Tujina

Hollande očitno ni tako napačen?

Pariz, 11. 05. 2012 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi francoski predsednik Hollande je socialist, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom. Evropa je ostala tudi brez zavezništva med Merklovo in Sarkozyjem, ki sta ves čas ponavljala, da je treba varčevati in rezati. Ali je čas za paniko ali pa Hollande kaže na nove smernice evropske politike?

Francois Hollande bo kot novi francoski predsednik zaprisegel 15. maja, njegov predhodnik Nicolas Sarkozy pa se bo poslovil. A med nekaterimi evropskimi voditelji in drugimi zagovorniki varčevalnih ukrepov je njegova zmaga povzročila kar nekaj nejevolje. Zakaj? Zato, ker Hollande nasprotuje varčevalnim ukrepom, prav tako ne kaže pretirane želje po reformi pokojninskega sistema. In seveda tisto, kar je peščico najbolj zbodlo v oči – zagovarja višje davke za bogate. Torej, na kratko: Hollande deluje kot tipičen evropski socialist, poroča spletna stran businessinsider.com in dodaja, da ga ljudje dojemajo kot nekoga, ki živi v fantazijskem svetu, v katerem bo denar pričaral iz nič, pri tem pa bo ignoriral zahteve trgov po ostrih varčevalnih rezih.

Novinarji omenjene spletne strani pišejo, da je to napačno razmišljanje in da ljudem ni treba biti na nogah zaradi Hollandove zmage. Izkušnje in primeri v Evropi kažejo, da trgi (še) ne nagrajujejo strogih varčevalnih ukrepov. Svoje trditve podkrepijo s primerom Španije. Država je pred kratkim napovedala precej ostre načrte reform, kljub temu pa donosi niso bili tako visoki, kot so pričakovali. Zato novinarji omenjene strani menijo, da se v tem trenutku ni treba preveč obremenjevati s francosko domačo politiko.

Socialist Hollande – strah in trepet ali nove smernice?
Socialist Hollande – strah in trepet ali nove smernice? FOTO: Reuters

Kaj lahko pomaga?

V evroobmočju je namreč pomembna politika evroobmočja in evropske centralne banke (ECB), poroča omenjena spletna stran. Torej ne, kdo je na oblasti v posamezni evropski državi, temveč konkretni ukrepi, ki jih sprejema na primer evropska centralna banka. Tako je dolgoročna operacija refinanciranja (LTRO), ki jo je sprejela ECB, do neke meje učinkovita, saj je nekoliko umirila bančni sistem, ki se je znašel v težavah.

Kar bi prav tako lahko pomagalo, je korak k boljši ureditvi finančnih transferjev, fiskalne unije in evropskih obveznic. In prav na teh področjih je Hollande na dobri poti, poroča omenjena spletna stran.

"Torej, pozabite na njegovo notranjo politiko,“ poroča businessinsider.com in dodaja, naj se ljudje na Hollanda osredotočijo kot na silo, ki bo razdrla vladajočo tvorbo "Merkozy“ (nemška kanclerka Angela Merkel, ki zagovarja varčevanje, in njen zdaj že nekdanji kolega Nicolas Sarkozy). Z uničenjem "Merkozyja" bi Hollande morda lahko Evropo povedel iz trenutne uničujoče politike, ki zaostruje dolžniško krizo, ob tem pa države potiska še globlje v recesijo, zaključi omenjena spletna stran.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theNutcase
11. 05. 2012 10.09
+8
denar pričaral iz nič? .. saj tudi ni izpouhtel denar v nič, tako da ga ne bo treba od tam pričarati!! nategujejo folk, ki ne razume kompleksnosti gospodarstva, ekonomije... NE SE JIM PUSTIT, ker ni res... ploh ni potrebno od nikoder pričarat denarja - ne samo ena, ogromno varjant je za svetovno blaginjo - samo večina jih je možnih le ob demontaži trenutnega sistema...
DeBill
11. 05. 2012 09.55
+2
In ko natisneš everčke narediš nove železniške povezave po EU, hitre enotirne vlake, kjer ti lahko tehnologojo dobavljajo samo domača podjetja, pa gradijo tudi samo domača. Tajkunom ker ne morejo servisirati kreditov premoženje zapleniš in ga prevzamejo države, banke če hočejo izplavat morajo dajati kredite, ljudje z denarjem samo gledajo, kaj bodo kupili in da je trajno, spet velja kvaliteta. Ob takem razvoju vidim težavo rodnost v EU, saj z uvozom delovne sile tega ne bi mogli rešiti, ker bi postali dokaj nezanimivi. Planirati bi bilo potrebnoo delovno silo 20 let v naprej, zrihtati čim večjo stopnjo optimizacije delovne sile in zmanjšati porabo energije. TISKAT EVRČKE TAKOJ!!!
DeBill
11. 05. 2012 09.50
+2
EU v riti, Evrčkov pa se ne tiska, inflacija negativna. Ja kakšni kret eni moramo biti, da sprejemamo to igro? V bistvi je to zgolj in edino podpora bogatašem, ki imajo denar v bankah in so bogati v denarju, ga ne vlagajo in nas držijo proč od financ. Ko udari inflacija, seveda nadzorovana, prvo pa seveda devalvacija, so bogati prisiljeni vlagati, se tresti za svoj denar in razmišljati poslovno. Srednji sloj ne izgubi nič, reveži izginejo, saj imajo kolikor zaslužijo, varčevati se ne splača. Dvigne se potrošnja, več je dela, več je zaposlenih, višji so prspevki, manjša je nezaposlenost in s tem finančni transferji, manjši je pritisk na pokojnine, ki se jih lepo uravnava preko inflacije, ot se preko inflacije uravnava plače javnih uslužbencev, trg dela naredi s plačami delavcev to, da relativno zrastejo. Splača se zaposlovati v gospodarstvu, študirati tehnične poklice in vlagati v izobraževanje in razvoj, zdravstvo rata pomembno, saj moraš imeti zdravo delovno silo, da proizvedeš dovolj. Zaživijo javne storitve, od javnega prevoza naprej, saj je povpraševanje veliko. Postanemo konkurenčni proti Kitajski, ZDA, Mehiki in ostalim, standard v tako velikih gospodarstvih pa se ne meri v višini plače, ampak v kupni moči, torej, koliko lahko kupiš za eno plačo. TSIKAT EVRE TAKOJ!
Shisui
11. 05. 2012 11.12
+5
Daj nehaj no, denarja je dovolj, ne rabmo tiskat. Treba ga je samo v obtok spravit.
Jimi1
11. 05. 2012 09.28
+10
Iz pred zadnje krize so ZDA izšle kot zmagovalke z javnimi projekti infrastrukture,cest ,novih tehnologij...itd. No tokrat bi tile reševali z varčevanjem množic (manjša kupna moč) pa dajanja privarčevanega bankam (za pokrivanje slabih posojil in odpise dolgov prezadolženim tajkunom, namesto da bi jim plenile kot to počno pri simbolično zadolženih malih državljanih....)....
Osvald
11. 05. 2012 09.26
-6
Mokre sanje livičarjev ki živijo na napačnem kontinentu kot naši pingvini,mislijo da denar raste na figovcih.
shupak
11. 05. 2012 09.29
+6
To mislite dasni, ko vse v žep zbašete, potem pa je kriza, ko nič ne posejete, da bi kaj zraslo...
Osvald
11. 05. 2012 09.31
-3
Že v kumrovcu ste se učili "kriv je zunanji neprijatelj"
Osvald
11. 05. 2012 09.36
-3
Ali bosta šla z Jankovićem in PS na Antarktiko tudi Turk in Kučan? Na slednjega bo treba močno paziti, da se ne pomeša med pingvine, kajti potem ga bo težko najti.
Jo Va
11. 05. 2012 09.19
+6
Sarkozy ali Hollande: ista gaža, druga embalaža. Če mi ne verjamete zdaj, boste videli čez nekaj časa.
Shisui
11. 05. 2012 09.14
+5
Hahah, ko pa jaz napisem isto stvar, mi pa komentar izbrise :)
hotchilipoper
11. 05. 2012 09.37
+2