Tujina

Nemčija s predlogom za vsaj petletni izstop Grčije iz območja evra?

Atene, 11. 07. 2015 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Grški parlament je vladi dal zeleno luč za pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o predlaganem paketu reform in varčevalnih ukrepov. A Nemci so izredno nezadovoljni: pripravili naj bi celo predlog za vsaj petletni izstop Grčije iz območja evra. Predlog naj bi podpirali tudi Slovenci, Finci in Slovaki.

Grčija je v četrtek zvečer šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu poslala konkretne reformne predloge, ki naj bi jih izvedla v zameno za nova finančna sredstva. Pred tem je v sredo uradno vložila prošnjo za program pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM. Grčija je prošnjo za program pomoči iz ESM poslala, potem ko ji je dal vrh območja evra do četrtka opolnoči čas, da posojilodajalcem predstavi resne in tehtne predloge.

Grški parlament je v zgodnjih jutranjih urah vladi dal zeleno luč za pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o predlaganem paketu reform in varčevalnih ukrepov. V 300-članskem grškem parlamentu je paket reform in varčevalnih ukrepov podprlo 251 poslancev, proti pa jih je bilo 32.

Cipras priznal, da je obljubljal nekaj drugega

Premier Aleksis Cipras je pred poslanci pred glasovanjem priznal, da je načrtovan dogovor daleč od obljub njegove stranke, vendar poudaril, da je najboljši možen. Izpostavil je tudi, da je Grčija v zameno za reforme prvič dobila tudi zavezo upnikov k prestrukturiranju dolga.

Dijsselbloem: Grčija mora vzpostaviti zaupanje

Grški parlament je z 251 glasovi za in 32 proti podprl paket reform in varčevalnih ukrepov.
Grški parlament je z 251 glasovi za in 32 proti podprl paket reform in varčevalnih ukrepov. FOTO: Reuters
V prizadevanjih za rešitev grške krize so se zgodili pozitivni premiki, a še vedno obstajajo precejšnja tveganja, je ocenil finančni minister Dušan Mramor ob prihodu na krizni sestanek evroskupine. Slovenija trenutno po njegovih besedah ni pripravljena podpreti nikakršnega dogovora o prestrukturiranju grškega dolga.

Grčija mora ponuditi odgovore glede reformnega ukrepanja v prihodnje in tako vzpostaviti zaupanje v državo, je ob prihodu na krizno zasedanje finančnih ministrov območja evra dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. Z njim se je strinjal tudi francoski minister Michel Sapin.

Glede grških predlogov ukrepov je dejal, da je še kar nekaj kritik na vsebinski strani, predvsem pa je odprto vprašanje zaupanja v to, da bo grška vlada v prihodnjih tednih sposobna izvesti obljubljeno in ukrepe tudi dejansko sprejeti. Nismo še tam, dela je še veliko, je dejal Dijsselbloem.

Grški finančni minister Evklid Cakalotos bo moral po njegovih besedah najprej prisluhniti ministrskim kolegom in Evropski komisiji, Evropski centralni banki (ECB) ter Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) glede tega, kateri popravki seznama predlaganih javnofinančnih in reformnih ukrepov so še potrebni. Nato pa bo morala Grčija dokazati, da je vlada, katere parlamentarna večina je bila po nočnem glasovanju v parlamentu načeta, sposobna v prihodnje učinkovito ukrepati.

Gre za zaupanje

Grški finančni minister Evklid Cakalotos v Bruslju s Sapinom.
Grški finančni minister Evklid Cakalotos v Bruslju s Sapinom. FOTO: Reuters

Na vprašanje zaupanja je opozoril tudi Sapin. Kot pozitivno sicer vidi dejstvo, da je imela leva grška vlada pogum stopiti pred parlament in dobiti močan mandat. To je po njegovih besedah dokaz politične odločnosti in pomemben dejavnik za obnovo zaupanja v Grčijo.

Kot pozitiven dejavnik vidi tudi oceno komisije, ECB in IMF, da so grški predlogi dobra podlaga za začetek pogajanj.

Ta bodo zahtevna, ključno pa je prav zaupanje v grško vlado, da bo sposobna napovedano spraviti skozi parlament in to izvesti. Cakalotos mora tako po Sapinovih besedah ponuditi odgovore, kako bo grška vlada ukrepala vnaprej in s kakšno dinamiko.

Če bosta obstajala zaupanje in politična odločnost, potem bomo lahko sprejeli odločitve, ocenjuje francoski minister.

Glede vprašanja vzdržnosti dolga je dejal, da je to že od začetka ključno za vse. Vprašanje o dolgu tako ni tabu, a ne želimo nominalnega odpisa dolga, saj je to za nekatere članice nesprejemljivo.

Španec Luis De Guindos je ocenil, da je verodostojnost Grčije sicer res nizka, a sam je vedno optimist in zato misli, da do izstopa Grčije iz območja evra ne bo prišlo. Ministri bodo tako analizirali ocene institucij in poslušali grškega ministra z odprtim duhom in željo, da Grčija ostane v območju skupne valute. Ključni vprašanji sta po njegovih besedah vzdržnost grškega dolga in finančne potrebe države.

Za slovaškega ministra Petra Kažimirja bo velika težava v pogajanjih dolgoročna vzdržnost grškega dolga. Njegova država je namreč ena od tistih, ki ima do tega vprašanja najbolj odklonilen odnos. Za grški seznam ukrepov je medtem ocenil, da gre za "časovni stroj za nazaj". Ta paket bi bil namreč dovolj za podaljšanje zdaj že poteklega drugega programa pomoči, ne pa za finančno precej zahtevnejši tretji program. A pred tednom dni nas je grški premier Aleksis Cipras zaradi predlogov institucij označeval za teroriste, danes pa so podobni predlogi na mizi, je še ugotavljal Slovak.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici je medtem kot cilj pogovorov izpostavil to, da reformirana Grčija ostane v območju evra. A za to so potrebne konkretne reforme, ki jih bo Grčija hitro in odločno izvedla.

Spomnil je tudi na širši vidik odločitev ta konec tedna. Te bodo po njegovih besedah pomembne tako za Grčijo kot za območje evra oz. projekt skupne valute. Pomembne bodo tudi za evropsko in svetovno gospodarstvo, ki se končno pobirata po finančno-gospodarski krizi, tega okrevanja pa ne bi smeli ogroziti.

Nemci izredno ostri, prav tako Finci

Nemški minister Wolfganga Schäubleja je danes še enkrat jasno ponovil nemško stališče, da odpis dolga ni mogoč.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble po pisanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ni zadovoljen z najnovejšimi grškimi predlogi ukrepov v zameno za tretji program pomoči državi. Nemško finančno ministrstvo naj bi tako pripravilo dva scenarija. Prvi je ta, da Grčija hitro občutno izboljša predloge, obenem pa omogoči, da se za 50 milijard evrov državnega premoženja prenese na poseben skrbniški sklad. To premoženje bi nato nadzorovano prodali in s tem zmanjšali njen javni dolg.

Drugi scenarij pa je, da se z Atenami začne pogajanja o začasnem izstopu iz območja evra. Grčija bi tako ostala članica EU, a iz območja skupne valute izstopila vsaj za pet let, v tem času pa prestrukturirala svoj 320-milijardni dolg. V zameno Berlin predvideva razvojno, humanitarno in tehnično pomoč Unije.

Medtem ko si južne članice in Francija ne želijo izstopa Grčije iz evrskega območja, predvsem Francija pa igra vlogo veznega člena med severnimi in srednjevropskimi članicami območja ter južnim delom evrske cone, je po pisanju medijev kar nekaj članic pripravljenih na scenarij t. i. grexita. Med temi naj bi bila po pisanju nemškega Welta poleg Nemčije tudi Slovenija, ki jo v Bruslju zastopa finančni minister Dušan Mramor. Ta je v zadnjih dneh postregel s kar nekaj ostrimi izjavami do Grčije. V tej skupini naj bi bile še Belgija, Nizozemska, Slovaška, Latvija, Litva, Estonija in Finska.

Odločneje proti naj bi bili Ciper, Francija, Italija, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, preprečiti pa naj bi ga poskušali preprečiti tudi šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in pa Španija, Portugalska, Malta, Luksemburg in Irska, še piše Welt.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (703)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diškor
12. 07. 2015 22.46
+1
ĆAO BIZANTINCI, SPOKAJTE IN DENAR VRNITE.
silberblack
12. 07. 2015 22.17
MRAMOR RAD PAMETUJE, MOGOČE DOBI STOLČEK V BRUSLJU, se mora prilizovat. Ko bomo pa mi v istem, ga bodo pa linčali.Grčija naj gre za pet let ven, nato pa čisto izstopi ali ostane kot Anglija. ko bo enkrat uredila gospodarstvo in finance, je lahko samostojna. Eu rabi njene izdelke in turizem, našega pa ne potrebuje nihče. Razen za tepih.
Ciymbalta
12. 07. 2015 12.30
+5
Grčiji bo šlo boljše če gre ven iz Evrope so napako naredili da so sploh šli k Evropo.To napako naj sedaj popravijo. Evropa je za mene nula
korintos23
12. 07. 2015 12.29
+1
Kot izgleda se bo Grčija obdržala EU se je pa pričela odtajati?
ferencz 1
12. 07. 2015 12.13
+2
Grčija čimprej ven iz EU!pa blokirat potem prevoze, ki prehajajo iz Turčije.
ONniON
12. 07. 2015 11.30
+2
kaj me BRIGA grčija , mene briga slovenija !
pmx
12. 07. 2015 22.33
Te mora brigat Grčija, ker Slovenija je zelo verjetno naslednja Grčija. Uči se na njihovem primeru kaj ga dela kapitalizem ob katerem - to je pa najbolj noro - še domači desnosučni REVEŽI kar orgazmirajo in ga pozdravljajo ... kot so včasih pozdravljali malarjeve enote, ki so vkorakale k nam.
FAUSTOS1
12. 07. 2015 09.37
+4
naćrt grkov je da se toliko zadolžijo da bomo morali vsi odpisati dolgove
vikendaš
12. 07. 2015 09.14
+2
Grčija naj začne prodajati svoje otoke kot je to storila Črna gora.
appollyon
12. 07. 2015 08.35
+4
Nemci vedo, da zalagati socialistične države oz. držav, ki jih vodijo socialisti je metanje denarja v vrečo brez dna!
NoviceResnice
12. 07. 2015 08.49
+3
Itak....izkušnje in praksa na tem področju sta jasni
pmx
12. 07. 2015 09.47
+2
Oni samo vedo, da jim je "svet" pod pritiskom takratnih velesil odobril kar vem kar 60% odpustek za poplačilo vojnih reparacij.
andisej1
12. 07. 2015 08.26
-2
Saj to ne bo tako slabo za Grčijo . imela bo več možnosti s kom bo v bodoče lahko trgovala in zaprosila za kredite, da se reši iz te krize , ki so jo zakuhali evropski tajkuni
civitasstain@gmail.com
12. 07. 2015 08.39
+1
Če bodo Grki imeli drahme, bodo lahko vsaj uporabljali svoje pridelke. Grčija je agrarna država, Ldl in Hofer uvažata v Grčijo pa sadje in zelenjavo iz drugih držav. Tu je problem.
puspan
12. 07. 2015 09.03
+3
andisej, ko bodo druge za kredite fehtali, bo denarja kot smeti. V Venezueli se ze organizirajo, da ga bodo z ladjami vozili.
Bolfenk2
12. 07. 2015 08.24
-1
Cmerar je še večji nemški hlapec kot sta bila Janša in Bratuška skupaj. Še izdajalci domobranci se verjetno niso v vsakem pogledu tako 100% strinjali s Hitlerjem, kot se Cmerar z Merklovo. Najbolje da Slovenijo kar direktno upravljajo iz Nemške ambasade, zakaj moramo za posredništvo plačevati ta dva škodljivca Cmerarja in Mramorja.
Krta?a 21
12. 07. 2015 08.29
+4
Točno tako. Kaj mi bo govoril kmet brez zemlje in kravic....
puspan
12. 07. 2015 09.06
+1
Ti imas lahko zemljo in kravice, le delo ne bo slo od rok, kot ze dolgo znano.
pmx
12. 07. 2015 09.52
+1
Je pa res zanimivo bolfenk2, kako se res ta hlapčevski odnos stopnjuje iz države v državo. Ampak ne skrbi, cmerarju in mramorju se bo še kako zelo izplačalo. To sta trenutno sicer dva največja škodljivca (no, po jashariju), ki jih je kdaj imel ta narod. Če je kaj politične volje in zdrave pameti, bosta prišla pred sodišče kot narodna izdajalca in enako vsi njuni predhodniki. Prej ali slej bo moral narod vzeti pravico v svoje roke, dokler še sploh obstaja. Ok, moral se bo, kot med vojno, boriti proti kapitalističnim (včasih nacističnim) zavojevalcem in armadi domačih izdajalcev, ampak, če je uspelo 70 let nazaj, ni vrag, da ne bi ponovno.
NoviceResnice
12. 07. 2015 08.23
+8
Lukas Nafukakis je dosegel skupaj s Sirizo pomembno zmago proti imperializmu in neoliberalizmu...... baje.....
puspan
12. 07. 2015 09.06
+2
?ohmajer
12. 07. 2015 08.20
+3
... in popijemo metaxo v slovo...
Krta?a 21
12. 07. 2015 08.17
+8
Najbolj lepo je povedal Putin: kje so bile trojke in vsi evropski nadzorni aparati še preden se je začela kuhat grška kriza? Kako to da tega niso videli? In če so videli, zakaj niso ustavili? Tako da tole evropsko sprenevedanje da so presenečeni (skupaj s slovenijo na čelu) je bolj jalovo početje.... Ve se da Grčija že tiska drahme, ve se da grejo ven, ve se sa evropa pade, ve se da cel kup kreditov nikdar ne bo vrnjenih (tudi ostalih članic). Samo blebetanje - šov za rajo in kako g.jon zaviti v celofan. Vse se ve. Evropa je fuč.
Sporo
12. 07. 2015 08.20
-2
Ja Evrope je konec, a Sloveniji bo dodeljena čast, da ugasne luč...kako lepo!
NoviceResnice
12. 07. 2015 08.20
-3
Krta?a 21
12. 07. 2015 08.27
+5
Ve se da so Španija Francija Slovenija itd vse že insolventne, zakaj se še vedno delajo da so solventne? Koliko časa še? Za koga, za kakšen cilj? Lahko se še malo vleče to agonijo ampak rezultat je 200% znan. Samo prazno prepucavanje.
zulj001
12. 07. 2015 08.17
+2
Pravilno,samo malo pozno,prvo si naj red naredijo in potem vstopijo v euro območje.
marsikajve
12. 07. 2015 08.05
+2
Države , ki niso za grexit naj prevzamejo novo posojilo Grčiji, saj bodo po anologiji vlade B.P. , ki je odobrila prvi paket pomoči Grčiji, vrnjen denar z obrestmi.
NoviceResnice
12. 07. 2015 08.12
+2
Baje bašemo na Grčiji po Križaničevo....B.P. itak ne ve kaj je delal....
User620888
12. 07. 2015 08.04
+1
Narod si bo pisal sodbo sam citat ki tudi v pravljici ni več možen
NoviceResnice
12. 07. 2015 08.13
+2
Narod ki je suveren in živi brez vojn si vedno piše sodbo sam...
civitasstain@gmail.com
12. 07. 2015 08.40
+0
yarrick
12. 07. 2015 09.06
+1
@noviceresnice..ni res.če bi si jo, potem bi politiki po nacionalnih parlamentih v takih primerih kot ga ima sedaj grčija POSLUŠALI ljudi in še kaj malega naredili v smeri njihovih želja.tako pa...eno govorijo, drugo delajo, potem ti pa še pamet solijo da so oni pač bolj izobraženi in da že vedo kaj je zate najboljše.V rt z njimi !!!
V3PI7D3
12. 07. 2015 07.58
-2
Nemčija je zopet dokazala, da ima EU, in to brez metka.
V3PI7D3
12. 07. 2015 08.22
Patria se strinjam, ker v demokraciji je domišlija svobodna
civitasstain@gmail.com
12. 07. 2015 08.42
+4
V Nemčiji so dovolil nove vinogradniške nasadke, v Sloveniji pa s "Subvencijami" prepoveda. Temu se pravi gospodarstvo!
Sporo
12. 07. 2015 07.54
+0
Postavili smo se na nemško stran, četudi je naš položaj v vsej tej igri, bolj podoben grškemu. Bo jutri naša hipteka blejski otok?
beninorc
12. 07. 2015 08.12
+0
civitasstain@gmail.com
12. 07. 2015 08.43
Dok je v slovenskih rokah nimam nič proti. se bo vsaj sliovenska kultura, ki je zgodovinskega pomena za Slovenijo, obdržala!
Sporo
12. 07. 2015 07.46
-3
Sicer pa je prav za hlapca značilno, da se pred gospodarjem zaradi lastnega položaja, rad spravlja na nemočne.
NoviceResnice
12. 07. 2015 07.56
+0
puspan
12. 07. 2015 08.53
-1
Ja macek, jih bo treba na novo s krediti nafilat, da bodo mocni, kot nekaj let nazaj.