Tujina

Hitlerjevi sladkorčki

Požega, 20. 02. 2007 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaška policija preiskuje primer antisemitskih vrečk sladkorja, na katerih je Hitlerjeva podoba in nestrpna šala.

V nekaterih lokalih na Hrvaškem so se pojavile 5 gramske vrečke sladkorja, na katerih ne natisnjena slika Adolfa Hitlerja ob njej pa so antisemitske šale. Oblasti je na sporno vsebino na vrečkah opozoril judovski center Simona Wiesenthala, saj gre za širjenje nestrpnosti, opozarjajo.

Sporni sladkorčki
Sporni sladkorčki FOTO: dnevnik.hr


Požeško-slavonska policijska uprava je po nalogu županijskega državnega odvetnika začela z zbiranjem informacij o tem, kdo naj bi stal na neslano šalo. Preiskujejo tudi podjetje Pinki iz Požege, ki naj bi distribuiralo te vrečke sladkorja po lokalih.

Lastnica podjetja Pinki Anita Ivanešić ni želela dajati izjav v zvezi z dogodkom. Tiskovni predstavnik požeško-slavonske policijske uprave Željko Grgić je napovedal, da naj bi bili izsledki preiskave znani sredi tedna.

O hrvaških sladkorčkih pa so te dni pisali tudi izraelski mediji, je poročala hrvaška televizija Nova TV. Kot so dejali, izraelski mediji opozarjajo, da takšni incidenti sramotijo Hrvaško, ki se trudi razčistiti z nacističnimi dogodki v preteklosti.

Kot je za Novo TV dejal predstavnik Centra Simona Wiesenthala, so takšni dogodki neprimerni za neko razvito državo, ki si želi vstopiti v Evropsko unijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soul@hitri.com
21. 02. 2007 00.08
bravo kozlenko69 !!! nuff said !
Kozlo69
20. 02. 2007 23.35
Kaj pa te Izrael trenutno je? Fašistično usmerjena država,ki se skriva pod zaveso demokracije ;) Zakaj so na bližnjem vzhodu dvojna merila? Zakaj Iran ne sme imet jederskega orožja,Izrael pa lahko? Zakaj lahko Izrael napade Libanon in uniči na tisoče domov in uniči življenja na tisoče ljudi? Ti povem zakaj? Kr nam židi vladajo svet.In dokler bodo oni vladali svet bodo se take,če ne hujše zadeve dogajale.In prekleto dobro vem kaj se je dogajalo v časo 2 sv. vojne .
Krbo?
20. 02. 2007 20.21
kozlenk69: Citiram tvoj posting: "Spet bi mogo prit nek tak mož kot je na tem sladkorčku in jim malo pokazat,kak se kaj svet vrti" Take izjave me globoko razkurijo, se ti sploh zavedas kaj se je v SS rezimu dogajalo? Mislim da ne, ker vsaki, keri ve, kaka groza je to bila, ne bo izjavljal takih neumnosti! Fasizem ni nobeni drzavi prneslo bogastvo, vse drzave so propadle, kdaj bodo ljudje to dojeli?!?!
Kozlo69
20. 02. 2007 18.04
Jaz nevem zakaj se vsi bunijo.Genocid gor ali dol,židi nebojo mogli celo večnost jokat pa pravit '' glejte kaj ste nam naredili '' pa mislit da bomo ostali jih po rokah nosli.Kaj je blo je blo.Face the reality.Zdaj pa oni delajo isto nad ubogimi palestinci,pa so vsi tiho,kr si židi ja tak hudo bogi.Spet bi mogo prit nek tak mož kot je na tem sladkorčku in jim malo pokazat,kak se kaj svet vrti ;) Ta šala pa je izpolnila to kaj je mogla.Reklamo :)
hecate
20. 02. 2007 14.17
jes bi mela te sladkorčkeeee :)))) ma dej nehite se bunit. nekdo se je odloču da bo mal s hitlerjem provocirau in to je to eni kle pa u jok pa na drevo.
El Kapitano
20. 02. 2007 14.14
Boli me za Žide, Izrael je kot država itaka fašištično skrupecalo. Ampak ob taki "šali" biodgovrne mogli zapret za par let da se lahko v miru nasmejijo svoji šali. Ne morš verjet da mamo clo kle kretene ki jim je ot smešno oz ki ne vidjo nc spornega v tem...aja to so vaški stražarji. Kva je fantje smarnica popustila pa zdej kle trosite neumnosti
Bor-chee
20. 02. 2007 14.11
Očitno boš ti moral malce obnovit zgodovino, uradno so jih res pobili največ nacisti, neuradno pa Stalin... In zakaj so moji komentarji SLABOUMNI IN PONIŽEVALNI!? Ameriški obrambni minister in sekretar - Wolfowitz in Rumsfeld, pa še par jih je na visokih položajih v ZDA. evropski ekstremisti - kup zabitih, zafrustriranih, brezposelnih idiotov, ki za svoje stanje(brez denarja, službe) krivi razno razne Žide, Turke, Pakistance, Črnce, Pedre, itd... Največkrat pa so sami krivi, ker jih dosti sploh noče delat, lep primer Nemčija ali pa jim državo vodi kup nesposobnih budal pa tega nočejo videt, pa je najlažje j***t mater zgoraj omenjenim. Islamski ekstremisti pa so druga stvar, njih pa malo j**e vera, kjer jo eni razlagajo preveč konzervativno - moje mišljenje. Lp
jackoo
20. 02. 2007 13.45
pilotista če bi tebi za Jude dol viselo ne bi pisal takih slaboumnih in poniževalnih komentarjev. Sploh pa ti svetujem da malo obiščeš osnovnošolski krožek iz zgodovine; največji morilec vseh časov ni bil Stalin pač pa nacisti. Danes pa v veliki meri z njimi soidealizirajo ekstremistični ultra-konzervativni islamisti in ostali ekstremisti, med drugim tudi avtorji omenjenega hrvaškega incidenta. Ultra-konzervativizem pač ostaja bolezen no. 1 današnjega časa proti kateri se bo treba še dobro pripraviti za boj, med drugim tudi pri nas.
suprman@email.si
20. 02. 2007 13.37
pišem tomipircu: kaj pa je tako dobrega v EU, da bi hrvaška morala biti v njej???so se povečale plače??so se povečali socialni izdatki?dobro se je naokoli prodajati..vsaka čast...le zakaj ni še noben sebe prodal?keri miljoni grejo v eu! pa izdatki za vojsko da glava boli..se kdo vpraša za siromašne, ki komi plačujejo življ stroške???pa naj mam potem dobro mnenje o EU?pa daj nooo...hvalabogu če hrvaška ne bo šla v eu...majo vsaj lastno idenditeto, čeprav skromno živijo!
Bor-chee
20. 02. 2007 13.07
Alo Giovanne, kaj pa ti klatiš!? Največjo morijo je izvedel Stalin, ki je pobil okoli 12 mio. ljudi, če se ne motim od tega okoli 9 mio. RUSKIH ŽIDOV! Pa nihče o tem ne govori. Da ne bo izpadlo, da to odobravam, še zdaleč ne, kvečjemu obsojam, ampak zaradi tega to niso kriminalci. Židi tudi piz*****e delajo, pa nikomur nič. Imajo jedrsko orožje, pa zopet nikomur nič, Iran pa vsi obsojajo - ekstremisti so eni in drugi! Ameriko pa tak vodijo ŽIDI, saj vidiš kakšna gonja je proti Islamu, in.... Vsi samo gledajo in so tiho.... lp
mr.remington@gmail.com
20. 02. 2007 12.54
Giovanne spet provociraš :D
tomipirc@siol.net
20. 02. 2007 12.53
JEJ JEJ Hrvati naj rajš razmišljajo, kako pridet do Evrope. Se bojim, da bojo ŠE DOOOOOOOOLLLGGOO gledali rumene zvezdice na nši južni meji :D
janez105@gmail.com
20. 02. 2007 12.41
Za ljudi, neobremenjene s preteklostjo, ni to nič drugega kot šala. In eno je pisanje takšnih šal na sladkorčke, drugo pa metanje tisočih kasetnih bomb na mesta, polna nedolžnih ljudi, otrok... Dojemanje stvarnosti nekaterih se zdi resnično popačena.
soul@hitri.com
20. 02. 2007 12.39
pejt se zjokat v ameriko kjer delajo risanke kjer vseskozi zalijo zide (southpark , family guy , american dad .... ) a to pa ni kriminal zate.... za americane zgleda ni , ker ce bi bil bi risanke prepovedali .... sami ste tok zaprti sami vase da ne razlocite kriminala od dobre sale in vsak ki kaj rece proti vam je vas sovraznik
jackoo
20. 02. 2007 12.35
Šala ja, že to bi moralo bit kaznivo. Ker tisti ki pač razglašate incident kot šalo niste prav nič boljši od avtorjev.
jackoo
20. 02. 2007 12.33
soul in ostali če pa to za vas ni krimalno dejanje pol pa res nevem od kje ste pršli... zbujanje nestrpnosti in prikazovanje večvrednosti nad drugimi je kaznivo po vseh ustavah tudi v hrvaški. ker pač eni niste tolk tolerantni, pismeni ali dojemljivi pač tega zlepa ne morete dojeti. in ne ne pretiravam. če to ni za vas kriminal pol res nevem. pa daj malo pomislite kaj pa če bi za Slovence in za Slovenijo -ali za kogarkoli drugega- eden napisal kaj takaga pa to povsod raznašal. Ne bi bilo smešno ane?
DeepChicken
20. 02. 2007 12.33
Nevem no, jest sm se smejov tej šali.
soul@hitri.com
20. 02. 2007 12.23
takoj zacnete jokat o preteklosti , kako hocejo ljudje unicit Izrael .... kako vas ljudje ne marajo, kwa pa k vi piz***** delate , a na to pa nikol ne pomislte .... sam kaj drugi do vas delajo
soul@hitri.com
20. 02. 2007 12.22
eh zidi pa res nobene sale ne razumete :)
janez105@gmail.com
20. 02. 2007 12.05
giovanne, se ti ne zdi, da malce pretiravaš? ;-)