Tujina

Hicksu zamrznili zaslužek od knjige

Canberra, 03. 08. 2011 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralska vlada je zamrznila dohodke, ki jih je David Hicks, avstralski ujetnik v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, zaslužil s prodajo svojih spominov iz ujetništva.

Knjiga Davida Hicksa
Knjiga Davida Hicksa FOTO: Reuters

Avstralec David Hicks, ki ga je ameriška vojska leta 2001 prijela v Al Kaidinem kampu v Afganistanu in ga zaprla v Guantanamo na Kubi, je objavil svoje spomine, avstralska vlada pa je zdaj zamrznila iztržek od prodanih knjig. Avstralska založba Random House Australia je oktobra lani izdala avtobiografsko knjigo nekdanjega zapornika v ameriškem vojaškem oporišču in do zdaj prodala okoli 30.000 primerkov knjige, s čimer naj bi iztržila dobrih 75.000 evrov.

Avstralska vlada je zamrznila prihodke od prodaje, saj meni, da to ni v skladu z avstralsko zakonodajo. Ta namreč ne dovoljuje zločincem, da bi se okoriščali na račun kaznivih dejanj, za katere so bili obsojeni. Vendar pa Hicksovi odvetniki trdijo, da je bil Hicks nelegalno obsojen pred ameriškim vojaškim sodiščem v Guantanamu, zaradi česar bodo izpodbijali odločitev avstralskega sodišča. Vlada v Canberri pa je odločna: Hicks je pred ameriško vojaško komisijo priznal, da je sodeloval s teroristi.

Proces na sodišču se bo sicer nadaljeval 16. avgusta, kar daje obema stranema čas, da se dogovorita, kako nadaljevati primer. Hicksovi odvetniki bodo najverjetneje vztrajali pri tem, da avstralska sodišča ne bi smela priznati obsodbe ameriškega vojaškega sodišča. Hicksov oče Terry je ob tem dejal, da njegovega 35-letnega sina preganja vlada.

Kritike in podpora

Tudi avstralska Stranka zelenih je sojenje zaradi Hicksovih spominov označila za politični šov, s čimer želijo avtorju preprečiti objavo občutljive vsebine. Hicksovi kritiki pa menijo, da ni nikoli dovolj dobro pojasnil, zakaj se je sploh uril v Al Kaidinem oporišču v Afganistanu, kjer ga je že leta 2001 prijela ameriška vojska.

V domnevno sporni knjigi Hicks opisuje svoja doživetja v Guantanamu, pri čemer opisuje tudi mučenja. Tako naj bi ga med drugim zvezanega in s prekritimi očmi pretepali. Brez razloga naj bi ga omamljali, ga silili jesti neznana zdravila, v času, ko je bil pod vplivom pomirjeval, so ga tepli, ga silili k teku z vklenjenimi nogami, mu kratili spanec, bil pa je tudi priča uporabe psov nad drugimi ujetniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez20000
05. 08. 2011 13.06
in to so neke "demokratične" države LOL samo se ne zavedajo, da mu s tem delajo dobro reklamo za knjigo...osli!
janez6b
03. 08. 2011 12.35
pa tut če je bil kriv ali obtožen, zakaj ne bi smel knjige izdat, in to potem ko je že odslužil svojo kazen:)? w..tf nekateri res lahko očitno vse počnejo kar se jim zaželi na tem svetu. Pa še to knjigo je izdal na popolnoma drugem koncu sveta, res lol.
Ramzess
03. 08. 2011 12.31
Kontrolni sistem je zavrtel svoje kolesje, tipično.
przelmuding
03. 08. 2011 10.52
Kaj pa pišete bedarije, če je bil v oporišču se je uril za atentate. Kriv je sigurno, edino če se je tam učil izdelave sladoleda je nedolžen. To pa kako postopajo z ujetniki v Guantanamu pa je že druga tema.
Civil
03. 08. 2011 10.51
Če nekoga v nekaj prisilijo, potem pove v kar je bil prisiljen. Kjerkoli naj bi treniral, s tem še ni storil nič narobe, drugih dokazov pa ne vidim. Torej so ga zaprli le zaradi sumov, ki se niso potrdili, za pisanje o sumnjičenjih ga ne bi smeli kaznovati, zato je okraden in so kršene njegove pravice. Enako velja za vse podobne zapornike, le da so njih okradli za stvari, ki jih niso mogli uresničiti. Kdor se je okoristil z življenji teh ljudi, bi moral odgovarjati in plačati odškodnine, ne pa še nadaljevati s konstrukti, tudi če bi se jim posrečilo komu kaj dokazati, ker so jih prisilili v dejanja, kot je pisanje knjige o tem. To ni le krivično temveč tudi pravni paradoks, ker knjiga sumi tožnike, o posledicah njihovih sumov, torej ga kaznujejo zaradi njihovih lastnih kaznivih dejanj, on je le opisal sume o tožnikih, oni pa so za razliko od njihovih, njegove potrdili. Recimo jaz koga sumim, da je nasilen, ta me ima dovolj in me obtoži, da sem s svojimi sumi do njega nasilen, jaz ga zato napadem, vendar je on kaznovan, ker sem jaz postal do njega nasilen. Noro.
DeadBull
03. 08. 2011 10.32
Saj sploh ni važno. tudi če je bil v oporišču, očitno mu niso tega mogli dokazati, to se pravi da je bil po nedolžnem zaprt. Svoboda govora jpa očitno postaja ogrožena vrsta, tako da naj ne nakladajo o demokraciji in deželi svobodnih. V rajnki Jugoslaviji smo bili bolj svobodni, kakor oni sedaj, ko te lahko že zaradi šale o terorizmu gladko in mirno zaprejo.....
janez6b
03. 08. 2011 10.11
se popravljam sploh je bil prvi ki je bil obsojen pomoči teroristom, in kako oz pri čem naj bi pomagal teroristom? Pa preberte si njegovo zgodbo, nikoli ni bil v taboru al kaide, oz za to je izvedel šele v Guantanamu, da naj bi bil:), drugače je odšel tja zaradi študija Islama, potem ko ga je avtralska vojska zavrnila.
janez6b
03. 08. 2011 10.01
dirus in od kje tebi ta informacija, si jo na ccn pobral:) očitno mu niso mogli dokazati nič, kot ostalim, ki so tam zaprti, da so ga spustili, je kdo iz tega zapora že videl sodišče:) Ne ker nimajo proti nobenemu nikakršnih obremenilnih dokazov. guantanamo je nezakonit in predstavlja grobo kršitev človekovih pravic.
rudra
03. 08. 2011 09.58
Resnica o ZDA ne sme priti na dan na aglosaksonskem območju.V Rusijo naj gre tiskat tam mu bodo dovolili pisati o zločinih Amerike. Če bi bilo obratno bi bilo tudi tam prepovedano.
janez6b
03. 08. 2011 09.56
resnica se v tem svetu blokira, to nam je nekaterim že dolgo jasno, kako bolanih trikov se poslužujejo pa lahko vidimo.
artifakt
03. 08. 2011 09.56
cela avstralija je zrasla na plečih zločincev sedaj se pa tukaj takao preseravajo...ccc... kriminalci...
Mark Breznik
03. 08. 2011 09.52
Človek se je uril v al kaidinem oporišču. Kaj misliš da se tam učijo? tak da ne nabijat o demokraciji.
nosferatu
03. 08. 2011 09.51
No, še dobro, da se vojnima zločincema Bushu in Blairu pusti nakladati na raznih simpozijih ter da zato zaslužita vsaj kake pol miljona na mesec.
Dejan Zajebancije
03. 08. 2011 09.47
Avstralci = ameriški podrepniki? Tega jim res ne bi bilo treba...
DeadBull
03. 08. 2011 09.39
Demokracija in svoboda govora pa taka. Sama hinavščina je še na tem svetu....