Tujina

'Nihče ne bo plačal naših dolgov'

Washington/Atene, 26. 02. 2010 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grčija preprosto mora izvesti javnofinančne in gospodarske reforme, saj ji v nasprotnem grozi bankrot, je znova opozoril premier.

"Dilema je, ali bomo pustili, da nam država bankrotira ali se bomo odzvali. Nihče ne bo plačal za naše dolgove," je pred poslanci parlamenta znova zatrdil grški premier George Papandreu. "Imamo odgovornost pred grškim ljudstvom, da danes naredimo vse, kar je mogoče, da se soočimo s trenutnimi nevarnostmi, saj bo jutri prepozno. Naša naloga je pozabiti na politično ceno in pomisliti na preživetje domovine," je še dejal.

"Nihče drug kot mi sami ne more rešiti naših težav," je povedal v odzivu na vse bolj številne ocene, da bodo grške partnerice v območju evra morale finančno pomagati Grčiji in tako preprečiti, da grške težave s seboj potegnejo celotno evrsko območje.

Grški premier Papandreu opozarja, da Grčija preprosto mora izvesti javnofinančne in gospodarske reforme.
Grški premier Papandreu opozarja, da Grčija preprosto mora izvesti javnofinančne in gospodarske reforme. FOTO: Reuters

Države evrskega območja so v posebni izjavi, sprejeti na neformalnem vrhu EU 11. februarja, med drugim poudarile, da bodo, če bo treba, odločno in usklajeno delovale za zagotovitev stabilnosti območja skupne evropske valute. Grški premier sicer od drugih voditeljev evrskega območja ni zahteval finančne pomoči, se je pa večkrat zavzel za več solidarnosti evropskih partneric.

Ugibanja o načinu pomoči Grčiji, kar bi obnovilo zaupanje v območje evra, so se v vmesnem času vrstila, nemški tednik Der Spiegel pa je konec tedna povzel še neobjavljen dokument nemškega finančnega ministrstva, ki predvideva finančno pomoč evroskupine za Grčijo.

Grčija, ki je lansko leto končala s skoraj 13-odstotnim javnofinančnim primanjkljajem in javnim dolgom v višini 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) ima po nekaterih napovedih vse večje težave pri zadolževanju na finančnih trgih. Ta teden naj bi tako morala prestaviti izdajo novih državnih obveznic, danes pa je udarila še novica, da je več velikih nemških bank, ki so med največjimi lastnicami grškega državnega dolga, začasno prenehalo z vlaganjem v državne obveznice te južnoevropske države.

V ameriški investicijski banki Goldman Sachs so celo opozorili, da se Grčijo že sooča z resnimi težavami pri refinanciranju državnega dolga. Grčija naj bi tako letos na finančnih trgih uspela zbrati le 14 milijard evrov, za svoje finančne potrebe pa naj bi potrebovala 55 milijard. V tem velikanu z Wall Streeta so tako ocenili, da bo Grčija preprosto potrebovala neko obliko zunanje pomoči, bodisi v obliki jamstev za novo zadolževanje ali skozi neposredno finančno pomoč. Pripravljenost za pomoč Grčiji, če bo to potrebno, sta danes znova izrazila finančna ministra Luksemburga in Francije, Luc Frieden in Christine Lagarde, vse bolj pogosti pa so tudi obiski vidnih osebnosti v Grčiji.

Prihodnji teden tako v Atenah pričakujejo evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, že danes pa naj bi bil v grški prestolnici prvi mož največje nemške banke Deutsche Bank Josef Ackermann. Deutsche Bank je pomembna posrednica pri delovanju Grčije na trgu državnega dolga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
26. 02. 2010 21.59
Slowenia-bankrot
periot
26. 02. 2010 21.24
Tole me spominja na slovenijo??????
skydrol7
26. 02. 2010 21.15
grski sindikati in lenuhi ki jih ti varujejo so krivi za trenutno stanje druzbene / gospodarske anarhije ki vlada v grciji....
bnam 2707
26. 02. 2010 19.36
Tega se mora zavedati tudi Slovenija.
redinmir
26. 02. 2010 19.32
Kot kaže bi javne službe v Grčiji še naprej lagodno živele. Ni dolgo kar so stavkali. Torej nihče se ne bo ničemur odrekel in na koncu bodo družno padli v globoko luknjo. Res je lepo živeti v sanjah, samo se je treba enkrat zbuditi.
Feels_good_man
26. 02. 2010 18.20
Mi je žal, ampak so si sami krivi če so si sposojali denar prek svojih zmožnosti. Samo škoda da bo zdej ljudstvo najbolj *****.
mesar45
26. 02. 2010 17.54
ja kok smo pa mi na skrivaj zapufan ? bolano
laufer
26. 02. 2010 16.24
Grške vladujoče budale*, ki so prikrile 40 milijard evrov javnega dolga pred EU, iščejo v Ameriki dežurnega krivca. HALO !
zahod.west
26. 02. 2010 16.15
antiusa, glede na uporabo interneta, računalnika, angleščine nisi ne vem kaj dober anti-američan
Audy
26. 02. 2010 14.23
hahaha, FED bo kontroliral goldman sachs, lol. To je isto kot pri nas, ko zdravniška zbornica izvede nadzor nad zdravnikom, ki ubije pacienta. VSI SO ISTI, vrana vrani ne izkljuje oči, bančna mafija, finančni teroristi, grobarji sveta,...
PejtGaPogledatBrane
26. 02. 2010 13.19
ninja.subversion! dej pejt na you tube pa si počekirej dva clipa: 1. otac tadej i proročanstvo 2. open your mind illuminati symbolism končno sm najdu nekoga, ki se lohk z njim o teh scenah pogovarjam.
PejtGaPogledatBrane
26. 02. 2010 13.16
ninja.subversion! ja oko vidi vse! demonsko oko amerike! nimam nč prot teb, v bistvu te štekam pa vidm da si v redu. ej men so jih že ful izbrisal, ko sm pisal o ameriški administraciji, masonih....sej ti pravim. ne pustijo nam pisat vsega, demokracija? aha
Arsenal2
26. 02. 2010 13.14
ključ do uspeha naroda je piden,deloven,marljiv kot nemec in agresiven borben kot grk,če komu narodi use to 2 združiti,se jim v življenju lepo piše D:
Nauders
26. 02. 2010 13.06
recesija je dobra stvar smetana plava na površje
ninja.subversion
26. 02. 2010 12.55
neverjetno ! je bil moj komentar ravno kar izbrisan ker sem napisal da je telemachova reklama tu na 24ur tudi totalno masonska?? @antiusa, še 1x napišem ( če ne bojo prej izbrisali ) da sem si tale simbol izbral ker simbolizira oko ki vidi vse, oko ki je vedno na preži in je zelo starejšega izvora kod pa samo masonstvo
theta
26. 02. 2010 11.36
antiusa: no Hitler je Watsona (CEO IBM) mel kar rad, neko nagrado mu je dal okvirno v času olimpijskih iger v Berlinu. Potem se je človek zamislil, ko so njegovi prijatelji trgovci (židje) pribežali v ameriko brez premoženja, samo da so živi ostali. Dokončno pa je priznanje vrnil, ko se je njegov sin (kasnejši direktor IBM) pridružil ameriški vojski. Sicer pa takrat ni bilo veliko proizvajalcev takih naprav... IBM, RAND pa še kak..
cccar
26. 02. 2010 11.34
najbol bedno je pa to da americanov ne bo noben tepu.... pravijo da so vsi veliki imperiji propadl, sam to za USA ne drzi... za vedno smo in bomo pod okriljem njenik gnusnih lovk...
PejtGaPogledatBrane
26. 02. 2010 11.33
....drgač se pa čist strinjam s tabo...a veš, ko so v Auschwitzu vse, ki so bili not zaprti na roko tetovirali id.številke...nekje sem izbrskal, da jim je to svetovala takratna podružnica današnje IBM firme !!! res je za vse vojne so krive banke in bankirji ! masoni Rockafellerji so v New Yorku skupaj z židi skovali načrt o vojni v Iraku in Afganistanu. kakorkoli Amerika najprej da pol pa....si pa njena last
cccar
26. 02. 2010 11.31
tisto zamolklo bobnenje .... 2012... postaja cedalje glasnejse... sam da ne bo ze jeseni 2010????!!!!
theta
26. 02. 2010 11.26
No pač, to kar je Grčija spacala skupaj, običajno naredijo diktatorji v tretjem svetu, potem pa državi čez desetljetja humanitarno odpišejo večino tega dolga, da ima prebivalstvo kaj jesti. Grčija pa zaenkrat upa, da jim bodo Nemci "reprogramiral kredite" po malo znosnejših pogojih.