Tujina

Hollande blizu absolutne prevlade

Pariz, 11. 06. 2012 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski predsednik Francois Hollande in njegovi socialisti so na dobri poti, da bodo imeli po drugem krogu volitev 17. junija v parlamentu absolutno večino. Z večino v nacionalni skupščini bi si Hollande zagotovil podporo za izvajanje svoje politike in reform.

Francois Hollande
Francois Hollande FOTO: Reuters

Francoski predsednik Franocis Hollande je tik pred drugim triumfom. V prvem krogu parlamentarnih volitev so socialisti skupaj z zavezniki prejeli 46,8 odstotka glasov, medtem ko je doslej vladajoča Zveza za ljudsko gibanje (UMP) dobila le 34,1 odstotka, kažejo končni izidi, ki jih je objavilo notranje ministrstvo.

Socialisti lahko z zavezniškimi strankami računajo na najmanj 283 sedežev v 577-članskem parlamentu. Inštituti za javnomnenjske raziskave TNS Sofres, Ipos in OpinonWay pa menijo, da bi socialisti s tesnimi zavezniki (radikalnimi socialisti PRG, levo republikansko MRC ter različnimi levimi strankami) lahko dobili med 283 in 329 sedežev v 577-članski nacionalni skupščini. Tako za dosego absolutne večine 289 poslancev ne bi bili odvisni od podpore Zelenih, predvsem pa ne od podpore protikapitalistične Leve fronte Jean-Luca Melenchona, ki je dobila 6,9 odstotka glasov.

Podobno kot na predsedniških volitvah, ko je skrajna desničarka Marine Le Pen zbrala okoli 18 odstotkov glasov, so tudi na parlamentarnih volilci nagradili skrajno desnico. Nacionalna fronta, ki jo vodi Le Penova, je prejela skoraj 14 odstotkov, s čimer so bistveno izboljšali rezultat iz leta 2007, ko so prejeli skromne 4 odstotke. To pa še ne pomeni, da se bo prvič po letu uvrstila v parlament. Glede na izračune francoske televizije naj bi imela od nič do tri poslance.

Hollande je pred volitvami Francoze pozval, naj mu v parlamentu zagotovijo trdno večino, da bo lahko izvedel svoj program. Francoski socialisti imajo sicer večino tudi v zgornjem domu parlamenta, senatu. Analitiki menijo, da se bo novi francoski predsednik prav na podlagi rezultatov volitev odločal, kako obsežne reforme bo izpeljal. Če bo imel večino še v spodnjem domu, bi lahko temeljito izpeljal svoj program.

Marine Le Pen je zadovoljna, da je Nacionalna fronta dobila 10 odstotkov glasov več kot pred petimi leti.
Marine Le Pen je zadovoljna, da je Nacionalna fronta dobila 10 odstotkov glasov več kot pred petimi leti. FOTO: Reuters

Kandidati brez možnosti se pogosto umaknejo v dobro stranke

V Franciji od začetka pete republike leta 1958 velja polpredsedniški sistem, v katerem ima parlament manjše pristojnosti kot v številnih drugih državah. Vendar pa predsednik republike potrebuje večino v nacionalni skupščini, da oblikuje vlado.

Če večine v parlamentu nima, je prisiljen v kohabitacijo, kot Francozi imenujejo sobivanje predsednika in vlade različnih političnih usmeritev.

V Franciji je v veljavi večinski volilni sistem, volitve pa potekajo v dveh krogih. V drugi krog se v posameznem okraju prebijejo kandidati, ki v prvem krogu dobijo najmanj 12,5 odstotka glasov vseh vpisanih volivcev. Če posamezen kandidat že v prvem krogu dobi več kot 50 odstotkov glasov oziroma glasove vsaj četrtine vseh vpisanih volivcev, se avtomatično uvrsti v parlament.

Dejansko sicer stranke pred drugim krogom pogosto sklepajo dogovore, da se kandidati, ki imajo slabše možnosti, umaknejo, pogosto v zameno za uslugo stranki v drugem volilnem okraju.

Parlamentarne volitve v Franciji od leta 2002 potekajo vsakih pet let, dober mesec za predsedniškimi. V prvem krogu volitev se je za glasove 46 milijonov volilnih upravičencev potegovalo dobrih 6600 kandidatov, od tega okoli 40 odstotkov žensk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hanoveranec
11. 06. 2012 13.21
+2
Zgodba o ferrariju, ki je parkiran pred podjetjem največjega lobista pri gradnji TEŠ 6, Petra Kotarja. Medtem ko poteka kriminalistična preiskava glede projekta gradnje šestega bloka TEŠ, pri čemer so osumljenci tudi iz podjetja energetskega lobista Petra Kotarja, si njegova družina kopiči premoženje. Statusni simboli so ferrari, jahta, luksuzne hiše, vse to iz poslov s TEŠ in z drugimi energetskimi družbami. Pred podjetjem Sol Intercontinental za Bežigradom v Ljubljani je občasno parkiran rdeč ferrari 458 italia, zadnji prestižni model dirkalnika iz Marranela. Taki ferrariji z dodatno opremo stanejo precej več kot 200 tisoč evrov, specifikacijo smo uvrstili v posebno rubriko. Ferrari je priljubljena igrača Boštjana Kotarja, sina solastnika podjetja Sol Intercontinental Petra Kotarja, katerega druga solastnica je Petrova hči Barbara Kotar. V družini Kotar po besedah poznavalcev sicer še vedno vse poslovne niti v rokah drži pater familias Peter Kotar. Volan ferrarija pa je trdno v rokah Boštjana Kotarja, ki se z njim rad zapelje do Marine Portorož, kjer ima privezano jahto imenitne znamke Windy. Kakšno zvezo imata omenjena ferrari in jahta s trenutno največjo investicijo v Sloveniji, 1,3 milijarde težkim projektom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj? Postopek izbiranja dobavitelja glavne tehnološke opreme za TEŠ 6 je pod lupo organov pregona zaradi sumov korupcije. Kriminalisti in tožilstvo preiskuje povezave med CEE in Sol Intercontinental, podjetji v lasti družine Kotar, s projektom TEŠ. Podjetje CEE je imelo ključno vlogo pri izbiri dobavitelja tehnološke opreme za TEŠ 6, vredne okoli 700 milijonov evrov, izbran pa je bil francoski koncern Alstom. Dolgoletni ekskluzivni zastopnik hrvaškega dela tega koncerna je prav Sol Intercontinental, s čimer je po ugotovitvah protikorupcijske komisije sklenjen krog sumov koruptnih kaznivih dejanj. Taki so Hollandovi misleči ljudje v Sloveniji.......
janez6bb
11. 06. 2012 15.29
-2
alterego
11. 06. 2012 10.54
+7
ja, ja, počasi bo tega brezbožnega neoliberalizma konec... bravo Hollande!!!
habsburger
11. 06. 2012 09.26
-7
Novice o "zmagoslavju" po 17 letih životarjenja v ozadju, medtem ko jim je desnica pripravila teren (da bodo laže uničili ustvarjeno, kot se za levake spodobi) objavlja ta portal z takšnim pompom, kot da nebi vedela, da "naših" totalitarno usmerjenih oboževalcev zločinskega titoističnega totalitarizma, nihče ne "šmirgla" - ker so sramota za "levico" po svetu (saj na novo grebejo in spravljajo na površje svoje slaboumne zločinsko pripadnost vodenoglavcev......)
shupak
11. 06. 2012 09.32
+5
Dobro, saj lepo da priznaš desni agent, vendar takšne iskrenosti nebi pričakoval...
hondica
11. 06. 2012 15.09
+3
Franzoci lahko zdaj na svojo trobojnico nalepijo kar peterokrako, LOL.