Tujina

Haiti: 'Uničenje je stokrat hujše od Katrine'

Port-au-Prince, 22. 01. 2010 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Oblasti na Haitiju bodo v naslednjih nekaj dneh v predmestju prestolnice zgradile zasilna bivališča in tja preselile okrog 400.000 ljudi. Bojijo se namreč izbruha nalezljivih bolezni.

Oblasti na Haitiju nameravajo v naslednjih nekaj dneh preseliti okrog 400.000 ljudi iz njihovih improviziranih kampov v prestolnici v nova bivališča na obrobje mesta. Bojijo se namreč morebitnih izbruhov bolezni, zato hočejo ljudem zagotoviti vsaj osnovne sanitarije. Avtobusi bodo tako v naslednjih desetih dneh oziroma takoj, ko bodo bivališča pripravljena, začeli prevažati brezdomce v predmestja, ki zdaj večinoma živijo na odejah pod žgočim soncem, v najboljšem primeru pa zgolj s ponjavo nad glavo.

Gneča pred razdeljevalnico hrane
Gneča pred razdeljevalnico hrane FOTO: Reuters

Novice o preselitvi sicer prihajajo po tem, ko so se reševalci v četrtek odločili, da prenehajo iskati pogrešane, saj je možnosti, da bi še kakšnega preživelega potegnili iz ruševin, izjemno malo. Zdaj se hočejo osredotočiti predvsem na pomoč ranjenim in brezdomcem ter na preprečevanje epidemij.

Nekateri niso jedli od potresa

Ljudje so tako lačni, nekateri skorajda niso jedli od potresa prejšnji teden, da pogosto prihaja do pretepov in nemirov ob razdeljevalnicah hrane. Te je namreč še vedno premalo, kljub temu da je mednarodni Rdeči križ mobilizacijo reševalcev in humanitarcev v to prizadeto državo ocenil kot največjo v svoji 91-letni zgodovini. Težave povzroča tudi zelo uničeno letališče, kjer na eni sami stezi dnevno pristane od 120 do 140 letal. Na seznamu mednarodnih letov, ki čakajo na odobritev za prihod, jih je trenutno 1400.

Deset dni po uničujočem potresu so danes ponovno odprli pristanišče v haitijski prestolnici Port-au-Prince. Vanj je vplula 33-članska ekipa ameriške obalne straže, ki naj bi zagotovila osnovno varnost za ladje, prav tako pa naj bi že izkrcali 250 zabojnikov.

Kraje, pretepi in nasilje se tako kljub prisotnosti ameriških varnostnih sil nadaljujejo. V enega od religijskih centrov, kamor je Florida poslala okrog 50 ton riža, olja, fižola in soli, so tako vdrli sestradani prebivalci bližnjega improviziranega kampa in skladišče skorajda izropali. Pravi nemiri pa so izbruhnili, ko so prišli še drugi in kradli od roparjev.

Kljub prisotnosti mednarodnih varnostnih sil še vedno prihaja do nemirov.
Kljub prisotnosti mednarodnih varnostnih sil še vedno prihaja do nemirov. FOTO: Reuters

Umirajo zaradi sepse

Močno primanjkuje tudi medicinskega osebja in potrebščin. 18 bolnišnic, med njimi veliko improviziranih kar na prostem, ki trenutno delujejo v Port-au-Princu, komaj uspe oskrbeti najbolj poškodovane. Bolniki sicer kljub trudu umirajo zaradi sepse, ki je posledica nezdravljenih ran. Zdravniki ob tem opozarjajo na morebiten izbruh diareje, okužbe dihal in drugih nalezljivih bolezni. Skupina epidemologov naj bi bila sicer že na poti.

Iz Unicefa Slovenija so sporočili, da so do danes zbrali že 118.900 evrov, 101.000 evrov pa so že nakazali za nujno pomoč na Haitiju. Akcija se nadaljuje.

Haitiju je mednarodna skupnosti od potresa namenila kar milijardo dolarjev pomoči, samo Bela hiša pa okrog 170 milijonov dolarjev. Svetovni program za hrano (WWF) je sporočil, da je v državo poslal vsaj milijon obrokov za okrog 200.000 ljudi, v naslednjih dneh pa naj bi poskrbeli še za 100.000 lačnih. Ameriška vojska medtem razmišlja o tem, da bi vodo in hrano odvrgla iz zraka.

Rešili 124 ljudi

Po trenutnih ocenah je zaradi potresa na Haitiju umrlo 200.000 ljudi, vendar pa se številka še povečuje zaradi ljudi, ki umirajo od hudih poškodb. Ranjenih je namreč vsaj 250.000 ljudi, dva milijona pa sta ostala brez strehe nad glavo. V preteklih nekaj dneh so sicer rešili vsaj 124 ljudi, ujetih pod ruševinami, vendar pa se zdaj okrog 1700 reševalcev in 160 psov umika, saj možnosti za to, da bi še koga našli, skoraj ni.

Eden od gasilcev iz New Yorka je ob tem dejal, da gre za najhujše uničenje, kar jih je kdaj videl. "Katrina je bila grozna,“ je dejal o orkanu v New Orleansu, "vendar pa je tole tukaj vsaj 100-krat hujše.“

Povrh vsega še trgovina z otroki

Sklad ZN za otroke (Unicef) je sporočil, da je iz haitijskih bolnišnic po potresu izginilo okoli 15 otrok. "Unicef že dolga leta sodeluje s Haitijem in vemo, da je problem trgovine z otroki obstajal že prej, in na žalost imajo te mreže povezave z mednarodnim trgom posvojitev," je povedal svetovalec Unicefa Jean Luc Legrand. Prav tako je Unicef minuli teden opozoril države, naj ne pospešujejo posvojitev s Haitija. Številne države, med njimi Belgija, Kanada, Francija, Nemčija, Nizozemska, Španija in ZDA, se za opozorila niso zmenile in so po potresu pospešile postopke. Legrand dodaja, da je položaj na Haitiju podoben situaciji po cunamiju v Aziji pred petimi leti.

Haiti sta sicer danes stresla še dva močnejša popotresna sunka. Nekateri prebivalci prestolnice Port-au-Prince so v paniki zbežali na ulice, večina pa se jih je že navadila na tresenje tal, ki se deset dni po katastrofalnem potresu sedme stopnje po Richterjevi lestvici še vedno niso umirila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ODIN
23. 01. 2010 09.21
Harp se napiše HAARP in ne HARRP. Kakor koli že pa ZDA sedaj to vidno zelo intenzivno izkoriščajo. Bomo videli kako globoko zasidrane bodo ZDA ostale, ko se bodo stvari 1x na Haitiju normalizirale.
livelife
22. 01. 2010 22.11
harrp sistem za povzrocanje potresov
livelife
22. 01. 2010 22.09
ni ne arabcev ne posranega slinastega vatikana
Srbenda
22. 01. 2010 22.05
Amerikanci pa takoj okupirali Haiti i ne dozvoljujeho Rusom da isporocijo humanitarno pomoc, namrec Ruski avion s pomocjo ze dni stoji v Venezueli in caka na odobrenje. ki pa ga verjetno ne bo saj svetski zandar ki je okupiral Haiti drzi kontrolo nad vsem.
pika poka ježek
22. 01. 2010 19.23
Haiti je stresel dobrotres. Ko se bodo solze posušile, se bo pričela obnova, ki bo prinesla svež kapital, brezposelnosti ne bo več, vse se bo zgradilo na novo in Haiti bo končno zacvetel. To ne bo več Karibska Angola temveč Karibski biser. Mimogrede, tudi Angola ima čudovite plaže, a so povsem prazne in turistično neizkoriščene.
skydrol7
22. 01. 2010 17.24
kje so vse tiste bogate arabske drzave da bi nudile pomoc is svojih bogatih blaganj, kje je ISLAM z denarno pomocjo ali saj z izrazom sozalja.......
foreverblue
22. 01. 2010 16.58
@jonas69: Verjemi, da disciplina odpade, ko se grebeš za tako osnovne stvari, kot so čista voda, hrana, in zrak, ki ne zaudarja po gnijočih truplih.
Osvald
22. 01. 2010 16.48
Kakšen drug narod bi se sam organiziral in obnašal disciplinirano v takšni situaciji .
1adler
22. 01. 2010 15.14
kje so svetovne velesile sedaj-tu ni pač rudnega bogastva
skydrol7
22. 01. 2010 12.23
ves ta narod bo treba izselit iz port-au-prince v zacasna provizoricna naselja mesto ocistit,polovit tistih 4.000 zapornikov ki so pobegli med potresom...................
Wgirl
22. 01. 2010 11.48
@MIZANTROP: se strinjam s tabo.
MIZANTROP
22. 01. 2010 10.58
Kot da jih potres ni dovolj prizadel, sedaj se bodo pa še s koli pobili med sabo.
Uroš Palhartinger
22. 01. 2010 10.00
Človek ni nikoli preveč oborožen... Pri pomankanju strelnega orožja pride prav tudi gorjača, motika, kamen, francoski ključ, veja, rogovila... Le poglejte si zgornjo Reutersovo fotografijo...
bosko111
22. 01. 2010 09.42
sdat najmočnejsa vojska na svetu potrebuje samo dve minuti, ob uporabi jederskega orožja!!! Je pa res hudo, zanimivo pa, da vedno udari najrevnejše??! Zakaj le?
sdat
22. 01. 2010 08.59
morda se bomo končno začeli zavedati moči narave. najmočnejše vojske sveta potrbujejo par tednov, da tako uničijo eno državo, kot jo potres uniči v 5 minutah.
HellWolf
22. 01. 2010 08.27
Stanje po potresu lahko prmerjaš s vojnim stanjem... nemiri in izgredi vsepovsod. ranjenci in trupla po ulicah. Ljudje stradajo, ranjenci pa začnejo umirati od sepse. Zdravniki ne morejo zdraviti vseh... Še zmeraj ni vzpostavljena infrastruktura to je eden glavnih krivcev... potrebno bo še kar nekaj časa da jo vzpostavijo nazaj. Vsa čast vsem zdravnikom in reševalcem... brez počitka garajo.