Tujina

Havlovega pogreba se bodo udeležili številni tuji politiki

Praga, 20. 12. 2011 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogreba češkega politika in pesnika Vaclava Havla se bodo udeležili tudi številni tuji državniki. Kdo bo na pogrebu zastopal Rusijo, za zdaj ni znano. Slovenijo bo zastopal predsednik Türk.

Petkove pogrebne slovesnosti za nekdanjim češkim predsednikom in ikono žametne revolucije Vaclavom Havlom se bodo udeležili številni državniki, med njimi francoski predsednik in Nicolas Sarkozy, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, nemška kanclerka Angela Merkel ter premier Izraela Šimon Peres. Poleg njih pa tudi slovenski predsednik Danilo Türk, so danes potrdili na njegovem uradu.

V češki prestolnici pričakujejo tudi avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija ter slovaškega predsednika in premierko, Ivana Gašparoviča in Iveto Radičovo.

Čehi medtem izkazujejo zadnje časti Havlu, dramatiku in nekdanjemu disidentu, ki se je v srca Čehov zapisal kot oseba, ki jih je vodila skozi žametno revolucijo leta 1989, s katero se je končal komunizem pod nadzorom tedanje Sovjetske zveze v takratni Češkoslovaški.

Od jutri dalje tridnevno žalovanje

Po vsej državi so danes zastave dvignjene na pol droga, v sredo pa se bo začelo tridnevno žalovanje. Spomin na Havla so danes z minuto molka počastili tudi v češkem parlamentu. Na Slovaškem bodo imeli dan žalovanja v petek.

"Predsednik Havel ni želel razpada Češkoslovaške, a je dejal, da je neizogiben," je v govoru dejala predsednica češkega parlamenta Miroslava Nemcova in ob tem imela v mislih Slovaško, ki se je ločila od Češke leta 1993 v času Havlovega predsedniškega mandata. Nemcova je na spominski slovesnosti tudi brala odlomke iz znanih Havlovih govorov.

Pred nekdanjo cerkvijo v središču Prage se sicer že drugi dan vijejo kolone žalujočih, na stotine ljudi pa se vpisuje v žalno knjigo na praškem gradu. V sredo bodo Havlovo krsto prepeljali na praški grad, kjer bo na ogled dva dni, v petek pa jo bodo odpeljali v katedralo, kjer bosta spominska slovesnost in pogrebna maša.

Havlovo truplo bodo pozneje na željo družine upepelili. Tako spominsko slovesnost kot pogreb bodo prenašali na velikih zaslonih tako na praškem gradu kot tudi v mestih po vsej državi.

Havel, ki je bil predsednik Češkoslovaške med letoma 1989 in 1992 ter nato Češke med letoma 1993 in 2003, je umrl v nedeljo v starosti 75 let.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
20. 12. 2011 22.27
+1
Tuerk je falil pogreb. Kim il sung-ova pogrebšna je bolj na vzhodu.
13robertos
20. 12. 2011 19.10
+0
SLAVA TI HAVEL NAREDIL SI LUSTRACIJO ,KI BI JO BILI MORALI TUDI MI IN DANES JE ČEŠKA NEKAJ KORAKOV PRED NAMI
Platon23
20. 12. 2011 21.10
+1
hahahahah si kdaj bil na češkem hahaha po čem pa so par korakov pred nami? Je pa res da premorejo vsaj toliko pameti da niso prevzeli evra!
steiermark1918
20. 12. 2011 23.01
ti pa na žalost ne premoreš toliko pameti, da bi videl kje so bili čehi pred osvoboditvijo izpod jarma komunizma in rusije. Kar se pa evra tiče, boš pa kmalu lahko občudoval kakšno drugo valuto in užival v "pristnosti denarja", ki bo smrdel po balkanu, pa tudi njegova vrednost bo temu primerna. To pa , da čehi nimajo evra, pa nji njihova "pamet" ampak njihovo nedoseganje postavljenih pogojev za sprejem evra.
steiermark1918
20. 12. 2011 23.07
+1
13robertos, res je bil Havel VELIK ČLOVEK in humanist, boril se je proti komunistični tiraniji, zaradi česar je bil večkrat tudi zaprt, obsodil komunizem in izvedel lustracijo (ki se je naši komunajzarji bojijo kot hudič križa, zato pri nas tudi ni bila izvedena. Na češkem, ker so opravili (pravočasno) lustracijo, se komunajzarske pod-gane niso mogle privleči več na površje, kot pri nas ampak jim je bilo prepovedano vsakršno delovanje v politiki mislim, da za 15 let in tako so elegantno rešili tudi tajkunizacijo in druge zločine, ker iz ozadja niso imeli več moči, nasprotno kot pri nas). Glede na njegove kvalitete in borbo proti komunizmu pa mislim, da je turk res zgrešil pogreb in bi se le-tega moral udeležiti v koreji....
Thor-1st
20. 12. 2011 17.42
+4
G. Vaclav Havel je bil velikan demokracije, v Sloveniji je to bil dr. J. Pučnik za keterga so govorili da je revanšist. Nič od tega ni bil in za to je na volitvah zmagal tov. Kučan.
V.V.V.
20. 12. 2011 17.16
+6
A TO TURKOVO UDELEŽBO NA POGREBU BOMO PLAČALI MI DAVKOPLAČEVALCI SPET???
Desktop.Messiah
20. 12. 2011 17.13
-3
Koliko ganljive simbolike je v smrti Vaclava Havla: pokojnemu velikanu češke demokracije se pride poklonit velikan demokracije na slovenskem, Dr. Danilo Turk.
kim llsung
20. 12. 2011 17.00
+4
TA PRAVI SE BOJO UDELEZILI POGREBA