Tujina

Hamas v EU nič več na seznamu terorističnih organizacij

Luxemburg, 17. 12. 2014 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče EU je razsodilo, da mora EU palestinsko gibanje Hamas umakniti s seznama terorističnih organizacij. Na seznam je bilo namreč uvrščeno na podlagi sklepanj iz navedb medijev in interneta, ne pa na podlagi premišljene pravne presoje, je razsodilo sodišče.

Podporniki Hamasa.
Podporniki Hamasa. FOTO: Reuters

Sodišče je izpostavilo, da je sodbo sprejelo na tehnični podlagi in "ne vsebinske ocene vprašanja opredelitve Hamasa kot teroristične skupine". Določilo je še, da ostaja premoženje Hamasa zamrznjeno še tri mesece za primer pritožbe institucij EU.

Hamas, ki ima od leta 2007 oblast na območju Gaze, se je pritožil zaradi uvrstitve na seznam terorističnih organizacij. Vojaško krilo Hamasa je bilo uvrščeno na prvi seznam terorističnih organizacij, ki ga je EU oblikoval decembra 2001 po terorističnih napadih v ZDA. Politično krilo organizacije pa je bilo na seznam uvrščeno leta 2003.

Evropska komisija je sporočila, da ima kljub razsodbi Hamas za teroristično organizacijo. Tiskovna predstavnica Maja Kocijančič je ob tem dodala, da razmišljajo o odgovoru na razsodbo, vključno z možnostjo pritožbe.

Odvetnica Hamasa Liliane Glock je z razsodbo zadovoljna, v odzivu pa je pojasnila, da so s tem razveljavljeni vsi restriktivni ukrepi, ki jih je proti Hamasu, tudi njegovemu vojaškemu krilu, EU uvedla od leta 2001.

Zadovoljni so tudi v Hamasu. Njegov tiskovni predstavnik Favzi Barhum pravi, da je to "zmaga za palestinsko vprašanje in pravice Palestincev" in da morajo sedaj "slediti mednarodni koraki za končanje zatiranja palestinskega ljudstva".

Izraelci besnijo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa s pojasnili sodišča ni zadovoljen in je že zahteval, da EU Hamas takoj znova vrne na seznam, saj da gre za "morilsko teroristično organizacijo", ki v zaprisegi kot svoj cilj navaja uničenje Izraela. EU se na odločitev sodišča še ni odzvala.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik473573
17. 12. 2014 18.05
+4
ZDA, Izrael, Veliko Britanijo, Rusijo, vse te države bi morali uvrstiti na terorirstični seznam. Če izračunamo številp mrtvih vse organizacije na terorističnem seznamu skupaj niso ubile toliko ljudi kot katerakoli izmed teh držav sama.
dannyer
17. 12. 2014 21.23
+2
rusijo lahko daš ven .zda pa itek z eu največjo zlo .
nikhrast
17. 12. 2014 17.57
-2
Žalostno pa je da bodo Palestinci še vedno ostali iste mentlitete. Nič se ne bo spremenilo.
kim llsung
17. 12. 2014 14.13
+8
Ameriski gospodar pa dolgega nosu....
RADIKALLL
17. 12. 2014 14.04
+8
evropska unija ma pa čudne kriterije najprej rusom sankcije nevem zakaj,če zaradi krima pol bi tut izraelu mogli uvest sankcije zardi zavzema palestine...pol se pa odločijo da teroriste pomilostijo...čeprav sm vesel za palestince ker izrael glih ne maram,se ne strinjam da hamas ni teroristična organizacija...
ficfiric 1
18. 12. 2014 09.18
+1
Sej EU ima neke minimalne pomisleke glede tega a so hamas teroristi al ne....sam kaj ko ameroti ukazejo kako bo EU plesala...pol pa se izraelci mal zajokajo pa so spet vsi ostali teroristi...izraelcem pa se se vedno godi krivica kot med 2.svetovno vojno...vsaj tako pravi amerika in izrael...heh....butare...sej vidte..po mednarodnem pravu krsijo glih tolk kot rusija...oziroma se dost bolj...sam mednarodno pravo ne velja za ameriko in izrael...
Kingodm
17. 12. 2014 13.59
-2
Narobe svet. Hamas ni teroristična organizacija, nacizem je v bistvu človekoljubno gibanje, Slovenija je cvetoča, nezbirokratizirana in neskorumpirana država... Kam gre ta svet?!
dreko123
17. 12. 2014 16.52
+7
potem takem bi morali tudi umetno nelegalno teroristično državo izrael - ustanovljeno s strani bankirske družine Rothschild ki je kriva za vse vojne, sponzoriranje in posojanje denarja vsem sprtim stranem vso sodobno zgodovino od napoleona naprej... uvesti na isti seznam in ukinit državo?