Tujina

Grški premier žuga poslancem: Če ne sprejmete varčevalnih ukrepov, bomo zdrsnili v kaos

Atene, 30. 10. 2012 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grčija je dosegla dogovor z mednarodnimi posojilodajalci o novem paketu varčevalnih ukrepov za novo tranšo posojila. Dogovor mora potrditi še parlament. Premier opozarja, da je to ključnega pomena, če želi Grčija ostati v evroobmočju in iziti iz krize.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Grčija je dosegla dogovor z mednarodnimi posojilodajalci o novem paketu varčevalnih ukrepov za novo tranšo posojila, da bi Grčija lahko ostala nad vodo, je sporočil grški premier Antonis Samaras. Zdaj mora dogovor potrditi še parlament, Samaras pa je poslance že opozoril, da bo nastal "kaos", če tega ne bodo storili. "Če bo ta dogovor sprejet in če bo proračun potrjen, potem bo Grčija ostala v območju evra in izšla iz krize," je dejal Samaras.

Potrditev dogovora Grčija nujno potrebuje, da bi dobila nov obrok v višini 31,2 milijarde evrov, sicer ji bo že naslednji mesec zmanjkalo denarja, je opozoril grški premier. "Če dogovor ne bo potrjen, pa bo država zdrsnila v kaos," je dodal. V pozivu poslancem, naj podprejo dogovor, je Samaras dejal, da so v pogajanjih storili vse, kar je bilo mogoče. "Dosegli smo pomembne izboljšave. Tudi v zadnji minuti," je opisal.

Proračun za prihodnje leto naj bi Samarasova vlada v parlament poslala v sredo, isti dan pa naj bi poslanci glasovali tudi o spornem načrtu privatizacije, ki naj bi odprl vrata prodaji javnih služb.

Glasovanje bo že pokazalo, kako trdna je vladna koalicija in ali bo Samarasu uspelo danes sklenjeni dogovor uspešno pripeljati tudi skozi parlament.

Pred grškimi poslanci je načrt o novih varčevalnih rezih v višini 13,5 milijarde evrov v prihodnjih dveh letih, vendar pa koalicijski partnerji Samarasove Nove demokracije nad temi načrti niso navdušeni. Vodja socialistov (Pasok) Evangelos Venizelos je danes že kritiziral dogovor, ki ga je sklenil Samaras, podobno pa so kritični tudi v Demokratični levici, ki prav tako podpira koalicijo.

Med bolj spornimi ukrepi, ki jih predvideva dogovor s trojko, je predvsem delovnopravna zakonodaja, ki naj bi prinesla nižje plače in z nižjimi odpravninami ter krajšimi odpovednimi roki povečala fleksibilnost zaposlovanja. A na levici menijo, da so ti ukrepi kontraproduktivni, saj da bo država morala povečati maso izplačil za brezposelne. Prav tako menijo, da so ukrepi nepravični, saj je v državi že tako ali tako brezposelnih preko 25 odstotkov delovno sposobnih ljudi.

Parlament naj bi dogovor Grčije z Evropsko unijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom (t. i. trojko) sicer potrdil najpozneje do 12. novembra. Tedaj naj bi se namreč finančni ministri evrskih držav odločili, ali Grčiji odobrijo novo tranšo posojila ali pa jo prepustijo bankrotu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
30. 10. 2012 21.31
+5
Podobno kot v slovenji z grožnjami!!
migi
31. 10. 2012 07.04
+7
Ni bil JJ zastonj na dopustu v Grčiji.....
Boris Blagotinšek
30. 10. 2012 20.01
+2
Grki dobro vedo, kaj je kaos. Sej so si ga oni taprvi izmislili.
Technium
30. 10. 2012 20.01
+11
O kom to pišejo o Grčiji ali Sloveniji ,scenarij je enak ali se motim???
tikataka12
30. 10. 2012 19.42
+4
:)))) sm mislu da je pa KAOS čist nekej druzga :P
tali?ni tom
30. 10. 2012 19.37
+11
¸hh ! evropa hoče reč da morajo grki prodat vodovodno omrežje,električno omrežje ,železnico pa ceste ! pa so pol v podnu tajkuni pa v nebesih !