Tujina

HDZ slavi in bo jeseni zahteval predčasne volitve

Zagreb, 20. 05. 2013 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

HDZ po prvem krogu lokalnih volitev slavi in napoveduje, da bo jeseni zahteval razpis predčasnih volitev. SDP pa se je zavil v molk. Kontroverzni splitski župan Kerum po volitvah ne bo več župan, saj se bosta za župansko mesto v drugem krogu pomerila kandidata največjih strank.

SDP je največji poraženec, pa tudi HDZ nima veliko razlogov za slavje, je splošna ocena izidov nedeljskih lokalnih volitev na Hrvaškem. Večino županov in polovico predsednikov županij bodo volili v drugem krogu 2. junija, medtem ko izidi volitev članov lokalnih in regionalnih skupščin niso prinesli večjih presenečenj.

HDZ je na volitvah za člane mestnih svetov zmagal v 12 večjih mestih, SDP v šestih, IDS v dveh, v po enem pa HDSSB in HNS. Udeležba je bila 47-odstotna, izkušnje prejšnjih lokalnih volitev pa kažejo, da se drugega kroga udeleži manj volivcev.

Milan Bandić se bo moral za vnovični županski položaj v drugem krogu pomeriti s kandidatom SDP in ministrom za zdravje Rajkom Ostojićem.
Milan Bandić se bo moral za vnovični županski položaj v drugem krogu pomeriti s kandidatom SDP in ministrom za zdravje Rajkom Ostojićem. FOTO: Damjan Žibert

Dolgoletnemu zagrebškemu županu in odpadniku iz SDP Milanu Bandiću je do zmage v prvem krogu manjkalo le nekaj odstotnih točk. Drugouvrščeni – minister za zdravje Rajko Ostojić, ki je kandidiral za SDP, je dobil občutno manj – 22 odstotkov glasov. Kandidatka HDZ Margereta Mađerić, ki je dobila le pet odstotkov glasov, pa je po volitvah izjavila, da so volivci desnice kot svojega kandidata očitno prepoznali Bandića.

SDP se bo po 13 letih v Zagrebu verjetno preselil v opozicijo, čeprav je njihova lista dobila največ podpore, dobrih 25 odstotkov. Težko je namreč verjeti, da bodo šli v koalicijo z Bandićevo Državljansko listo (24 odstotkov) ali HDZ (14 odstotkov), medtem ko jim morebiten povolilni dogovor s koalicijo liberalne, kmečke in zelene stranke ne bi zagotovil večine v zagrebški mestni skupščini.

Kerum ostal brez stolčka

Zadoščenje za socialdemokrate bo izid v Splitu, kjer je njihov kandidat Ivo Baldasar v prvem krogu dobil osem odstotnih točk večjo podporo kot Vjekoslav Ivanišević iz HDZ, s katerim se bosta pomerila v drugem krogu. Nepričakovano pa se v drugi krog ni uvrstil dosedanji splitski župan Željko Kerum. SDP ima tudi možnost oblikovati koalicijo, s katero bi si zagotovil večino v splitski mestni skupščini.

Poraženi splitski župan Željko Kerum
Poraženi splitski župan Željko Kerum FOTO: Reuters

Reški župan iz vrst SDP Vojko Obersnel naj v drugem krogu ne bi imel večjih težav proti Hrvoju Buriću iz HDZ, saj je v prvem krogu dobil dobrih 30 odstotkov glasov več. Podobno razmerje je tudi, ko gre za sestavo mestne skupščine.

V četrtem največjem hrvaškem mestu Osijeku pa se bo neodvisni kandidat Ivica Vrkić, ki ga podpira koalicija na čelu s SDP, 2. junija znova pomeril z aktualnim županom Krešimirjem Bubalom iz Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB).

V nedeljo so župane že izbrali v Čakovcu, Virovitici in Veliki Gorici, medtem ko bodo v vsehdrugih 124 mestih županske stolčke razdelili čez dva tedna.

V drugem krogu bodo volili tudi deset predsednikov županij, potem ko so jih v nedeljo izvolili osem iz vrst HDZ in njihove koalicijske partnerice Hrvaške kmečke stranke (HSS), dve županiji pa bodo vodili socialdemokrati.

HDZ že napoveduje predčasne volitve

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko v nedeljo ni skrival zadovoljstva z izidi. Poudaril je, da gre za drugo volilno zmago njegove stranke v dobrem mesecu, saj so aprila dobili več poslancev za Evropski parlament kot SDP. Napovedal je, da bodo jeseni zahtevali predčasne parlamentarne volitve.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko
Predsednik HDZ Tomislav Karamarko FOTO: Nova TV

Predsednik SDP Zoran Milanović se v nedeljo ni oglasil. V stranki so ocenili, da volilni izidi niso tako slabi, kljub nekaterim spodrsljajem, kakršni so bili v Zagrebu, Dubrovniku in Istrski županiji.

"Na nedeljskih lokalnih volitvah so zmagali slabi fantje, hrvaška družba pa je pokazala, da se je v preteklem letu in več začela premikati vzvratno, ko gre za temeljne vrednote liberalnih demokracij, kot so svoboda, spoštovanje zakonov in vladavina prava," danes komentira Jutarnji list. Kot dodaja, se imena več zmagovalcev prvega kroga, med njimi Bandića, pogosteje omenjajo v povezavi z državnim tožilstvom kot s političnim življenjem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
20. 05. 2013 18.17
-1
Pa kakšna demokracija je to, predčasne volitve za parlament po loklanih volitvah, pa saj niso problemi isti, pa kandidati tudi ne. Volitve se dajo ko poteče rok ali pa pade vlada.
blokirani
20. 05. 2013 12.24
+0
Tudi pri nas bo na predčasnih volitvah zmagala SDS.