Tujina

Haradinja znova pred haaškim sodiščem

Haag, 18. 08. 2011 20.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na haaškem sodišču se je začel ponovljen proces proti nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju in še dvema soobtoženima, ki jim očitajo vojne zločine proti civilistom.

Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je začel ponovljen proces proti nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju in soobtoženima Idrizu Balaju in Lahlu Brahimaju. Tožilec Paul Rodgers je v uvodnem nagovoru poudaril, da so obtoženi sodelovali v zločinih, katerih tarča so bili civilisti.

Nekdanji poveljnik nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Haradinaj in nekdanja pripadnika OVK Balaj in Brahimaj so obtoženi vojnih zločinov – umora, mučenja in krutega ravnanja –, ki naj bi jih zagrešili med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999, med drugim v taborišču OVK v Jablanici nedaleč od kraja Dečani na Kosovu.

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj FOTO: Reuters

Tožilec je dejal, da je Haradinajeva OVK vzpostavila nadzor nad območjem na zahodu Kosova s "kruto odstranitvijo tistih, ki so jih sumili, da sodelujejo s srbskimi silami ali ne podpirajo albanskih sil".

"Žrtve so pretepali, mučili, pa tudi pobijali, ne glede na njihovo narodnost in veroizpoved," je poudaril Rodgers in dodal, da so obtoženi tudi neposredno sodelovali v nekaterih zločinih, omenjenih v obtožnici. Tožilec je še dejal, da je OVK v vojni proti srbskim oblastem videla vojno za osvoboditev, v boju proti sovražniku pa so uporabljali tudi nezakonita sredstva in zlorabljali civiliste.

Danes 43-letni Haradinaj, ki je najvišji kosovski predstavnik, ki mu sodijo v Haagu in za številne Albance na Kosovu heroj, je po njegovih besedah igral pomembno vlogo pri organiziranju OVK. "Tedaj je Haradinaj veljal za vplivno in spoštovano osebnost," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal tožilec.

Haaško sodišče je Haradinaja in Balaja aprila 2008 na prvi stopnji oprostilo, Brahimija pa je obsodilo na šest let zapora. Pritožbeni svet sodišča pa je nato julija lani sprejel pritožbo tožilstva na oprostilno sodbo in odredil novo sojenje, češ da je bilo sojenje končano, preden so svoje izjave podale vse priče. Del prič naj bi med desetmesečnim sojenjem ustrahovali, zato niso želele pričati.

Obtožnico proti trojici je haaško sodišče nato oktobra lani skrčilo, tako da jih zdaj ne bremenijo več zločinov proti človečnosti. Ponovljeno sojenje naj bi po pričakovanjih trajalo več mesecev.

V petek se bo sojenje nadaljevalo z zaslišanjem nekdanjega pripadnika OVK Shefqeta Kabashija, ki je bil v sredo aretiran na Nizozemskem, je povedal odvetnik Ben Emerson. Kabashi, ki so ga danes premestili v pripor haaškega sodišča, bi moral v primeru proti Haradinaju pričati že junija leta 2007, a tedaj ni prišel pred sodišče. Novembra istega leta je sicer sodeloval na sojenju preko videokonference, a ni želel dajati izjav, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Kabashi velja za eno ključnih prič, v sojenju pa ni želel sodelovati, ker so ga ustrahovali.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

100per
20. 08. 2011 09.31
Ta pravi PACOLI!
ljx
19. 08. 2011 20.20
Kdo je pa Haradinja? A je to kakšen Slovenec?
Jani Pepaj
19. 08. 2011 16.14
"Žrtve so pretepali, mučili, pa tudi pobijali, ne glede na njihovo narodnost in veroizpoved, : to sploh ni res , le svojo domovino je branil v casu vojne.
zbodljaj
19. 08. 2011 00.57
+1
Albance bi morali deportirat v Turčijo ali še kam dlje in Balkan bi bil takojmveliko lepši, čistejši in varnejši
Crazy_Horse
18. 08. 2011 23.38
+1
zopet en nedolžen "kirurg" smeje se ker ima obe ledvici
mes
18. 08. 2011 22.44
Za pokol v Jugoslaviji so Ijratpiš in zahod krivi več kot vsi ostali narodi Jugoslavije .Samo kaj hočemo ko pa so krvniki tožniki !?
domremy
18. 08. 2011 21.52
admin se je spametoval, se mi zdi...
domremy
18. 08. 2011 21.48
Upam, da mu bo kdo kmalu zbrisal nasmešek s ksihta, ker ni nič boljši od morilcev z nasprotne strani. Zdaj pa mi dokaži, da je tu sovražni govor. A si njegov bodyguard ali kaj?
domremy
18. 08. 2011 21.44
Novinarji površni, dajte popravit naslov! A admina ni za take stvari ali kaj?
biancawlf
18. 08. 2011 21.12
a ne bo nobenih komentarjev na temo???