Tujina

H5N1: Obolela Egipčanka?

Kairo, 20. 03. 2006 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V bolnišnici v Egiptu so sprejeli žensko, za katero sumijo, da se je okužila z virusom ptičje gripe.

30-letna ženska prihaja iz kraja, 40 kilometrov severno od Kaira, kjer so v zadnjih dneh že odkrili dve oboleli osebi. Ena od njiju bolezni ni preživela.

Rezultatov, ki bodo potrdili, ali gre za že tretji primer ptičje gripe pri človeku v Egiptu, še niso dobili. Bolnico so sicer v bolnišnico sprejeli s povišano temperaturo in drugimi simptomi gripe.

Virus v Kazahstanu

Odstranjevanje poginulih ptic v Izraelu
Odstranjevanje poginulih ptic v Izraelu FOTO: Reuters
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je ptičja gripa doslej zahtevala najmanj 101 smrtno žrtev, 180 ljudi pa je okuženih z virusom H5N1.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da človeka lahko okužita dva različna seva virusa ptičje gripe, kar pomeni, da bo še toliko težje najti učinkovito zdravilo. Poleg tega, opozarjajo, imamo sedaj dve obliki virusa, ki v primeru mutacije lahko povzročita pandemijo.

V Kazahstanu so potrdili prvi primer virusa ptičje gripe H5N1 v letošnjem letu. Prisotnost virusa so odkrili pri poginulem labodu, ki so ga februarja našli na obali Kaspijskega morja na zahodu države, je povedal vodja veterinarske službe na kazahstanskem kmetijskem ministrstvu Azilbek Kozmurajev.

"Začetek sezonske migracije ptic predstavlja povečano grožnjo za Kazahstan," je še povedal Kozmurajev. Kazahstanski minister za zdravje Jerbolat Dosajev pa je povedal, da je zelo zaskrbljen nad potrditvijo, ker so pretekli teden v Azerbajdžanu trije ljudje umrli za to boleznijo.

Do prvega izbruha virusa H5N1 je v Kazahstanu prišlo sredi lanskega leta, in sicer na severu države. Zaradi tega so tedaj pobili več tisoč domačih ptic. Takrat ni bilo poročil o primeru ptičje gripe pri ljudeh.

V Kambodži so na vzhodu države pobili okoli 200 rac, potem ko so vsi testi pri petih pticah potrdili okužbo s smrtonosnim virusom ptičje gripe H5N1, je sporočilo kamboško kmetijsko ministrstvo. Kambodže doslej ptičja gripa ni prizadela tako zelo kot njeni sosednji državi, Tajsko in Vietnam. Lani so v Kambodži zaradi ptičje gripe umrli štirje ljudje.

Virus ptičje gripe H5N1 se je doslej pojavil v 11 državah članicah EU, tudi v Sloveniji, in sicer povsod pri divjih pticah, medtem ko so pri gojeni perutnini zabeležili okužbe le na dveh farmah, v Franciji in na Švedskem. Kljub temu pa je pojav bolezni močno vplival na industrijo: padle so namreč tako cene perutnine in perutninskih izdelkov kot njihova poraba.

Izraelsko kmetijsko ministrstvo pa je potrdilo, da se je virus H5N1 razširil še na tri farme v osrednjem Izraelu. V tej državi so zaradi ptičje gripe v minulih dneh že zaklali več sto tisoč puranov.

Tudi iz Malezije poročajo o novi okužbi s smrtonosnim virusom H5N1. Okuženo je bilo šest kokoši v vasi na severu države Penang. To je že tretji izbruh ptičje gripe v državi ta teden.

Evropska unija bo pomagala

Evropska unija bo sofinancirala ukrepe pomoči perutninskemu sektorju, ki je zaradi izbruha ptičje gripe najnevarnejšega virusa H5N1 utrpel precejšnjo gospodarsko škodo, so se na zasedanju v Bruslju strinjali kmetijski ministri povezave. Kot je ob robu srečanja napovedala komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Böl, bo EU zagotovila do 50 odstotkov sredstev za posamezne ukrepe. Predloge slednjih morajo članice v Bruselj poslati do konca aprila.

Za konkretno kakšne ukrepe naj bi šlo, sicer Fischer Bölova ni povedala, je pa vendarle nakazala, da naj bi EU podprla ukrepe, ki bi vodili v zmanjšanje proizvodnje v perutninski industriji. "Ukrepi bi morali voditi v zmanjšanje proizvodnega potenciala, s čimer bi se izognili problemom v celotni verigi. Preučiti pa bi utegnili tudi druge ukrepe," je dejala komisarka.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.