Tujina

HDZ plačeval 'na roke'?

Zagreb, 12. 09. 2011 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanja blagajničarka HDZ trdi, da je stranka iz črnih skladov financirala kampanjo premierke Jadranke Kosor. Preiskovalcem naj bi dala dokumente, ki jih je zakopala doma na vrtu. V stranki vse zanikajo.

Nekdanja blagajničarka hrvaške vladajoče stranke HDZ Branka Pavošević naj bi po poročanju hrvaških medijev pričala, da so iz črnih skladov stranke financirali tudi kampanjo sedanje premierke Jadranke Kosor za predsedniške volitve leta 2005 kot tudi za parlamentarne volitve leta 2003 in 2007.

Po poročanju Večernjega lista je Branka Pavošević preiskovalcem Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) izročila celotno dokumentacijo o porabi denarja iz črnih skladov HDZ, ki jo je zakopala na vrtu. Priznala naj bi, da je namen izplačila vpisala naknadno tudi v primeru Kosorjeve in njenih predvolilnih kampanj, sicer pa so na položnicah datumi in podpisi oseb, ki so prejele denar.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je zanikala, da bi šla sredstva iz črnih skladov za njene kampanje.
Hrvaška premierka Jadranka Kosor je zanikala, da bi šla sredstva iz črnih skladov za njene kampanje. FOTO: Reuters

Šlo naj bi za 13 milijonov kun (1,75 milijona evrov). Če se bo pokazalo, da so njene navedbe resnične, bo to prvi dokaz, da je HDZ vodila volilne kampanje z nezakonito pridobljenim denarjem. Med tistimi, ki so prejemali denar, naj bi bili tudi minister za zdravje Darko Milinović, poslanka HDZ Bianca Matković, nekdanji tiskovni predstavnik vlade in vodja odnosov z javnostmi v času predvolilnih kampanj Ratko Maček, znani hrvaški režiser Antun Vrdoljak ter vrsta glasbenikov, ki so podpirali HDZ med kampanjami, kot so Jacques Houdek, Miroslav Škoro, Ivana Kindl in skupina Prljavo kazalište.

Kosorjeva vse zanika

Potem ko so Kosorjevo soočili z obtožbami, je poudarila, da bodo v primeru dokazanih obtožb morali odgovarjati vsi, ki so vzeli denar, ne glede na ceno, ki jo bo plačal HDZ. Zanikala pa je, da bi vzela kakršen koli denar ali da bi vedela za obstoj nezakonitega denarja, ter napovedala, da se ne bo ustrašila, temveč bo skupaj z vlado nadaljevala boj proti korupciji.

Na nesorazmerje med prijavljenim denarjem HDZ za kampanjo Kosorjeve in stroški za oglaševanje so v času predvolilne tekme med njo in nekdanjim hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem opozarjale tako druge politične stranke kot nevladne organizacije. Kot je danes poročal Novi list, so viri iz HDZ potrdili, da je Kosorjeva sprejela vlogo protikandidatke Mesiću le ob pogoju, da bo njena volilna kampanja močna, ker drugače ni imela nobene možnosti, da bi prišla v predsedniški urad.

Neimenovani vir iz HDZ je za Večernji list potrdil, da so navedbe o črnih skladih točne, da pa Kosorjeva ni bila povezana z njimi. "Ali bi Kosorjeva zagnala boj proti korupciji, če bi bila tudi sama vpletena?" pa so še spraševali v HDZ, kjer so v sporočilu za javnost zavrnili vse navedbe Pavoševićeve in ocenili, da je objava pričevanj usmerjena proti Kosorjevi.

"Stiska se obroč okoli HDZ, Kosorjeva bo morala na pogovor v Uskok," so medtem izpostavili v dnevniku Hrvaške televizije. Kot so pojasnili, bo morala premierka dati Uskoku izjavo kot pooblaščena oseba, ki zastopa stranko. Jutarnji list je medtem objavil še bolj obsežen prispevek o pričevanjih Pavoševićeve, ki naj bi ji milijone kun v vrečkah prinašali znani člani HDZ in direktorji javnih podjetjih. Časnik je objavil tudi priznanja nekaterih glasbenikov in igralcev, da so za sodelovanje v kampanji HDZ sprejeli denar "na roke".

"HDZ je v zagati. Vrh stranke na čelu s Kosorjevo ne more odstopiti od retorike protikorupcijskega boja, ki pa jo lahko stane glave, ker je vse težje in vse bolj tvegano nadzirati pravosodje," je sicer zapisano v Novem listu, kjer se po njihovih ocenah zgodba s črnimi skladi HDZ predolgo in počasi razkriva, zaradi velikega odpora HDZ pa tudi še vedno ni jasno, ali bo zadeva prišla pred sodišča.

Napovedali tožbo proti Pavoševićevi

Medtem je danes na sedežu HDZ potekalo srečanje predsedstva HDZ, po katerem je pred novinarje stopil član predsedstva, poslanec HDZ in nekdanji notranji minister Ivan Jarnjak. Napovedal je tožbo proti Pavoševićevi, ki naj bi preiskovalcem povedala, da ji je Jarnjak predal paket, v katerem sta bila dva milijona kun (268.000 evrov), potem ko so ga imenovali za glavnega sekretarja stranke.

Kot je danes poročal Jutarnji list, je Pavoševićeva dejala, da ji je Jarnjak naročil, naj denar izroči takratnemu predsedniku stranke in premierju Ivu Sanaderju, ki je nato po besedah Pavoševićeve zahteval, naj denar izroči nekdanjemu šefu carine in glavnemu blagajničarju HDZ Mladenu Barišiću.

Jarnjak je izjavil, da je poklical glavnega državnega tožilca Mladena Bajića in ponudil, da bo podal svojo izjavo o "lažnih in neresničnih navedbah", ki se nanašajo na čase, ko je bil glavni sekretar HDZ. Na številna novinarska vprašanja ni želel odgovarjati, medtem ko je predsednica stranke Kosorjeva po seji predsedstva hitro zapustila sedež HDZ.

Tudi zdravstveni minister Milinović je znova zanikal, da bi vedel kar koli o črnih skladih stranke, tožbo proti Pavoševićevi zaradi obrekovanja pa je napovedal tudi Maček. Obstoj kakršnih koli skladov sta po današnji seji predsedstva zavrnila tudi člana Vladimir Šeks in Andrija Hebrang.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pacce
13. 09. 2011 09.27
mar bi men dal da miljončk, bi za bol koristno porabu
Vance
13. 09. 2011 09.05
Danes se okoli politike preliva ogromno denarja,žal precej tudi umazanega.Ni čudno,da en povprečen meščan z prehodom v politiko čez noč obogati.To mu ne omogoča le visoka plača,pač pa možnost prodajanja svoje pomembnosti-korupcija.In takšno je praktično pravilo v vseh državah,pri nas pa se je pojavilo toliko bolj v časo osamosvojitve.
ljx
12. 09. 2011 23.30
Ni kej a ne,zreli za v Evropo!
libanonc
12. 09. 2011 19.32
telekom je letos dva meseca zaposloval na črno, pa se niso niti trudili s plačili na roke, ampak so kar prek banke poravnali honorarje. bolj preprosto, pa še najmanj očitno, sploh če sta inšpektorat za delo in davčna tako brilijantna kot sta. *
Buena Vita
12. 09. 2011 18.52
wsharky
12. 09. 2011 18.02
.... oseba J. na hrvaskem je nedolzna tako kot je nedolzna oseba J. v sloveniji ...
violaMB
12. 09. 2011 17.11
Smešno in pri nas in na hrvaškem so ljudje ki so osumljeni korupcije, največji borci proti korupciji :)
kameltrajbar
12. 09. 2011 17.10
..tudi ti,tako kot naša SDS ne poslujejo po transakcijskem računu...:)))....sanader_janša.....je kj razlike???..je..janša še ni v zaporu.......DDDDDDDDDD