Tujina

Hitler protijudovske ideje razlagal tudi v pismu

Los Angeles, 08. 06. 2011 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

''Antisemitizem mora voditi k sistematičnemu zatiranju in odstranitvi pravnih pravic Judov,'' je v pismu članu nemške vojske zapisal Hitler. Gre za najstarejše Hitlerjevo pismo, kar so jih kdaj našli.

Center Simon Wiesenthal, ki ima sedež v Los Angelesu, je ta teden objavil podpisano pismo Adolfa Hitlerja, v katerem zagovarja pravno odstranitev Judov. Pismo je napisal šest let pred objavo knjige 'Mein Kampf' (Moj boj).

Center, judovska organizacija za človekove pravice, je sporočil, da je kupil "enega najpomembnejših dokumentov v zgodovini tretjega rajha." Štiri strani dolgo pismo, z datumom 16. september 1919, bolj kot čustven spodbuja sistematičen pristop k antisemitizmu. "Antisemitizem mora voditi k sistematičnemu zatiranju in odstranitvi pravnih pravic Judov ..." je zapisal Hitler. "Njegov končni cilj pa mora biti brezkompromisna odstranitev Judov v celoti."

Hitler je svoje protijudovske ideje jasno izražal že leta 1919.
Hitler je svoje protijudovske ideje jasno izražal že leta 1919. FOTO:

V pismu so izraženi zgodnji začetki Hitlerjevega antisemitizma, poudarjena pa je tudi nevarnost demagogije in njihove retorike, je povedal rabin Marvin Hier, dekan in ustanovitelj centra. Hitler je napisal pismo članu nemške vojske, ki je zahteval podatke o "judovski nevarnosti."

"Leta 1919 ni nihče rekel, da je Hitler razmišljal o tem, da bo Jude ubijal s plinom. Kar je razmišljal, je bila pravna odstranitev Judov iz družbe," je dejal Hier. "Dvaindvajset let kasneje je naredil vse, kar je zapisal v tem pismu." Center je leta 1988 imel priložnost za nakup pisma, ki je bilo vedno v zasebnih zbirkah. Toda medtem ko je poskušal center od zgodovinarjev pridobiti potrditev o avtentičnosti pisma, ga je kupil zasebni zbiralec, je povedal Hier.

Pred približno mesecem dni je center še enkrat poskusil kupiti pismo za 150.000 dolarjev. "To sodi v institucijo, ki ohranja spomin na holokavst," je dejal Hier. "Da bi ga ohranili pri življenju za prihodnje generacije in jim pokazali, česa je sposoben storiti en sam človek. Da bi jim pokazali, kako nevarne so demagogije." Pismo – skupaj s prevodom v angleščino in pisalnim strojem – bodo razstavili na stalni razstavi  julija na oddelku za holokavst.

Deborah Lipstadt, profesorica sodobnih judovskih študij in holokavsta na univerzi Emory, je povedala, da ima pismo zgodovinski pomen za razumevanje začetka Hitlerjevega antisemitizma in od kje izvira. "Tako pismo je del sestavljanke. Je pomembno, ker lahko z njim poskušamo razumeti Adolfa Hitlerja," je dejala. " Ali je najpomembnejši dokument v zgodovini holokavsta? Nikakor ne, vendar pa je pomemben dokument," je zaključila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sha2011
10. 06. 2011 09.30
-2
ma ste že sitni s temi židi pa hitlerjem. to je že pretiravanje. totalno. zgodbice da ji ni para. se sploh lahko vse to kar bi se naj dogajalo v par letih? :/
SLOHaider
09. 06. 2011 12.18
+1
Ti Judje delajo enako napako nad Hamasom , razen plinske celice drugac niso nic kaj boljsi kot je bil Dool ... fi
SLOHaider
09. 06. 2011 12.13
Fuck_NWO 09.06.2011, 11:48 -1 Kot Jugoslavija smo nekaj bili v svetu, poznali so nas, bili smo dobri ovsod, Tito spoštovan!! Kaj smo pa sedaj??? Noben in nihče!! Kdo pozna Slovenijo ali pa Srbijo kdo??? NOBEDEN!!! Ee vidiš to je žalostno! PREJ SE SO MANJ VEDELI ZA SLOVENIJO , SEM SE RODIL V TUJINI , MI JE VEDNO MOJA MAMA , OPA( DEDEK) , OMA (BABICA)GOVORILI DA SEM SLOVENEC DA JE JUGA UMETNA NAREJENA , KO SEM PRISEL V TAKRATNI JUGI NA POCITNICE PA SEM IMEL RES OBCUTEK DA SEM BIL TUJEC , KER ME JE NONSTOP POLICIJA ( TO SO BILI IZ EX JUGE ) VPRASALI KAJ DELAM TU PRI KOM SEM itd........ , NASI PRAVI SLOVENSKI POLICISTI PA SO BILI DRUGACNI BOLJ KULTURNI , SAMO SO VPRASALI ZA DOKUMENTE POGLEDALI IN JE BILO VSE OK , SE VELIKO TAKSNIH JE SLOVENCEV KI SO SE RODILI V TUJIH DRZAVAH IN SO BILI NAD DIKTATORJEM RAZOCARANI , TI IZ EX JUGE POLICISTI SO CELO PRETEPALI MOJEGA OPA ( DEDEK) KER JE BIL PAC NEMEC IN DA NIMA KAJ ISKAT V JUGI , MISLIM CE JE TO ZATE DA JE TITO SPOSTOVAN BIL PO SVETU , NE POMENI DA JE DOMA BIL POSTEN , TAKRAT SEM TUDI VIDEL DA JE BILO VELIKO PRANJA MOZGANOV ...............
SLOHaider
09. 06. 2011 11.53
@Heidi Engel Morajo potem tudi izbrisat milosevic, tito.mladic , gotovina,bin laden ,stalin........ , ne teh ne brisejo pa se celo podpirajo ,kakor sem zadnjic ugotovil za mladica , ko sem hotel napisat da je mladic podoben sistem imel kot Hit..........r , so me kar zbrisali , mislim da ti zlocinci tudi spadajo med brisanjem.........
Fuck_NWO
09. 06. 2011 11.48
Kot Jugoslavija smo nekaj bili v svetu, poznali so nas, bili smo dobri ovsod, Tito spoštovan!! Kaj smo pa sedaj??? Noben in nihče!! Kdo pozna Slovenijo ali pa Srbijo kdo??? NOBEDEN!!! Ee vidiš to je žalostno!
Fuck_NWO
09. 06. 2011 11.44
Samo ne govori... Da nisem Slovenc s takimi komentarji. Oprosti tebi, sem Slovenec in oba starša sta Slovenca ampak nevem kaj tebi s takimi komentarji... Od vseh kar jih jaz poznam usiiiiiii pravijo da je bila složnost med narodi ne samo jaz in smo bili kolegi... Potem pa ko je Tito umru je pršlo do nacionalizma med narodi zaradi takratnih politikov kot miloševič ki so samo hoteli priti na oblast in denarja takratne Juge. Zato samo ne žali več.
Heidi Engel
09. 06. 2011 11.38
Varuhi "pravega pisanja" na portalu, zakaj pa enostavno nesmem ponoviti imena komentatorja, ki ga komentiram, ali je to tudi neprimerna beseda (bi rekla da ja, po njegovem imenu), ter objavlajte nepopolne komentarje (v kolikor jih sploh objavljate in jih tudi takoj ne izbrišete). Če je ime neprimerno, zakaj pa potem dovolite objavo takšnega imetnika imena? Bolano
Heidi Engel
09. 06. 2011 11.33
-2
samo prazna glava lahko piše takšne zblojene komentarje ter govori o "bratstvu in enotnosti" med narodi, ki so se "združili" zaradi pod diktaturo največjega kriminalca Tita, še prej pa pod diktaturo kraljevine Yu. In ne govori oz. blodi več o dejstvih, ki jih ne poznaš ali jih nočeš poznati, ker sploh nisi slovenske narodnosti (izdaja te tvoj način "razmišljanja").
Fuck_NWO
09. 06. 2011 11.18
Po Hitlerjevih merilih?
Geronemo
09. 06. 2011 11.15
+1
Pa kaj ste ja normalni ljudje... "...česa je sposoben storiti en sam človek." Česa je sposoben narod ki posluša enega človeka.... A je hitler kriv da so ga poslušali in izpolnjevali njegove ukaze???? Hmmm... Ga ne zagovarjam, da ne bo kdo mislil... Bistvo nauka 2. SV ni preprečiti holokavst in poboje po katerih se vsi vesijo kot pijani plota ampak kot narod dobro premisliti komu in kako bomo sledili nekomur če smo se že za to odločili... In moj osebni zaključek je: Samo strahopetci sledijo enemu voditelju, enemu revolucionarju, enemu diktatorju.... Nad mojim telesom in mano nima noben moči... tudi če je posledica izguba življenja (bivanja na tem planetu)...
Jimi1
09. 06. 2011 11.03
Obraz, ki se vrača z NWO. Tudi on je hotel novo Evropo, ki danes obstaja v glavnem po njegovih nekdanjih merilih....
Fuck_NWO
09. 06. 2011 10.52
Jugoslavija je nekaj časa po drugi svetovni vojni živela v strahu pred rusi, ker se tito stalinu ni pustil, in skoraj bi prišlo do ruskega napada na jugoslavijo. Najhujši režim kar jih poznamo? haha potem pa ne poznaš prav dosti režimov...V titovi Jugoslaviji je naš narod živel najbolje v svoji zgodovini, razen prvih nekaj let po vojni ko je šlo za obnovo države po drugi svetovni vojni...Istro, primorsko in furlanijo smo izgobili v londonskemu paktu, med prvo svetovno vojno. Partizani so takoj ob koncu 2 svet. vojne zasedli koroško vendar so se vse svetovne sile obrnile proti njim, češ da je bil plebiscit s katerim slovenci do končno izgubijo koroško. Tito nikoli ni hotel ukiniti slovenskega jezika. Je pa logično da se učiš cirilice in srbo hrvaščine, če je tudi to jezik v tvoji državi ki se govori recimo v glavnem mestu Beogradu. Vse njegovo bogatstvo je bilo od države in to so bila večinoma darila ki jih je prejel v znak naklonjenosti ostalih svetovnih voditeljev. Samo * bi trdil da je Tito živel na račun državljanov, med tem ko je njegova žena, edina legitimna naslednica njegovega preživetja na robu preživetja. Med tem ko naslednice predstavnikov jugoslovanske demokracije na primer miloševičeva družina živijo v zlatu...Slovenci hrvatje in srbi so se v eno državo združili na pobudo v osnovi slovencev in hrvatov v Avstroogrski leta 1918. Tito je bil tisti, ki je skušal zabrisati stara sovraštva in ustvariti bratstvo in enotnost med jugoslovanskimi narodi.Ker * res lahko to obsodi? to mi res ni jasno...Zakaj bi bil pa Tito kriv za nacionalizem med slovenci hrvati in srbi je pa sploh bolano!
Heidi Engel
09. 06. 2011 10.31
-1
Niti toliko korajže nimate, da bi še zadnji komentar, na vaše pripombe objavili. Res smo globoko padli.
Heidi Engel
09. 06. 2011 10.30
-1
Vi na portalu, svoj komentar za katerega mi preprečujete objavo, s pripombami, da le-ta vsebuje neprimerne besede sem skopirala in ga bom posredovala demokratičnemu mediju, ki pa vi gotovo niste, povrhu pa še poveličujete zloči in zločince s takšnim delom. Sramujte se, to ne spada v demokratični svet. Se vidi, da hočete ponovno vsiliti vaše zločinske ikone in nas po 20 letih posiljevati z njimi. Sramota
Heidi Engel
09. 06. 2011 10.10
-2
Gozdar, po tvoje, je mogoče pripisati milione žrtev tudi Gandiju in to bi naj bilo opravičilo za Titove zločine in ostale komunistične zločince? Potem boš pa najbrž predlagal postavitev spomenikov vsem tem zločincem, od Tita, Hitlerja, Stalina, Mao Tse Donga itd. Pa tudi imenovanje trgov in ulic po teh zločincih boš najbrž predlagal (kot je že storil ljubljanski župan, ko je imenoval najdalšo ulico za Titovo, ki pa vodi na Žale. S tem se strinjam, ker samo na koncu te ulice (na Žalah) lahko najdeš najboljšo ilustracijo njegovega dela - grobovi...
Heidi Engel
09. 06. 2011 10.01
-1
Dragi Alexxsaso, ne vem, kaj tebi "diši" (ali smrdi, morda bi bilo v tvojem primeru potrebno poskrbeti za higieno, tako duševno-duhovno kot telesno, pa se boš rešil te neprijetnosti). Moje ime naj te ne moti in o "predvojni avstrijski propagandi" lahko govorijo samo ignoranti, ki ne priznavajo dejsteva, da je bila Štajerska nasilno priključena Sloveniji ter da se je nad Štajerci izvedel (tudi kulturni) genocid. Pozanimaj se malo o dejstvih, ki so se dogajala na Štajerskem, po "prostovoljni priključitvi" k Sloveniji, ko so med drugim najbolj preganjali Štajerske intelektualce, jih metali iz služb ter uvažali "Čiče", ki so bili čeprav neizobraženi (uvažali so jih iz primorske ter naseljevali na štajerskem) zamenjava za Štajerce.... Če pa o zgodovini hočeš zvedeti kaj več, se opremi z dobrimi gradivi, ki jih boš pravgotovo našel ter ne fantaziraj.
Fuck_NWO
09. 06. 2011 08.05
Alexxsaso dobro povedano! Mene tudi samo ne malo ampak veliko ;)
arhimed_33
09. 06. 2011 08.04
Če se družba ne bo spremenila,če se bo dogajala in večala še naprej razredna razlika,se bo kaj kmalu pojavil nov Hitler.
Alexxsaso@yahoo.ca
09. 06. 2011 06.36
@Heidi Engel09.06.2011, 01:04 Draga Heidi tvoji spisi (ne samo tvoje ime) mi vec kot "disijo" po predvojni avstrijski propagandi.
Fuck_NWO
09. 06. 2011 05.48
Kaj pomeni moj vzdevek pa pomojem sploh neveš in tud neboš