Tujina

Hillary Clinton tudi uradna kandidatka: Bill z občinstvom delil zasebno življenje, Sandersovi podporniki novinarja polili z vodo

Philadelphia, 27. 07. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Demokratska stranka je Hillary Clinton na konvenciji v Philadelphiji tudi uradno potrdila za prvo predsedniško kandidatkov v zgodovini ZDA. Clintonova bo tako na volitvah stala nasproti Donaldu Trumpu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ženske
    03:48
    Iz SVETA: Ženske
  • Iz 24UR: Čustveni nagovor
    02:29
    Iz 24UR: Čustveni nagovor
Hillary Clinton nominacija
Hillary Clinton nominacija FOTO: AP
Z razglasitvijo delegatskih glasov Južne Karoline je Hillary Clinton na nacionalni konvenciji demokratske stranke dobila dovolj glasov, da postane prva predsedniška kandidatka katere od dveh večjih strank v zgodovini ZDA. Demokrati so pred osmimi leti pisali zgodovino s prvim temnopoltim kandidatom, sedaj so dodali še prvo kandidatko.

Proces razglasitve delegatskih glasov za enega ali drugega kandidata je začela zvezna kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, ki je gibanje nasprotnika Clintonove v tekmi za demokratsko nominacijo senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa označila za gibanje ljubezni, ki se ga ne da zaustaviti ali poraziti.

Predstavniki držav in ozemelj so nato po abecednem vrstnem redu delili delegatske glasove, vmes je kakšen ošvrknil republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, predvsem pa so delali reklamo svoji državi.

Večina je poudarjala raznolikost in države, ki imajo še kaj indijanskih plemen, so to posebej izpostavile. Najbolj glasno je bilo pri New Yorku, ki se je pohvalil, da tam stanuje nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ob njem pa tudi prihodnja predsednica ZDA Hillary Clinton.

Takrat so se prvič zares glasno v dvorani zaslišali vzkliki "Hillary!, Hillary!". Med objavo rezultatov so vsi hvalili Sandersa in njegovo kampanjo, vendar pa so prav tako vedno poudarili, da glasove oddajajo "naslednji predsednici ZDA".

Tako je storil tudi Sandersov Vermont, ki je glasove oddal zadnji mimo abecednega vrstnega reda, ko je Clintonova na živahni razglasitvi osvojenih delegatskih glasov v dvorani Wells Fargo že krepko presegla potrebno mejo 2383 glasov.

Nato je Sanders izpolnil pričakovanja in prosil, da se pravila konvencije suspendirajo oziroma se na rezultate pozabi in se Clintonovo razglasi za kandidatko z aklamacijo.

Dvorana je eksplodirala od navdušenja in Clintonova, ki bo nominacijo uradno sprejela z govorom ob koncu konvencije v četrtek, se je vpisala v zgodovino.

Konvencija se je nato nadaljevala z govori, pri čemer je glavna zvezda Bill Clinton.

Republikanska konvencija je zaradi Melanie Trump in Clevelanda minila tudi v znamenju Slovenije, podobno pa je minil tudi drugi dan demokratske konvencije v Philadelphii.

Uvodoma je nastopil upokojeni senator slovenskega rodu iz Iowe Tom Harkin, pred Clintonom pa je bila na sporedu senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Hillary Clinton
Hillary Clinton FOTO: AP
Bill skušal podobi soproge dodati toplino

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton se je zbranim  predstavil kot zbegani moški, ki si brez žene še čevljev ne bi znal zavezati. "Srečal sem dekle," je začel in opisal leto 1971, ko jo je opazil na univerzi Yale ter buljil vanjo, dokler ni pristopila in rekla, da naj se ji potem vsaj predstavi.

Opisal je, kako jo je moral trikrat prositi za roko, preden je privolila, ter mojstrsko nizal zvezne države, v katerih je naredila to in ono v korist manjšin in revnih. Ob omembi države so namreč njeni delegati skočili na noge in ploskali.

Republikanskega predsedniškega kandidata ni omenil z imenom, vendar je izpostavil razlike v pristopu do različnih vprašanj. Med drugim je spomnil, da se njegova soproga ne norčuje iz invalidov, ampak jim pomaga, kar so potrdili tudi govorniki invalidi, ki so znova izpostavili dejstvo, da je Clintonova veliko bolj "privlačna" v živo na štiri oči, kot pa deluje na govorniškem odru ali pred kamerami.

Clinton je opisal, kako je žena spremenila stranko zaradi vietnamske vojne, se preselila k njemu v Arkansas, kjer je predavala in začela s predšolskim programom za revne otroke. "Če bi sedeli tam kot jaz, skozi neštete pogovore ob večerji, bi se prepričali, da ženska ne zna mirovati, ampak nenehno išče načine za izboljšanje zadev," je dejal in zagotovil, da ne zna odnehati niti po porazih, iz katerih se nekaj nauči in prilagodi.

Republikance, ki jo napadajo, je spomnil, kako so sodelovali z njo pri raznih projektih, še ko je bila prva dama in kasneje senatorka iz New Yorka. "Kako uskladiti to podobo s podobo, ki jo slikajo republikanci? Nemogoče, ker ena je resnična, druga pa karikatura in ker se z resnično podobo ne morejo spopasti, delajo karikaturo," je dejal.

Obama naj bi jo prosjačil za sprejem položaja državne sekretarke skoraj kot sam za njeno roko, vendar ga je sprejela in Clinton je zagotovil, da je bila odločitev pravilna ter naštel dosežke na področju boja proti podnebnim spremembam, boja za pravice žensk, mir na Bližnjem vzhodu in še kaj. Govor je sklenil s pozivom Američanom, naj volijo zanjo, ker jim bodo njihovi otroci za to hvaležni.

Clinton, katerega mandat so zaznamovale tudi zunajzakonske afere, je svoje delo opravil odlično in požel velik aplavz.

Clinton in Sanders
Clinton in Sanders FOTO: AP

Sandersovi podporniki se ne dajo

Potem ko je tudi senator iz Vermonta in najresnejši tekmec Clintonove v boju za predsedniško kandidaturo  Bernard Sanders izrekel podporo Clintonovi, se je skupina njegovih delegatov in privržencev demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer so posedli in več kot uro razlagali svojo pravico.

Trdili so, da je igra nameščena v korist Clintonove, ki je zmagala menda s prevarami, in izražali zvestobo senatorju, ki jih je že večkrat pozval, naj nehajo in se pridružijo ostalim demokratom v boju proti republikancu Donaldu Trumpu.

V dvorano se nato niso mogli več vrniti, ker so jim prepovedali vstop.

Demonstracije so se nadaljevale tudi v bližnjem parku Franklina Delana Roosevelta, odkoder so protestniki spet skušali preplezati varnostno pregrado okrog celotnega kompleksa, ki poleg dvorane Wells Fargo zajema še dva ali tri športne stadione in ogromna parkirišča. Nekaj so jih policisti aretirali.

Tem protestnikom se je zvečer pridružila skupina okrog 1000 ljudi, ki je šla spet v hudi vročini od mestne hiše sedem kilometrov navzdol proti dvorani Wells Fargo. V njej so bili nasprotniki policijskega nasilja, organizacija pohoda pa je bila zanimiva. V prvih vrstah so lahko hodili le temnopolti, belci pa so morali hoditi na začelju, kot nekoč obratno v sredstvih javnega prevoza v času rasne segregacije.

Po združitvi obeh skupin je prišlo do sežiga izraelske zastave. Vzdušje je še "dopolnilo" prerivanje med nasprotniki in zagovorniki pravic homoseksualcev, policija pa je za nekaj časa zaprla promet podzemne železnice na progi do Wells Farga. Vozili so se lahko samo tisti z akreditacijami.

Sanders protestov zase več ne podpira, kar pa ljudi ne moti, saj imajo veliko na duši.

Poročil o nasilju do večera ni bilo, malce pa jo je skupil komentator televizije Fox Geraldo Rivera, ki ga protestniki dobro poznajo s podobnih prireditev po ZDA, saj jih redno daje v nič. Tokrat ga je nekdo polil s škafom vode, drugi pa so kričali, naj ga bo sram.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
27. 07. 2016 21.47
+6
Billy je cigaro namakal v oralni sobi,Killary pa je vse požrla s stisnjenimi zobmi ??Vse za kariero!!
totalka
27. 07. 2016 21.47
+5
Bolje da zmaga Trump kot pa tale 'demokratinja' krvavih čekanov Clintonova,ki bi znala zakuhat konec sveta ...
Covidus
27. 07. 2016 19.51
-6
samo da ne zmaga ovi čudak trump
.jest
27. 07. 2016 18.14
+11
Bill z občinstvom delil zasebno življenje. Vsaka, ki ji je bilo ime Monica je doletela čast, da mu ga je povlekla.
contadino
27. 07. 2016 17.20
+4
Tako neumna kampanija , se lahko dogaja samo čez lužo , pa morda pri njenih podrepnikih .
SKRIPT
27. 07. 2016 17.05
+1
Sanders je izgubil in to je dejstvo,ostalo so teorije zarote
frako
27. 07. 2016 17.35
+4
niso glih teorije zarote če mamo mejle ki dokazujejo da je demokratski komite deloval proti sandersu in za hillary. Ampak itak ne bo šlo dle od teh mejlou ker denar je svlata vladar.
dreko123
27. 07. 2016 15.55
-2
če zmaga Trump ga najbrž čaka ista usoda kot Lincolna in Kennedya... oba sta se uprla istim "ljudem" če jim lahko sploh rečemo ljudje ki vodijo v ozadju svojo iztirjeno politiko in ambicije...
.jest
27. 07. 2016 18.21
+5
Najbolje, da Trumpa čuvajo ruski varnostniki, kot pa ameriški. Bo vsaj preživel.
lnterReflections
27. 07. 2016 15.35
+12
Držimo pesti za Trumpa, ameriškega Putina. Tako bo konec hladne vojne med Rusijo in ZDA in začela borbo proti pravem terorizmu in ne zgolj proti tistemu, financiranemi s strani Zahodnih tajnih služb. Hillary pa bo samo nadaljevanje stare politike.
Apostol1
27. 07. 2016 16.17
-4
In ti to verjameš, čeprav se sam bolj nagibam k Trumpu ,pa takale pravljice lahko greš pripovedovat v vrtec
SKRIPT
27. 07. 2016 17.06
-4
lnterReflections
27. 07. 2016 17.08
+6
Jo ima pa ostalih 300 milijonov prebivalcev ZDA.
Apostol1
27. 07. 2016 10.46
+4
Tole lahko komentiramo ker ni tako zelo občutljivo kot naprimer izjava morilca in terorista ,ki je zagrešil okruten umor duhovnika pa ne ,vendar bi morali dopustiti tudi tako občutljive teme seveda z primerno kontrolo ,ker nekateri izražajo samo sovraštvo .Za Clintonovo pa lahko rečem da ni primeren kandidat kot tudi ne Trump čeprav v tem primeru ne vem kaj je večjo zlo ali Clintonova ali Trump
mariabologna
27. 07. 2016 10.42
+3
Upam, da ji ne bo še 1x dana priložnost zakuhati pokola v Srebrenici.
Apostol1
27. 07. 2016 10.52
-1
Amerika ni zakuhala pokola v Srebrenici ,res pa je da je stala ob strani zaradi lastnih interesov .Ve se kdo je odgovoren za pokol v Srebrenici in ve se tudi kdo je po domače razplamtel sovraštvo in nacionalizem in ,ko berem komentarje se tule prevečkrat izraža sovraštvo proti muslimanom in to je večja nevarnost kot pa Clintonova ali Trump ,ker ravno nacionalizem in sovraštvo do drugačnih v tem primeru muslimani lahko sproži take grozljive dogodke kot je Srebrenica
HouseBeatz
27. 07. 2016 10.56
+2
Daleč od tega, da Amerika ni imela prste vmes. Jugoslavija je eden prvih primerov, ki ga je Amerika izvedla. Torej, razpad države, primer imaš Egip, Sirija,
Apostol1
27. 07. 2016 11.01
+1
HouseBaetz pri razpadu Jugoslavije je Amerika imela prste zraven to ti tudi slučajno ne oporekam samo sovraštvo so pa zakuhali domači politiki in to je tudi rezultat morije v Bosni in Ameriki je pa ustrezalo da je Jugoslavija razpadla in te male države so bile kaj kmalu priznane ,ker jih je z domačimi politiki zelo lahko kontrolirati in voditi ,samo morije so pa izvajali v Srebrenici domači akterji in ne Amerika.
mariabologna
27. 07. 2016 14.16
+2
Točno Clinton osebno ga je naročil, Alija Izetbegović se je moral strinjati, izvedli so ga pa skupno bošnjačka vojska z umikom, tujska legija in z druge strani Srbi, celo en Slovenec je sodeloval. Poglej si malo na youtubu pričanje Biljane Plavšić, agentov CIE in Srebreničkega takratnega župana. Domači politiki so bili plačani za sejanje sovraštva.
Apostol1
27. 07. 2016 17.38
-1
Clinton ni naročil nobenega genocida samo preprečeval ga pa tudi ,puške so pa imeli eks yu armada pod komando Mladiča in ta je odgovoren ,če bi ta rekel ne ga noben Clinton v to ne prisili vsaj kar smo lahko videli kakšen aroganten človek je Mladič in ne prosim lapat oslarije.
.jest
27. 07. 2016 20.14
i izjavila tisto o občevanju z EU. Admin me briše, ko napišem njene izrečene besede, ki so dobesedno objavljene v zahodnem tisku naprimer theguardian 7. feb. 2014 in posnete tudi na y...t....tisku naprimer theguardian 7. feb. 2014 in posnete tudi na y...t....
.jest
27. 07. 2016 20.38
Brisan je del komentarja, zato objavljam ponovno: Ja apostol1, tudi 'spoštovana' Victoria Nuland po nekaterih ni izjavila tisto o občevanju z EU. Admin me briše, ko napišem njene izrečene besede, ki so dobesedno objavljene v zahodnem tisku naprimer theguardian 7. feb. 2014 in posnete tudi na y...t....
DAEMONIUM
27. 07. 2016 10.42
-4
Naj zmaga Trump in očisti Ameriko, potem pa nam naj pomaga počistiti Evropo, Slovenijo pa bomo že sami počistili.
Apostol1
27. 07. 2016 10.54
+1
Kaj naj Trump očisti v Ameriki ,pogoltne bogataše ali revne prebivalce in ilegalne delavce ,ki jih Amerika izkorišča kot sužnje. V Evropi je za počistiti teroriste ne pa muslimane ,v Sloveniji bi pa bilo dobro očistiti predvsem take nestrpneže kot si ti.
HouseBeatz
27. 07. 2016 10.37
+6
Vsi ki pravite, da vas boli patak kaj se tam dogaja... Realnost je drugačna. Vse ka se zgodi v Ameriki ima neposreden vpliv na Evropo, odličen primer je begunska kriza. Drugače pa, ta ženska je terorist v pravem pomenu, raje vidim, da zmaga Trump, ki je podjetnik, ki bi z veliko verjetnostjo naveza stike in umiril razmerje z Rusi in ostalim svetom, kot pa njo. Odličen dokumentarec na to temo je Clinton Cash, priporočam ogled.
mariabologna
27. 07. 2016 14.27
+2
Enkrat smo že imeli vojno pred svojim pragom zaradi nje.
SKRIPT
27. 07. 2016 17.01
-1
opazovalec_
27. 07. 2016 10.25
+0
Sem Slovenec iz Slovenije in me boli patak za te teroriste Amerikanuse...
TRUMPP
27. 07. 2016 10.30
-3
30 milijard so ti pa Američani posodili,........za info,.....
opazovalec_
27. 07. 2016 10.33
+1
Aja? Je bilo kdaj kaj zastonj? Boli mene, ker nimam nič od tega, le vedno večjo bedo...
Multipratik
27. 07. 2016 10.33
+7
mariabologna
27. 07. 2016 10.41
+7
SKRIPT
27. 07. 2016 17.02
Speedtest,od kje ta podatek,mogoce vrtenje v glavi
Nightyfly
27. 07. 2016 09.59
+3
Ena redkih zensk cez luzo ,ki jo resnicno cenim ,Susan Sarandom se je odkrito postavila na stran Sandersa in zelo jasno povedala ,da je lastna stranka Sandersu ukradla zmago in preferirala s tem Hilarijo . V eni posteni demokratski stranki , v eni posteni drzavi se to ne bi smelo zgoditi . Pa se je . Tudi ce zmaga ta zenska ,ne more biti nikakor kredibilna predsednica . Poleg tega bo to 3.mandat Clintonovih .Jasno je , da je ona izza kulis vladala tudi za casa njenega moza-´´predsednika´´ .
HouseBeatz
27. 07. 2016 10.41
+6
Ženska je odgovorna za toliko nedolžnih smrti, da se stalin lahko skrije. Preberi si kakšne svinjarije je počela v Haitiju, ko je bil tam potres. Humanitarno pomoč večih miljonov je pospravila v svoj žep, kot njen mož, medtem, ko so revni in ubogi ljudje umirali. Žalostno je kako so ljudje naizobraženi in imajo ljudi, kot so Clintonova, za idol in spoštovanje. No hate, ampak preberi si malo in razišči :)
mariabologna
27. 07. 2016 10.45
+1
Ona ni nič vladala, vladali so Rothschildi. Žena Evelyna Rotschilda Lynn Forester je njena glavna donatorka. Ona je prodana marioneta in vir zla.
HouseBeatz
27. 07. 2016 10.49
+1
Če skrajšamo, največje zlo na tem svetu je politika Amerika, UK in Izraela. Izkoriščanje bogastev Afrike, ter podpiranje diktatorjev afriških drav s strani ZDA in UK, genocid s strani izraela, ki ga izvaja dnevno nad palestino... Žalostno..
Nightyfly
27. 07. 2016 12.18
+0
house............ ste prebral pozorno kaj sem napisal ?
mariabologna
27. 07. 2016 14.23
+2
@nightflly, jaa, hvalil si Suzan, ne Hilary, folk ne dojame. @housebeatz Nemčijo je treba še šteti zraven, Angela ni nedolžna
SKRIPT
27. 07. 2016 17.03
HouseBeatz
29. 07. 2016 14.57
Skunk Works
27. 07. 2016 09.49
+7
Zanimivo, slovenski volilci slabo na tujem prepoznajo, doma pa ne, ..še več, vedno znova in znova to volijo.....
Multipratik
27. 07. 2016 09.55
+4
Tudi slovenski volilci prepoznamo slabo in mislim, da smo tokrat z Američani na istem - karkoli voliš, je sran....
Nightyfly
27. 07. 2016 09.48
+5
Pristasi Sandersa opozarjajo na dejanje ,ki ni v cast drzavi ,ki se ima za najbolj demokraticno . Vrh demokratske stranke je Sandersa , jasno prevec socialista zrtvoval v korist kandidatki ,ki je na strani velikega kapitala in bolestne zelje , da kot zenska pokori svet . Je to za njih demokracija ? Niti zdalec .
BobbyP
27. 07. 2016 09.41
+15
Hillary je na odlični poti in se bo pokopala čisto sama. Donald gre lahko že danes na pivo in burger.
Nightyfly
27. 07. 2016 09.49
+2
ne biti tako siguren . Bojim se , da ima hilarija ves kapital za seboj .
Principat
27. 07. 2016 09.39
+14
trenutno vodilna lažnivka planeta ,, tudi SLO poročevalec iz amerike je pristranski in nas zavaja ali pa je toliko plitki , le da vleče plačo
GR.GO.
27. 07. 2016 09.36
+12
Samo tako bom rekel. Pejte na you-tube, pa poglejte Clinton Cash. Bo že to dovolj. To, kar je prišlo z majli ven je pa samo potrditev njene pokvarjenosti.
funk
27. 07. 2016 09.49
+2
HouseBeatz
27. 07. 2016 10.42
GR.GO.
27. 07. 2016 09.35
+3
Med drugim je v elektronskih poštah raztviden vpliv nad mediji, ki ga ima demokratska stranka. Za Associated Press je recimo stranka kar direktno napisala članek, ki ga je Associated Press potem direktno objavil, brez sprememb. Nad CNN, ABC in ostalimi mediji, med drugim tudi Reuters (rtv in 24 ur) imajo tudi praktično popolno kontrolo. Zato je tako malo realnih člankov o Hillary ponujenih masah.
mariabologna
27. 07. 2016 10.47
+2
Celo google si je uzurpirala, da ne meče zadetkov, ki so ji v škodo.