Tujina

Haiderjeve table protiustavne

Celovec, 17. 12. 2007 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijsko ustavno sodišče je presodilo, da je dodatna tablica, ki jo je v Žvabeku namestil Haider, protiustavna.

Dodatna tablica s slovenskim imenom kraja, ki jo je dal v Žvabeku na avstrijskem Koroškem pod enojezično krajevno tablo namesto redne dvojezične krajevne table namestiti deželni glavar Jörg Haider, je protiustavna. To je danes sporočilo avstrijsko ustavno sodišče. Odločitev sicer ni presenetljiva, saj je ustavno sodišče že pred letom dni kot protizakonit zavrnilo enak Haiderjev ukrep z dodatnimi tablicami namesto rednimi dvojezičnimi krajevnimi tablami v Pliberku in Drveši vasi.

Enake tablice je dal Haider pred tem pripeti tudi pod enojezične krajevne oznake v Pliberku in Drveši vasi.
Enake tablice je dal Haider pred tem pripeti tudi pod enojezične krajevne oznake v Pliberku in Drveši vasi. FOTO: Reuters

Deželni glavar avstrijske Koroške je v Žvabeku dvojezično krajevno tablo, ki je predvidena že v uredbi o dvojezični topografiji iz leta 1977, dal postaviti maja 2005 skupaj s tedanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom ob 50. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP).

Malo več kot leto zatem, novembra 2006, pa je Haider dal odstraniti običajno dvojezično krajevno tablo. Namesto nje je spet postavil zgolj enojezične oznake, pod nje pa dal pripeti manjšo tablico s slovenskim imenom kraja. Enake manjše tablice je dal Haider pred tem pripeti tudi pod enojezične krajevne oznake v Pliberku in Drveši vasi, ki bi morale biti v skladu z odločbo ustavnega sodišča prav tako dvojezične. Tamkajšnje dodatne tablice je ustavno sodišče razveljavilo že lani.

Tudi v primeru Žvabeka so ustavni sodniki zavrnili vsakršno možnost, da bi bilo ime kraja zapisano na dodatni tablici. Deželna vlada avstrijske Koroške mora sedaj nemudoma poskrbeti za objavo razveljavitve uredbe, ki je omogočila namestitev dodatnih tablic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

almira.bozic@guest.arnes.si
19. 12. 2007 18.00
Slovenci pa imamo res slabe sosede. Avstrijski provincialni politik se požvižga na svojo ustavno sodišče glede dvojezičnih tabel na Koroškem, Hrvati se požvižgajo na morsko mejo in zaselke v sečoveljski dolini in tudi Hotiza je tu. Do pred kratkim so bile aktualne "fojbe" na Krasu. Gospodje Slovenci, čas je za selitev, da pa slučajno ne pozabimo s seboj vzeti še knežji kamen. Po njega pošljemo specialce, saj imajo izkušnje s tega terena. Spomnimo se afere. Zakaj se ne bi tudi mi požvižgali? Je to mogoče dediščina avstrijskih smetarskih kamionov v Ljubljani, s Hrvati ne odprte knjige trgovanja z orožjem, da Bosne ne omenjam? G. Janša in g. Rupel se spominjata "Mamula go home." Sedaj ste Vi na vrsti.
Joža3343
19. 12. 2007 17.29
Jao pa zakaj se sploh mučmo za te avstriske slovence k se itq nimajo sploh za slovence in jim slovenija in slovenstvo ne pomenita čisto nič... škoda dnarja ker jih je večina že itq ponemčema, nemčurji eni!
theykilledKenny
18. 12. 2007 08.30
Koliko dela zaradi navadnih tabel...
tirolec
17. 12. 2007 20.50
Pa kaj če Haider dela po svoje-nihče mu nič ne more! Slovenčki še med sabo ne znamo narediti reda in spoštovanja - zato ne pričakujmo nemogoče....! Takšni pač smo-nergamo, kritiziramo, nagajamo, lažemo, krademo, samo svoje se obnašamo - fuj in tu nam ni pomoči, ker zgodovinsko vse drži...Ko bomo enotni bomo carji/kralji na svoji zemlji-do takrat pa pozabimo na lastne vrednote...saj tudi pravne in socialne države ni več....!
robinud@volja.net
17. 12. 2007 15.39
... ali pa sorodnik Jelinčič-a.
pervan@mail386.com
17. 12. 2007 14.13
tale Haider je pa ziher napol hrvat
Strelja?ko
17. 12. 2007 13.47
Js menim, da bi Haider moral še podrobno pogledat zgodovino ... ustoličenje knezov... in kdo so ti ljudje sploh bili, pol pa bi drugače govoru prek*** nacist. Toliko o normality...
Uporabnik113189
17. 12. 2007 13.36
Prav prijetno je videti, da je Haider dobil vrnjeno z drugim koncem njegove lastne palice.
fmunih@email.si
17. 12. 2007 13.27
Že dolgo je znano, da je Haider neonacist. Zato" tera guske", ki so bile domače Hitlerju.