Tujina

Grški parlament odobril prenos denarnih rezerv na centralno banko

Atene, 25. 04. 2015 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V skladu z odlokom mora tako rezerve kot depozite prenesti kakih 1400 javnih institucij, vključno z bolnišnicami in univerzami. Rezerve bodo v prihodnjih dveh tednih porabili za pokritje nujnih potreb države.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras FOTO: Reuters

Grški parlament je odobril prenos denarnih rezerv z grškega javnega sektorja na centralno banko. Po burni razpravi je za sporni nujni odlok grške vlade glasovalo 156 poslancev, 104 so bili proti.

V skladu z odlokom mora tako rezerve kot depozite prenesti kakih 1400 javnih institucij, vključno z bolnišnicami in univerzami. Rezerve bodo v prihodnjih dveh tednih porabili za pokritje nujnih potreb države.

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank članic EU so danes sklenili dvodnevno neformalno srečanje v Rigi, katerega ključna točka je bila petkova razprava evroskupine o Grčiji. Minister za finance Dušan Mramor je to razpravo označil kot precej napeto, saj se čas za dosego dogovora, ki pa je po vsebini še daleč, izteka. Mediji sicer pišejo, da evropski finančni ministri v petkovi razpravi v zvezi z Grčijo gneva niso več držali v sebi, grškemu finančnemu ministru Janisu Varufakisu pa da so žugali, da se čas izteka. Med zaprtim delom srečanja je Mramor po navedbah medijev izpostavil tudi nujnost načrta B za območje evra v primeru propada pogovorov z Grčijo, čeprav si vsi prizadevajo, da pride do pravočasnega dogovora.

S prenosom denarja lokalnih oblasti in državnih agencij iz poslovnih bank na centralno banko bi lahko slednja po ocenah vlade v Atenah pridobila okoli poldrugo milijardo evrov, po ocenah grških medijev pa kakih 400 milijonov evrov.

Po navedbah tujih medijev odlok izključuje pokojninske sklade in nekatera državna podjetja. Prav tako izključuje denarne rezerve, ki jih posamezna telesa potrebujejo za pokritje takojšnjih lastnih finančnih potreb.

Strokovnjaki treh institucij - Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - se z grško vlado pogajajo o pogojih izplačila 7,2 milijarde evrov, ki so še ostali nepočrpani v doslej odobrenih programih pomoči.

Nova grška vlada pod vodstvom premiera Aleksisa Ciprasa je Grkom obljubila konec bolečih reform in varčevalnih ukrepov, vendar mednarodni posojilodajalci Grčiji niso pripravljeni izplačati sredstev brez njene zaveze k določenim pogojem.

Grčija upa, da bo dogovor dosežen na dvodnevnem srečanju finančnih ministrov držav z evrom, ki se je začel v petek v Rigi, vendar v pogajanjih med mednarodnimi posojilodajalci in grško vlado ostajajo velike razlike. Iskanje rešitev za nadaljnjo pomoč prezadolženi Grčiji se bo tako nadaljevalo vsaj še maja.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
26. 04. 2015 12.20
24/7 Wall St. namiguje, da se bo dvignila vrednost CH franku, Švicarji pa pravijo, da bodo s pravočasnim posegom na denarnem trgu to onemogočili. Dlje kot bodo Grki cincali, bolj je blizu porast franka. Kako je to povezano vedo tisti, ki to spremljajo. Tu ne bo nobeden bral mojih spisov zakaj je temu tako, bi pa to slabo delovalo na CH izvoz in tiste reveže, ki imajo kredit v tej valuti.
Dule Med
26. 04. 2015 10.11
+0
Evropa raspada, Amerika se vtapla sama v svojem sranju naš Slovanski Ruski narod raste !!!
puspan
25. 04. 2015 21.28
+1
Lepo lepo, ampak kaj sledi, ko bo tega zmanjkalo?
Kimberley-Echo
26. 04. 2015 12.11
Sledi odhod, kar bi se moralo zgoditi že davno, davno...
LLLEPI
25. 04. 2015 19.38
+3
Bo pa nas Mramor poducil Grke kako se pride na zeleno vejo.Cudno,da mu pa to ne uspeva na domacem terenu in kljub njegovemu znanju in izkusnjam se vedno tonemo,on pa razglasa da je Slo ZGODBA o uspehu.Na zalost pa ta uspeh sloni na prodaji ustvarjenih podjetij v socializmu,ko tega zmanka pride prava slika o uspehu na videlo.
Kritik19
25. 04. 2015 17.05
+2
Še noben pes, ki je veliko lajal, ni bil od ne vem kakšne koristi.
Joker3
25. 04. 2015 16.58
+1
Plan B je konstruktivna ideja. Vsak bi ga moral imeti pri novem podvigu. Če se plan B zanika, to kaže na pomanjkanje treznosti in zaverovanost vase.
Jožajoža
25. 04. 2015 16.22
+6
no, vam je to že poznano iz domačega okolja???zato se pa v sloveniji na veliko zapravlja, da ja ne bi ostal kašen višek denarja na kakšnem računi državnih ustanov. pa saj veste, če je višek, ti vzamejo, če je minus pa lahko dobiš kakšen socialni transfer, občine državni denar, bankrotirana država pa denar iz bruslja.
glava2
25. 04. 2015 16.16
+5
cipras je bil pred volitvami tako pameten... kaj je zdaj, muca popapala jeziček????
Dejan Dolinar 1
25. 04. 2015 14.41
+9
Še malo, še malo pa se bo videlo katastrofalno delovanje skrajne levice! Upam da si bo slovenski narod to na naslednjih volitvah zapomnil in ne bo naredil enake napake kot jo je grški narod. Desus, ZL in SD niso napredne stranke ki bi državo popeljale v blaginjo, so stranke ki bi državo popeljale v katastrofalne razmere za narod, tako kot to dela siriza v Grčiji.
tali?ni tom
25. 04. 2015 15.09
+10
v sloveniji NI stranke ki bi delovala v smislu delovanja za narod! vsaka ma člane ki samo težijo k temu da se prisesajo čim bližje korita!
Borut Novak 1
25. 04. 2015 14.00
+18
Nekoč je na teh forumih nek avtor dobro napisal: Zakaj se kao uspešni podjetniki ali finančniki pritožujete na funkcionalno nepismeno rajo ki ves čas trobezlja neumnosti o socializmih in podobno. Ker kao, ravno ta nizka raven inteligence tega folka je predpogoj da extremno uspešni sploh lahko obstajajo. Zatorej (rekli boste hvala k.....) vas sedaj zapuščam, se lepo od vas vseh poslavljam in upam da se več ne bom vrnil. Vas zapuščam v temi in brezupu in hvala Bogu da je tako. Ker če bi ne bili taki kot ste, bi nihče ne mogel uspeti! Admin mi bo pa verjetno tale poslovilni post sedaj izbrisal ampak kar naj saj mi tudi on pomaga s tem k uspehu ;)
Die einemaister
25. 04. 2015 14.29
-8
Hvala ku... da te ne bo več, mej se pa dober tek u pizzeri
CitizenOfTheWorld
25. 04. 2015 17.02
+7
Bild....če je vse to res, potem ti hvala za vso energijo, ki si jo vložil v poskuse spremenit tole brezupno slovensko situacijo. Bilo mi je v čast delit tale forum s tabo ;) Žal pa tej državi ni pomoči in kot sem enkrat že napisala...reši se, kdor se more. Ves paradoks pa je dejansko v temu kar si napisal....če ne bi bila večina taka, kot je, nam ne bi uspelo. ;). Midva se pa itak vidiva v drugem času in v druge prostoru ;)
igy02
25. 04. 2015 18.37
+1
Bilder je eden najpametnejših na forumu. Škoda. Ampak ga razumem. V Sloveniji obupajo še najbolj vztrajni.
Sporo
25. 04. 2015 19.27
-4
"upam, da se več ne vrnem" ;) Kdo upa, da se kdo ne vrne?
puspan
25. 04. 2015 21.53
+6
Bilder, zelo mi je zal, ce je res, kar si zapisal. Bilo je zanimivo, poucno, skratka zelo lepo, kar si doslej napisal. Tvoje komentarje sem vedno z veseljem prebral, ker so imeli vedno "rep in glavo, kakor se temu po domace pravi. Upam, da se bos premislil, ceprav te deloma tudi razumem. Pred dalj casa nas je zapustil Sv. Svetislav, ki se je preselil v Nemcijo in enako, kot pogresamo njega, bomo tudi tebe. Ves pravzaprav mi prav nic ne manjka v domovini, kjer sem bil rojen in prezivel dokaj lepo mladost, toda 35 let v Nemciji, kjer sem delal in bil enako cenjen, kot domacini, ceprav sem bil tujec, pusti svoj pecat. Ce ne bi bil ze dokaj v letih, bi se najraje vrnil nazaj, a kaj, ko so otroci in vnuki tu. Ce bi bil egoist, se nikoli ne bi oglasal, toda ni mi vseeno za svojo druzino in tudi ostale sodrzavljane, ki zivijo v upanju, da bo nekega dne bolje, ceprav gredo kazalci v diametralno drugacno smer, a se tega mnogi ne zavedajo. Kaj nam na koncu vendarle se ostaja, je upanje, ki umre vedno zadnje. Zelel bi, da se motim, toda prevec sem preiskusil v zivljenju, da bi se mi ta zelja ispolnila toda, kot sem ze rekel, upanje, upanje. Zelim ti vse najboljse v nadaljnem zivljenju, ceprav bomo izgubili cloveka, kateremu je bilo vedno vredno prisluhniti. Tudi tu se enkrat upam, da se bos v svoji odlocitvi vendarle v interesu nase skupne Slovenije premislil. S spostovanjem in lep pozdrav.
Die einemaister
26. 04. 2015 07.03
-2
Joiio ku ste eni tumfasti pišete o enmu analitiku ki je povedal bedarije oz nekaj stvari ki jih že dauno vem pa Hmali ga maste za titota , bi ga dal na oblast pa bi se postal ku O Damjan in usi ostali ki so bli pametni kaj use bojo oni nrdili
valjhunsinkajtimara
25. 04. 2015 13.59
+1
Se dobr da prinasni tako....mamo javni sektor ki proizvaja denar.
Borut Novak 1
25. 04. 2015 13.49
+21
Ker je zadeva podobna v Grčiji bi naše neosocialiste vprašal nekaj. Kako lahko trdite da je voda v SLO in zdravstvo zastonj? Kaj je pa potem tist račun (ogromen) za vodo ki ga dobivam vsak mesec? Zakaj pa potem dobivam NETO plačo namesto bruto, not je obvezen prispevek za zdravstvo in potem moram plačevat še obvezno prostovoljno dodatno zavarovanje (sicer me ne bodo zdravili)?! Čeprav sploh bolan še nisem bil? Zakaj je pa potem še vedno treba čakat v nenormalno dolgih čakalnih vrstah in si plačevat še privat preglede in zobozdravnike? Če je vse zastonj, zakaj so potem vrste, če si plačaš pa prideš na vrsto takoj?!? Zakaj moraš za svojega otroka celov osnovni šoli plačat kup denarja za vse živo? Če je zastonj? Važno je da je zaston faks a ne? Posledica tega je da si potem s končanim faksom brez službe. Vmes te na kakem selekcijskem letniku tako malo za zabavo še vržejo, ker če nimaš poznanstev, ne more kar vsak študirat. Samo da je zastonj da ni treba vračat za šolanje kao. No sedaj je že malo manj zastonj tudi to, glede na nove predloge in zakone. Meni bi bilo vseeno če moram plačevat za kredit za študij če imam potem 3x višjo letno plačo kot me je stal ves študij! Meni nebi bilo težko plačat zdravnika če bi prejemal bruto plačo, saj bi se pač zdravstveno zavaroval kot se to po vsem svetu in tudi pri nas moramo. Bi pa prejemal 2x večjo plačo! Ker bom brez pokojnine? Brez resne pokojnine bom sedaj! V Avstraliji dobi revež največjo pokojnino. Tak ki ni vpačal niti centa. Na Švedskem je nekaj podobnega (malo drugače ampak na podobno foro). Kaj je torej pri nas tako ZASTONJ? V Grčiji podjetniku vsaj davkov ni bilo treba plačevat. So vsaj nekaj imeli od teh dolgov ki so si jih nakopali. Še malo pa bomo vsi brez služb, davki seveda ostanejo, pomembno je samo da imamo v našem socializmu vse zastonj! Pa čeprav je sociala v razvitem kapitalizmu veliko boljša.
LLLEPI
25. 04. 2015 13.59
+3
glava2
25. 04. 2015 16.14
+3
DonMiltonFriedman
25. 04. 2015 18.33
+3
butalistan
25. 04. 2015 13.49
butalistan
25. 04. 2015 13.49
+1
bliža se raj ki ga bodo financirali levaki in sindikati!
glava2
25. 04. 2015 16.15
+6
štrudelj in mesec bosta odprla podjetje lenuhi d.o.o., kapital bo dala raja, tako , da tudi če zafurata, plačamo mi....
SlovenijamaTALENT
25. 04. 2015 13.28
+9
Mi smo K.r.e.t.e n.ski narod. Imamo les, Vodo in zemljišča za "sodobne eko rastline.".. Rasturili bi lahko in bili vodeči v EU! Samo nas zahebejo medsebojna rasprtija in lakomnost ter svojeritnost. če bi bila pozitivno večinsko naravnana energija bi CVETELI bolj kot Švica. Problem je ljudeh, mentaliteti...pa to nima veze niti s socializmom ali kapitalistizmom kot tu nekateri vlečete zdaj na eno zdaj na drugo stran. Naravani resursi so mentalitni sklop e pa v ku.....b...e..d..a..k..i.mi se pa ukvarjamo z nekimi negativnimi posamezniki in z dogmatičnimi raspravami, čas pa teče, mi propadamo in se zadolžujemo iz dneva v vdan. Akcija zdaj in takoj...drugaće bomo slabš od Grkov 100%!
SlovenijamaTALENT
25. 04. 2015 13.30
+5
Stvari so čisto enostavne in takoj učinkovite, le ljudi z jajci nimamo! To in edino to je naš problem....to nam tudi že vsi od zunaj govorijo...
Borut Novak 1
25. 04. 2015 13.32
+19
Seveda. Za resne spremembe so potrebne reforme. Za reforme so pa potrebni veliki reformatorji. To pa ni Cerar! ŽAL! No saj tudi oni pred njim niso bili veliko boljši - če sem iskren. Vendar Cerarju to ne more bit izgovor. Zapravil je zgodovinsko priložnost da bi se zapisal med nesmrtne. Tipični JS parazit!
SlovenijamaTALENT
25. 04. 2015 13.34
+6
Strinjam se Bilder . Problem karizmatičnih ljudi...je naš parcialni problem. Pika...
puspan
25. 04. 2015 21.57
+4
Borut Novak 1
25. 04. 2015 13.26
+15
Slovenci vseeno imamo neko prednost vs Grki. To je naša majhnost. Nekoč smo poslušali da je majhna država je draga država. To so nam nakladali naši politiki, ki seveda niso nek cvet inteligence. Dejansko je stanje tako da je samo majhna država lahk tudi poceni država. Seveda je veliko lažje naredit iz majhne države drago državo kot poceni državo. Za drago državo ni potebna nobena kreativnost, drzne in premišljene ideje, reforme itd. V čem je namen države? Da otežuje ljudem življenje ali da jim ga lajša? Zakaj je v Lichtensteinu toliko lažje živet kot pri nas? Tudi na Cipru?! Zakaj se tja steka kapital iz vsega sveta (oni papobirajo provizije)?! Zakaj so socialistom davčne oaze tako nepriljubljene?Zakaj imajo oni tako radi čim večje obremenitve državljanov in podjetij?! Zakaj vsak slovenec ki zasluži razmišlja o monaškem državljanstvu? Slovenska Javna uprava bi komot bila velika samo par sto ljudi. Pa še to je preveč! Koliko bi prihranili s tem? Saj isto velja za JS ki bi se ga najmanj pol lahko privatiziralo. Koliko bi s tem prihranili. Nebi se zadolževali, nebi odplačevali vse večje obresti na dolgove, davki bi bili nižji, k nam bi prihajala tuja (in domača) podjetja, kapital iz vsega sveta, proračun bi pokal po šivih od ogromnih prilivov (predpogoj bi bil seveda polna odsotnost socalističnih idej in v ustavo zapisana nedotakljivost privatne lastnine). Zakaj nam to ni všeč? Ker bi lahko vsakemu državljanu dajali UTD 1000 eurov na mesec kot dodatkem k njegovim prejemkom? Je to tako sovražno doktrini socializma ki lahko vlada samo ko je beda? Zakaj je treba vse bolj obremenjevat državljane in podjetja in bohotit JS?! Odgovor je samo en! JS plemstvo je ugrabilo državo in dobili smo nenasitnega parazita ki vse uničuje. Grki so še en lep dokaz tega.
Netajkun
25. 04. 2015 15.20
+7
V politiko sem šel , da bi skupaj reševali probleme . . . ki jih brez politike sploh ne bi imeli . Približno tako delujejo . . . in jim nikakor ne uspeva , sami sebi so največja ovira . . . trpi pa narod .
tempel
25. 04. 2015 12.41
+4
Mislim da so tako globoko zagrenili da še lahko samo sledijo napotkom ki jih bodo dobili , tako kot mi
Borut Novak 1
25. 04. 2015 12.43
+18
Čim porabljaš več kot ustvariš, se drugače ne more končat. Kolaps je samo še vprašanje časa. Saj (srednjeveško) pemstvo je nekoč tudi porabljalo več kot so ustvarili in kako se je končalo smo videli. Edino kapitalizem je tak da ustvarja več kot porabi. Osnovna ideja kapitalizma kot gospodarskega modela je da prihraniš nekaj kar potem lahko investiraš. Tega socializmi ne poznajo zato je tam brezup revščina in se vedno končajo v razpadu sistema ali vojni! In bedi seveda. No so pa to fajn sistemi za politične elite ki nikoli ne živijo v socializmu.
tempel
25. 04. 2015 12.46
+4
Se strinjam. Ampak potem takem je ljudi tudi toliko preveč koliko je vnaprej porabljenega denarja.
Borut Novak 1
25. 04. 2015 12.49
+14
Točno! In potem to rešujejo tako da se še bolj plodijo. In najbolj se razplajajo ravno najmanj uspešni. Kapitalist bo vedno premislil da se ne razplodi preko svojih možnosti. Saj ve kako se bo končalo. Socialist pa računa da bo drugim vzel, je neodgovoren in zato lahko ima maso slabih potomcev.
Borut Novak 1
25. 04. 2015 12.26
+10
Zadeva vse bolj spominja na Jugoslavijo. Tudi tam politiki na koncu več niso vedelikaj naj naredijo in so se med sabo samo še kregali. (kriva je pa seveda Amerika kar je bedarija ker je Amerika bila za ohranitev Juge). v Jugi politika več tudi ni vedela kaj Saj pri teh zadevah se v napovedih jaz nikoli ne zmotim. Še nikoli se nisem. Davno pred dogodki sem predvidel razpad Juge, minulo finančno krizo, Miloševićev kopals, ... skratka karkoli. Ni mi samo jasno kako nekateri drugi tega ne vidijo. Z izredno visoko zanesljivostjo lahko napovem totalni debakl te vlade v Grčiji v prihodnjih letih in na koncu se bodo skrivali pred narodom. Oblast bo pa prevzela ultraliberalna prozahodna struja in potem bo tako ostalo desetletja. Javno plemstvo se bo prej ali slej moralo prilagodit in podredit privanemu gospodarstvu. Tak kot se bo to zgodilo v Sloveniji (vendar v Sloveniji kakih 10 let kasneje). Dobili bomo združene Države Evropa pa naj 5. kolona kriči kolikor hoče! Amerika bo preko sodobnih tehnologij (predvsem mikrroprocesorke, tehnologije, softver, robotika, medicina) dobile strahovito nadvlado nad vsem svetom, bo pa predvsem Evropa poizkušala ta zaostanek nadoknadit. Slovenci bomo povsem odvisni od njih saj smo premajhni (in ekonomsko nepismeni) da bi tu lahko parirali. Grčija bo prej ali slej postala jožnoevropska turistična meka. Čim se losajo teh neosocialistov in zakupi večino tustističnih kapacitet Nemčija. Podobno se bo zgodilo na Hrvaškem, kjer bodo počasi začeli izseljevat iz turističnih območij, trenutno tam živeče barbare. Slovenijo bodo doletele za javno plemstvo in z njimi povezane - dramatične spremembe. Še pred tem se bo revščina povečala saj tale rast ne bo večna in rezerv več ni. Dela se pa v napačni smeri - ali prepočasi. Po mojem Slovenci nismo sposobni imet svojo državo in je naša edina šansa EU! Kjer bomo pač neko obrobje in ven nas lahko potegnejo samo podjetja v tuji lasti. Naši domači podjetniki, ti ki bodo zelo uspeli, bodo tako delovali globalno in večiinoma iz tujine. Socialistična ideja v SLO bo pogorela do tal in žrtve tega pogorišča bodo mnoge nekoč socialistične ali socialne kao stranke. Predvidevam prihod novih strank na desnici in na liberalnem polu. Levica bo postala marginala - eksoti - ki jih nihče ne bo jemal več resno. Do naslednje velike krize seveda, ki pa bo šele čez 50 ali 100 let. SDS bo po mojem tudi razpadla ali bi pa postala marginala. Cerar bo politično mrtev, Bratuškove in Židana več ne bo .... . NSi bi vedela zelo ojačat ampak verjetno še ne v naslednjem mandatu. Ljudska stranka bi vedela prit nazaj v parlament - morda v kaki peobleki v španoviji s kako drug liberalno ali desno stranko. Podobno kot je sedaj ZL. Ki sicer trenutno pridobiva na popularnosti zato ker pač sledijo idejam na forumih česar druge stranke iz meni neznanih razlogov niso sposobne. Vendar bo ZL veliko stal kolaps in debakl Ciprasa v Grčiji. Sramota ki prihaja nadnje bo udarila tudi po ZL! Po mojem v SLO nsataja prostor za eventuelno kako novo desno nacionalno stranko. Čim se pojavita še dve novi stranki tudi Erjavca več ne bo oziroma lahko da se bodo zlili s kako drugo stranko na levici. Znalo bi biti da s SD. SDS bo po mojem razpadla na več strank. Neka nova žlahtna liberalna desnica je samo vprašanje časa.
medo357
25. 04. 2015 12.58
-1
Borut Novak 1
25. 04. 2015 12.59
+11
Ne boš! To je davek na bedake ;) Ko boš ti zadel sedmico bo v svetu zavladal komunizem! Tebi seveda takrat ne bo do komunzma in boš goreč neoliberal! Se tresel za svoj denar :)
Die einemaister
25. 04. 2015 13.22
-4
Borut Novak 1
25. 04. 2015 13.29
+13
Naj ti svetuje Luka Mesec. Saj on se ti zdi fer in pameten. A ne?! Vsak naj pomaga svojemu. Brez zamere ampak v Svetem Pismu piše da "ne meči biserov svinjam". Svinjam so bolj všeč pomije.
mbhudournik
25. 04. 2015 12.16
+5
Pri nas bo še slabše samo,da se razprodaja zaključi....kaj pa potem VODA najbrž....
CucurbitaPepo
25. 04. 2015 12.18
+0
Kakšna voda :O ???? A so ti sprali glavo ?
FCM
25. 04. 2015 12.24
+3
Prodali bomo vodo, to misli, pac ne bo vec zastonj ampak bos moral neki korporaciji placat za tisto prozorno zadevo, ki zdaj tece iz pipe "zastonj"
CucurbitaPepo
25. 04. 2015 18.28
-1
DonMiltonFriedman
25. 04. 2015 12.06
+2
Cipras me spominja na šimpanza, ki hoče igrat monopoli.