Tujina

Evropski finančni ministri Grčiji odobrili še tri leta pomoči, banke bi lahko odprli že naslednji teden

Atene, 16. 07. 2015 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Grški parlament je ponoči potrdil predlog zakona z reformami, s tem pa je Grčija izpolnila prve pogoje za tretji program pomoči. Ministri evrskih držav so načeloma odobrili triletno finančno pomoč, a morajo v nekaterih državah to odobriti tudi parlamenti.

Grški parlament je zgodaj zjutraj uro po polnoči potrdil predlog zakona z reformami, ki so jih zahtevali mednarodni upniki za nadaljevanje pomoči. Za predlog so glasovali pripadniki vladajoče stranke Siriza, kakor tudi pro-evropska opozicija. Proti pa je bil nekdanji finančni minister Janis Varufakis.

Cipras je tako protestnikom kot poslancem pred glasovanjem zatrdil, da bo vztrajal pri svoji obljubi o nadaljevanju boja za pravice delovnih ljudi, vendar pa ni druge izbire kot deliti to breme odgovornosti.
Cipras je tako protestnikom kot poslancem pred glasovanjem zatrdil, da bo vztrajal pri svoji obljubi o nadaljevanju boja za pravice delovnih ljudi, vendar pa ni druge izbire kot deliti to breme odgovornosti. FOTO: Reuters

Za paket reform je glasovalo 229 poslancev, proti jih je bilo 64, šest poslancev pa se je vzdržalo. Poleg Varufakisa je proti glasovalo še nekaj vidnih članov vladajoče Sirize, med njimi minister za energijo Panagiotis Lafazanis ter predsednica parlamenta Zoe Konstantopu.

Premier Aleksis Cipras je pred glasovanjem poslancem povedal, da se ne strinja z večino dogovora sklenjenega v Bruslju, ki v zameno za pomoč zahteva višje davke, pokojninsko reformo, privatizacijo in druge ukrepe. Vendar pa je razložil, da Grčija nima druge izbire, če želi ostati v območju evra.

Današnji protesti pred sedežem ECB v Frankfurtu. Protestnik nosi masko nekdanjega grškega finančnega ministra Varufakisa in opozarja, da je čas za "striženje dolga".
Današnji protesti pred sedežem ECB v Frankfurtu. Protestnik nosi masko nekdanjega grškega finančnega ministra Varufakisa in opozarja, da je čas za "striženje dolga". FOTO: Reuters

Vladajoča koalicija razpada, predčasne volitve že jeseni?

Proti predlaganim ukrepom, na katere je premier pristal, čeprav je obenem priznal, da niti sam vanje ne verjame, je ponoči glasovala četrtina poslancev Sirize, med njimi trije vladni ministri. Ukrepi so sicer dobili široko podporo, saj so jih podprle proevropske opozicijske stranke.

Več poznavalcev razmer v Atenah, celo nekateri Ciprasovi tesni sodelavci, je danes ocenilo, da s tako velikim številom Sirizinih poslancev, ki utegnejo že v bližnji prihodnosti blokirati ključne reformne zakone, ki jih zahteva EU, Ciprasova vlada preprosto ne more vzdržati.

"Volitve bodo verjetno septembra ali oktobra, odvisno od razvoja dogodkov," je izjavil grški notranji minister Nikos Vucis. Tudi profesor sociologije z univerze na Kreti Manolis Aleksakis je danes menil, da lahko vlada zdrži kvečjemu še do jeseni, Thomas Gerakis z javnomnenjskega inštituta Marc pa ji je dal čas do konca leta.

Protestniki z molotovkami in kamenjem pokazali nasprotovanje

Pred parlamentarno palačo pa je razgrajalo več deset razjarjenih protestnikov, ki so metali molotovke in kamenje ter kričali, da so jih politiki izdali. Policija je večinoma zamaskirane protestnike pregnala s solzivcem.

Cipras je tako protestnikom kot poslancem pred glasovanjem zatrdil, da bo vztrajal pri svoji obljubi o nadaljevanju boja za pravice delovnih ljudi, vendar pa ni druge izbire kot deliti to breme odgovornosti.

Razprava v parlamentu je bila tudi tokrat ostra in je trajala več kot štiri ure. Proti svojemu premierju in prvemu koraku na poti do 86 milijard dolarjev vrednemu paketu pomoči Grčiji, je glasovalo ali se vzdržalo 38 poslancev Sirize.

Glasno nasprotovanje dogovoru je v Atenah izražalo okrog 13.000 protestnikov, med katerimi se je le manjšina odločila za nasilje. Policija je aretirala več deset ljudi, nekaj pa jih je končalo na zdravljenju.

Glasno nasprotovanje dogovoru je v Atenah izražalo okrog 13.000 protestnikov, med katerimi se je le manjšina odločila za nasilje.
Glasno nasprotovanje dogovoru je v Atenah izražalo okrog 13.000 protestnikov, med katerimi se je le manjšina odločila za nasilje. FOTO: Reuters

Bruselj: Grčija izpolnila prve pogoje za tretji program pomoči

Grčija je izpolnila prve pogoje za tretji program finančne pomoči, saj je prvi niz zahtevanih ukrepov v parlamentu po oceni treh institucij upnikov sprejela pravočasno in v glavnem zadovoljivo. To je pomemben prvi korak za ponovno vzpostavitev zaupanja mednarodnih partnerjev, je povedala govorka Evropske komisije Annika Breidthardt.

Grški parlament je sprejel zakonodajo za prvi niz ukrepov, ki vključujejo štiri sklope. Prvi je ureditev sistema davka na dodano vrednost in razširitev davčne osnove za povečanje prihodka.

Drugi je hitrejša uvedba ukrepov za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema kot del celovite pokojninske reforme, tretji pa zagotovitev popolne neodvisnosti grškega statističnega urada Elstat.

Četrti sklop ukrepov je celovito spoštovanje evropskih fiskalnih in makroekonomskih pravil, vključno z zagotovitvijo učinkovitega delovanja fiskalnega sveta in uvedbo avtomatskih rezov odhodkov v primeru odstopanj od ambicioznih ciljev za primarni presežek.

Mnogi so prepričani, da jih je Cipras izdal.
Mnogi so prepričani, da jih je Cipras izdal. FOTO: Reuters
Ministri evrskih držav načeloma odobrili triletno finančno pomoč

O napredku v procesu priprave tretjega programa pomoči po načelnem dogovoru voditeljev članic območja evra o začetku pogajanj o novem programu so danes na telekonferenci razpravljali tudi finančni ministri držav v območju skupne evropske valute.

Pozdravili so sprejetje prvega niza ukrepov v grškem parlamentu ter izpostavili oceno institucij upnikov, da je izvedba prvih ukrepov pravočasna in na splošno zadovoljiva. Na podlagi tega so ministri evrskih držav danes načeloma odobrili triletno finančno pomoč Grčiji iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, a ta je odvisna tudi od izvedbe vseh potrebnih nacionalnih postopkov.

V nekaterih članicah območja evra morajo začetek pogajanj odobriti parlamenti, nekatere se bodo z njimi posvetovale. V nemškem bundestagu bodo o tem glasovali v petek, v finskem so zeleno luč prižgali danes.

Po končanju nacionalnih postopkov in uradni odločitvi odbora guvernerjev ESM, ki se pričakuje konec tega tedna, bodo institucije začele z grškimi oblastmi pogajanja o memorandumu, v katerem bodo podrobno opredeljeni pogoji za finančne obroke.

Evroskupina je ob tem danes grške oblasti pozvala, naj hitro sprejmejo še drugi niz ukrepov, kar je treba v skladu z izjavo vrha območja evra storiti do 22. julija, ter naj nadgradijo zakonodajo prvega niza ukrepov v skladu s priporočili institucij.

grška zastava
grška zastava FOTO: Reuters

Kaj vključuje drugi niz?

Drugi niz ukrepov, ki ga je treba sprejeti do srede, vključuje prenos evropskih pravil o reševanju bank ter sprejetje zakona o pravdnem postopku s temeljito reformo civilnega pravosodnega sistema, ki bi občutno pospešila sodne procese in zmanjšala stroške.

Finančni ministri območja evra so med drugim razpravljali o kratkoročnem financiranju Grčije s sedmimi milijardami evrov iz evropskega proračuna v prihodnjih treh mesecih. Načeloma naj bi se strinjali o tem, a odločitev morajo sprejeti vse članice Unije.

Grške banke bi lahko znova odprli v ponedeljek

Svet Evropske centralne banke (ECB) se je danes odločil povečati obseg nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, je na novinarski konferenci v Frankfurtu povedal predsednik osrednje denarne ustanove v območju evra Mario Draghi. Kot je dejal, so pogoji za to izpolnjeni. Ob tem je poudaril, da ECB odločitve še naprej sprejema v prepričanju, da bo Grčija ostala del območja evra.

Za 900 milijonov evrov povečan obseg nujne likvidnostne pomoči bo omogočilo vnovično odprtje bank. Iz krogov grškega finančnega ministrstva je slišati, da bi lahko podrobnosti o odprtju bank objavili že danes zvečer v Atenah.

Grške banke, ki so zaprte od konca junija, bi lahko neuradno znova odprli v ponedeljek, vendar pa bi lahko v veljavi še naprej ostalo veliko omejitev kapitalskih tokov.

Sedež Evropske centralne banke v Frankfurtu
Sedež Evropske centralne banke v Frankfurtu FOTO: Reuters

ECB je grške banke v okviru omenjenega mehanizma v minulih mesecih držala 'nad vodo', konec junija, po napovedi grškega premierja o izvedbi referenduma o pogojih za nadaljnjo finančno pomoč, pa je obseg pomoči ohranila na obstoječi ravni okoli 89 milijard evrov, zaradi česar so bili v Grčiji prisiljeni zapreti banke in omejiti kapitalske tokove.

Finci odobril začetek pogajanj z Grčijo

V teh dneh bodo parlamenti v nekaterih članicah evrskega območja sicer odločali o tem, ali podpirajo ponedeljkovo odločitev vrha območja evra in začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji. Pristojni odbor v finskem parlamentu je danes odobril začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji in premostitveno financiranje Aten, je sporočilo finskega finančnega ministra Alexandra Stubba prek Twitterja delilo stalno predstavništvo Finske pri EU. Odobritev celotnega parlamenta za začetek pogajanj ni potrebna.

Začetek pogajanj morajo do konca tedna odobriti še parlamenti v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Slovaškem in v Estoniji, je pa tudi španski premier Mariano Rajoy v sredo napovedal, da bo parlamentu dal v presojo dogovor območja evra. Čeprav španskemu parlamentu o tem ni treba odločati, si španski premier želi, da bi o tem razpravljali tudi poslanci

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
17. 07. 2015 11.42
+2
Ce bi Grki rekli, NE HVALA, pa bi izstopli iz evroobmocja in se hoteli sami postavit na noge, bi jih SPOSTOVAL. Ker pa se naprej raje sposojajo od osovrazene Evrope, pa lahko glede na prvotne napovedi o preporodu Evrope na temeljih Sirize, recem le "kdor visoko leta, nizko pade".
zvit kot presta
17. 07. 2015 10.40
+1
Me prav zanima kaj bo , ko bodo v Grčiji odprli banke. Skoraj sem prepričan, da bodo revni Grki v nekaj dneh iz njih pobrali še preostalih cca 100 milijard evrov.
Netajkun
17. 07. 2015 11.24
+0
zvit kot presta
17. 07. 2015 12.49
+0
Upam, da bereva iste članke, ... od začetka krize so mediji (tudi tuji, da ne bo pomote) ves čas poročali kako Grki množično dvigujejo denar z bank. Potem so jim zaprli banke in se je ta rabota malo zaustavila, sedaj pa bo "jovo na novo".
antiXfashizmXeuXgso
17. 07. 2015 13.10
+3
Ja in? Svoje prihranke na banki pa menda ja lahko dvignem al kaj?
zvit kot presta
17. 07. 2015 13.14
-2
Seveda jih lahko in prav je tako. Vendar ni prav, da se istočasno delaš največjega reveža na svetu in vsem v brk trdiš, da nimaš za burek, kaj šele, da bi plačal kakšen davek, izdal kakšen račun, ....
antiXfashizmXeuXgso
17. 07. 2015 13.35
+1
Glede plačevanja davkov..............zakaj hudiča mora neki mali (taksist, kmet, oštir,...) plačevat davke, nesramno bogatim npr. ladjarjem,... pa ni treba, ker so po nasvetu Junckerja preselile svoje denarce v luksemburške banke in denarci niso dosegljivo grški davčni?
zvit kot presta
17. 07. 2015 13.59
+0
Zakaj hudiče morajo v celotni EU taksisti izdajati račune in plačevati davke, grškim taksistom pa to ni treba.
antiXfashizmXeuXgso
17. 07. 2015 14.06
+2
Zakaj hudiča pa nesramno bogatim ni treba davkov plačevat? Zakaj se jim nudi davčne oaze, se jih ne preganja, nobene evropske direktive, ki bi imetnikom luksemburških trr ukazala, da morajo davke plačevat doma,..............................
pkorosec
17. 07. 2015 15.37
-1
in kateri so tisti nesramno bogati, ki jim ni treba placat davkov? Sam imam 41 letnega bruto in s tem spadam v nek srednji razred in nisem opazil, da bi imel kaksne davcne ugodnosti.
hondica
17. 07. 2015 09.07
+3
Crkneš od smeha, ko šprebiraš poste telih javnosektašev in ostalih levakov, pa ti nimajo blage veze z realnostjo, za njih denar pridela računovodstvo in ga potem dobijo redno vsak mesec nakazanega...te ljudi je potrebno družbeno čim bolj onemogočit, dokler tega ne bomo storili, Slovenija ne bo napredovala.
pkorosec
17. 07. 2015 09.31
-1
bolj kot podnebne spremembe so za postenega delovnega cloveka nevarni novi kolonizatorji, ki so se zdaj en mesec postili in njihovi sektaski petokolonasi, ki tiste ki delajo, zmerjajo za hlapce.
pe?navodo
17. 07. 2015 04.54
+7
Še 100 miljard je vrženih čez okno. Saj sem napisal da je najbolje da Grkom mi odplačamo tisto miljardo IN KONC , samo da potem iz tiste miljarde po Slovenskih izkušnjah ne pride pol PET. In točno to se dogaja. Na koncu bomo plačali kakšnih PET miljard za Grški puf. Prav zanima me za koliko se bom zmotil.
piljan
17. 07. 2015 00.13
+5
In čez tri leta bomo brali,da je Grčija z mednarodno pomočjo še bolj zapufana,kot je sedaj.Imeli so pet let trojko,rezultati pa so bili vsako leto slabši.
NoviceResnice
17. 07. 2015 07.25
+2
Slabo je in bo dokler ne bodo zagnali gospodarstvo
puspan
16. 07. 2015 23.31
+8
Vse OK, toda najkasneje cez tri leta, ko bodo zagonili vse to, kar so dobili, jim GREXIT ne utece.
tali?ni tom
16. 07. 2015 22.43
-8
cipras jih je izdal! ma je isti ko naši "osvoiboditelji" ! je pa zanimiva ideja o bojkotu nemških dobrin! da to naredijo vse "obrobne" države,rusija in še kdo je konec zgodbe o tretjem rajhu!
NoviceResnice
16. 07. 2015 23.00
+5
Ja kje vi ste bulani na nemško robo vsi...slovani sploh.....
cestar_mirfet
17. 07. 2015 03.21
-1
L.1933 so židje napovedal vojno Nemčiji in pozivali k bojkotu nemških izdelkov...vsi vemo, kako se je potem končalo.
Blaška
17. 07. 2015 07.29
+3
in narod bo veselo kupoval ruske avtomobile, kaj bi z vsemi mercedesi, bmwji, audiji, to naj imajo nemci sami ; )) in pustimo njihovo tehnično robo, ki je itaq zanič , ha ha ha, določeni imajo res smisel za humor ; ))
ArkaMast
17. 07. 2015 07.31
+1
Bkaška dobro jutro, pa ne da si že na joliju. ...veselje poka :)))
antiXfashizmXeuXgso
17. 07. 2015 08.18
+2
Blaška, to že zdej.........za "civilno" uporabo imam japonca, za lov pa Lado Nivo. Tile arijci, če odštejem zelo predragega in precenjenga Puch-a, sploh nimajo uporabnega terenca.
pkorosec
17. 07. 2015 11.45
-1
antifasist, pa imas DVA avta !?! Daj enega oni ubogi palestinski deklici, ki joce. Pa rece se Nemci in ne Arijci. Za antifasista se ne spodobi, da ljudi naslavlja z raso ;) Aja, pa poglej ce imas doma kaksno metlo, ker mislim da imas pred pragom dovolj za pomest.
antiXfashizmXeuXgso
17. 07. 2015 12.23
+1
Ja, dva imam ker oba potrebujem. Deklica je izrazila željo po šolanju na univerzi in ne po avtomobilu. Oba avta skupaj nimata nit 10% vrednosti kake gare v katerih se bogatuni napihujejo. Puch je v bistvu od avstrijskih arijcev in ne nemških arijcev. Rase se delijo na barvo kože, na vsebnost melanina v koži. Arijsko nadraso so izumili Avstrijci in Nemci in ne vidim razloga, da jim ne bi ustregel in jih tako naslavljal. Ja, če boš prišel pred moja vrata bo metla opravila svoje delo, ki ji je namenjeno.
NoviceResnice
16. 07. 2015 21.46
-5
Grki so sam lahko veseli k harmonka da so jih lastni levičarji izdali...ker zdej so rešeni in boljš bo.....
LevaKolaboracija
16. 07. 2015 21.28
+5
Levaki so še vedno izdali narod, pa to ...
Stayfriends
16. 07. 2015 21.43
-2
in se kotali, jabolka in hruške nabatati hiti (Janez Bitenc). Pa tko.Ne bluzi.
ArkaMast
17. 07. 2015 07.32
-2
Stayfriends
16. 07. 2015 20.59
-1
Do danes mi ni bilo poznano, da se z reševanjem Grčije ubadamo samo € države, ne pa celotna EU. Kar pomeni 18 držav - brez GB, Danske, Švedske, Poljske, Češke etc. Zato se mi vedno bolj dozdeva, da je ta napadalna pozicija Nemčije začetek konca nečesa, kar bi lahko bilo, pa ne bo. In da sploh ne gre več samo za Grke. Ampak za čisto nekaj desetega.O čemer se nam sploh ne sanja.
korintos23
16. 07. 2015 21.04
-2
Ker omenjene države nimajo Evra in so siromaške države! Tam stradajo in je lakota, izvoza ni, uvažajo pa samo mleko in kruh!
Stayfriends
16. 07. 2015 21.24
+1
Ne vem, koliko spremljaš tok dogodkov in prebiraš tuje časopise, ampak Komisija se je spomnila, da je Grčija težava celotne EU in ne samo za € članice.. Ampak naj ostane povedano - izza kulisja se igra prava *grška*drama.
korintos23
16. 07. 2015 20.57
+9
Tri leta lepega življenja, res ste lepo EU zrihtali, in niste vi nori.
korintos23
16. 07. 2015 20.55
+7
Grki nič bat, če vse sprejmete ste še vedno na boljšem kot mi +82 milijard, zaenkrat!
vetlan
16. 07. 2015 19.35
+9
Grki so na cestah, zažigajo avtomobili, trgovine... na plakatih piše, da je evro enak svastiki...Ne bo se to kar tako ustavilo
korintos23
16. 07. 2015 20.56
+0
zvit kot presta
17. 07. 2015 10.42
-1
korintos tokrat imaš pa prav. Tudi jaz se ne bojim, da bi nekaj sto levičarjev ( ZL ) uspelo uničiti Slovenijo.
vetlan
17. 07. 2015 14.21
znano je, da lahko uniči državo tudi le eden
pkorosec
16. 07. 2015 18.49
+6
Dajmo se sprijaznit, da lahko Grcijo trpljenja resi le slovenska leva scena. Zato prosim, levi intelektualci, vzemite osebne kartice in na pot v Grcijo, kjer boste ustvarili nov raj na zemlji. Merklca in mi hlapci kot nam pravite, bomo pa z zavidanjem gledali bodoci gospodarski cudez in vam ploskali.
vetlan
16. 07. 2015 19.32
+2
virgo3
16. 07. 2015 20.58
+7
saj njim ne gre za delo ampak za denar, žvet pa na račun ta pridnih....
pkorosec
17. 07. 2015 07.35
-1
vetlan, ti senilnez leni, pa si lahko na celu kolone. Pokazi kaj znas, poleg zivljenja na tujih zuljih hlapcev.
vetlan
17. 07. 2015 14.25
prkosec, mogoče si ti na mojih žuljih? skoraj bi rekel, da si. Znam pa več, kot si sanjaš. Glede na tvoji komentarje, sklepam, da nimaš pojma o pojmu. Najprej se izobrazi in pridobi življenske izkušnje, pol se pa oglašaj
puspan
18. 07. 2015 17.21
Verjamem, da znas, samo noces in tudi nikoli ne bos.
ecnarf
16. 07. 2015 18.33
+1
Ejga edin bankrot b bva rešitev za lene grke
zvit kot presta
17. 07. 2015 10.44
-1
Diškor
16. 07. 2015 17.47
+0
VSE SKUPAJ NI NIČ, SI NIMA TUT CENTA DA DA.
mijavci
16. 07. 2015 17.35
+2
Cipras zahteva da so banke še vsaj en mesec zaprte, le zakaj: najbrš bi ljudje ob odprtju bank ugotovili da so ostali brez prihrankov, kaj potem sledi pa vsi vemo.
piu
16. 07. 2015 17.02
-3
Eh tri letna pomoč je bistveno preveč, če gledamo po zaslugah........Tri nakazila je vrh glave., nato je treba postaviti zahtevnejše pogoje....
igy02
16. 07. 2015 16.55
+3
Najbolj je zanimivo, ko levaki pridigajo, da je priden biti enako kot hlapčevstvo. In z Nemci delati je hlapčevstvo. In sploh delati je hlapčevstvo. Ti tipi sploh ne razumejo, kako vsak mesec dobiš ali celo izplačaš plače. Da jih moraš v gospodarstvu zaslužiti z delom. In za njih je to hlapčevstvo. Jasno je, da jim denar v večini kaplja iz državne malhe. Kajti tisti, ki dela, ali tisti ki zaposluje sodelavce, ne more misliti tako,
pkorosec
16. 07. 2015 17.50
-3
res je in oni to res ne razumejo in res tako razmisljajo kot si opisal. En procent jih bo z leto morda spregledalo, vecina pa bo se bolj tonlo v svoj sanjski svet. Zato pa pravim, da je najbolje kar razdelit slovenijo, na levivarsko slovenijo in severno slovenijo ( Gorenjska, Koroska, Stajerska, Goricko ). Potem pa se naj vsak zase briga in dela (hlapcuje ) zase. Oni pa naj imajo svoj raj v lublani.
karlo6
16. 07. 2015 16.48
+10
Če je tako bravo Grki , spet bodo slovenske ovce garale za vas.Očitno nas pamet ne bo nikoli srečala. Resnično nas je lahko sram kako smo bedni.