Tujina

Hitlerjeve avtoceste, Einsteinove ocene: tako napačne so 'zgodovinske resnice'

Berlin, 02. 06. 2014 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kako točne so "zgodovinske resnice"? Tisti, ki so se lotili preverjanja dejstev, ugotavljajo, da gre pogosto za mešanico prave zgodovine, fiktivnih dodatkov in namernih zablod.

Einstein ni bil slab učenec.
Einstein ni bil slab učenec. FOTO: Reuters
Ko nepreverjena zgodovinska resnica postane legenda, se v kolektivno zavest zasidra tako močno, da je prepričanje o njeni resničnosti zelo težko spremeniti, saj se nihče ne sprašuje o verodostojnosti podatka.

Pri nemškem Focusu so preverili nekaj "legendarnih resnic", ki so pravzaprav zmotne.

Jezusov rojstni dan

Cezar je bil umorjen leta 44 pred Kristusom, Kolumb je Ameriko odkril leta 1492 po Kristusu, druga svetovna vojna se je končala leta 1945. Zgodovinske dogodke pač razporejamo glede na to, ali so se zgodili pred ali po našem štetju, oziroma pred ali po Kristusu. A se Jezus pravzaprav ni rodil leta 0. Tega Rimljani niso poznali, kot izhodišče je Jezusovo rojstvo postavil redovnik Dionysius Exiguus, ki je pol tisočletja kasneje utemeljil krščansko štetje časa. Pri tem pa se je vsaj malo zmotil, zgodovinarji domnevajo, da je bil Jezus rojen med 4 in 7 let prej.

Čelade brez rogov

Divji, krvoločni, opremljeni s čeladami, na katerih se bohotijo rogovi. Tako nekako si sodobni svet predstavlja "barbarske Vikinge". Le da arheologi doslej niso izkopali še nobene čelade z rogovi. Kar poznavalcev davnih vojskovanj niti ne preseneča, takšna bojna oprava bi bila namreč zelo nepraktična, nasprotniku pa bi dala prednost v boju. Za sodobne "rogove" se lahko sicer Vikingi zahvalijo Richardu Wagnerju, ki jih je kot takšne prikazal v svojih delih.

Bolj pametni kot jim priznavajo

"Zgodovina uči", da so bili ljudje v srednjem veku skrajno neumni. Tako naj bi verjeli, da je Zemlja ploščata, čeprav so že v antiki vedeli, da je okrogla. Celo pomorščaki naj bi se bali, da bodo, če bodo pluli predaleč, padli čez rob Zemlje. V resnici se ljudem srednjega veka godi precejšnja krivica, saj tudi v tem obdobju večinoma niso verjeli v ploščatost planeta, ampak se jim je zgodil "medijski umor". Da bi renesančni misleci poudarili pomen svojih dognanj, so namreč namenoma očrnili svoje predhodnike.

Pa vendar je bil pameten

Za marsikaterega šolarja, ki se mora boriti za "spodobne" ocene, je Albert Einstein dokaz, da se da uspeti tudi, če nisi blesteč učenec. Kasnejši genij naj bi bil namreč izrazito slab učenec, ki je komaj napredoval iz razreda v razred. A resnica je, da je Albert kljub težavam z govorom in uporništvu, v šolski redovalnici praviloma zbiral zelo dobre ocene, še posebej pri naravoslovju. To, da je gimnazijo zapustil predčasno, ni imelo opraviti nič z njegovim znanjem, ampak s finančnim polomom družine. Luknje v znanju med študijem, ki so prav tako "slavne", so bile bolj kot posledica neumnosti, posledica tega, da se mu je tja uspelo prebiti že pri 16-ih, čeprav je bila običajna vpisna starost 18 let.

Vir nepravilnosti je sicer kar njegova biografija, v kateri se je biograf obregnil ob Albertove petice in šestice ter se čudil, kako je lahko slab študent "mutiral" v genija. Pri tem pa pozabil, da so bile to v Švici pravzaprav vrhunske ocene.

Hitler si je pripisoval zasluge, ki niso bile njegove.
Hitler si je pripisoval zasluge, ki niso bile njegove. FOTO: Thinkstock

Tekma, ki je ni bilo?

Potop Titanika je poskrbel za številne knjige, filme in druga umetniška dela. Med drugim je zgodbo na svoj način leta 1943 priredil nemški film, pri katerem ne gre pozabiti, da je nastal v času, ko je bila država ostro nastrojena proti ZDA in Veliki Britaniji. Zgodba filma pravi, da so nedolžni ljudje umrli, ker so bili lastniki ladje tik pred bankrotom, zato so od kapitana zahtevali, da na plovbi postavi hitrostni rekord in s tem konkurenčni družbi odvzame "modri trak", ki ga je imela v lasti njihova Mauretania. Fizik Metin Tolan, ki se je potopa ladje lotil s tehničnega vidika, medtem pravi, da družba ni nikoli niti želela tekmovati za hitrostni rekord, želeli so imeti le najbolj luksuzni hotel na vodi. Ladja namreč ni bila grajena za podiranje hitrostnih rekordov, niti za to ni bila opremljena z dovolj močno opremo.

Moč zvezdništva

Charles Lindbergh je bil zvezdnik, ko je bil še živ, velik del slave mu je ostal tudi po smrti. Tudi zato je večina prepričana, da je prvi, ki je preletel Atlantik - leta 1927, ko je poletel iz New Yorka in 33 ur kasneje pristal v Parizu. A pravzaprav sta podoben podvig že osem let prej izvedla John Alcock in Arthur Whitten Brown. Le da njuna zgodba ni zanimala nobenega medija. Zanimanje za zvezdnika Lindbergha je bilo precej večje, tudi upravičeno, njegova pot je bila namreč občutno daljša.

Prirejanje zgodovine in resnice

Avtoceste, mostovi in druga infrastruktura so pogosto argument, če želi kdo povedati, da v "Hitlerjevi Nemčiji" ni bilo vse tako slabo. "Ne le, da je neokusno morilski režim opravičevati z infrastrukturnimi projekti in diktatorja razglašati za infrastrukturnega genija, tudi res ni," pravi nemški zgodovinar Bernd Sösemann. Koncept avtoceste je namreč še iz časov Weimarske republike. In medtem ko je Hitler načrte za svojo avtocesto razgrnil leta 1933, je leto prej "svojo" avtocesto odprl takratni župan Kölna Konrad Adenauer. Hitlerjeva oblast je sicer avtocesto iz Kölna do Bonna kasneje "ponižala" v navadno cesto, da bi tako še dodala k mitu o Hitlerjevem talentu za infrastrukturne projekte.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jošt Cankar 1
03. 06. 2014 17.56
+0
Če Jezusa nebi bilo in bi bila to laž, se nikoli nebi vera razširila po vsem svetu. Tudi apostoli so bili navadni ribiči, kmetje, cestninarji (ki jih ljudje niso marali) ki niso za seboj imeli šol raznih tečajev govora itd. Pa naj začne kdo, ki ima za sabo 100 šol in tečajev govoriti o nekomu ki ga je srečal in mu je ta rekel da je božji sin. Koliko ljudi se mu bo pridružilo? Če ti dar govora ni dan od zgoraj neboš pridobil nikogar...če pa ti je pa ga uporabljaš za zle namene te bo tvoj dar peljal v pogubo. Sedaj si mislite, saj so takrat ljudje bili bolj naivni in so vrjeli vsakemu bedaku. Apostoli so predavali in oznanjevali po grških agorah in rimskih forumih, kjer so bili ljudje dosti bolj pametni od vas dragi bralci. Če pravite da niste naivni pa imate doma izdelke iz top shopa se hudo motite.Hvalite Boga za svobodo govora, saj vas bi v tistih časih obglavili. No preidimo k stvari. Če nauk nebi bil resničen se nikakor nebi prijel pri ljudeh. Sam sem vernik in priznam, da je v cerkveni zgodovini veliko temnih in svetlih strani. Osebno mi je žal v imenu Cerkve. Lahko pa bi še veliko govorili o tem kdo se more opravičiti Cerkvi. Različni načini vladanja in mediji ki so narekovani in politično usmerjeni na eno ali drugo stran, ki napihujejo in govorijo neresnico, katerih žrtve so škofje, duhovniki, škofije celo sveti oče. Mislim, da so mediji dobra in slaba stran naše družbe!
slokar
03. 06. 2014 11.33
+0
kako znano že v srednjem veku so poznali medijski umor, kako navdihujoče za naše medije :-) očitno s še ti iz srednjega veka !!!!!!!!!!! dajmo naprej....
Salah al-Din
03. 06. 2014 10.01
+0
Rojstvo Jezusa je točno opisano v Svetem pismu, ki je absolutna božja beseda in resnica. Od Boga navdihnjen Matej trdi: » Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, …(Mt 2-1)« . Herod veliki je bil tetrarh v Judeji ( in ne kralj ), in je umrl 4 leta pred našim štetjem , torej se je Jezus po Mateju rodil najmanj 4. leta ali 6 leta pred našim štetjem. če upoštevamo, da je dal Herod pobiti vse dečke mlajše od 2. let. Luka pa v svojem evangeliju trdi : »Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. (Lk 2-1)«. Kvirinij (Quirinus) je bil »cesarski namestnik« (natančneje vrhovni poveljnik rimske vojske) v Siriji dvakrat; od leta 6 do 4 pr naš št in od 6 do 9 naš št. Prvi Kvirinijev mandat bi se sicer ujemal z Matejevim časovnim okvirom za Jezusovo rojstvo, a težava je, da so cenzus izvajali v drugem Kvirinijevem mandatu, torej po letu 6 n št. Tako se je po Mateju Jezus rodil najmanj 6. leta našega štetja. Luka še trdi da je bil Jezus star 30 let ko je začel poučevati. »V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje..(Lk 3-1). Avgust Cezar je umrl 14. leta pred n. št. Tiberij pa je bil njegov naslednik, tako znaša 15. leto njegovega vladanja 29. ali 30. leto našega št. po tem podatku pa se je Jezus rodil 1. leta pred n. št. ali 1. leta našega št. Sveti Irenej cerkveni svetnik pa trdi, da je bil Jezus star približno 50. Let ko je še učil, kar pomakne njegovo letnico rojstva v leto 20. pred. naš. št. saj se opira na stavek iz evangelija po Janezu podoben vam, toda poznam ga in se držim njegove besede. 56 Vaš oče Abraham se je vzradostil, da bo videl moj dan; in videl ga je in se razveselil.« » Judje so mu tedaj rekli: »Še petdeset let nimaš in si videl Abrahama? (Jn 8-57)«. Tako vidimo, da ima Jezus kar 4. rojstne dneve, kar se za Boga tudi spodobi.
Mind_of_Pink
03. 06. 2014 10.27
+1
Kaj je bilo, je bilo. Važno je bistvo, ne rojstvo. Sicer pa so evangelije pisali ljudje, ki so marsikaj priredili, se zmotili... konec koncev... so in smo samo ljudje - iz mesa in krvi. Nič druga.
Salah al-Din
03. 06. 2014 11.47
-3
Strinjam se da sva zmotljiva, ne strinjam pa se da je Bog nezmotljiv. V Katekizmu lepo piše: "Bog je avtor Svetega pisma. »od Boga razodeta resnica, ki jo vsebuje in posreduje Sveto pismo je bila zapisana po navdihnjenju Svetega Duha. Knjige Stare in Nove zaveze v celoti z vsemi njihovimi deli ima sveta mati Cerkev na temelju apostolskega verovanja za svete in kanonične, in sicer zaradi tega, ker so napisane po navdihnjenju Svetega Duha in imajo torej Boga za avtorja ter so kot takšne izročene Cerkvi. (stran 45) " .Kdor v to dvomi bodi izobčen, kar je še ne dolgo nazaj pomenilo smrt.
Mind_of_Pink
03. 06. 2014 12.07
+4
Bog je res navdihnil pisce. Človek pa je spremenil besedilo. Na koncilih so pri prevajanju svetih besedil prepovedali besedo "reinkarnacija". Ravno z namenom, da bi podjarmili ljudi. In človek je tisti, ki ob enem žuga s prstom in daje občutek krivde in posledično kazni. Meni še bog ni potrkal na ramena in rekel, da sem kaj naredil narobe. Naredil sem točno tako, kot sem moral. Samo ne mi z nekim krščanstvom... ker so vse vere zasnovane na ideji o ljubezni, ne o vojnah kot to počne RKC, islam itd.
Salah al-Din
03. 06. 2014 15.13
+2
Moj namen ni bil poveličevanje krščanstva. vzpodbudil me je naslov Jezusov rojstni dan. V svetih spisih so kar 4. različni datumi rojstva, pa kristjani še vedno slepo verjamejo, da je bil Jezus rojen leta 0. Celo papež je leto 2000 proglasil za sveto leto, kar je čisto sprenevedanje. kot je zapisal neki angleški škof " V Boga verjamejo tisti, ki ne čitajo Svetega pisma, če ga pa že čitajo ga ne razumejo".
Andrejček
03. 06. 2014 09.40
+3
če zahodu nekaj ne štima bo celo zgodovino spremenila ali prepovedala
Bramor
03. 06. 2014 12.01
+0
Za te stvari je specijalno zadolžena predvsem RKC!
flamengo
03. 06. 2014 08.50
-5
Kot je "resnica" narodno osvobodilni boj (NOB) komunističnih revolucionarjev
Pall Mall
03. 06. 2014 09.35
+2
Ki jo zavestno širi novodobni vodja domobrancev in bivši zagrizeni komunist Janez Janša.
pečeni majer
03. 06. 2014 08.31
+11
prava resnica o človeštvu je najbolj varovana skrivnost!vemo samo tisto kar nekdo hoče da vemo in je le malo resnice v tem
macro
03. 06. 2014 07.10
+5
Dodajte se na seznam.
Pisec mislec
03. 06. 2014 01.22
+17
Eden redkih clankov tukaj na 24 ki ni cisti pofel
HooplaToopla
03. 06. 2014 01.06
-3
No ja ...Vsaj tega, upam, da je imel odlično domišljene in sodobno ter pred časom urezane brke, Dolfu zgodovina ne bo oporekala.
Pall Mall
03. 06. 2014 09.41
+4
Imel je sodobno urezano pamet, ne brke. Nosil jih je zaradi posledic zajčje ustnice.
najbolglupkomentar100letja
03. 06. 2014 00.00
+1
Kaj zgodovinarji menite o Jezusu?
Razumnež
03. 06. 2014 07.23
+2
Jezus je izmišljena oseba, ki se je rodil okoli leta 0. Imel je ženo in otroke, katere prostozidarji čuvajo še danes. Sem poudaril, da gre za izmišljeno osebo? .... No meni razne brihte tako razlagajo :)))
Uroš Miloševi?
03. 06. 2014 09.19
+0
Purple-soul
03. 06. 2014 13.46
+2
Antikristi. Pač mi vemo, da smo oddaljeni od Boga. Cel svet tišči v zlu.
markri
02. 06. 2014 22.58
+20
Eno zanimivo slovensko dejstvo: predor markovec vrtajo že toliko časa, lotili so se ga v času bogastva in blaginje in še danes ni skopan v celoti...čeprav so ga začeli graditi v času, ko se je slovenija na polno razvijala, in so dali normalno ceno za iskop, nihče ne ve, koliko nas bo sploh tale stvar koštala v celoti, in koliko gradbincev, ki ga je delalo, je medtem samo pokasiralo keš in šlo v stečaj...... V sloveniji je takih misterioznih zgodb mnogo....
Pall Mall
03. 06. 2014 09.42
+1
BMWmunja
02. 06. 2014 22.05
+40
Danes sem naredil eksperiment. Adminu sem nastavil past. Zapisal sem nekaj osnovanih in argumentiranih komentarjev, v katere sem instaliral kritično ost do dogajanja. Po drugi strani pa sem zapisal nekaj skrajno blontnih, bedastih in primitivnih. In glej ga zlomka: BLONTNI SO OSTALI, ARGUMENTIRANI PA SO IZGINILI! Zakaj sem naredil ta preizkus? Ker se mi to redno dogaja. Če potegnem vse skupaj: PIŠI, KAO ŠTO KRAVA MUĆE, I NIKO NEČE DA TE DIRA....
McClain
02. 06. 2014 23.06
+13
to sem jaz ze naredil pred meseci. Rezultat enak tvojemu. Hm....
felix59 drugič
03. 06. 2014 00.02
+3
S tem poskusom se dokazuje , če preveč govoriš čez SDS te v trenutku študentek briše! Zaradi tega je meni komp počepnil , ker so mi zbrisali toliko komentarjev. Nič hudega . Majer bo šel kljub temu na DOB!!!
qwertzuio9
03. 06. 2014 07.31
+2
POČAK NA ARHIVE TO BO ŠE ZANIMIVO, ZASLUGE PA TAK
Bramor
03. 06. 2014 11.59
+1
Saj meni teli študentki v vlogi administratorjev brišejo najbolj nedolžne komentarje. Je pa res, da če hvališ novopečenega obsojenca imaš veliko več možnosti, da ostaneš na portalu. Škoda, da nekateri ne prenesejo konstruktivne in argumentirane javne kritike na račun svojega početja. Administratorji na tem portalu pač nastopajo s pozicije moči. Žal.
modelx
02. 06. 2014 22.04
+1
kako je zgledalo leto 0? kateri ce..pec verjame, da je bilo leto 0, ne glede na postavljanje takega štetja? leta 0 ni bilo, ni možno. in tudi rodiš se ne v letu 0. temveč je to že tvoje leto 1. in ko ga dopolniš si star 1 leto in 1 sekundo, kar je že tvoje leto 2....
gnu
02. 06. 2014 22.38
+2
hmm ... še ena utemeljitev dejstva, da je doolgo trajalo da so 'odkrili' število 0 .. mislim da šele Arabci .. prej se je ljudem zdelo nepotrebno!
abigail
03. 06. 2014 00.13
+1
Ko se rodiš, pa že nisi star eno leto, modelx!? Kvečjemu 9 mesecev. In kolikor vem, smo štetje, desetiški sistem in matematiko pobrali od Arabcev, ki pa so jo že prej pobrali od Indijcev (če se jim je sploh že takrat tako reklo).
abigail
03. 06. 2014 00.16
-1
Aja, seveda, to je bilo ljudstvo Arijcev, ki jim je Hitler na vsak način hotel podtakniti svoje poreklo in poreklo vsega nemškega naroda.
modelx
03. 06. 2014 10.40
nisi star eno leto, si pa v prvem letu. saj je bilo tudi leto 2014 že 1. januarja.
modelx
03. 06. 2014 10.42
+1
in kako zgleda ničelna sekunda potem, če je obstajalo tudi leto 0?
Jaka_64
03. 06. 2014 17.53
gnu, ti si tolk pametn, da te je kar škoda za vsak dan...
gnu
03. 06. 2014 22.44
Baza indeksiranja česarkoli je stvar dogovora. Vendar pa VSEKAKOR če je obstajalo leto 1, kaj je bilo potem leto prej? -1? Glde na to, da gredo števila ... -3 -2 -1 0 1 2 3 .. je stvar dokaj jasna. Leto 0 je pač bilo neko leto, razen če ga namenoma črtaš in šteješ -2 -1 1 2 3 ... . Ampak seveda je to skrajno neumno, saj se podre računanje števila let med letom X in Y, ki je običajno X-Y. Če izpustiš ničlo, dobiš med letoma -1 in 1 dve leti, torej nekaj manjka... Ah, nedasemi.
kolbek460
02. 06. 2014 22.01
+7
Med Mariborom in Ljubljano položen telefonski kabel ki še ga sedaj uporabljajo,
OpaZokiStyle
02. 06. 2014 20.30
+19
Hitlerju je le treba priznati, da je zgradil cca. četrtino današnjega AC omrežja Nemčije, a prva avtocesta sploh ni bila zgrajena v Nemčiji ampak (kdo bi si mislil) v Italiji, v dvajsetih letih, namreč AC Milano-Varese. Poleg tega so bile AC s takratnega vidika bolj projekt s katerim se je Hitler bahal pred svetom, češ 'glejte kaj zmore arijska rasa', praktične vrednosti pa takrat niso imele velike. Množičnega avtomobilizma še ni bilo, ljudje v glavnem niso toliko potovali na dolge razdalje - vsaj ne toliko, da bi se s tega vidika to splačalo. Tudi vojska se je po njih težje premikala in bi jih ob konstantni uporabi (glede na takratne materiale) močno poškodovala. Bolj priročna in cenejša za daljše premike tako ljudi kot vojske je bila železnica: vozila in tanke na vlak pa vozi!
OpaZokiStyle
02. 06. 2014 20.23
+10
Seveda vikingi niso imeli rogov na čeladi, ker so jih imeli na glavah. Smo videli v Smešne plati zgodovine! ;)
odkimasin
02. 06. 2014 20.08
-19
Kdaj boste pa kej o slovenski \"zgodovinski resnici\" in povojnih pobojih nedolžnih ljudi pisali!
gnu
02. 06. 2014 20.13
+20
Nedolžnih ljudi je bila v zgodovini pobita nepregledna temna reka. Pisanja o konkretnih pobojih iz na pol relevantne zgodovine nam samo meglijo pogled naprej, kjer je vse, kar nam je na svetu še ostalo.
kolbek460
02. 06. 2014 21.58
+1
Jaka_64
02. 06. 2014 19.58
+10
Še o novejši zgodovini ne vemo nič, kaj šele za 35.000 let nazaj.V bistvu je človeška zgodovina zavita v popolno temo. Toliko zgodovinarjev, arheologov, pa obenem neverjetna želja religij, ki si želijo, da bi človeštvo izvedelo o svoji lastni zgodovini čim manj. V bistvu bi bilo najboljše, če bi kar vsi verjeli, da se je na svetu začelo vse dogajat šele pred dvatisoč leti po Kristusu ali pa 1400 po Mohamedu
gnu
02. 06. 2014 20.02
+7
Govori raje v prvi osebi, 'o zgodovini ne vem nič'. Le kdo ti bo verjel, da si preštudiral in prebral prav vse, obiskal vse muzeje, arheološka najdišča, grobnice, prebral hieroglife in klinopise, preučil genetski materijal, preštudiral fosile, geologijo, kulture, ustna izočila, .. in nazadnje sklenil, da NE VEMO NIČ???
gnu
02. 06. 2014 20.11
+8
Morda samo še to: količina znanja se najbolj odraža v številu neodgovorjenih vprašanj. Ko res nič ne veš, ne moreš vprašati recimo "Kako je umrl Aleksander Veliki?" in izpostaviti tega kot nekaj kar ne vemo .. ker ko nič ne veš, ne veš niti da je bil Aleksander Veliki, ki je umrl.
mikeTHEbike
02. 06. 2014 20.57
+0
Eni mislijo da je bil makedonec... pa je bil grk!
gnu
02. 06. 2014 21.14
+6
Makedonci mislijo, da je bil makedonec, Grki pa da so itak vsi makedonci grki ..
Jaka_64
02. 06. 2014 21.18
+15
Ja, saj tako približno študirajo "zgodovinarji". To je važno, kdaj in kako je en Aleksander, katerega ime se je slučajno ohranilo v eni knjigi umrl. Koliko knjig, ki so govorile o starih civilizacijah je zgorelo v Aleksandriji po napadu rimljanov, danes ne vemo več. Govorim, da ne poznamo človeške zgodovine niti v grobem, mislim na civilizacije in ljudstva in tehnološko razvitost (ne mene in tebe, ki sva muhe enodnevnice, tako kot en Aleksander Veliki, Stalin, Hitler, Napoleon...). Če se ne strinjaš s tem, mi naštej vsaj enega slavnega Maja, Azteka, da o Sumercih ne govorim...vmes je bilo tisoče in tisoče generacij naše rase homo sapiensa, za katero pa tudi nihče ne ve odkod je prišla. Zapise o tem boš zaman iskal v muzejih. Verjemi - NE VEMO NIČ, zgodovina in arheologija je omejena na pol procenta dogodkov zadnjih 4000 let. Imamo evidentiranih nekaj dogodkov novejše zgodovine. Naprimer, prebivalci našega naselja se ne zavedajo niti tako bližnjega dogodka, kot je bilo letališče avstro-ogrske vojske na našem polju, pa od tega ni minili še niti sto let. Meteorološke pojave naša civilizacija beleži šele slabih 150 let, pa se pojavi pametnjakovič, ki predava o globalnem segrevanju..
gnu
02. 06. 2014 21.30
+1
Hmm .. koncept znanja si ti nekoliko narobe razumel. Kaj pa pričakuješ? Rodovnik vseh sedmih miljard ljudi, za 10.000 let nazaj, s kraji in datumi rojstev, smrti, barvo las, priljubljeno oblačilo, številko čevljev? A misliš da je od nekdaj obstajal internet, na katerem si lahko poiščeš, da so verjetno nekdaj živeli Maji, ki so na žrtveniku parali živa srca vojnim ujetnikom. Ki so imeli natančen koledar, ker so bili poljedelci. Ki so verjeli, da svet obstaja ker ga drži pri življenju bog sonca in mu je potrebno kar naprej žrtvovati ljudi, da si ne bi premislil? Ki so pod vodstvom slavnega Montezume dočakali svoj konec, ko je ob obali pristal španski konkvistador Hernan Cortez, ki si jih je v par tednih s puškami pokoril? Ki so imeli toliko zlata, da so obljubili napolniti sobo do višine glave v zameno za ujetega Montezumo? Ja, res nič ne vemo. Morda pa so vse le izmišljene zgodbe, kot Trnuljčica. Preberi eno in drugo in primerjaj.
gnu
02. 06. 2014 21.34
+2
Uh, oh, pisal sem o Aztekih, moja ignoranca ;)
Tunzl
03. 06. 2014 00.13
-4
Eh, Jaka zelo površno gledaš na zgodovino. Ker pač sam imaš občutek o svoji nevednosti to preslikavaš na vse ljudi in nasploh na podlagi netočnih in nerelevantnih podatkov generaliziraš. Tak kot je rekel gnu človeštvo ne zmore zajeti vseh historičnih podatkov da bi si ustvarilo totaliteto razumevanja, obstaja en spekter kvalitativnih podatkov na podlagi katerih si lahko skoraj zagotovo ustvari sliko o svoji preteklosti.
Negan
03. 06. 2014 00.25
+5
Z casom je vse vec odkritij in zgodovina se spreminja, to je vsa znanost, vsak bedak ve da v znanosti ne mores recti tako je in pika. So se vsi znanstveniki, vkljucno z zgodovinarji ze zelo mocno opekli v preteklosti, ker so si narobe razlagali, opredelili, itd. itd. Zato pa je znanost zanimiva, nikoli ne mores biti 100% preprican ce je tako, ker ljudje smo enostavno premajhni pre nepomembni na tem svetu/vesolju da bi vedeli vse o vsem.
mikumi
03. 06. 2014 07.26
Bravo tunzl zelo dobro si napisal "skoraj zagotovo". Kaj to pomeni zagotovo ali pa da praktično ne vemo nič.
Tunzl
03. 06. 2014 12.00
fraza "skoraj zagotovo" implicira tudi možnost, da konvencionalna zgodovina ni resnična, vendar pa bi za to moralo obstajati zelo močno dokazno gradivo, ki bi ovrglo vso do zdaj znano razumevanje preteklosti, ki se je gradilo par milenijev. Takšnega gradiva še zaenkrat ni in je prav tako dvomljivo oz je majhna verjetnost, da bi obstajalo. Prej se najdejo artefakti, ki potrjujejo že znana dejstva. Včasih se najde kateri, ki nasprotuje vendar je en izmed redkih v bazenu konvencionalne zgodovine in slednje ne more pretehtati. Na drugi strani fraza "nič ne vemo" absolutizira položaj nevednosti človeka, ki pa očitno ni čisto neveden. Kar se tiče historičnih pojavov je prav dobro informiran za zadnjih 2000let. Če bi naj to bilo aluzija na Sokratov rek je sila neumestna, saj tu ne operirano z ontološkimi oz. metafizičnimi kategorijami, temveč s historičnimi, ki imajo čisto drugačno naravo.
Jaka_64
03. 06. 2014 17.49
"gnu" in "Tunzi" govorim o čisto drugih stvareh. Ne govorim o rodovniku ljudi. Omejimo se samo na kulture, še o tem ne vemo nič. Obstajajo nekateri posredni dokazi, da so v preteklosti obstajale najmanj štiri tehnološko in duhovno zelo napredne civilizacije (prakontinent Mu, Atlantida, cesarstvo Rama, staromediteranska civilizacija), ki so jih preko noči uničile različne katastrofe.:Po vsaki taki katastrofi se je človeška rasa vrnila nazaj v primitivne oblike obstoja. Prava zgodovina človeške civilizacije je v bistvu prepovedana. Različne "verske" združbe (znanje se je prenašalo preko verskih skupnosti) so v zgodovini zmeraj izkrivljale pravo zgodovino in dopuščale samo nekatera dejstva. Tako so Egipčani zamolčali svoje prednike in govorili o sebi kot o prvi civilizaciji; Grki so prav tako zamolčali vpliv Keltov in Egipčanov in so svojo deželo imenovali zibelko človeštva; potem rimljani, ki so celo zažgali knjižnico v Aleksandriji, kjer so bile shranjene informacije o velikih starodavnih civilizacijah, na drugi strani poloble pa so španski osvajalci (katoliška cerkev) zažgali vse knjige in druge dokumente, ki so jih našli pri Aztekih, Majih in Inkih. Zgodovine ne pišejo samo zmagovalci, ampak tudi priložnostni tatovi. Ja, in res je Tunzl, svojo nevednost o civilizacijah Mu, Atlantida, Rama ... lahko tudi preslikavam tudi na druge. Mogoče ti veš kaj več o tem??
gnu
03. 06. 2014 22.40
Ojej. Prej si rekel, da o 'zgodovini ne vemo nič'; in to navkljub enormnemu gradivu in znanju. Zdaj si pljuvaš v skledo; praviš da pa ti vseeno veš kaj je 'bilo v resnici', kaj je kdo zamolčal 2500 let nazaj .. Ah, klamfe. S takimi je zeloo težko karkoli debatirat.
Tunzl
04. 06. 2014 21.43
Zaenkart se držimo konvencionalne zgodovine, ki do zdaj še ni bila omajana. To, o čemer pa ti govoriš, je psevdo-zgodovina, ki več kot buriti duhove do sedaj še ni zmogla.
TRUTH 1
02. 06. 2014 19.42
+5
A kaj pa o nasi slovenski zgodovini.. a smp izza karpatov priskocili kot so nas ucili na dunaju in sedaj nasa stroka uci mlade?!
flojdi
02. 06. 2014 19.38
+1
.se spomnim branja o prvih raketah..skoraj hkratna sta bila izumitelja v ameriki in nemčiji ; o Nobelu pa še enem , bojda tudi kopircu, se mi ne da razlagat razumljenega mi,,, v glavnem je zelo zanimivo prebrat kaj o nečem od različnih pisarjev " ; posebno dobro , če je razmik" vsaj kake 100leten
gnu
02. 06. 2014 19.55
+4
Rakete so Kitajci poznali pred vsaj 2000 leti. Rakete na tekoče gorivo je 'izumilo' mnogo ljudi. Wehrner von Braun je bil prvi, ki je rešil vse inžinirske probleme stabilizacije, moči in kontrole do te mere, da je raketo poslal 100km visoko. 'Izumi' in 'izumitelji' so precenjeni in prenapihnjeni. Pravzaprav gre za posledico patentnih zakonov, ki delujejo po principu - kdor prvi patentira, pobere slavo in denar. Obstajajo pa odkritja, ki jih lahko pripišemo posamezniku, kot naprimer odkritje rentgenskih žarkov ali zakonov gravitacije.
flojdi
02. 06. 2014 21.07
+3
.hvala gnu. pa če smem dopisat, vidim pr ns gnoj glede Patentov. če prav vem, se mora vsako leto Plačat , če ne , ga lahko Plača In si Prilasti nek xcepec. To se mi enostavno ne zdi Prav.
gnu
02. 06. 2014 21.22
+3
Patenti postajajo rak rana sodobnega napredka in ga že resno ogrožajo. Verjetno bi jih bilo potrebno korenito popraviti če ne celo ukiniti. Večinoma se patentirajo 'pasti'; torej tehnične rešitve, vnaprej patentirane 'za vsak slučaj', ki pa so očitne. Porodijo se vsakomur, ki se sreča z določenim konkretnim problemom. Tako je že vnaprej vse pripravljeno, da lastnik patenta pokasira. Velike firme zaposlujejo 'patentne raziskave'; torej doktorje, ki se ne ukvarjajo z raziskavami .. ampak s pisanjem takih patentov. Raziskujejo drugi; in ko se pokaže priložnost, ko nekdo 'stopi na mino', se sprožijo tožbe in od tega firma živi.