Tujina

Prijateljica Heather Heyer: To je terorizem, zločin iz sovraštva. Fieldsu sodnik zavrnil varščino

Charlottesville, 14. 08. 2017 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mati Heather Heyer, ki je umrla v napadu na protestnike v Charlottesville, si želi, da bi njena smrt bila 'bojni klic' pravičnosti, enakopravnosti, poštenosti in sočutja. 20-letnika, ki je izvedel napad, so obtožili nenaklepnega umora. Sodnik je Fieldsu varščino zavrnil, saj ga bremenijo še dodatne obtožbe.

Številni ljudje na kraj napada v Charlottesville prinašajo cvetje v spomin na Heather Heyer.
Številni ljudje na kraj napada v Charlottesville prinašajo cvetje v spomin na Heather Heyer. FOTO: AP

Ko se je moški z avtomobilom namerno zaletel v množico protestnikov, ki so se zbrali na protiprotestu v času, ko so v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija svoje zborovanje pripravili skrajni desničarji, je pri tem zadel dvajset ljudi. Ena oseba, Heather Heyer, napada ni preživela. 

Heather je bila 32-letna pravnica iz Virginije in glasna zagovornica državljanskih pravic. Na družbenih omrežjih je pogosto opozarjala na primere policijskega nasilja in rasizma. 

'To je terorizem, zločin iz sovraštva'

Moja hčerka je bila odločena, da se bo postavila po robu krivicam, je dejala mati žrtve Susan Bro. "Vedno je imela zelo močan čut za to, kaj je prav in kaj ne. Vedno, tudi kot otrok, je bila zelo vpeta v to, kar je verjela, da je pravično," je opisala. Bila je rojena za to, pravi. "Ponosna sem, da je to počela na miroljuben način, ni šla tja, da bi se spopadla z ljudmi," je pojasnila.

"To je terorizem, zločin iz sovraštva," je med večerno vigilijo v Charlottesvillu dejala njena tesna prijateljica Marissa Blair, ki je bila s Heather, ko se je zgodil napad. Spominja se, kako je voznik pospešil, ko se je približal množici, zato pravi, da si zasluži najstrožjo kazen. 

'Želim si, da bi bila njena smrt bojni klic pravičnosti, enakopravnosti, poštenosti, sočutja ...'

20-letni James Alex Fields, ki je z vozilom zapeljal v množico protestnikov, je v priporu. Obtožen je nenaklepnega umora, poleg tega pa še treh primerov zlonamernega poškodovanja oseb ter bega s kraja nesreče. Fields se je sicer pred napadom udeležil neonacističnega zborovanja.

A mati njegove žrtve obžaluje, da je njegovo sovraštvo uničilo toliko življenj. "Mislim, da je še vedno zelo mlad, in žal mi je, da je verjel, da lahko sovraštvo reši težave. Sovraštvo prinaša zgolj več sovraštva," je dejala in dodala, da si je njena hčerka prizadevala za nasprotno – da bi ustavila sovraštvo in nepravičnost. 

"Ne želim, da bi bila njena smrt fokus za še več sovraštva. Želim si, da bi bila njena smrt bojni klic pravičnosti in enakopravnosti in poštenosti in sočutja. Zelo mi je žal, da je Fields izbral takšno pot, saj si je uničil življenje, nas pa oropal nekoga, ki ga imamo zelo radi," je v solzah dejala Heatherina mama. "Nobena mama ne želi izgubiti otroka, vendar sem ponosna nanjo. Ponosna sem na to, kar je naredila," je še dodala.  

'Bila je močna ženska z izdelanimi stališči'

Heather je bila tudi zelo dobrodelna in je vedno priskočila na pomoč šibkejšim v družbi. Njena mama se spominja, kako je vedno ponudila svoj dom prijateljem, ki so se znašli v stiski. 

Podobno mnenje o Heather imajo tudi ostali, ki so jo bolj poznali. "Svoje življenje je živela kot svojo pot – vse za pravico," je dejal eden od sosedov za HuffPost

Alfred Wilson iz odvetniške pisarne, v kateri je delala, je dejal, da se je Heyerjeva udeležila protiprotestov, ker je želela poslati jasno sporočilo neonacistom in simpatizerjem Ku Klux Klana, da ljudje v njenem domačem kraju odklanjajo njihova stališča. Bila je zelo močna mlada ženska z izdelanimi stališči, ki se je borila za enakopravnost, je za Reuters dejal Wilson.

Njena prijateljica iz otroštva Felicia Correa je odprla stran na platformi za množično zbiranje denarja za pomoč družini. "Umrla je medtem ko se je borila za tisto, kar je prav. Moje srce je zlomljeno, ampak večno sem ponosna na njo," je dejala. V le 11 urah je stran dosegla cilj – 50 tisoč dolarjev (več kot 42 tisoč evrov), denar je prispevalo skoraj 3000 ljudi.

20-letnik že v šoli kazal svoje navdušenje nad ideologijo nacizma in Hitlerjem

James Fields je obtožen nenaklepnega umora, zlonamernega poškodovanja oseb in bega s kraja nesreče.
James Fields je obtožen nenaklepnega umora, zlonamernega poškodovanja oseb in bega s kraja nesreče. FOTO: AP

Fields je na zborovanje prišel iz ameriške zvezne države Ohio. Njegova mama Samantha Bloom je dejala, da je vedela, da se bo njen sin udeležil zborovanja "Združimo desnico", vendar ni vedela, da gre za neonacistično zborovanje. Prepričana je bila, da bodo na zborovanju zgolj izkazali podporo predsedniku Donaldu Trumpu

Njegova teta Pam Fields je za The New York Times povedala, da je Jamesu oče umrl še pred njegovim rojstvom. Nečaka je opisala kot zelo tihega fanta. Podobno se ga kot najstnika spominjajo tudi sosedi: "Držal se je zase in je težko sklepal prijateljstva." 

Caitlin Robinson, ena od Jamesovih sošolk je pojasnila, da je izražal ekstremistična nagnjenja že v srednji šoli. "Pogosto je kričal nespodobnosti, denimo o Hitlerju, ali rasistične žaljivke. Ni ga bilo strah, da bi te ustrahoval," je dejala. 

Njegov učitelj zgodovine Derek Weimer je za Washington Post dejal, da je bil Fields kot najstnik zagret za nacizem. "Zelo očitno je bil zelo fasciniran nad nacizmom in je častil Adolfa Hitlerja," se spominja Weimer. 

Fields se je pred sodnikom pojavil v videu, sodnik je varščino zanj zavrnil

Fields se je danes na sodišču pojavil v video prenosu. Sodnik je varščino zanj zavrnil, saj ga poleg kaznivega dejanja nenaklepnega umora bremenijo še trije poiskusi namerne povzročitve telesne poškodbe in pobeg s prizorišča avtomobilske nesreče. 

Državni tožilec Jeff Sessions je izjavil, da je s takšnim nasiljem dosežen prag "definicije domačega terorizma" ter dodal, da bodo uvedli tudi civilno-pravno preiskavo dogodkov.

"Prepričani ste lahko, da bomo obtožnico in civilno preiskavo obravnavali v smeri najresnejših obtožb, saj je bil napad posledica največjega možnega zla," je Sessions zatrdil na ABC-jevi informativni oddaji Dobro jutro, Amerika (Good Morning America). Potrdil je, da zadevo preiskujejo agenti ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) za terorizem in civilno zaščito.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
15. 08. 2017 08.35
+2
Zdaj pa še nekaj komentarjev kako nedolžen je bil Hitler, ne vem kam je padel folk v Sloveniji.
macro
15. 08. 2017 10.37
Seveda da ni bil. On bil proti židom ki nam danes vladajo. To vsi hočemo.
dannyer
14. 08. 2017 21.02
+0
ANTIFO IN BLM je potrebno obsoditi in tudi leve kestremiste ne pričakujem da bodo levi naredili domače naloge general Lee je bil proti suženstvu je pač bil general nove države ki se je imenovala CSA. levi ga hočejo že dolgo spraviti. na shodu pa so bili različni desni le levi jih žalijo z rasisti skrajneži itd. oni so imeli miren protest . po prehodu ANTIFE IN BLM ki ni imela dovoljenja so se pojavili pred njimi in jih nadlegovali žalili itd. so metali stvari obsoditi bi morali njih saj so oni začeli ne mir. imeli so slogan proti belcem in evropejcem ki so dobri ,da jim plačajo socialno. policisti pa jih niso ločili celo skupi so jih dali po županovih navodilah dokazano po izjavi policista med protesti. mediji pa so se ponovno pridružiči FN.
dannyer
14. 08. 2017 21.07
+0
Jeferson je imel sužnje a njegov kip je ok si ga neupajo odmakniti. potem pa pove governer ki obsodi samo eno stran in ne pa tisto ki je začela. pove kako sta jeferson in washington združila zda pred britanijo. hmmm po zgodovini sta naredila civilno W pa še to je večina ljudi bila za anglijo in ne za zda.
macro
14. 08. 2017 21.16
+0
dannyer
14. 08. 2017 21.02
+0
mediji pač veliko laži in malo upanja da bi delali za narod.
dannyer
14. 08. 2017 21.01
+1
ANTIFO IN BLM je potrebno obsoditi in tudi leve kestremiste ne pričakujem da bodo levi naredili domače naloge general Lee je bil proti suženstvu je pač bil general nove države ki se je imenovala CSA. levi ga hočejo že dolgo spraviti. na shodu pa so bili različni desni le levi jih žalijo z rasisti skrajneži itd. oni so imeli miren protest . po prehodu ANTIFE IN BLM ki ni imela dovoljenja so se pojavili pred njimi in jih nadlegovali žalili itd. so metali stvari obsoditi bi morali njih saj so oni začeli ne mir. imeli so slogan proti belcem in evropejcem ki so dobri ,da jim plačajo socialno. policisti pa jih niso ločili celo skupi so jih dali po županovih navodilah dokazano po izjavi policista med protesti. mediji pa so se ponovno pridružiči FN.
valjhunsinkajtimara
14. 08. 2017 20.34
+0
Naj vas mediji ne zavedejo... Protest je bil legalen, miren in proti odstranitvi kipa generala Leea. Težave so nastale, ko so socialni mediji sklicali "upor" proti protestu in tja prišli z namenom pretepa...
dannyer
14. 08. 2017 21.05
-2
mediji vedno zavajajo saj so one ki so začeli z izgredi povsem oprostili . si predstavljaš da bi mediji mačka takole uporstili in one 3 na cesti obtožili da so bili proti tistim ki bi radi vozili levo in pod vplivmom nečesa . to pa ni v redu a to pa je kar vidimo mediske laži
ROMELS
14. 08. 2017 20.18
+1
Politiki bi se radi pred svetom radi pokazali kot zavedni svetovljani, ampak misli si pa vsak po svoje.
BUONcaffee
14. 08. 2017 19.21
-10
Po posnetkih na you tube se vidi, da se James Fields ustrašil, da ga protestniki ne ubijejo in je vozil da reši glavoi. Zna dobiti še odškodnino pa nov avto.
prašek
14. 08. 2017 19.35
+3
Prav krivico mu delajo, ti povem ! Nekaj takega, kot vam, desnosučnim gurujem komentiranja !☺
prašek
14. 08. 2017 19.43
+4
macro
14. 08. 2017 19.52
-2
KAj pa tisti, ki mu je udaril po avtu s kijem.. ali ni kriv.. aja to je miroljubni protestnik.
BUONcaffee
14. 08. 2017 19.53
+0
macro@ Za ene kot opaziš je. Celo vredno pohvale.
macro
14. 08. 2017 20.27
-1
nič od tega nebi bilo, če se nebi to zgodilo...saj se vidi da je pospešil kasneje... če bi hotel koga povozit bi po levi jih radiral, ne da je povozil eno, ki je po sredini ceste skakala.
nikhrast
15. 08. 2017 08.34
BUONcaffee
14. 08. 2017 19.15
-4
Jaz sem pogledal posnetek na you tube in je razvidno, da so protestniki tolkli po avtu. Nato pa je naredil zločin.
Brakedirt
14. 08. 2017 20.41
-3
razvidno je tudi da so tolkli po avtu se preden je odpeljal od doma,nekateri pa ze dan prej.
valjhunsinkajtimara
14. 08. 2017 19.15
-10
Za moje pojme je bil napaden.
BUONcaffee
14. 08. 2017 19.17
-7
Po posnetku je bilo tako. Tudi zastrašujoči z palicami v roki so ga prestrašili do kosti.
valjhunsinkajtimara
14. 08. 2017 19.14
-6
Se je kfo vprašal id kje mu ootreba potem? Kaj je to sprožilo? Vsakodnevno vsiljevanje liberalnih načel in multikulturnosti?
ecnarf
14. 08. 2017 19.05
+5
pri nas bi dobil pogojno zaradi zmanšane prištevnosti ,pri kavbojih pa mu dosmrtna ne uide, kar je edino pravilno in to po hitrem postopku.
macro
14. 08. 2017 19.12
-4
heello
14. 08. 2017 18.56
+4
CAFFE, zamisli se nad seboj....., s tem svojim pametovanjem netiš in podpihuješ sovraštvo.....in kam to vodi, pa sam vidiš.....
kaslc 1
14. 08. 2017 18.04
+4
mrbit ma pa paparac,kaksno fotko,al pa na nori tv vse vedo,pa to
Chrome
14. 08. 2017 17.35
+4
Pogledal vse posnetke, jih je kar nekaj. Mimo protestnikov sta vozila 2 avtomobila počasi, nato se je pripeljal napadalec, ki ni vozil hitro, do trenutka dokler ni nekdo vžgal po avtomobilu s kijem. Takrat je pohodil gas in jih radiral. Trčil v tista dva avtomobila in kar naenkrat je bilo okoli avtomobila veliko protestnikov s kiji. dal je v rikverc in zopet radiral ljudi, tokrat te s kiji. Ne vem kako bi bilo, če nebi tisti prvi vžgal po avtomobilu s kijem... Je pa zanimiv posnetek na yt z naslovom What the media won't tell you about the Charlottesville accident
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.40
-5
Samo levičarji te bodo obtožili, da se norčuješ, ker pišeš kot je bilo. Pa to jaz razlagam samo levičarja ne prepričaš. Tu je nekaj levičarjev z nizkim IQjem. Hi, hi,...bog naj jih ima rad.
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.48
-7
heello@ Ajde ne serji, da sem vesel. Mene na takih zborovanjih sploh nebi bilo. Ne vem na podlagi česa me obtožuješ, da zaradi takih kot sem jaz se dogajajo take stvari. Poglej raje sebe!
dannyer
14. 08. 2017 17.53
+5
bml in atifovci vedno mečejo v avtomobile .
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.56
-9
heello@ Sem podal prijavo, ker si me užalil in neupravičeno obsodil, da se zaradi takih kot sem jaz dogajajo grozne stvari.
NiVzdevka76
14. 08. 2017 18.01
+2
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.17
-6
Kaj so šli obkoliti avto??? Kaj so pa mislila, kdo bo iztopil iz njega????????? A so voznika hoteli pretepst????? Bedaki!
vertex
14. 08. 2017 17.28
+6
bedaki pišejo takšne komentarje,malo premisli preden pišeš,vse se vrne
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.35
-9
prašek
14. 08. 2017 17.35
+6
prašek
14. 08. 2017 17.37
+7
cofe ...... Fjodor Mihajlovič Dostojevski je o tebi napisal dolg roman !
vertex
14. 08. 2017 17.39
+7
mrtvi iz katerih se norčuješ,pošljejo ti slabo energijo,verjemi
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.42
-9
vertex@ Preden pišeš neumnosti se pozanimaj kaj je bilo. Ali pa ne razumeš koliko je 2+2???
vertex
14. 08. 2017 17.47
+6
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.57
-5
vertex@ Itak, mi je žal vsakega človeka.
vertex
14. 08. 2017 18.06
+3
BUONcaffee
14. 08. 2017 18.10
-5
vertex@ Hvala in ne skrbi. Se pa strinjam z tabo, kar si napisal glede boga ali resnice ali pravice kot tudi pravimo.
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.08
-9
Na posnetku se vidi, da je avto počasi zapeljal med množico, nakar je avto množica obkolila, kričala, razgrajala. Fant je pač reagiral nagonsko, se ustrašil in zgodilo se je kar se nebi smelo zgodit. Sprašujem se ali so ljudje ovce ali ljudje, da se izpostavljajo nevarnosti????
Uporabnik310650
14. 08. 2017 17.13
+2
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.05
-9
Tu se levičarji norca delajo iz tragedije. Eni se imajo celo za heroje.
Audy
14. 08. 2017 16.57
-3
Kaj zdaj, je bil antifa ali desni? Vsak portal pravi drugače? Fake news. Kot je rekel Tupac, trust nobody.
brusilec
14. 08. 2017 16.53
+4
Hrvat ki pride v tujino in se bori proti tujcim.. ne bom rekel da ni takšnih tudi slovencev, jih osebno poznam.. ampak, nekako sem vesel da tale neumnež ni tle teh 100km stran od mene..
halofero
14. 08. 2017 16.33
-3
reportaž o skrajnih LEVIČARSKIH teroristov pa ne delate! izdajalci navadni
BUONcaffee
14. 08. 2017 17.06
-9