Tujina

FOTO in VIDEO: Grki na ulicah, izbruhnilo tudi nasilje

Atene, 28. 06. 2011 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./N.D./STA
Komentarji
78

V Grčiji poteka stavka, hkrati pa so se v Atenah zbrali tudi protestniki, izbruhnilo pa je nasilje. Medtem je naš minister Križanič sporočil, da je Slovenija v četrtem izplačilu posojila Grčiji dala višji delež.

Nasilni protestniki v Atenah
Nasilni protestniki v Atenah FOTO: Reuters

Protesti ...

V središču Aten se je na dveh ločenih protestnih shodih zbralo okoli 20.000 ljudi. Protestniki so se zbrali pred poslopjem parlamenta, kjer poslanci razpravljajo o varčevalnih ukrepih vlade. K protestom so pozvali sindikati javnega sektorja in zasebnega sektorja kot tudi grška komunistična stranka (KKE).

V bližini finančnega ministrstva v središču Aten pa so medtem izbruhnili izgredi, v katerih je bilo udeleženih več sto mladih. Zamaskirani protestniki so začeli metati granitne kocke in molotovke ter razbijati okna in zažigati smetnjake. Policija je odgovorila s solzivcem, da bi jih razgnala. Pri izgredih je bilo po neuradnih podatkih ranjenih 21 policistov in en protestnik.

Protesti so potekali tudi v pristaniškem mestu Solun, na katerih se je zbralo 7000 ljudi. 

Protestniki sicer nasprotujejo ukrepom, ki jih poslanci obravnavajo na predlog premierja Geoergeja Papandreuja. On trdi, da lahko državo pred krizo obvaruje le ta načrt, saj je njegovo sprejetje pogojeno z 12 milijard evrov vredno pomočjo, ki jo bosta državi podelila Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF).

... in splošna stavka

 A ravno zaradi nasprotovanja tem ukrepom se je danes v Grčiji začela 48-urna splošna stavka, ki so jo sklicali sindikati. Tako je po državi obstal večji del javnega sektorja, vključno z zdravniki, novinarji, igralci, nadzorniki poletov, vozniki avtobusov, vlakov in tudi trajektov. Več ur bodo zaradi stavke zaprta tudi letališča, saj služba za nadzor zračnega prostora ne deluje med 9. in 12. uro ter med 19. in 23. uro. Zaprte so tudi banke. V Atenah deluje le podzemna železnica, to pa zato, da se lahko tisti, ki se želijo udeležiti protestov pred parlamentom, to tudi storijo.

Protestniki pred parlamentom
Protestniki pred parlamentom FOTO: Reuters

Sindikati nasprotujejo načrtu, ker predvideva višje obdavčitve tudi za tiste z minimalno plačo. To bo po že sprejetih številnih ukrepih, ki jim je sledil 16-odstotni dvig brezposelnosti, še dodaten udarec za delavce, menijo sindikalisti. "Ti ukrepi predstavljajo masaker za delavske pravice. To bo pravi pekel za delavnega človeka. Stavka mora ustaviti prav vse," je dejal poslanec grške Komunistične partije Thanassis Pafilis.

"Položaj, v katerem so se znašli delavci, je tragičen in smo že blizu praga revščine. Vlada je napovedala vojno in na to bomo odgovorili z vojno," pa je dejal Spyros Linardopoulos, protestnik v Atenah, ki je imel na sebi majico sindikata PAME.

Brez večjih težav za polete med Slovenijo in Grčijo

Splošna stavka na grških letališčih ne vpliva bistveno na letalske povezave med Slovenijo in Grčijo. Z Aerodroma Ljubljana so sporočili, da sta bila z ljubljanskega letališča že dopoldne opravljena dva čarterja proti grškim otokom, letali pa sta poleteli z eno- do dveurno zamudo. Redni let v Atene je predviden popoldne. Z ljubljanskega letališča te dni proti Grčiji leti precej čarterjev. Danes so bili opravljeni vsi leti po urniku, zaznati je bilo le do dveurno zamudo. Popoldne na ljubljanskem letališču pričakujejo prihod dveh čarterjev iz Grčije. Redni let v Atene, kamor Adria Airways v poletni sezoni leti ob torkih, četrtkih in nedeljah, je bil danes že v izhodišču z 12.45 prestavljen na 15.10. Ob tej uri je za zdaj let tudi predviden.

V turistični agenciji Kompas so medtem pojasnili, da njihovi turisti v Grčijo z ljubljanskega letališča letijo s čarterji, ki so načeloma ob sobotah in nedeljah. Današnja stavka tako Kompasovim strankam ne povzroča težav.

Atensko letališče v času stavke
Atensko letališče v času stavke FOTO: Reuters

Ukrepi ali pa ne bo pomoči

Nekateri protestniki, ki so pred parlament prišli že včeraj ob začetku razprave o napovedanih ukrepih, so napovedali, da bodo obkolili poslopje parlamenta in poslancem poskušali preprečiti, da bi vstopili vanj. Sicer bodo poslanci o paketu ukrepov in o implementacijskem zakonu glasovali ločeno, predvidoma v sredo in četrtek. Če bodo ukrepi sprejeti, bo država od EU in IMF dobila peti obrok posojila, ki znaša 12 milijard evrov in spada v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih. Poleg tega bo EU začela pripravljati nov paket pomoči, ki naj bi bil po nekaterih ocenah vreden 120 milijard evrov, Grčiji pa bi pomagal odplačati dolgove do leta 2015.

Grški premier George Papandreu
Grški premier George Papandreu FOTO: Reuters

Danes je evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn posvaril Grčijo, da je potrditev varčevalnih ukrepov v grškem parlamentu edini način za preprečitev bankrota. "Tistim, ki ugibajo o drugih možnostih, naj jasno povem: za preprečitev bankrota ni nobenega načrta B," je poudaril in s tem še enkrat ponovil že dolgo znano opozorilo Grkom.

O Grčiji razpravljali tudi pri nas

O Grčiji so danes sicer razpravljali tudi naši poslanci, ki so člani odbora DZ za finance in monetarno politiko. Seznanili so se namreč s poročilom o odobritvi četrte tranše posojila Grčiji v okviru trenutnega 110-milijardnega mehanizma finančne pomoči.

Slovenski delež je bil v tem četrtem izplačilu nekoliko višji od deleža v celotnem mehanizmu. V tej tranši namreč nista sodelovali Slovaška in Irska, zaradi proračunskih omejitev pa je z manjšo vsoto sodelovala Nemčija. Minister Franc Križanič je ob tem zagotovil, da končni delež Slovenije v pomoči Grčiji ne bo presegel z zakonom predvidenih 387,8 milijona evrov.

Poslanca Bogdan Barovič (SNS) in Radovan Žerjav (SLS) sta znova pod vprašaj postavila sodelovanje Slovenije v mehanizmu za Grčijo in sploh upravičenost pomoči Grčiji, ki je leta hudo kršila pravila v območju evra. Barovič je glede pomoči preostalim članicam območja evra dejal, da ni proti solidarni pomoči, a meni, da bi morala Slovenija pomagati šele takrat, ko ji bodo javnofinančne razmere to omogočale, ne pa da se z varčevanjem trudi ohraniti sorazmerno nizek javni dolg, pomaga pa članicam z občutno višjo zadolženostjo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Mernik
29. 06. 2011 12.31
Glede na to da je nmčija zmanjšala višino pomoči Grčiji ker je kriza, predlagam da Križanič nakaže še malo pomoči Nemčiji !
yarrick
29. 06. 2011 11.31
Milivoje Hajduković 29.06.2011, 06:10 No ja severna koreja... diktatura na kvadrat.pa ne zagovarjam zahoda, ker postaja novodobna S koreja ampak tamn dol so pa res ektremni.brez izobrazbe bo država še bolj nazadovala kot je že...treba bi bilo samo potrebno na novo ovrednotiti delo in bi bile zadeve rešene. @Alexxsaso 29.06.2011, 06:35 Ne pričakuj da bo povprečen slovenček doumel kaj ti praviš.Danrs VSI tako živijo strahu, da se nihče NITI POD RAZNO nebi upal upreti nekim "white shoe boys"-em(politično ekonomski mafiji). saj sem že včeraj rekel: ko bo ratalo res hudo takrat se bo pa tudi povprečen janezek zbudil.Le da bo takrat verjetno že prepozno.tko kot je v grčiji...
Captain Hook
29. 06. 2011 07.26
Bravo, Milivoje, eden od redkih si, ko si pokazal svoje mišljenje na malo višjem nivoju....včasih ko berem tu komentarje mi gre na*, ko vidim na kakšni ravni ljudje komentirajo članke, druge sogovornike.....drugi si ga lahko vzamete za vgled...
saso999
29. 06. 2011 07.12
Alexxsaso@yahoo.ca
29. 06. 2011 06.35
@rissp28.06.2011, 20:24 Ja, saj "za to smo se borili". Pred 20-timi leti so nam polnili usesa s patriotskimi nagovori in obljubljami. Nasi ljudje so krvaveli in umirali pod streli na obeh straneh. Vse to pa zato, da so doloceni na lahek nacin prisli do oblasti in premozenja, kar prej to njim ni bilo mogoce. Dobra podjetja so nacrtno spufali in pokupili za mali denar. Ljudi so enostavno zmetali na cesto in ustvarili mnozicen strah pred izgubo zaposlitve tistih, ki so delo obdrzali. le-ti so nato dvignili iz golega straha pred izgubo zaposlitve svojo produktivnost za precej manjsi denar... Samo, da je sluzba. Medtem, ko se je politicna srenja bogatila. In tako se to vlece se danes. Na teh stolckih sedijo eni in isti ljudje, ki so se prerinili h koritu v povojih drzave in "po zgledu mafije" trdno drzijo nadzor nad podjetji in financami se naprej. Ampak ne samo Grcija, tudi mi gremo po tej poti, da kmalu ne bo vec kaj.... Racuni v Lichensteinu, kajmanskih otokih in se kje so polni slovenskega denarja... Le v Sloveniji je susa...
Milivoje Hajdukovi?
29. 06. 2011 06.10
Ni problem le v vladi, problem je v ljudstvu. Severna koreja je nasredila odločilen korak, korak za vzgled celemu svetu: razpusatila univerze in poslala, kakor študente, enako profesorje, da delajo v praksi, vsak naj dela živoo delo, delo za katero je sposoben. Niste vi nič boljši od Grkov. Vsi bi vi imeli penzije, štipendije in socijalne podpore, ne misleči od kod. Če tega ni vam je kriv Pahor, črnogorci makedonci, grki in nevem kdo še vam je kriv, *
Tonček Balonček
29. 06. 2011 01.00
Peoples v angleščini pomeni ljudstva! Včasih smo financirali le Črnogorce, Makedonce in Kosovce, zdaj so anm pa v EU naprtili Grke, Portugalce, Irce in ne vem še koga, seh skupaj je nekaj desetkrat več kot tistih nekajstotisoč zaposlenih Slovencev. Živ bog ne ve, zakaj smo v EUR območju, kaj amnjka Dancem in Britancem, Čehom in še komu, da niso? In akj bi bilo napak, če sploh ne bi bili v EU in NATO, kot recimo Švicarji!
Hiccup
29. 06. 2011 00.44
Navedel sem še par virov in pravilno dokončal stavek "Kar pa se tiče članka.." ..Toda, ne vem kaj se dogaja na tem spletnem portalu??
Hiccup
29. 06. 2011 00.43
@kwa.dugaja 28.06.2011, 09:34 Z začetkom tvojega stavka se strinjam: ČE bi poznal angleški jezik, bi vedel, da obstaja tudi beseda PEOPLES. Če se Janezek nečesa ni naučil v OŠ pri svoji tovarišici, še ne pomeni, da ne obstaja; * pa se tiče članka: Zanima me kaj bomo storili glede enake situacije pri nas!?
yarrick
29. 06. 2011 00.39
anti.pahor 28.06.2011, 12:09 ee, ko bo postalo hudo, res HUDO verjemi da bomo slovenci še prehitro na ulicah in bo tisti vodni top premalo.Četudi jemljemo trenutno stanje kot "porazno in nvezdržno" smo še kar daleč od tega.ko pa se bodo začeli dvigati davki še bolj kot so že, ko bodo začeli ukinjati zdravstvene pravice in ko boš delal po 3 mesece na leto za mezdo takrat... @drzavljan007 28.06.2011, 12:17 Glej, NE TRDIM da je prav kar so dopustili javnemu sektorju v grčiji; zdaleč od tega : Trdim da je to skrajno nenormalno in na daljši rok vodi v bakrot(vidimo danes).Pravim le, da je politika kriva precej za to stanje; če ni denarja NE MOREŠ OBLJUBLJATI 16 plač na leto in ne vem kakih dodatkov.Če ni, NI ! To bi morali politiki že takoj potegniti črto in pika.tako pa imajo probleme na kvadrat. Ne pozabi pa da imajo tu vmes prste tudi ostale Eu države, amerika , IMF in še kdo(pa ne sam z posojili ampak predvsem z apetiti po grški zlatnini). @elias Zarad mene naj bo lastnik kdorkoli hoče bit, Če pa mi bo kdo probal vzeti MOJO zemljo potem verjemi da bom naredil hudiča pa pol.če je ne morem imeti jaz, verjemi da je ne bo imel NIHČE(sploh pa ne neki zavaljeni finančni pohlepneži) !!! @anti.pahor 28.06.2011, 13:00 Še enkrat pride Jj na oblast pa je konec z sLOVEnijo.Pa ne zato ker bi jo namensko zafural, ampak niti on je ne more več rešiti(razen če mu uspe zmanjšati porabo za skoraj polovico)...Že tako in tako smo verjetno zastavili kar lep kos zemlje za kredite, da sploh še funkcioniramo. Je pa hudo gledati, kako bodo tujci dobili najboljše kose zemlje v naši deželi.V deželi kjer so naši predniki žrtvovali svoja življenja zato da bi naše generacije imele svoj prostor pod soncem.Pa če mi samo še EN reče, da so naši politiki v zadnjih 20 letih to delali v DOBRI VERI in v dobro NAS ga javno razlgalsim za lažnjivca. če so 20 let namenoma uničevali državo...pa zaboga mi bi lahk prosperirali bolj kot 90% ostalega sveta.če nebi podlegli čarom kapitalizma :s. @rissp Narod še ni dovolj zrel, da bi spregledal to kar ti pravi
carpathian
29. 06. 2011 00.28
Medtem ko se grki borijo za lepše življenje, slovenci po forumih premlevate katero gospostvo izbrati na naslednjih volitvah.
Jimi1
28. 06. 2011 23.20
S tem novim posojilom si Pahor in Križanič ravnokar kupujeta delovni mesti v Bruslju. Tu jih po bližnjem odstopu nihče ne namerava zaposliti.... Zato tudi večji obrok posojila, ker se jima stolčka že rušita ! Če ju je narod izločil z njuno opcijo, torej je potrebno po njunem odhodu popolnoma uničiti to državo! *.....
Tonček Balonček
28. 06. 2011 22.21
Edina rešitev so predčasne volitve ali pa da svetovalce najamejo Janšo, Bajuka ter Vizjaka in Viranta, ki bodo lahko sestavili ustrezen program izhoda iz krize, saj imajo rešitve.
jojo111
28. 06. 2011 20.36
Ta vlada si nezasluži suhi kruh in vodo,medtem ko se nekateri slovenci,prebijajo iz dneva v dan,napoveduje varčevalne ukrepe,naš denar pa podarja grkom,sram naj jih bo saj so v teh dveh letih zafurali slovenijo.
rissp
28. 06. 2011 20.24
Enostavno kot na dlani. Grška elita je pokradla državo, sedaj pa mora Grčija beračiti za drage kredite z visokimi obrestmi, ki jih bodo plačevali ljudje. Ko bo ista situacija pri nas, boste tudi pisali, da saj nam je prav, ker smo navadni delavci imeli preveč pravic (čeprav se ve kdo je razkradel slovensko premoženje).?? Zanima me kako boste komentirali novico da moramo MI odlplačati drage kredite, zraven pa še dati tujcem vse premoženje kar ga je ostalo , samo zato ker je elita razkradla vse in se zraven še prezadolžila... To, da so imeli grški delavci več pravic, je prav. Tudi MI bi jih morali imeti. Ne pa da se pravice samo jemljejo pod izgovorom "treba je zatisniti pas", medtem ko elita bogati... In NE, večina elite NI pošteno zaslužila denarja, temveč z divjo privatizacijo, z izkoriščanjem delavcev in ravno z rednim jemanjem pravic delavcev...
Milivoje Hajdukovi?
28. 06. 2011 19.40
Severna koreja je zaprla univerze, študente z profesorji vred nagnala na fizično delo: edino prav, tamo nebo brezposelnosti.
eye1
28. 06. 2011 18.33
Grki se vsaj borijo za svoje pravice. Slovenceljni pa pustijo da po njih hodi vsak ki ima 5 minut časa.
skhipi
28. 06. 2011 18.33
mormo se počas zase brigat ali ne vidite,da gre vse to z evropo k vragu počas bo treba mislit na to kako si naredit zaloge in same sebe preživet-naša država tega še ni dojela-nič boljšega nas ne čaka
SuperBATman.3
28. 06. 2011 18.22
EU =banksterji !
tali?ni tom
28. 06. 2011 18.17
ja seveda kar naj jim dajo saj bojo nam vzel skoz davke na naše nepremičnine ki smo jih pošteno plačal in ves davek državi,nam uzel penzije in zdravstvo,šolarjem štipendije in tako naprej , samo da ne bojo nemci užaljen pa francozki , *!