo francosko zunanje ministrstvo. Dodali so, da se seznam še ni dokončen.

Tujci so iz 19 držav in sicer Alžirije, Nemčije, Armenije, Belgije, Brazilije, Estonije, ZDA, Gruzije, Italije, Kazahstana, Madagaskarja, Maroka, Poljske, Romunije, Rusije, Švice, Turčije, Tunizije in Ukrajine.

"Karkoli, zaenkrat je, ko gre za ranjene ali mrtve vpletenih 29 držav," so še obelodanili v Parizu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piuski
19. 07. 2016 20.17
+3
boli politike džoko za vse te mrtve!!!!
DonDonDan
19. 07. 2016 19.04
+8
Holland je klovn! Njegovo razglaševanje izrednih razmer ima isti učinek kot prdenje žirafe v živalskem vrtu.
korintos23
19. 07. 2016 18.13
+5
Ne bi rad živel teh 6 mesecev v Franciji!
DonDonDan
19. 07. 2016 19.05
-4