Tujina

VIDEO: Hollande pred nogometnim prvenstvom na trnih zaradi napovedanih stavk sindikatov

Pariz, 10. 06. 2016 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Francois Hollande je pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva in sredi stavkovnega vala v državi pozval sindikate k odgovornosti. Napovedal je tudi, da bo sprejel "vse potrebne ukrepe", da bi zagotovili nemoteno izvedbo Eura 2016. V Franciji sicer veljajo poostreni varnostni ukrepi.

V Franciji so na trnih zaradi potencialnih terorističnih groženj in stavk.
V Franciji so na trnih zaradi potencialnih terorističnih groženj in stavk. FOTO: AP
Francoski predsednik Francois Hollande je zažugal sindikatom, ki grozijo, da bodo ob začetku nogometnega prvenstva, izvedli stavko. "Pozorno bom spremljal, kaj se bo jutri dogajalo in če bo treba sprejeti kako odločitev, bo ta sprejeta," je dejal Hollande na predvečer otvoritvene tekme med Francijo in Romunijo na pariškem stadionu Stade de France.

Francijo namreč prežema val stavk v državi; moten je železniški promet, v Parizu se zaradi stavke delavcev komunale kopičijo smeti, štiridnevno stavko pa so za soboto napovedali tudi piloti.

Hollande je napovedal, da bo država poskrbela za sprejem in transport vseh nogometnih navdušencev. Vse sindikate je zato pozval k odgovornosti. Opozoril je še, da gre tudi za ugled Francije in njene prestolnice Pariza.

Tudi minister za šport Patrick Kanner je stavke označil za taktiko sindikalne gverile. "Kvarijo zabavo in ker kvarijo zabavo, kvarijo ugled Francije," je dejal za radio France Inter.

Generalni sekretar sindikata CGT, sicer strojevodja, Berenger Cernon, pa ne popušča. "Nismo mi tisti, ki smo določili datum Eura. Odvija se družbeno gibanje, reorganizacija dela se nadaljuje, prav tako sprememba delovne zakonodaje," je dejal in dodal, da sindikati ne bodo popustili in bodo nadaljevali s stavko.

Zaradi stavke komunalnih delavcev se pred lokali kopičijo kupi smeti.
Zaradi stavke komunalnih delavcev se pred lokali kopičijo kupi smeti. FOTO: AP

Sindikate je h koncu stavk pozvala tudi ministrica za okolje Segolene Royal. Tudi ona jim je očitala, da škodijo ugledu Francije.

Francija ima sicer tudi brez napovedanih stavk veliko težav z zagotavljanjem varnosti v času nogometnega prvenstva.

Varnost pred evropskim nogometnim prvenstvom - 1
Varnost pred evropskim nogometnim prvenstvom - 1 FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abigail
12. 06. 2016 10.47
+1
Načinu vladanja s pomočjo "kruha in iger" se ljudje že tisočletja ne znamo upreti, tudi sindikati ne. Pri nas (in verjetno enako drugje) sindikati še med prvimi nasedejo na to in tudi sami izvajajo igre in zabave, da potolažijo razočarano množico...akcije pa nobene prave.
jzkzfzmz
11. 06. 2016 12.05
+4
Francozi bodo vztrajali in ja naj kar odpovedo prvenstvo. Samo problem je dokler bo vs emirno bodo tajkuini kar naprej vztrajali. Samo pri nas poglejte, vsi politiki, sodstvo in mediji so kriminalci in vsi so oproščeni. Imen je preveč, saj bi za to porabil verjetno 1 uro pisanja. Kar je žalostno. Upam da se bo tudi pri nas kaj zgodilo...
AtaAufbiks
10. 06. 2016 18.30
+0
Neumen šport in neumen narod, ki to gleda! Na vso srečo v Sloveniji ne bomo videli prenosa tekem.
Apostol1
10. 06. 2016 09.15
+13
Sam imam rad nogomet samo ta izjava ali poziv k odgovornosti da se bo nemoteno odvijalo evropsko prvenstvo v nogometu postavlja delavce svetlobna leta pod interese oblasti in kapitala. Prav nič me ne bo bolelo ,če zaradi stavke to prvenstvo ne bo izvedeno. in še prav bi bilo tako.
macek_garfield
10. 06. 2016 09.06
+12
upam, da stavkajoci ne popustijo in se stopnujejo stavko, dovolj je bilo kapitalisticnega izkoriscanja delavskega razreda, da se politiki okoriscajo in redijo
platon26
10. 06. 2016 09.03
+13
Super naj tisti, ki imajo preveč časa vidijo, da če se delovni narod vstavi jim bo na vsakem koraku smrdelo, malo dlje bodo čakali in tako naprej...