Tujina

Haag kritizira Sanaderja

Haag, 11. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haaško tožilstvo se je na izjavo Sanaderja, ki je razširitev obtožnice zoper hrvaškima generaloma označil za absurdno, odzvalo kritično.

"Obtožbe so absurdne. Ni se potrebno razburjati, bolj kot je obtožnica absurdna, lažje bo padla," je izjavil Sanader (Foto: Reuters)
"Obtožbe so absurdne. Ni se potrebno razburjati, bolj kot je obtožnica absurdna, lažje bo padla," je izjavil Sanader (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Haaško tožilstvo je razširilo obtožnico proti omenjenima generaloma, obtoženima zločinov med hrvaško operacijo Nevihta leta 1995. To je storilo na zahtevo sodnega senata haaškega sodišča, naj tožilstvo podrobneje opredeli udeležence domnevnega skupnega zločinskega delovanja, katerega cilj je bil "trajen izgon srbskega prebivalstva iz Krajine".

Tiskovna predstavnica haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Florence Hartmann se je kritično odzvala na izjavo hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki je predlog za razširitev haaške obtožnice proti hrvaškima generaloma Ivanu Čermaku in Mladenu Markaču označil za absurdno. "Obtožnice se ne komentira na takšen način," je dejala Hartmannova.

Kot je spomnila Hartmannova, ni običajno "tako javno" kritizirati haaško obtožnico. Po njenih besedah o usodi predloga obtožnice ne odloča to, ali je ta nekomu všeč ali ne, temveč dokazi, v katere ima sodnik vpogled.

Sanader: Bolj kot je obtožnica absurdna, lažje bo padla

Sanader je v torek pozval hrvaško javnost, naj se ne razburja zaradi predloga haaškega tožilstva za razširitev obtožnice proti Čermaku in Markaču.

Ob Čermaku in Markaču so bili v prvotni obtožnici iz oktobra 2004 navedeni tudi hrvaški general Ante Gotovina, pokojni predsednik Franjo Tuđman, obrambni minister Gojko Šušak in "drugi".

"Obtožbe so absurdne. Ni se potrebno razburjati, bolj kot je obtožnica absurdna, lažje bo padla," je izjavil. Obenem je izrazil prepričanje, da bo končni rezultat ocene o operaciji Nevihta pozitiven.

Tudi vojni invalidi proti razširitvi obtožnice

Razširitev haaške obtožnice so najostreje obsodili tudi hrvaški vojni invalidi (HVIDR). Po njihovih besedah sprememba obtožnice za hrvaške državljane sploh ni presenetljiva glede na dosedanje poteze haaške tožilke Carle del Ponte, ki že od samega začetka ne priznava temeljev hrvaške države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou