Tujina

Grške banke bodo ostale zaprte

Atene, 28. 06. 2015 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Grške banke bodo v ponedeljek ostale zaprte, so sporočili po izrednem svetu za stabilnost sistema v Atenah. "Drahma je boljša od podrejenosti" pa je vzklikalo nekaj sto protestnikov, ki so se zbrali v Atenah. ECB je sicer sporočila, da ohranja nujno likvidnostno pomoč Grčiji na sedanji ravni. Mednarodni denarni sklad pa je Grčiji pripravljen nuditi podporo, če bo ta potrebna.

Dolge vrste pred bankomati v Atenah.
Dolge vrste pred bankomati v Atenah. FOTO: Reuters
Grške banke bodo v ponedeljek ostale zaprte, je napovedal grški premier Aleksis Cipras in v luči panike v Grčiji, kjer ljudje v vrstah čakajo pred bankomati, da bi dvignili svoje prihranke, napovedal nadzor kapitalskih tokov. Obenem je Grkom zagotovil, da so njihove bančne vloge popolnoma varne, prav tako plače in pokojnine.

V zadnjem času je zaradi negotovosti v Grčiji prišlo do navala na banke. Grki so dvigovali denarne vloge in jih tudi nakazovali v tujino, tako da je bančni sistem Grčije trenutno zelo šibek.

V ponedeljek bo prav tako zaprta grška borza. Cipras je obenem razkril, da je grška vlada znova zaprosila za podaljšanje obstoječega programa finančne pomoči Grčiji.

Cipras je dejal, da sta odločitev evrske skupine, da ne podaljša programa, in odločitev ECB, da ne zviša zgornje meje nujne likvidnostne pomoči grškim bankam, grško centralno banko prisilili v prošnjo za uvedbo ustreznih ukrepov, kot sta zaprtje bank in omejitev bančnih dvigov. Grški premier je ob tem državljane pozval, naj ohranijo mirno kri.

Grki množično dvigujejo denar na bankomatih.
Grki množično dvigujejo denar na bankomatih. FOTO: AP

ECB ohranja likvidnostno pomoč Grčiji na sedanji ravni

Evropska centralna banka (ECB) sicer ohranja nujno likvidnostno pomoč (ELA) Grčiji na sedanji ravni, je sporočila banka po seji sveta ECB.

Predsednik ECB Mario Draghi je napovedal, da bodo tesno sodelovali z grško centralno banko, guverner grške centralne banke Janis Sturnaras pa je napovedal, da bo grška centralna banka sprejela vse potrebne ukrepe za zagotovitev finančne stabilnosti grških državljanov v teh težkih okoliščinah.

ECB je še sporočila, da natančno spremlja razmere na finančnih trgih ter morebitne vplive na monetarno politiko oziroma tveganja za cenovno stabilnost v območju evra. Svet ECB je odločen uporabiti vse instrumente, ki jih ima na voljo v okviru svojega mandata, so zapisali.

Cipras: Nekateri mislijo, da so zadeve v Grčiji igra

Grški parlament pa je danes ponoči potrdil predlog premierja Aleksisa Ciprasa, da bi Grki na referendumu 5. julija odločali o pogojih mednarodnih upnikov v zameno za nadaljnjo pomoč.

Cipras je referendum napovedal v noči na soboto, premislil pa si ni niti po sobotni odločitvi evroskupine, da programa pomoči Grčiji ne podaljša za en mesec, da bi v miru izvedli referendum. Poslanci so njegov predlog podprli s 178 glasovi za in 120 proti.

Cipras je v nagovoru pred glasovanjem izrazil upanje, da bodo Grki izrazili odločen ne ultimatu upnikov in glasen da Evropi solidarnosti.
Cipras je v nagovoru pred glasovanjem izrazil upanje, da bodo Grki izrazili odločen ne ultimatu upnikov in glasen da Evropi solidarnosti. FOTO: Reuters

"Nekateri mislijo, da so zadeve v Grčiji igra. Dostojanstvo našega ljudstva ni igra," je v parlamentu dejal Cipras in spomnil na številne brezposelne ter revne Grke. "Milijon in pol brezposelnih ni igra. Trije milijoni ljudi, ki živijo v revščini, niso igra," je opozoril.

Ob tem je dejal, da grožnje, izsiljevanje in poskus ustvarjanja panike ne bodo spremenili volje grškega ljudstva, da živi dostojanstveno. "Naslednjo nedeljo bomo izvedli referendum in tako počastili našo suverenost ter prihodnost," je dejal.

Prepričan je, da bo po izraženem 'ne' na referendumu pogajalska moč države močnejša. "Z jasnim 'ne' pošiljamo sporočilo, da se Grčija ne bo predala," je Grkom na srce položil Cipras.

Spomnil je tudi, da so Evropejci svojo voljo že večkrat izrazili na referendumih. "So Francozom rekli, da referendum ni dovoljen, ko so glasovali o evropski ustavi?" se je vprašal grški premier.

Znova je bil kritičen do Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki mu mora Grčija do konca meseca vrniti 1,6 milijarde evrov. "Soočeni smo bili z vztrajanjem IMF, da omilimo naše predloge glede davkov za bogate," je povedal. Upniki naj bi od Aten zahtevali tudi, da "breme znova položijo na ramena upokojencev in delavcev".

V Grčiji že nekaj dni pred bankomati nastajajo velike vrste, ker ljudje dvigujejo denar v strahu, da se banke v ponedeljek ne bodo odprle in bo vlada uvedla nadzor nad kapitalom, da prepreči njegov beg iz države.

Varufakis napovedal sodelovanje z ECB

Grški finančni minister Janis Varufakis je napovedal, da bo Grčija tesno sodelovala z Evropsko centralno banko pri reševanju krize, s katero se sooča pred ponedeljkovim odprtjem bank. Varufakis pred srečanjem sveta za sistemsko stabilnost sicer ni želel povedati, ali se je vlada odločila za uvedbo kapitalskega nadzora.

"To je stvar, ki jo bomo obravnavali čez noč z ustreznimi organi tukaj in v Frankfurtu," je po poročanju tujih tiskovnih agencij v Atenah dejal Varufakis.

"Po našem mnenju monetarna unija, ki ne more zagotavljati delovanja bank ... predstavlja zanikanje samega načela monetarne unije," je dodal.

Na vprašanje o kapitalskem nadzoru pa je odgovoril: "Dovolite mi, da kot finančni minister skupaj s centralno banko in ECB naredim vse, kar je mogoče, da se zmanjša breme za naše ljudi, ki je posledica dejstva, da nam Evropa ni želela zagotoviti temeljnih demokratičnih pravic."

V pogovoru za ponedeljkovo izdajo nemškega časnika Bild pa je Varufakis dejal, da je ključ za rešitev grške krize v rokah nemške kanclerke Angele Merkel. "Šefi vlad članic unije se morajo odzvati in med njimi ima Merklova kot predstavnica najpomembnejše države v rokah ključ. Upam, da ga bo uporabila," je dejal Varufakis.

Varufakis je dejal, da so Atene pripravljene na nadaljevanje pogovorov z mednarodnimi posojilodajalci. Kot je pojasnil, so pred referendumom o pogojih mednarodne pomoči Grčiji, ki bo predvidoma 5. julija, pripravljeni na nove predloge institucij.

Janis Varufakis
Janis Varufakis FOTO: Reuters

IMF po besedah Lagardove pripravljen nuditi podporo Grčiji

Mednarodni denarni sklad (IMF) po besedah njegove generalne direktorice Christine Lagarde pozorno spremlja položaj v Grčiji in sosednjih državah ter je "pripravljen nuditi podporo", če bo ta potrebna. "Prihodnji dnevi bodo pomembni," je sporočila Lagardova.

Lagardova je v sporočilu za javnost izrazila razočaranje nad neuspešnostjo pogajanj med Grčijo in mednarodnimi posojilodajalci. A po njenih ocenah je območje evra "v močni poziciji", da odgovori na krizo.

Raziskave: Večina Grkov za dogovor

Raziskava inštituta Kapa, ki jo je objavil tednik Vima, kaže, da se 47,2 odstotka vprašanih zavzema za dogovor, 33 odstotkov jih je proti, 19,8 odstotka pa jih nima mnenja. Vprašanje, na katerega so odgovarjali sodelujoči v anketi, se je glasilo: "Ali bi glasovali za, če bi bil dogovor predmet referenduma?".

Raziskava inštituta Alco za časnik Proto Tema pa kaže, da se 57 odstotkov vprašanih zavzema za dogovor z Evropo, 29 odstotkov pa jih meni, da bi se morala Grčija Evropi upreti.

Nekaj sto protestnikov pa se je zbralo pred evropsko pisarno v Atenah in nasprotovalo morebitnim novim varčevalnim ukrepom. Med drugim so vzklikali "Drahma je boljša kot podrejenost" in "Ne dolgujemo, ne bomo prodajali in ne bomo plačali".

Grški protestnik, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom je pred prostori evropske pisarne v Atenah zažgal evrski bankovec.
Grški protestnik, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom je pred prostori evropske pisarne v Atenah zažgal evrski bankovec. FOTO: Reuters

Grčija po torku ne bom več imela dostopa do sredstev IMF

Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je danes že ponovila, da Grčija po torku ne bo več imela dostopa do sredstev IMF, dokler ne bo vrnila 1,6 milijarde evrov.

Ocenila je tudi, da nedeljski referendum ne bi imel pravne osnove. Glede na to, da se v torek izteče tudi evropski program pomoči Grčiji, pa meni, da referendum po torku niti ne bo več pomemben.

Zastavi
Zastavi FOTO: Reuters

Kako se bo razpletla grška kriza?

Scenarijev o tem, kako se bo razpletla grška kriza, je sicer veliko, segajo pa od čim bolj nadzorovanega izstopa Grčije iz evrskega območja do še vedno možnega razpleta, ko bi Grčija in posojilodajalci zadnji trenutek le dosegli dogovor. Za zdaj je skupno sporočilo evroskupine še naprej, da Grčija ostaja članica evrskega območja.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je medtem že v soboto ugotavljal, da je Grčija enostransko prekinila pogajanja. "Nismo mi tisti, ki so zapustili pogajanja, ampak je to storila grška vlada. Ampak naša vrata so vedno odprta," je povedal šef evroskupine.

Finančna ministra Nemčije in Francije pa sta oba vztrajala, da Grčija ostaja članica območja evra. "Grčija ostaja članica območja evra in ostaja del Evrope," je dejal nemški zunanji minister Wolfgang Schäuble. Njegov francoski kolega Michel Sapin pa je izjavil, da je grška usoda v območju evra.

Schäuble je skupaj s kolegi vztrajal, da bodo storili vse, da preprečijo nevarnost širitve krize. Tudi Dijsselbloem je zagotovil, da bodo ohranili integriteto in stabilnost območja evra.

Finančni ministri evroskupine so se v soboto po zavrnitvi grške prošnje v nadaljevanju sestali brez grškega kolega Janisa Varufakisa, ki je dejal, da je to žalosten dan za Evropo. "Zavrnitev prošnje za podaljšanje programa pomoči bo zanesljivo škodila kredibilnosti območja evra kot demokratične unije in se zelo bojim, da bo škoda trajna," je dejal.

Katere ukrepe pa grški vladi predlagajo v Bruslju, si preberite v tem članku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1921)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
29. 06. 2015 19.48
-1
Kaj je praznik v Grčiji da so banke zaprte?
Super Huey
29. 06. 2015 17.20
-1
Še hujši scenarij sledi pri nas. In prišel bo čas ko bo 250 000 glavi javni aparat (razen redkih izjem) odgovarjal in bil obsojen za to veleizdajo!!!!
helter skelter
29. 06. 2015 10.54
-4
Tega našega lunatika Meseca bi bilo tudi potrebno malo za jaj.. obesit, glede na to, da odkrito podpira nevračilo 1,5 milijarde eur Sloveniji. Se zavedate, da je to 750 eur na prebivalca Slovenije???? Nas je v družini 5, kar pomeni, da si naši levičarji želijo, naj pozabim na 3.750 eur posojila, ki sem ga zaradi socialistov (vlada - Križanič, Pahor ) moral dati grkom. Ti naši socialisti in ekstremni levičarji, ja, ti so pravi narodni izdajalci - grški kolaboranti. Tem bi bilo potrebno soditi zaradi narodne izdaje...
Salamandros
29. 06. 2015 12.41
+2
Eu je dala ukaz za posojilo in že takrat smo vedeli, da nič ne bomo dobili nazaj. Kaj se sedaj obremenjuješ s tem. Žal prepozno. Obkrožil bi proti EU pa ne bi bilo potrebno nič posoditi - narodni izdajalci ste zame vsi tisti, ki ste želeli, da Slovenija vstopi v diktatorski EU. Iz Beograda ste presedlali na Bruselj in mislili, da se bosta cedila med in mleko. Opranci.
Aijn Prenn
29. 06. 2015 10.26
-2
Prav bi bilo, da jih EU temeljito prizemlji. Nisem pa prepričan, da se bo to res zgodilo...
RKW
29. 06. 2015 08.56
+12
"Soočeni smo bili z vztrajanjem IMF, da omilimo naše predloge glede davkov za bogate," Upniki naj bi od Aten zahtevali tudi, da "breme znova položijo na ramena upokojencev in delavcev". TO JE TA EVROPA; REŠUJEMO ELITE IN KRIVCE ZA BANČNE LUKNJE NA PLEČIH VSEH-.... PRDVSEM PA NASANKAJO TISTI KI NISO NIČ KRIVI! In to naj bi bilo humano!?
Aijn Prenn
29. 06. 2015 10.28
-2
To je rekel eden tistih, ki so leta in leta prikrajali finančne izkaze, da so prišli in obstali v Evro območju... Izjava je zares na prvem zelniku zrasla, ja...
walter2
29. 06. 2015 11.41
-2
A,da niso nič krivi?A,da so leta prejemali 13 in 14 plačo,da je njihova minimalna plača 950 eur,da so prejemali razne bonuse za redno prihajanje v službo,znanje tujega jezika,da so prejemali redno leta regres za dopust,da je povprečna pokojnina za 250 eur večja kot v Slo.itd.Veliko od tega v Slo nimamo zato ne nakladaj,Vsi so imeli koristi,a sedaj ko je treba plačat in ko ni več ugodnosti pa je kriva Evropa in domača elita.
Indijanez
29. 06. 2015 12.53
-5
Salamandros
29. 06. 2015 13.42
+2
Seveda niso krivi, a ti bi na razgovoru za delo zahteval manjše plačilo???? hahahahahahahhahhahahaha
spet-sam-jest
29. 06. 2015 08.22
+1
Un k kur ojrote je pa prou pocenski. Če že hoče bit faca, nej kur petstotake za taprau utis, pol mu bom pa tud jest ploskou.
Moj?ica123
29. 06. 2015 08.17
+4
Nasaditi jabolka,pa krompir,skratka hrano,ki drzi.
t555
29. 06. 2015 08.11
+12
Smo na poti Grčije, razlika je samo v tem, da bodo Grki državo uničili z lenobo in krajo, Slovenci pa z pomočjo peščice izbrancev: na eni strani pohlepneži kot Bavčar, Šrot..., na drugi nesposobno sodstvo in na koncu cirkusant v vladi kot npr Erjavec, Bratuškova itd.
SDS_je_poden
29. 06. 2015 08.16
+8
Pozabil si dodat da tudi z pomočjo politike. Ni politika, ni stranke, ki nebi imela masla na glavi.
puspan
29. 06. 2015 09.04
-1
t555, gledam Bratuskovo, ko se sedaj sopiri, kot kura na gnoju v parlamentu. Te babe ni nic sram, kaj je v Bruslju zakuhala. Ce bi imela vsaj malo mozga, bi se v zemljo vdrla in nikoli vec prikazala. Mi pa buteljni, da vecjih ni, se vedno podpiramo ponarejeno intiligenco. Malo se nazaj spomnimo, kako je zacela. Me prav zanima, kdo jo je not spravil, ko so jo pri Bajuku za lavfarco zaposlili. Moram pa reci, da kljub mnogim napakam Cerarjeve vlade, ima vsaj nekaj resnih in kar dovolj odgovornih sodelavcev. Koprivnikarju vsaj zaenkrat nimam kaj slabega reci. Upajmo, da bo tudi ostal taksen. Pa tudi Mramor se pocasi popravlja. Je pac videl, da s socialisticno ekonomijo ne bomo dalec prisli. Se bolj pa me veseli, da so extremni levaki sedaj postali smrtni sovrazniki Cerarja, ker ni hotel plesati po njihovih notah. Se vedno najvecji sdkodljivec v Sloveniji pa je Korl ki, kot vedno ima za talca ves slovenski parlament in vkljucno vse nas. SD pa je tam, kamor pase. Zidanu pa so ure na prestolu stete, ker se bodo drugace skupaj z njim pogreznili v pozabo, ali pa bodo spet ustanovili kaksno novo stranko, kot jih ze itak poznamo. Juhuhu. Samo veseli bodimo, da obstaja EU, ker bi se ze davno zadusili v lastnem gnoju brez njih.
puspan
29. 06. 2015 09.21
-2
Za pravicno druzbo, tudi tu imas prav le , da jaz vrednotim politicne stranke tako, kjer se tocno vidi, katera stranka ima masla na glavi, da se ven ne vidi, nekatere manj. Ce narod ni sposoben sam oceniti njihove vrednosti in mu spomin pri zadnjem zepu ven izhaja, je bolje, da se ne igramo samostojne drzave.
Enmajstr
29. 06. 2015 08.01
+9
tudi slovenija bo bankrotirala, ker nobeni vladi ni jasno, da se ne moreš v nedogled zadolževat. cel sistem je napačen, kompleten javni aparat je neorganiziran in neučinkovit in zato vsako leto porabimo več kot ustvarimo. naj se politiki v uspešne firme ne hodijo samo nažirat dobre hrane in pit najboljše vino, ampak naj tam povprašajo kako se pride do uspeha.
SDS_je_poden
29. 06. 2015 08.16
+7
Grčijo je uspešno pufala DESNA vlada. Samo za info.
puspan
29. 06. 2015 09.16
+0
Prav imas, kar je res, je res le, da grska desnica z evropsko nima nobene primerjave. Vse to je trop brez ekonomskih temeljev, ki so ziveli na racun ponarejanja dejstev, na povrsju pa so se drzali zaradi turizma, ki je glede na lepoto dezele prinasal dokaj lepe kupcke denarja, a vse na crno, nepregledno, do tam, kamor je pogled cez nos nesel. No grska levica, ki ni vredna imena njenih soimenjakinj v zahodni Evropi pa je naredila vsaj skodo v kratkem casu, ki jo ne bi bil sposoben napraviti niti najbolj nesposoben bedak na tem svetu. Edino pravilno potezo je koncno, kljub zamudi napravila EU, ki je postavila koncno pravila igre, da do tu gre, ce ne pa adijo, good by.
graf
29. 06. 2015 07.59
+4
Od prvega trenutka ko je Grčija sama rinila v Evropo sem točno vedel da bo z njimi isto kot z brazilci pri nas : živeli bodo na račun in od žuljev drugih ! Ne vidim druge reštve da jih raje danes kot jutri naženejo in se s tem nepreklicno nehajo napajat pri EU jaslih ...ta scenarij bi bil tako za nas kot za njih najboljši , roko na srce pa ne verjamem vanj ...
modelx
29. 06. 2015 08.11
+4
napajali so se z vednostjo in podporo nemčije in francije. vsi so vedeli, da vseskozi (desetletja) lažejo in prikrajajo podatke, pa niso reagirali. ko bi jih prvič na gob... ko so poslali lažno poročilo o dolgu, potem grki ne bi bili v sedanji situaciji. pred eu je bila grčija zanikrna država. pa mi povej, s čim so tako dvignili storilnost, da imajo minimalne penzije višje od naše minimalne bruto plače?
LovecNaKomuniste
29. 06. 2015 07.55
-3
Ravno pred turistično sezono kom unjare zamešate d r e k.
LovecNaKomuniste
29. 06. 2015 07.47
+0
Haha kake bu dale so ti ljudje tam spodaj.
SDS_je_poden
29. 06. 2015 08.18
+9
Kakšne so šele pri nas, da svečke prižigajo pred sodišči in se nekaj derejo tja v tri dni...
general901 1
29. 06. 2015 07.42
-5
5 julija grem v malibu...se mal se mal...pac vi pa ne...pa sej mate savo pa sm.tm namakite
graf
29. 06. 2015 07.51
+2
upam da te obišče kakšen kameltrajber s senčnikom ...
general901 1
29. 06. 2015 08.09
-2
NoviceResnice
29. 06. 2015 07.31
-2
Dnar nakazujejo v tujino ...kira farsa...od tam ga nazaj posojajo dražje da ga potamanijo in spet nakažejo v tujino.....
LovecNaKomuniste
29. 06. 2015 07.56
-1
tomazmayer
29. 06. 2015 07.14
+18
Pozivam @BorutPahor da prevzame odgovornost,če ima jajca za posojilo grčiji ali pa bo ostal populist in tulil skupaj z komivolkovi v luno
NoviceResnice
29. 06. 2015 07.32
+1
Oto Hafner 1
29. 06. 2015 07.03
+6
kje je zdaj mladič luka mesec, ciriza je rešitev je govoril. no pa saj od takega pamža ni za pričakovat karkoli resnega. ravno tako tomičeva. bila sama v minusu dokler ni zavohala plače poslanke. ravno tako sds-ov fantek v zeleni umazani srajci
dule100
29. 06. 2015 06.22
+17
Tipično levičarsko ! Sedaj ko ne morejo izpolniti predvolilnih obljub, bodo odgovornost za svojo nesposobnost in katastrofo, ki jih čaka prevalili na rajo !
TrixTrax
29. 06. 2015 06.52
+3
RKW
29. 06. 2015 08.43
+6
Kakšna bedna demagogija! Večina pufov je bila privatnih tudi v Grčiji in potem prenesenih na državo! S tako politiko, sesuvanja držav Mednarodni denarni sklad deluje že desetletja.... Bi bilo treba malce poznati zodovino ali pa prebrati kakšno knjigo na to temo, recimo; Odprte žile Latinske Amerike! Pufe naredijo velike banke in domači izdajalci in potem računajo da bojo preneseni na državo zato, ki potem rešuje velike banke in elite s tem da razproda vse in pahne v revščino milijone! Kdo pa je ustanovil IMF!? Zopet; ZDA in velike banke...*
RKW
29. 06. 2015 08.50
+6
Enako se je zgodilo v SLOVENIJI v času "debelih" krav! Jaz se nisem pufal.... in v digitalni eri je vsaka decimalka znana! Naj plačajo tisti ki so najemali in dajali kredite! Zakaj bi morali vsi, tudi najbolj revni plačevat za kriminal drugih!? Je kakšen BANKIR že odgovarjal za metanje denarja v črne luknje? V bistvu samo na Islandiji.... povsod drugje je bilo vse pometeno pod preprogo...... Nič krivi ljudje naj pa crkujejo!?
Krta?a 21
29. 06. 2015 05.43
+10
Kmalu tudi v vaših krajih....
fant z vasi
29. 06. 2015 04.28
+6
No slovenceljni, sedaj vidite kako se pogajajo ljudje, ki so dolzni vso zgodovino vsem. Nasi predstavniki pa lepo le kimajo in rezultat je, da smo tudi mi tam, da delajo z nami tako kot njim ustreza. Drzava propada, mi pa naj bi videli napredek, ki ga ni. Dajmo se ze zbuditi in sedaj ko je vroce obrniti usodo nase dezele!!!
MaunelNeuer
29. 06. 2015 02.14
+18
grčija se bo zlomila, kmalu pride na vrsto tud slovenija