Tujina

Hartmannova bo vendarle morala plačati

New York/Haag, 19. 07. 2011 21.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je zavrnilo pritožbo, s katero je Hartmannova zahtevala razveljavitev obsodbe zaradi nespoštovanja sodišča in razkrivanja zaupnih informacij. Hartmannova bo morala tako plačati 7000 evrov.

Florence Hartmann
Florence Hartmann FOTO: Dare Čekeliš

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslaviji je zavrnilo pritožbo nekdanje tiskovna predstavnice sodišča Florence Hartmann, ki se je leta 2009 pritožila na razsodbo zaradi nespoštovanja sodišča, so sporočili iz Združenih narodov.

Sodišče jo je obsodilo zaradi nespoštovanja sodišča zaradi razkrivanja zaupnih informacij. Obsodilo jo je zaradi navedb v njeni knjigi Mir in kazen iz leta 2007 ter zaradi članka, ki ga je januarja 2008 objavil Inštitut BiH z naslovom Prikriti ključni dokazi o genocidu, v katerih je po oceni sodišča razkrila zaupni odločitvi prizivnega senata haaškega sodišča.

V njih govori o vpletenosti Srbije v zločine v vojni v BiH, tudi v genocid v Srebrenici julija 1995, v katerem je bilo ubitih več kot 8000 Bošnjakov, oziroma zapiskih srbskega vrhovnega obrambnega sveta, dele katerih naj bi na zahtevo Srbije sodišče pustilo tajno.

Hartmannova je v pritožbi zahtevala razveljavitev obsodbe, saj so bile zadeve, ki naj bi jih razkrila javnosti in zaradi česar je bila obsojena, že pred tem znane. Njena obramba je tudi ocenila, da pomeni obsodba kršitev svobode izražanja Hartmannove in kršitev pravice javnosti in žrtev do informacij.

Prizivni senat haaškega sodišča je v današnji odločitvi poudaril, da nobena stran v sodnem primeru, niti tretja stran, ne more odločati, katere dele zaupne odločitve lahko objavijo. Ohranil je tudi kazen v višini 7000 evrov, ki jih bo morala plačati v dveh obrokih do sredine septembra.

Hartmannova je bila do leta 1999 enajst let dopisnica francoskega časnika Le Monde z območja nekdanje Jugoslavije, tiskovna predstavnica nekdanje glavne tožilke haaškega sodišča Carle Del Ponte pa med letoma 2000 in 2006.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
20. 07. 2011 05.37
Tuji politiki če je kaj narobe takoj odstopijo, novinarji imajo ogromne kazni, če je kaj narobe. V sloveniji nihče še ni odstopil v tej vladi, ker bi moral, ampak ker si je nabiral politične točke.