Tujina

Havla pokopali na obletnico poroke

Praga, 04. 01. 2012 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Pragi so se v družinskem krogu poslovili od nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla. Njegova vdova je poljubila žaro, ki so jo nato položili v grobnico, kjer je že pokopana Havlova prva žena.

Vaclav Havel je po dolgotrajni bolezni umrl 18. decembra v svoji podeželski hiši v kraju Hradeček, kjer je v zadnjih mesecih preživel večino svojega časa.
Vaclav Havel je po dolgotrajni bolezni umrl 18. decembra v svoji podeželski hiši v kraju Hradeček, kjer je v zadnjih mesecih preživel večino svojega časa. FOTO: Reuters

V Pragi so v ožjem družinskem krogu pokopali nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla, ki je umrl pred dvema tednoma v starosti 75 let. Žaro z njegovimi posmrtnimi ostanki so položili v družinsko grobnico, kjer so že pokopani leta 1996 preminula prva žena Olga ter Havlovi starši in stari starši.

Žalne slovesnosti so se udeležili zgolj družinski člani in najtesnejši prijatelji nekdanjega oporečnika, priznanega dramatika in ikone žametne revolucije. Pokop žare s Havlovim pepelom je na željo vdove Dagmar potekal ob 15. obletnici njune poroke.

Po ceremoniji, ki jo je vodil katoliški duhovnik, je Dagmar Havlova poljubila žaro, ki so jo nato položili v grobnico. Na Havlovo željo so na grobnico vklesali le njegovo ime, brez navedbe predsedniške funkcije.

Dagmar Havlova je poljubila žaro, ki so jo nato spustili v grobnico.
Dagmar Havlova je poljubila žaro, ki so jo nato spustili v grobnico. FOTO: Reuters

V Pragi so 23. decembra potekale uradne pogrebne slovesnosti za Havlom, ki so se jih udeležili številni visoki gosti iz sveta, na ulicah češke prestolnice pa se mu je poklonilo na tisoče Čehov.

Čehi so se množično poslavljali od ikone žametne revolucije.
Čehi so se množično poslavljali od ikone žametne revolucije. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desktop.Messiah
04. 01. 2012 18.21
+2
Tudi na sibmolni ravni nas je zapustil velikan demokracije, ki se mu je pred tednom dni poklonil drug velikan - Dr. Danilo Turk, s čimer je utrdil demokratično podobo Slovenije v svetu.
pikec969
04. 01. 2012 18.17
+1
andlen, če si bolj natančen boš opazil, da so tokrat pravilno zapisali..... "je poljubila žaro, ki so jo nato...."; jim pa to res pogosto ne uspe; sicer pa poklon velikemu ZEMLJANU
andlen
04. 01. 2012 17.31
+0
Dagmar Havlova je poljubila žaro, nato pa so jo spustili v grobnico. Jojprejoj - preberite, kar ste napisali!