Tujina

Trump zanika izjavo o oboroževanju vseh šolskih uslužbencev: Orožje samo za vojaško izurjene učitelje

Washington, 22. 02. 2018 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Donald Trump je ob sprejemu za preživele v nekaterih največjih šolskih pokolih v ZDA spet poskrbel za razburjenje. Zavzel se je namreč za oboroževanje šolskih uslužbencev in požel precej kritik. Vendar pa zdaj na Twitterju svojo izjavo zanika in pravi, da naj bi orožje nosili samo posebno izurjeni učitelji.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo v Beli hiši sprejel preživele in njihove starše nekaterih največjih šolskih pokolov po ZDA in se zavzel za oboroževanje šolskih uslužbencev. 

Trump, ki je prišel v Belo hišo s pomočjo denarja orožarskega lobija Nacionalne orožarske zveze (NRA) in je med kampanjo je obljubljal, da bo neomajno ščitil pravico Američanov do orožja, se je po smrti 17 dijakov srednje šole v Parklandu na Floridi očitno omajal vsaj v izjavah, doslej pa je podprl tudi nekaj ukrepov proti orožju, ki sicer po ocenah kritikoh množičnih pokolov po ZDA ne bodo ustavili, vendar pa za Trumpa pomenijo velik premik.

Preživelim v pokolih v srednji šoli Columbine leta 1999, osnovni šoli Sandy Hook 2012 in srednji šoli v Parklandu pretekli teden, ki jih je skupaj z njihovimi starši poslušal več kot uro, je dejal, da razmišlja o oborožitvi uslužbencev šol, kar bi strahopetce odvrnilo od napadov.

"Učitelji, spretni z orožjem, bi lahko preprečili pokole," je povedal Trump in dodal: "Če bi imeli učitelje, spretne z orožjem, bi ti lahko zelo hitro končali napad." Prepričan je, da območje brez pištol za "strahopetne norce" pomeni "napadimo!". Za idejo o oboroževanju učiteljev po poročanju BBC sicer stoji NRA. 

Skupina 40 ljudi, med katerimi je bilo šest preživelih dijakov, njihovi starši in starši umrlih v strelskih napadih, je Trumpov predlog sprejela z mešanimi odzivi. Nekateri so idejo podprli, drugi so se odločno zavzeli proti.

Med nasprotniki je tudi Mark Barden, čigar sin je umrl v strelskem napadu na osnovno šolo v Connecticutu leta 2012. "Šolski učitelji imajo že zdaj več kot dovolj odgovornosti in ne potrebujejo še orožja, ki jemlje življenja," je dejal Barden. Tudi Andrew Pollack, čigar hči Meadow je umrla v zadnjem napadu, je zelo kritičen. "Kot država smo pogubili svoje otroke. Jezen sem," je povedal po poročanju BBC

Trump je med sprejemom dijakov v rokah držal list z vprašanji.
Trump je med sprejemom dijakov v rokah držal list z vprašanji. FOTO: AP

Trump predlog o oboroževanju šolskih delavcev zanika

Na kritike, da vzpodbuja oboroževanje šolskih uslužbencev, se je Trump že odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da ni nikoli rekel, naj učitelji nosijo orožje. "Dejal sem samo, naj možnost za uporabo orožja dobijo posebno izkušeni in vojaško usposobljeni učitelji, katerih je okoli 20 odstotkov," je tvitnil. 

Trump je doslej namignil na podporo ostrejšim varnostnim pregledom kupcev orožja in prepoved naprav, ki polavtomatske puške spremenijo v avtomatske, svojim gostom v Beli hiši pa je prikimaval, ko so mu razlagali, da bi bilo potrebno dvigniti starostno mejo za nakup orožja z 18 na 21 let.

Demokratska senatorka iz Kalifornije pa bo predlagala zakon za dvig starostne meje za nakup orožja v trgovinah, kar seveda izpušča nakupe na sejmih, po internetu in zasebno. Njen republikanski kolega iz Pensilvanije Pat Toomeyd bo medtem predlagal uvedbo varnostnega pregleda kupcev tudi na orožarskih sejmih in po internetu.

Nasprotnikom orožja ostanejo na voljo protestna zborovanja in volitve.
Nasprotnikom orožja ostanejo na voljo protestna zborovanja in volitve. FOTO: Reuters

Orožarski lobi v ZDA stopa v ofenzivo

Teden dni po zadnjem velikem šolskem pokolu v ZDA se je (pričakovano) začel sicer oglašati tudi največji orožarski lobi NRA. Ta se je znašel pod hudim pritiskom dijakov iz Parklanda, ki so preživeli napad 19-letnega Nikolasa Cruza. NRA po pokolu pričakovano odločno podpira idejo predsednika Donalda Trumpa o oboroževanju učiteljev in nasprotuje vsem drugim ukrepom.

Trump je v sredo sprejel prizadete v odmevnih šolskih pokolih po ZDA in jim predstavil zamisel, da bi morale imeti šole stalno oboroženo prisotnost, saj naj bi to pomagalo ustaviti pokole. Navdušenja v sredo ni bilo, je pa navdušenje nad tem danes izrazil NRA.

Glavni izvršni direktor lobija Wayne LaPierre je na zborovanju konservativcev dejal, da je nasprotovanje oboroženi prisotnosti na šolah popolna neumnost. Tiskovna predstavnica NRA Dana Loesch pa je celo izjavila, da osrednji mediji obožujejo množične pokole, saj nič ne dviguje gledanosti bolj kot objokane bele matere ameriških otrok.

Skupna fronta NRA in desničarskih medijev v ZDA z napadi na dijake, ki zahtevajo spremembe, na osrednje medije, na demokrate in nasprotnike orožja se tako krepi. Trump je zaenkrat nekje med navzkrižnim ognjem, saj je tvitnil, da podpira dvig starostne meje za nakup orožja z 18 na 21 let, čemur NRA glede na današnjo izjavo odločno nasprotuje. "To bi starim od 18 do 20 let vzelo ustavno pravico do samozaščite," so sporočili iz NRA.

Trump je bil v svojih jutranjih tvitih danes razpršen na vse strani. Najprej je napadel "lažne" medije, ki poročajo o njegovi podpori oboroževanju učiteljev, in zagotovil, da tega ni nikoli izjavil. A že v naslednjem tvitu je storil natanko to.

Tvitnil je namreč, da bolni strahopetci ne bodo nikoli napadali šol, če bodo vedeli, da je na njih veliko oboroženih učiteljev in drugih. "Problem rešen ... treba je biti ofenziven, defenziva ne deluje," je ugotovil Trump, ki je sicer že med predsedniško kampanjo obljubljal, da po njegovi zmagi v ZDA ne bo več kraja, kjer bi bilo orožje prepovedano, vključno z vrtci.

Za nasprotnike orožja v ZDA je polnjenje šol z orožjem primerljivo z gasilcem, ki ogenj gasi z bencinom. Glede drugih Trumpovih predlogov, ki so smiselni, pa opozarjajo, da so besede eno in dejanja drugo. Trump namreč zdaj zagovarja tudi prepoved naprav, ki polavtomatske puške spreminjajo v avtomatske, in poostren varnostni nadzor nad kupci orožja, predvsem z vidika duševnega zdravja.

Ogorčeni Američani so vzklikali gesla proti orožarskemu lobiju.
Ogorčeni Američani so vzklikali gesla proti orožarskemu lobiju. FOTO: AP

Dijaki obljubljajo, da ne bodo pozabili

Vsi ti in podobni predlogi so bili podani tudi po pokolu 26 predšolskih otrok in odraslih v Newtownu, a se ni nič zgodilo. Predsednik ZDA je bil takrat Barack Obama, proti kateremu so nasprotniki vodili propagando, da želi Američanom vzeti orožje. Če je kakšen premik mogoč, je mogoč sedaj, ko imajo popolno oblast v Washingtonu zagovorniki orožja, ki jih bo orožarski lobi težje označil za liberalne tolovaje.

Nasprotnikom orožja ostanejo na voljo protestna zborovanja in volitve. Dijaki iz Parklanda, ki so v torek in sredo obiskali svoje državne kongresnike v prestolnici države Tallahassee, obljubljajo, da ne bodo pozabili.

Dijakinja Delaney Tarr je izjavila, da so govorili s kongresniki, od njih pa so dobili le zagotovila, da jih bodo imeli v mislih. "Vemo, kaj hočemo. Hočemo reformo, zakonodajo po zdravi pameti in spremembe. Dovolj nam je lepih misli in molitev. Vsakemu kandidatu, ki bo sprejel denar od NRA, obljubljamo, da se bomo spravili nanj," je dejala.

Republikanski voditelji, ki imajo v Tallahasseeju večino od leta 1999, so napovedovali, da bodo enkrat v prihodnosti morda dvignili starostno mejo za nakup orožja, dali več denarja za zdravljenje duševnih bolezni in podaljšali čakalne dobe za nakup pušk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
23. 02. 2018 09.46
+1
Spraševati trumpya nekaj o nošenju orožja je isto, kot spraševati piromana, kako pogasiti ogenj
nikhrast
22. 02. 2018 22.07
+2
Trump bo pa še naprej tweetal da so migranti največji kriminalci. Si predstavljaš, intervju za učitelja na strelišču, delo pa dobi kakšen Billy The Kid.
Apostol1
22. 02. 2018 21.17
+10
Upam samo da se bo Amerika prebudila predvsem mladi da se nekaj učinkovitega zgodi že vendar . Največji problem je pa predsednik Trump ,ki tudi spada med trgovce s smrtjo in sam vidim napredek le v tem če bo mladina vztrajna in tudi ljudje po vsem svetu bi morali stopiti v podporo z množičnimi shodi, .Martin Luther KIng je z nenasilnim odporom ogromno dosegel ravno tako Gandhi v Indiji le žalostno je to da je takih ljudi na svetu izjemno malo , ki so pripravljeni na lastno žrtev da bi se v svetu spremenilo kaj na bolje , za Trumpa pa vemo da je v bistvu utelešenje zla na tem svetu
Kollerik
23. 02. 2018 09.44
-1
Covidus
22. 02. 2018 21.13
+1
haha, kaka faca tam na sliki, ojoj
Covidus
22. 02. 2018 21.12
-1
naj se raje odpovejo orožju...
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2018 21.04
-1
Pravilno. Se vprašate, zakaj se prav vsi pokoli zgodijo na šolah, ki so edina javna mesta, kjer ni in ne sme biti oboroženega osebja, ki skrbi za varnost? Seveda bodo levičarji šli v zrak, ne orožje...se lahko strinjam, vendar le, če to velja tudi za državo, torej vojsko in policijo - svet popolnoma brez orožja. Sicer pa žal edino oboroženo varstvo deluje.
Kalymero
22. 02. 2018 19.14
+4
Si predstavljate učiteljico, ki ima pod joškami pištolo?
Jimi1
22. 02. 2018 22.08
-2
plotter123
22. 02. 2018 18.45
+3
ahahahaha ..... a si lahko predstavljate da pride učiteljica recimo slovenščine v razred na rami kalašnkov , ali pa kaj drugega , v roki redovalnica , vrže kalašnikovko na kateder pa še redovalnico zraven in reče " danes bomo pa pisali kontrolko " ahahahahaha otroci pa vsak v svoj cekar pa privlečejo ven od thompsona do coltov...... pa res ne moreš verjet keri bedak jo tole ahahahahaha
Jimi1
22. 02. 2018 22.10
+2
Ja ampak predstavljati si terorista,ki zaide v to beznico in beži ven od teh borcev,bi bilo pa tudi zanimivo videti...
Kollerik
22. 02. 2018 17.12
+4
Najbolje bo, da si tudi on nadene kakšen revolver. Po svetu je že polno orožja, ki ga je prodal....
Jimi1
22. 02. 2018 16.13
-1
Se strinjam s Donaldom... Učitelji morajo v šolah priti do stopnje večje avtoritete... Ker imam znanca, ki je imel kot profo v šoli v pisalni mizi ves čas zaklenjenega magnuma....predlagam Donaldu sledečo rešitev.... Učitelje obvezno obleči v črne uniforme z črno čepico z belo črko U, in vsak mora imeti med predavanjem za pasom vsaj samokres S&W 40 kalibra z solidno zaustavno močjo.... Naj se vidi kdo je avtoriteta v razredu.....
Apostol1
22. 02. 2018 21.28
+7
A ti to resno ali je samo odraz nizko inteligenčnega sarkazma , v vsakem slučaju obišči primernega zdravnika.
Jimi1
22. 02. 2018 22.15
-2
Moj iq bi znal biti precej večji od tvojega,če seveda nisi krepko nad povprečjem, zato o sarkazmu pač razmisljaj brez žalitev... Zanj je potrebna morda tudi kakšna drobtinice zgodovinskega znanja,da ga razume s v celoti...
Apostol1
23. 02. 2018 11.14
+1
Naveli?anec
22. 02. 2018 15.36
+0
Od portala ki na dan objavi vsaj 2, 3 članke o tretjerazrednemu turškemu igralcu res ne moreš pričakovati veliko, niti o resničnosti poročanj. Ko bom zase naročal plačljivo TV bom v naprej zahteval da v shemi ni popTVja in A kanala, in hočem v zameno dva programa ki bosta dejansko za gledat. Pop in A za mene ne obstajata že lep čas. V primeru da mi ne ugodijo zahteve, pač nebom vzel paketa.
nikhrast
22. 02. 2018 16.28
+0
trumpet2015
22. 02. 2018 15.25
-9
Zaradi njegovih izjav se razburjajo samo fejk mediji, demokrati in liberalni snowflakes in feministke. To pisanje zgoraj je povsem mimo, v nekaj zveznih državah je že zdaj omogočeno učiteljem da imajo orožje v šoli, dovolj je da imaš orožni list oz. dovoljenje za orožje, ne rabiš nobenega specialnega usposabljanja, tako da to levičarsko strašenje in zganjanje panike je povsem brez zveze, spet hočejo demonizirati, Trumpa, vendar to jim ne bo uspelo, Trump je namreč pametnejši od fejk novinarjev, to je že velikokrat dokazal.
Kollerik
22. 02. 2018 16.59
+2
le zakaj si potem tu, če je na noraTv v službi greznice tako lepo...
Našvasan_zob
22. 02. 2018 14.31
+10
Ampak more bit pa res zoprno bit učitelj v Zda ko ne veš kdaj ti bo v razred nekdo uletel z mitraljezom..
trumpet2015
22. 02. 2018 15.27
-7
če si policist v zda , si lahko tudi ustreljen kadarkoli s strani antife ali BLM (ponavadi v hrbet), seveda 24 ur o tem noče pisati, ali pa te antifa pretepe z železnimi palicami, in to samo zato ker imaš maga kapo, teh primerov je bilo ogromno, 24 ur o tem niti besede
Razumnež
22. 02. 2018 14.23
+3
Saj se mi je zdelo, da so mediji SPET narobe citirali Trumpa in SPET napačno poročali....
Kollerik
22. 02. 2018 17.12
+2
seveda, ti bi nam moral svoje sanje servirat, pa bi blo....
fafajonka
22. 02. 2018 13.09
+0
Tudi naši učitelji bi morali nositi pištole........ne zaradi strahu pred pokolom.........ampak zaradi avtoritete....... :-D
trumpet2015
22. 02. 2018 13.23
-3
avtoriteto si moraš v šoli ustvariti sam, to ni nekaj kar ti je dano samo po sebi
mackon08
22. 02. 2018 14.44
+17
Ti pa živiš še v letu 1970,nimaš pojma kašni so otroci danes v šoli. Včasih je bil učitelj strah in trepet, danes nič več, ker mu je to onemogočeno.
Kollerik
22. 02. 2018 17.00
+5