Tujina

Evroskupina potrdila tretji program pomoči Grčiji. 'Sporočilo je jasno in glasno: Grčija nepovratno ostaja članica območja evra'

Atene, 14. 08. 2015 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

V Bruslju so finančni ministri evroskupine potrdili že tretji program pomoči za Grčijo. Medtem pa so vse glasnejše govorice o novih volitvah v Grčiji, o zaupnici Ciprasu naj bi glasovali že prihodnji teden. Med pogoji, ki jih bodo morali Grki izvesti pa je privatizacija in dvig starostne meje za upokojitev.

Evklid Cakalotos in Aleksis Cipras
Evklid Cakalotos in Aleksis Cipras FOTO: Reuters

Finančni ministri območja evra, med njimi slovenski minister Dušan Mramor, so danes potrdili dogovor o tretjem programu pomoči Grčiji v vrednosti do 86 milijard evrov. Ta prezadolžena članica območja evra bo v prvi tranši dobila 26 milijard evrov za poplačilo prihajajočih obveznosti in dokapitalizacijo bank, poročajo tuje tiskovne agencije.

Grčija bo lahko do 86 milijard evrov pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) črpala v prihodnjih treh letih, piše v končni izjavi evroskupine. "Minulih šest mesecev je bilo zahtevnih. Na preizkušnji je bila potrpežljivost političnih odločevalcev in še bolj naših državljanov," je ob tem sporočil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Skupaj smo zrli v praznino. Ampak danes lahko z veseljem rečem, da so vse strani spoštovale svoje obveze," je dejal. Zadovoljen je bil namreč, da Grčija uresničuje zavezo k ambicioznim reformam, ki jo je dala 13. julija, ko so voditelji evrskega območja dosegli načelni dogovor o pripravljenost na pogajanja o novem programu, druge evrske države pa izpolnjujejo takrat dano obljubo o nadaljnji solidarnosti.

"Sporočilo današnjega zasedanja evroskupine je glasno in jasno: Grčija je in bo na tej podlagi nepovratno ostala članica območja evra," je poudaril Juncker in zagotovil, da bo komisija Grčijo spodbujala pri doseganju pravične rasti, delovnih mest in investicij.

Podpredsednik komisije, pristojen za evro in socialni dialog, Valdis Dombrovskis je dejal, da bo današnji dogovor odpravil negotovost, "ki je predolgo visela nad državo in območjem evra".

"S popolnim lastništvom, zavezanostjo in implementacijo bo ta dogovor ustvaril nova delovna mesta in obnovil gospodarsko rast," je dejal Dombrovskis in z besedo lastništvo spomnil na negotove politične razmere v Grčiji oz. na vprašanje, kdo bo izvajal novi program v Grčiji. V državi se namreč vse bolj nakazujejo predčasne volitve.

Grčija je doslej dobila že 240 milijard evrov pomoči, vendar si gospodarstvo zadolžene države ni bistveno opomoglo, čeprav pa zadnji podatki kažejo, da je grško gospodarstvo v drugem četrtletju doseglo 0,8-odstotno rast.

IMF z novimi zahtevami

Že pred tem je po dolgi razpravi, ki je trajala vso noč, grški parlament potrdil nov program pomoči mednarodnih upnikov. V času razprave v grškem parlamentu je IMF sicer sporočil, da bo nadaljevanje njegove pomoči odvisno od podrobne predstavitve ukrepov grške vlade in od tega, če bodo evropski partnerji pripravljeni olajšati grški dolg, da bo ta bolj vzdržen.

"Ko bodo ti koraki narejeni, bo IMF sprejel odločitev glede sodelovanja," je sporočila Delia Velculescu, ki je pred dnevi v Atenah vodila delegacijo IMF na srečanju z grškimi in evropskimi finančnimi uradniki.

Sapin pričakuje potrditev programa za Grčijo, Schäuble pušča odprte vse možnosti

V Bruslju zaseda evroskupina, ki bo odločila o že tretjem programu pomoči za Grčijo. Po pričakovanjih bo sestanek dolg, saj je odprtih vprašanj še kar nekaj. Medtem ko francoski finančni minister Michel Sapin pričakuje potrditev dogovora, pa njegov nemški kolega Wolfgang Schäuble omenja možnost premostitvenega posojila.

Francoski finančni minister Michel Sapin je ob prihodu na zasedanje evroskupine poudaril, da so ministri v Bruslju zato, da se odločijo o začetku izvajanja tretjega programa za Grčijo. Ob tem je grški vladi priznal, da je prevzela svoj del odgovornosti, tako tehnično kot politično.

Danes bo morda potrebno določiti še podrobnosti in opredeliti postopke za izvajanje programa pomoči. "A tu smo, da se odločimo o implementaciji tretjega programa," je poudaril.

Glede ukrepov za dolžniško razbremenitev je Sapin povedal, da je treba spoštovati časovnico. Ukrepi za zmanjšanje dolžniškega bremena pridejo na vrsto jeseni, bo pa prestrukturiranje dolga nujno, da bo lahko Grčija zadihala.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je bil previdnejši. Priprave na tretji progam pomoči so doslej dobro tekle, od grškega kolega pa bodo ministri danes slišati več o tem, kako je z izvedbo dogovorjenega.

Grčija je doslej dobila že 240 milijard evrov pomoči.
Grčija je doslej dobila že 240 milijard evrov pomoči. FOTO: Reuters

Schäuble je sicer poudaril, da vzporedno tečejo priprave na dve možnosti – možnost potrditve tretjega programa pomoči ter možnost novega premostitvenega financiranja za Grčijo. Brez sodelovanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je po njegovem edina možnost novo začasno premostitveno financiranje, med odrtimi vprašanji pa je izpostavil dokapitalizacijo bank.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem pa je poudaril, da današnje srečanje ne bo kratko. Pričakuje vprašanja, kritike in pomisleke, ki jih bo treba nasloviti. A do konca večera upa, da bodo finančni ministri dosegli dogovor.

Na vprašanje, za kakšne kritike gre, je novinarje obrnil na druge finančne ministre. Je pa priznal, da velik razlog za zaskrbljenost ostaja vzdržnost dolga – še posebej je to problematično za IMF.

Tudi Dijsselbloem je napovedal, da se bodo vprašanju vzdržnosti dolga posvetili oktobra in izrazil upanje, da se bo takrat lahko programu za Grčijo pridružil tudi IMF, saj je to za evroskupino zelo pomembno.

Grčija je z mednarodnimi posojilodajalci v torek dosegla načelni dogovor o novem programu pomoči, že tretjem v zadnjih petih letih. Dogovor je že potrdil grški parlament, danes pa ga bodo prečesali še finančni ministri.

Pomemben rok za Grčijo se izteče v četrtek, ko morajo Atene Evropski centralni banki vrniti 3,4 milijarde dolga.

So Ciprasu šteti dnevi? Govorice o volitvah vse glasnejše

Izid glasovanja o že tretjem programu mednarodne finančne pomoči v grškem parlamentu kaže, da se Ciprasu vse bolj majejo tla pod nogami. Že prihodnji teden naj bi šel premier v parlament po zaupnico.

Za novo pomoč Grčiji, ki prihaja skupaj s strogimi fiskalnimi in drugimi zahtevami tujih posojilodajalcev, je po celonočno razpravi danes zjutraj glasovalo 222 od 297 prisotnih poslancev. Manjkali so le trije, saj ima grški parlament 300 članov.

A od 222 glasov za jih je le 118 prišlo iz koalicijskih vrst, čeprav ima vlada v parlamentu večino 162 poslancev, vsi ostali pa iz vrst opozicije. Med poslanci Ciprasove Sirize je tokrat "izginilo" kar 44 glasov podpore – 32 Sirizinih poslancev je glasovalo proti, 11 se jih je vzdržalo, enega pa preprosto ni bilo.

V grškem parlamentu naj bi že prihodnji teden glasovali o zaupnici Aleksisu Ciprasu.
V grškem parlamentu naj bi že prihodnji teden glasovali o zaupnici Aleksisu Ciprasu. FOTO: Reuters
S tem pa je vlada izgubila minimalno podporo, ki jo potrebuje, da lahko preživi, opozarjajo tuje tiskovne agencije. Grška ustava sicer ne predpisuje, kdaj mora priti do glasovanja o zaupnici, ga pa priporoča v primeru, da podpora vladi pade pod mejo 120 poslancev.

Da bi premier glasovanje o zaupnici preživel, sicer potrebuje večino glasov prisotnih poslancev, kar pa obenem ne sme biti manj od 120, ne glede na to, koliko poslancev je v dvorani.

Po zaupnico v parlament že prihodnji teden?

Grški mediji poročajo, da naj bi Cipras po zaupnico v parlament prišel že prihodnji teden. Kot datum omenjajo 20. avgust – dan ko mora Grčija poplačati okoli 3,4 milijarde evrov obveznosti do Evropske centralne banke (ECB).

Tiskovna predstavnica Ciprasove vlade Olga Gerovasili teh navedb sicer zaenkrat ni želela potrditi, ampak je novinarje odpravila z besedami, da "se bo zgodilo to, kar se po ustavi in statutu parlamenta mora zgoditi".

Teoretično ima sicer Cipras različne možnosti. Ustava ga namreč ne zavezuje, da mora nujno priti po zaupnico pred poslance, poleg tega bi lahko oblikoval novo koalicijo in na ta način pridobil potrebne glasove podpore. A slednjo možnost je premier že večkrat zavrnil. Večina poznavalcev se tako, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, strinja, da v Atenah vse bolj "diši" po predčasnih volitvah.

Težave so sicer posledice tega, da ne le del koalicije, ampak tudi Ciprasove lastne stranke odločno nasprotuje kakršnikoli nadaljnji tuji pomoči, ki prihaja v zameno za stroge varčevalne ukrepe in brez neke vrste odpisa dolgov. Premier in njegovi zavezniki so se po drugi strani odločili, da drugače ne gre.

Cipras je tako v razpravi ponoči poslance pozval, naj potrdijo dogovor, z besedami, da bodo tako "zagotovili državi možnost preživetja in nadaljnjega boja". Kot je poudaril, je njegova vlada prevzela odgovornost za nadaljevanje boja, namesto da bi storila "samomor in potem razlagala okrog, da ni pošteno, da se je morala ubiti".

Katere pogoje mora izpolniti Grčija za nov program pomoči?

Novi program pomoči Grčiji, že tretji v zadnjih petih letih, predvideva številne reforme, ki jih bodo morale Atene izvesti v zameno za približno 85 milijard evrov svežega denarja.

Reševanje grške krize - 2
Reševanje grške krize - 2 FOTO: Reuters

Proračun: Grčija bo morala do leta 2018 doseči primarni proračunski presežek v višini 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Gre za presežek prihodkov nad odhodki ob neupoštevanju plačila stroškov za obresti. Cilji za posamezna leta v vmesnem času niso tako strogi, kot so predvideli prvotno.

Finančni sistem: Vlada bo pripravila novo insolvenčno zakonodajo, lotila pa se bo tudi vprašanja slabih posojil. Grške banke bodo do konca leta dokapitalizirali z desetimi milijardami evrov.

Privatizacija: Grčija bo morala do konca oktobra začeti prodajo pristaniških objektov v Pireju in Solunu, prodati pa bo morala tudi regionalna letališča. S privatizacijo naj bi po navedbah virov pri EU v naslednjih treh letih zbrali 6,5 milijarde evrov. Vzpostavili bodo poseben sklad za privatizacijo, delovna skupina pa bo do konca leta poročala o napredku.

Birokracija: Vlada bo oklestila dodatke za zaposlene v javni upravi in jih prilagodila standardom v EU. Vzpostavili naj bi spletno platformo za prosta delovna mesta ter na splošno modernizirali javno upravo.

Tržna liberalizacija: Atene bodo razširile seznam trgovin, ki so odprte ob nedeljah, liberalizirale pa bodo tudi nekatere poklice. Znova bodo preučili tudi pravila glede delavskih protestov in kolektivnih odpuščanj.

Zdravstveni sistem: V zdravstvu bodo izvedli ključne reforme, vključno z razširitvijo zdravstvenega zavarovanja na vse državljane in uvedbo cenovne kapice za generična zdravila.

Pokojninski sistem: Gre morda za enega najbolj spornih elementov novega programa pomoči. Med drugim bodo morali odpraviti spodbude za zgodnje upokojevanje in zvišati minimalno pokojninsko dobo na 67 let.

Davki: Dogovor vključuje boj proti davčnim utajam in poneverbam. Davčna pravila bodo bolj jasna, davčne oblasti bodo dobile dodatne pristojnosti, davčni nadzor bo institucionalno okrepljen. Atene so pred začetkom pogajanj o novem programu pomoči že zvišale davek na dodano vrednost na nekatere dobrine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
15. 08. 2015 17.44
+2
Dvig starostne meje za upokojitev.Sedaj vidijo kaj je Evropa eno veliko sranje
minnaema@yahoo.com
15. 08. 2015 16.02
+3
......Grčija ostaja članica EU - saj je takšna "poteza" najcenejša za Europsko !!!
ONniON
15. 08. 2015 15.12
+3
češka ni pomagala grčiji in čehi temu močno nasprotujejo, niso naivni kot slovenci ki bi še lastno mater prodali , vse za tujce
puspan
15. 08. 2015 17.04
+1
Tolar ne primerjaj Slovenije s Češko. Češka je država s tradicijo, ki jo mi še nikoli nismo imeli. Češka je že bila država in to z visoko razvitim gospodarstvom, ki se danes spet razvija v pravo smer. Imeli so predsednika, ki je bil simbol celotne svobodne Evrope in to jih je še bolj združilo. Še najbolj pa jih je združil odpor proti ruskemu imperializmu, ki je hvala bogu propadel. Tudi poskusi ponovne restavracije tega lažnivega in krvavega sistema ne bodo uspeli, čeprav ima prav pri nas veliko podpornikov, ampak bolj na jeziku, kot na kapitalu.
Balki30
15. 08. 2015 12.41
+5
Grćija ostaja članica eu nepovratno.....mi bomo pa nepovratno dajali denar v atene.....ko mesečniki.....pa to.
ferencz 1
15. 08. 2015 12.27
+1
Nemci pa štejejo solde.
korintos23
15. 08. 2015 12.13
+3
Ste videli Grki, iz Evro območja vas ne pustijo, to pomeni krediti bodo, malo še pojamrajte da greste iz NATO potem bo šele pipica odprta!
Ov3r9000
15. 08. 2015 20.17
-1
Grki bi lahko šli brez problema iz evro območja, če bi tako hoteli, niso imeli nikakršne ovire da bi poslali pismo kreditodajalcem za prekinitev pogajanj ali v bruselj za izstop iz Evro območja. Vsaj Tsipras ni bil kompletno nor da bi to naredil kljub temu da je obljubljal.
ONniON
15. 08. 2015 11.16
+4
češka ni pomagala grčiji in evra ne bo sprejela
korintos23
15. 08. 2015 12.16
-1
Je je, za Evro pa še ni sposobna kot Hrvati ne!
ONniON
15. 08. 2015 15.11
+3
Ciymbalta
15. 08. 2015 17.48
+2
Slovenija je takoj pomagala Grčiji žalostno,ko pa treba doma kako firmo rešit pa naši da ni denarja sramota. Tolar imaš prav nočejo evra,sam mi janezeki nam je trebalo takoj sprejet evro,evro nas je pokopal
puspan
16. 08. 2015 16.44
Ne bo nas pokopal €uro, ampak naša lastna nesposobnost. Ko smo vstopali v €uro cono, smo morali pred tem opraviti šolsko nalogo. Tepe nas, da smo to nalogo opravili nezadostno, da pa smo šli vseeno skozi, smo po socialistično opravili nekaj kozmetičnih popravkov, kateremu se po domače reče goljufija. Torej tudi mi smo na grški način storili marsikaj, a so nas vseeno sprejeli, ker po velikosti nismo pomembni. Vsi kritiki €ura pozabljate, kako pomembna je ta valuta, ker ste se prehitro navadili na nekaj, kar si ne zaslužimo. Predstavljajte si, da smo ostali pri Tolarjih. Me prav zanima, koliko bi se nas vozilo v zahodnih avtomobilih, kot sedaj, koliko bi bilo dopustov v tujini in še marsikaj drugega bolj pomembnega, kar sploh nisem omenil. Človek je čudno stvorenje, ki se zelo hitro navadi na boljše, a zelo težko na slabše, zato bodite kar lepo tiho in se veselite, da imamo v naših strganih žepih še vedno svetovno cenjeno valuto, ki si jo še vedno nismo zaslužili z žulji lastnih rok. Nikjer pa sicer ne piše, da bo tako tudi ostalo. Zelo hitro si lahko pridelamo tudi to, še posebno, če bomo s temi neumnostmi nadaljevali po starem, kot doslej.
Goflja_1
15. 08. 2015 10.10
+4
Luka Mesec, kje si ????????????
korintos23
15. 08. 2015 12.17
-1
S Ciprasem Evre preštevata, so faj dobili a ne?
brabusednet
15. 08. 2015 09.33
+7
Ciprasa kaj vest peče,kako je nalagal svoj ubogi in lačni narod z socjalističnimi lažmi.Zabil je zadnji žebelj v krsto socjalistične ideje.Tudi našemu Mesecu in njegovim socjalističnim pristašem ga je zabil.
Kapitol
15. 08. 2015 09.55
+3
Ja samo tu bodo še gonili svoje čeprav so vedno bolj groteskni.
Kapitol
15. 08. 2015 09.11
+6
Nekam utrujen je videti cipras. A se je utrudil od spreminjanja evrope....?
mokocoko
15. 08. 2015 08.30
+1
alandelon 14.08.2015 20:34:43 1 5 4 Ah, 28 let sem živel v Jugi, pa ni blo čist tako, kot ti praviš. Imaš preveč zidealizirane spomine, veš!.....ja veš alan.....če nimaš niti osnovne šole potem nikogar ne čudi tvoje nezadovoljstvo....delo ki ti ga je našla socijalna služba takrat pa je bilo na komunali...praznit smetnjake po mestu....ti pa kod sedaj....pameten za dva.....
LOPOVEpredZID
15. 08. 2015 07.07
+3
hahahahahahahahahahahahaha....sej neveš kdo koga hoče nategnt.
DAEMONIUM
15. 08. 2015 06.55
+15
Nasa banda je se hujsa od grske. Da bi dobro zivela, si NIC ZMANJSALA OD SVOJIH PRIVILEGIJEV, DA OSTANE NEDOTAKNJEN GROMAZANSKI NEPOTREBEN. APARAT JU, bodo celo colnicke na Soci regestrirali??? KOT EDINA DRZAVA V EU da ima kanuje registrirane?? In to banda hoce ljudem pokrasti po 200 eur od enega??? Ce se banda ne bo premislila upam da bodo lastniki te kanuje raje zavrgli kot pa da bodo redili bando v Ljubljani. Pa to se ni vse, banda pripravlja zdravstveno reformo po ksteri naj bi uvedli dodatno zdravstveno zavarovanje za 35 eur, ki je se zdaj imenuje prostovoljno. Imajo pa se lopovi tega SLOVENSKEGA LOPOVSKEGA SISTEMA se skrit adut za ohranitev svojega standarda in to je davek na nepremecnine. Bistvo tega davka je, da so vse nepremecnine ocenjene lopovskomafijsko za od 80 do 100% vec kot je njihova cena na trgu (konkretno stanovanje ki ima trzno vrednost 70-80.000 eur je nekdo v LJ ocenil na 160.000 eur), in sedaj naj bi ljudje od te lazne vrednosti placevali 160 eur davka na leto, sedaj pa je 30 eur na stavbno zemljisce. A NI TO NAVADNI DRZAVNI TERORIZEM NAD LJUDMI?? BANDA NAD BANDAMI!!
DAEMONIUM
15. 08. 2015 07.01
+7
Aja, da hre dejansko za lopovscino nad ljudmi prica tudi dejstvo, da je lredvideno da se bodo vikendi in stanovanjske hise obdavcile po isti davcni stopnji, kot pa stanovanja. Torej je banda spet udarila po revezih, tiste ki imajo toliko denarja da imajo po dva, tri vikenda ali vikend stanovanja bodo pa enako obdavcili kot nicvdednega delavca???? Pa ne bi v zivljenju izobesil zastave te lopovske drzave, banda pokvarjena!
ferencz 1
15. 08. 2015 06.26
-6
Spet je 100 milijard pridobila Nemčija.
brabusednet
15. 08. 2015 09.37
+7
Vsak kredit pač obresti pobere.Tudi meni in tebi,če pa ti poznaš banko brez obrestni pa kar vzemi kredit.Tudi Ruske banke obresti zaračunajo ne samo Nemške.
johndoe35
15. 08. 2015 01.16
+2
niso še dovolj denarja v prazno vrgli. Še 50 milijard in potem bo grčija sama izstopila ker ji bo takrat boljše ker bo evropa razpadla. In kot je Janša rekel tega denarja mi več ne bomo videli.
zbodljaj
15. 08. 2015 00.32
+3
Očitno ima samo Zlata zora zadosti poguma, da popelje Grčijo iz evroskupine in z devalvirano drahmo reši kar se še rešiti da. Grški izvoz je npr. manjši kot slovenski, pa ima Grčija 5krat več prebivalcev. Prav tako pa lahko tudi popravi multikulti politiko Sirize, katera že po nekaj mesecih kaže rezultate v totalnem kolapsu grške migracijske politike
Diškor
14. 08. 2015 23.42
+17
sandi101, MED GRČIJO IN SLOVENIJO JE BISTVENA RAZLIKA, OD GRŠKE ZAPUFANOSTI SO LJUDJE DOBRO ŽIVELI, VEČJE PLAČE IN POKOJNINE, RAZNI DODATKI PRI PLAČI, ČISTE ROKE, REDNO PRIHAJANJE V SLUŽBO, CELO 8 MILJARD SO POKOJNIKOM IZPLAČAL POKOJNIN IN 67% PRAVNIH SUBJEKTOV DAVKA NE PLAČUJE, OD 32 MILJARD NAŠEGA PUFA PA RAZEN BANK, PRIVILIGIRAN V JS, ALA TEKAVČIČKA, CERARCA, MRAMOR IN OSTALI, TER POLITIČNE ELITE, LJUDSTVO NI IMELO PRAV NIČ, S TEM, DA VSE DAVKE PLAČUJEMO IN SPROTI SE NOVE ZMIŠLJUJEJO, DA LAHKO ELITA SUPER ŽIVI BREZ DELA.
Slovenec34
15. 08. 2015 05.58
+2
Diškor
14. 08. 2015 23.35
+10
DA SO NAŠI POLITKI PRTEGNJENI VE CEL SVET, DA SO TUD BRUSELJSKI JE DANAŠNJI DAN DOKAZ, BIZANTINCI JIH BOJO SCAT VOZIL, UPAM, DA MRAMOR NI KAKŠNEGA POSOJILA AL PA GARANCIJE PODPISAL, KER GREMO NA CESTE.
vsismosužnji
14. 08. 2015 22.52
+6
analiza italjanskega novinarja zakaj je napolitano dobil od EU zeleno luč da lahko uniči desničarja berlusconija,sicer svoj čas velikega frenda angelce in Sarkozyja??? silvio enostavno ni pristal na to da i se Italija še naprej brezglavo zadolževala kot so to zahtevali od njega!!najprej so ga probali diskreditirati z številnimi ljubicami,ko to ni imelo želenega učinka so pač na plano privlekli stare zadeve (davke) ki nikogar prej mnogo let niso motile!!!
vsismosužnji
14. 08. 2015 22.58
+6
sektašem prihaja ker mislijo da samo levaki so tisti ki vse zafurajo!!!gre se pa zato daje evroatlantska mafija brezobzirna do vsakega ki ne piha z njimi v isti rog,njih nič ne riga levo ali desno,hočejo samo moč in nadzro,kar je pa najlažje izvajati z dolžniškim razmerjem!!!!in cipras ni popustil po lastni volji ampak so ga brutalno pritisnili v kot!!
vsismosužnji
14. 08. 2015 22.42
+6
in kaj pišejo svetovni ekonomisti,med njimi tudi nobelov nagrajenec,katerih analize se ne objavlja v mainstream medijih???če nemčiji,imf,wb in ecb uspe zlomiti grški odpor so na vrsti ostale države - španija,italija,portugaska,....