Tujina

Hezbolah zanika obtožbe

Bejrut/Washington, 02. 11. 2006 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skrajno libanonsko gibanje Hezbolah je zanikalo obtožbe Bele hiše, da poskušajo strmoglaviti libanonsko vlado.

Bela hiša obtožuje Hezbolah, da poskuša strmoglaviti libanonsko vlado
Bela hiša obtožuje Hezbolah, da poskuša strmoglaviti libanonsko vlado FOTO:

Hezbolah ob tem Washingtonu očita tudi vmešavanje v libanonsko politiko. Kot je za televizijo Al Arabija še dejal predstavnik Hezbolaha Husein Rahal, zahteva Hezbolaha po vladi narodne enotnosti v Libanonu nima nič s Sirijo in Iranom.

Kot je namreč v sredo izjavil tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow, se vrstijo dokazi, da sta se Sirija in Iran povezala s Hezbolahom ter da pripravljajo načrt za strmoglavljenje libanonske vlade. Po ameriških navedbah Sirija poskuša Libanon tudi odvrniti od ustanovitve mednarodnega sodišča, na katerem bi sodili za umor nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja.

Obtožbe Bele hiše so se pojavile potem, ko je vodja Hezbolaha šejk Hasan Nasralah postavil ultimat libanonski vladi, naj do 13. novembra oblikuje novo vlado, v kateri bodo Hezbolah in njegovi zavezniki imeli možnost veta na sprejemanje ključnih odločitev. V nasprotnem primeru je Nasralah zagrozil z uličnimi protesti, ki bi lahko privedli do odhoda vlade in predčasnih volitev.

Vodja Hezbolaha šejk Hasan Nasralah
Vodja Hezbolaha šejk Hasan Nasralah FOTO: Reuters

Iz urada libanonskega premierja Fuada Siniore se na ameriške obtožbe še niso odzvali, je pa Belo hišo kritiziral predsednik libanonskega parlamenta Nabi Beri, sicer Hezbolahov zaveznik. "Ljubezen je lahko smrtonosna. Ali gre za obrambo Libanona ali za to, da bi ga spravili v kaos," je med drugim dejal Beri.

Na ameriške obtožbe se je odzvala tudi Sirija. S sirskega ministrstva za zunanje zadeve so namreč sporočili, da se Sirija ne vmešava v notranje zadeve Libanona. "Obtožbe ameriških oblasti, da Sirija, Iran in Hezbolah poskušajo destabilizirati Libanon, so neresnične," so zapisali v sporočilu za javnost, ob tem pa poudarili, da je Sirija od umika svojih sil iz Libanona vedno podpirala vse, kar so sklenili v Libanonu.


Namestnik izraelskega premierja Šimon Peres pa je medtem izrazil dvom glede prizadevanj Velike Britanije, da bi pripravila Sirijo do tega, da bi igrala pozitivno vlogo v bližnjevzhodnem mirovnem procesu, v današnji izdaji piše britanski dnevnik The Guardian.

Kot je dejal Peres, se je Izrael pripravljen pogajati s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, vendar ne dokler Sirija podpira skrajni gibanji Hamas in Hezbolah ter kot predpogoj za pogajanja zahteva vrnitev Golanske planote, ki jo je Izrael zasedel leta 1967.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.