Tujina

'Grčija je v območju evra in tam bo tudi ostala'

Pariz/Berlin, 01. 02. 2015 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grški finančni minister Varufakis je po srečanu s francoskim kolegom pojasnil, da želi nova grška vlada reformirati Grčijo v okviru sprememb v Evropi, s katerimi bi prekinili začarani krog, ki ga hranita dolg in deflacija.

Grčija je v območju evra in tam bo tudi ostala, je po današnjem srečanju z grškim kolegom Janisom Varufakisom v Parizu dejal francoski finančni minister Michel Sapin, podobno pa je menil tudi Varufakis. Po Sapinovih besedah je potrebno vzpostaviti dialog z vsemi pristojnimi institucijami, da bi Grčija znova dobila upanje.

Kot je dodal Sapin, je sicer dobro, da skuša nova grška vlada v prihodnje čim bolj zmanjšati težo dolga. Vendar je to vprašanje "le eno od številnih, o katerih se morata pogovoriti Grčija in Evropa," je dodal. Že pred pogovori je Sapin v televizijskem pogovoru dejal, da bo morala Grčija na koncu poravnati svoje dolgove. "Lahko razpravljamo, lahko odlagamo, lahko blažimo, a ne bomo odpisali dolga," je pojasnil.

Varufakis je po srečanu s Sapinom pojasnil, da želi nova grška vlada reformirati Grčijo v okviru sprememb v Evropi, s katerimi bi prekinili začarani krog, ki ga hranita dolg in deflacija. Napovedal je, da bo v prihodnjih dneh poleg Pariza in Londona obiskal tudi Berlin in Frankfurt, kjer se bo sestal s predstavniki Evropske centralne banke.

Po besedah francoskega ministra Grčija in Evropa potrebujeta gospodarsko rast, za katero pa so potrebne tudi investicije. Zatrdil je, da želi Francija uspeh novi grški vladi, saj je ta "nujen tako za Grčijo kot za Evropo".

Nov grški finančni minister Janis Varufakis meni, da je program varčevanja, ki se izvaja v Grčiji, škodljiv za celo Evropo.
Nov grški finančni minister Janis Varufakis meni, da je program varčevanja, ki se izvaja v Grčiji, škodljiv za celo Evropo. FOTO: Reuters

Grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je trdno odločena vsaj olajšati pogoje mednarodnega programa pomoči, ki je državo po letu 2010 rešil pred bankrotom. Varufakis je pred dnevi sicer razburil s trditvijo, da grška vlada ne bo sodelovala z mednarodnimi posojilodajalci oz. trojko. A sledila je omilitev stališč in grška vlada sedaj trdi, da je pripravljena na plodovita pogajanja o pogojih posojil.

Novi grški premier Aleksis Cipras naj bi sicer danes poklical predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in se zavzel za pogovore Grčije z EU. Telefonski pogovor naj bi potekal v prijaznem tonu, končal pa se je z dogovorom, da se bosta v živo srečala v sredo, ko se bo Cipras v Parizu sestal tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Po navedbah vladnih virov v Atenah naj bi Cipras po telefonu govoril tudi s prvim možem Evropske centralne banke (ECB) Mariom Draghijem.

Schulz Ciprasu svetoval, naj preneha z napadi na Merklovo

Medtem pa je predsednik Evropskega parlamenta, Nemec Martin Schulz, novemu grškemu premieru v pogovoru za nemški tednik Die Welt am Sonntag svetoval, naj preneha z napadi na nemško kanclerko Angelo Merkel, ki jo mnogi v Grčiji sicer vidijo kot glavno zagovornico varčevanja v Evropi. Ciprasu je namignil, naj se "besedno razoroži".

"Konec koncev bo med drugim nemška vlada ena tistih, ki mu bo morala pomagati," je dejal Schulz in dodal, da kritiziranje Nemcev pri številnih morda res naleti na odobravanje, a da je to kratkovidno in ne pelje nikamor.

Nemčija ima kot najmočnejša gospodarska sila v evroobmočju veliko moč pri varčevalni politiki, zato pri marsikateremu Grku, ki so ga prizadeli varčevalni ukrepi, ni najbolj priljubljena.

A po drugi strani večina Nemcev želi, da Grčija ostane v evroobmočju. 62 odstotkov vprašanih v javnomnenjski raziskavi, objavljeni v današnji izdaji časnika Bild, si jih ne želi, da bi Grčija opustila evro. Le 26 odstotkov vprašanih Nemcev meni, da bi morala Grčija uvesti staro valuto.

So pa Nemci, tako kot njihova vlada, precej nenaklonjeni delnemu odpisu grškega dolga. 68 odstotkov vprašanih je proti temu in le 21 odstotkov za.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
02. 02. 2015 11.42
-1
USTAVIMO LEVICO!!!
Strelja?ko
02. 02. 2015 12.01
-2
levica?? da bi bla kriva, olol, prej desnica... se čuti. Če smo pa realni, jim je šlo samo za plačice, pa naj se zgodi ke če, magar če gre papa vse skp.
zvit kot presta
02. 02. 2015 12.18
+1
Kot sem napovedal že nekajkrat bo levičarska Siriza z vsakim obiskom v Bruslju ali kakšni drugi evropski prestolnici, bolj voljnja in pripravljena na odplačevanje svojih dolgov. grem pa stavit, da jo bodo zaradi tega naši dežurni levičarji kmalu začeli zmerjati za desničarsko stranko. Saj veste vsi tisti, ki nam na forumih in sicer razlagajo, da v SZ sploh ni bilo komunizma, da v S. Koreji in na Kitajskem ni komunizma...., da naša v bivši Jugi sploh ni bilo komunizma....
Strelja?ko
02. 02. 2015 12.21
-1
kaj je narobe z komunizmom? Komunizem pomen vsi skupaj za lažje življenje. Se da tud brez kapitalčkov...
zvit kot presta
02. 02. 2015 12.26
+2
A kaj je narobe z njim? V bistvu samo to, da kjerkoli so ga uvedli ali pa ga še prakticirajo to pomeni, gospodarski zlom, nizek strandard, revščina, slabo življenje, kršenje človekovih pravic, pobijanje političnih in idejnih nasprotnikov, ...
Strelja?ko
02. 02. 2015 17.41
Kaj pa porečeš, da ti kapitalčki vse skos zahtevajo od tebe denar. Plači to, plači ono, plači tretje ... Pa se ti na konc zakuha, ko morš vse to nekje dobit, služb ne ustvarjajo in penzonerjem še tisto malo vzamejo. Lahko tistim ki tiskajo, ki ga lažje dobijo, ko pa tistim ki tega ne smejo. Ročildom na primer je tako lahko življenje, ker ga tiskajo in si seb namenijo kolkor ga rabjo. in to za jahte, vile ... navadnim plebejcem, pa preostane po tej zimi skos po mrzlem iskt sovde, da položnco plačajo ...
skorpion 1
02. 02. 2015 09.53
+0
Bojim se da je Grcija evropski Kosovo....
Netajkun
02. 02. 2015 08.35
SrMaček , sam sem ravno včeraj govoril s starim znancem iz centra Šumadije ( kakšno neverjetno naključje , spoznali smo se pred leti v Grčiji - na dopustu , ko so si ga še lahko privoščili ) . Zelo radi bi spet prišli za nekaj dni na obisk v Slovenijo , samo jim ne uspe zbrati tistih 200 € na gorivo in cestnine ( 2 univerzitetno izobražena zaslužita skupaj celih 570 € ) . Ob zadnjem obisku je gospoda najbolj fasciniralo ( izlet v Tamar - Planico ) , ko sem na njegovo željo ustavil ob mejni tabli na SLO - ITA meji ( da bi jo prestopil in se potem doma pohvalil , da je bil tudi v Italiji ) . Seveda smo se zapeljali na kavico do Belopeških jezer in še danes mu ni popolnoma jasno , kako lahko kar brez potnih listov in kontrol . Seveda se je pa zelo začudil , da je v Sloveniji toliko jugonostalgikov , ki pogrešajo " skupno staro domovino " . . . . . ali so normalni ( oziroma nekaj podobnega ) je rekel .
Sporo
02. 02. 2015 08.44
+2
Sporoči prijatelju, da je ob nizki plači lahko miren, saj svojim otrokom ne bo zapustil pufa, kot ga mi zapuščamo našim.
antiXfashizmXeuXgso
02. 02. 2015 09.20
Se znanec iz ZDA ni mogel načudit, kako imamo pri nas urejeno glede porodniških dopustov,........
Sporo
02. 02. 2015 07.56
+2
Sem ravnokar govoril z enim Nemcem, ki sicer razume slovensko, a pisat ne zna, pa me je prosil, če vam lahko sporočim sledeče: Nemci so veseli, da so Slovenci na njihovi strani. Sicer mu je tudi dedek povedal, da se na Slovence lahko zanese... Moti pa ga edino, da ljudje preveč časa zapravljajo za pisanje po netu, namesto, da bi delali, saj, pravi...konec meseca bo treba obresti plačat. Sporoča vam tudi, da vas Nemčija potrebuje, če hoče ohranit sedanji standard. Upa, da ste razumeli. Na koncu mi je rekel še nekaj v smislu...delo osvobaja, a se je veza prekinila.
Netajkun
02. 02. 2015 08.11
+1
mariomaherce
02. 02. 2015 08.24
+0
Slovenci seveda ne potrebujejo Nemčije. Potrebujejo nekajkrat povečan JS in za 100 milijonov povečan prispevek za partijske penzije.
Netajkun
02. 02. 2015 07.37
+2
Grki bi po dosedanjih odpisih , reprogramih , znižanju obresti , . . . za odplačevanje glavnice in obresti namenjali manjši delež BDP kot Slovenija . Razlikujemo se v tem , da je naše gospodarstvo izvozno usmerjeno ( in izvozniki " držijo državo pri življenju - ker pri domači potrošnji je tema , žalost . minus ) , njihovo je pa v totalnem razsulu , ker ne znajo in zmorejo , kot bi lahko . Seveda nismo tega mi krivi ( in preostala EU ) , sami s samo morajo razčistiti . Drugače pa naj živijo , kot si zaslužijo ( da bi jim pomagali in bi potem boljše kot mi , nima smisla ) . Nekateri jih hočejo prikazati kot zatirane in izkoriščane , seveda je to daleč od resnice ( kdor je bil pred leti v Grčiji , bo vedel kaj hočem povedati - nezdravo državo so imeli in ljudem je bilo prelepo , razvadili so se , zdaj ko je udarila realnost - pa jok in stok ) . Meni se niti ne smilijo ( razen mladih , ki so jim pustili tako nasledstvo ) , tudi pri nas bi se lahko zamislili . . . . kam pelje zadolževanje za tekočo porabo
PolitKomisar`
02. 02. 2015 01.11
+2
Ne da Grki nočejo odplačati posojil. Jih NE MOREJO, ker je gospodarstvo v razsulu in s tem država sama. Večina Grkov že živi v bedi in še narašča to število. Postavite se v njihovo kožo. A bi vi za vsako ceno varčevali in še bolj uničili državo in same sebe? Bi požrli lastno dostojanstvo in živeli samo z enim kosom kruha na dan (Če bi ga dobili seveda)? Bi to delali z zavedanjem, da ne bi prišli nikamor? Varčevanje ubija! Kapitalizem tudi! Ne popustite Grki!
LLLEPI
02. 02. 2015 06.22
+2
Slo gre po isti poti unicili so ze vso industrijo in prodali kar je bilo dobrega.Brezposelni ne placujejo davkov
snowfly007
02. 02. 2015 09.22
+1
In kaj ti predlagaš politikomisar? Da se jim odpiše dolg, in na ta način nagradi vse, ki so se pufali in živeli bolje kot 99% slovencev in bodo na ta način lahko še naprej. Medtem ko bomo mi harali z minimalci in bili bu.... ker varčujemo in šparamo? Če grčiji odobrijo preveč, bo sledil domino efekt francozov, italijanov, špancov itd.
snowfly007
02. 02. 2015 09.23
+1
Pa še to, državo so že uničili, sedaj je samo še vprašanje, koga v EU bodo potegnili za sabo. A veš kaj tudi ubija politik? Življenje preko svojih zmožnosti, to je glavni ubijalec, ne pa varčevanje. Samo tisti, ki v življenju niste delali lahko take bučke prodajate. Če živiš 20 let na kredo, se obresti dvignejo na nivo celega zaslužka, in realnost se prične. Bolj zavedanje, da si se 10 let sam sebe prenašal okoli in živel na veliki nogi čeprav nisi mogel, to si je treba priznat in požret ne pa neko jezo na državo, ki ti ji nudila več kot lahko.
napoleon3
02. 02. 2015 10.07
+1
snowfly007 Miljarde je dal svet v banke, katere so dajale kredite in napihovale cen samo zaradi provizij, nikoli jih ne bodo vrnile, bankirji pa še vedno živijo na visoli nogi. Pa kaj misliš da jr šel denar Grkom, ta pomoč je bila legalizirana nelgalna državna pomoč bankam ki so nasedle z svojo nepremišljenostjo v Grčiji. Torej plačali smo jim Grške kredite, pokrili njihove slabe naložbe, in nič jim ni treba nobenemu plačti. Ljudje v Grčiji pa so lačni, reforme ne prinašajo ne gospodarske rasti ne nimajo efektov. Tako da če bodo Grke še stiskali bo samo še slabše
BELOBOOOG
01. 02. 2015 23.59
-2
Bizantinc še ni izreku stavka, da se neb zlagal.
TheGrayMask
01. 02. 2015 22.11
-2
Če to da ljudje nimajo za jest ni dober pokazatelj, da s to ureditvijo nekaj ni vredu potem nevem kaj je. Vsak ve da se neda spremeniti nič 1 % nas kontrolira in izgrava mi se kregamo o nekih umetno ustvarjenih banalnih zadevah oni pa se sončijo na soncu in pijejo pivo. Zato vas vprašam, če ne Luka Mesec, ki verjetno tudi nebo nič naredil ker preprosto zaradi vpletenosti v svetovno mrežo korporaciji tudi nič narediti nemore ker te pač izolirajo ter uničijo, pa vendar, če ne on kdo kje je alternativa po vašem mnenju. A naj zaupamo 1 % ... lepo vas prosim !!?
BELOBOOOG
01. 02. 2015 23.57
+0
So te našli pol psi, ko se te na Velenjskem gradu iskal, sem jih obvestil, da ti nisi tam.
snowfly007
02. 02. 2015 09.29
A veš kdo pa futra tistih 1%? Tvoja neumnost nihče drug. Potrošnik je ustvaril 1% ljudi na svetu. Samo npr. rekordna prodaja iphona 6 je razlog zakaj je tako kot je. Ker ljudje raje kupijo 600€ vreden mobitel, kot pa hrano za jest.
luciluk
01. 02. 2015 21.55
+6
no in sedaj bo Luki Mesečev pahko pojedel vse svoje drekanje okoli EU, eura, in socialističnih sanjah na tuj račun.
Nataya
01. 02. 2015 21.50
+0
Zarustala LEVICA razen obljub o nebesih, sedmicah na lotu, raju...medu in mleku parazitiranju velikih plačah in penzijah ne premore ničesar....Zdej bodo pristali na ozemlju REALNOSTI teška se jim piše..to bo ropotalo ..tudi krvavo bo..
Joker3
01. 02. 2015 21.35
+2
Grčija v območju evra ne bo ostala dolgo.
luciluk
01. 02. 2015 21.56
+1
vem ker jo bo kupila njena velika priajteljica Turčija :)
Samo.Jst
02. 02. 2015 07.59
@luciluk: si kdaj poskusil kupiti "turkish honey" v Grčiji... ali pa naročiti "turkish cafe"? Osebno ti ne bi priporočal, verjamem pa da bi bilo nepozabljivo ;)
zek
01. 02. 2015 21.21
+9
No pričakovano retorika Grkov se je že spremenila po obisku Francije sedaj že ni govora o ODPISU IN NEPLAČEVANJU dolg,SEDAJ SO ŽE BESEDE O SPREMEBI ROČNOSTI IN DRUGAČNIMI POGOJI ter zagotovilih,da bodo ostali v evro območju in,da bodo ves dolg odplačali ----- No dokončno pa se bo retorika sirize spremenila po obisku Berlina in ECB in ponižno bodo prosili za nove miljarde,da bodo lahko izplačali v mesecu Marcu pokojnine in plače javnim uslužbencem ---------- SE STRINJAM GRŠKI DOLG JE NEVZDRŽEN IN NEKAJ BODO MORALI STORITI! -- Vendar bi se morali Grki zavedati,da jih NIHČE NI SILIL V ZADOLŽEVANJE,in ni nobene potrebe iskati krivce zunaj Grčije! VSE DOLGOVE SO NAJELE GRŠKE VLADE,KI SO JIH IZVOLILI GRKI ! Volili pa so jih zato,ker so z zadolževanjem omogočali Grškemu ljudstvu ŽIVLJENJE PREKO SVOJIH ZMOŽNOSTI ---- ŽAL JE TAKA RESNICA in volilno telo je nekaj let prepozno spoznalo to resnico ----- Nekaj podobnega pa čaka tudi Slovenijo pod KVAZI levičarskimi vladami in potem naj bi bil rešitelj PRAVLJIČAR Luka Mesec z njegovo ZL?????????????????????????????
luciluk
01. 02. 2015 21.58
+5
bistvo Sirize je boj za oblast in njene sadeže (finančne, materialne, poklicne ugodnosti) enako kot je bil bo KP. Sirizi ni do malega človeka, človek je amo orodje s katerim se dokopljejo do sadežev. Siriza v naslednjih volitvah ne bo več v parlamentu. Obstaja pa bojazen, da ko bodo grki videli ponoven (ze neštetokrat) nateg volilcev, da se bodo obrnili na drugo skrajnost Zlato Zoro, to pa zna biti problem.
EUROS2
01. 02. 2015 21.21
+3
"A sledila je omilitev stališč in grška vlada sedaj trdi, da je pripravljena na plodovita pogajanja o pogojih posojil." !!!! Seveda ko se je kunrva eu tajno zmenila z ciprijem, da mu odpišejo večji del dolgov, samo da bo to tajno, da cipri & company to javno ne govorijo, da po njihovi poti ne krenejo še ostali s strani mafky EU, obespravljenih in opljačkanih perifernih eus držav: španija, portugalija, italija, slovenija, ..... Spet tajni, škodljivi in zahrbtni dogovori euss vrhuške, klovsni bankirsko-mafkyskih zashodnih tajnih-lobističnih bankir city neostruktur..
helter skelter
01. 02. 2015 21.08
+4
Vse skupaj je v Grčiji že srhljivo podobno dogajanju v 30. letih prejšnjega stoletja. V Nemčiji zaradi ogromnih dolgov države in posledično slabšega življenja pride na oblast populist Hitler. Njegova stranka se imenuje Nacional-socialistična. Hitler se zaradi dolgov Nemčije spre z vsemi v Evropi. V Grčiji je ravnokar prišel na oblast populist Cipras, ki je sestavil vlado z nacionalisti in levičarji - torej nacionalsocialistična vlada. Tudi Cipras se bo kot izgleda, raje z vsemi sprl, kot da bi vrnil kar je Grčija dolžna. Sreča je, da Grčija ni niti približno tako močna, kot je bila Nemčija. Zanimivo, iz tistega obdobja je podobnost tudi pri nas. Takrat so naši komunisti odkrito podpirali Hitlerja, ki je takrat še paktiral s Stalinom in s katerim sta skupaj napadla Poljsko. Obstajajo članki iz takratnih komunističnih časopisov, kjer odkrito vabijo Hitlerja in Stalina k nam, da jim pomagata strmoglaviti kralja. In trenutno pri nas - Združena levica (Hanžek, Mesec, Tomić Violeta...) odkrito podpirajo populistično nacionalsocialistično politiko Ciprasa. Prav tako stranka SD, čeravno zaenkrat še nekoliko sramežljivi.
LLLEPI
01. 02. 2015 21.15
+2
Eu je polna Grcij tu je se Italija Spanija Francija Anglija itd ki samo cakajo kaj se bo zgodilo,da nekomu sledijo
luciluk
01. 02. 2015 21.59
-1
Krta?a 21
01. 02. 2015 20.51
+4
Glede na dolg ki ga mora Grcija vrniti, ima na izbiro samo eno varianto no ja morda dve. Izstopiti iz eu uvesti nazaj svojo valuto in devalvirati. Ali pa ostati v eu s tem da ji ves dolg brisejo. Grcija je bankrotirala, mislim da je vsem jasno. Lahko se samo se odlocajo, ali jim bojo dolg odpisali na normalen cloveski nacin ali pa bodo dobesedno letele glave. Lahko sicer se malo zavlacujejo, vendar ko bo slo zares, procesa ne bo ustavil noben eu birokrat ali trojka ali draghi ki grozi da novega kredita ne bo dal... Briga grke njegov kredit - in ravno ro boli eu - debt is a slavery.
mackon08
01. 02. 2015 21.06
+2
Krtača 17 Pišeš neumnosti, bankrot ali ne denar mora vrniti, če bi tako bilo kot ti pišeš potem bi vse države z težavami vzele posojilo, potem pa bankrot. To ni Slovenija z tajkuni in NLB.
LLLEPI
01. 02. 2015 21.06
+5
Pripravite se na celoten odpis dolga,ker politiki v Bruslju ke nameravajo ostati brez sluzb.Dolg pa bojo poplacali delavci vseh eu drzav
Krta?a 21
01. 02. 2015 21.31
+3
Nic ne pomaga. Grcija je bankrotirala. Kaj jim bos pa vzel? Drzavo? A se kar preimenujejo v dojcland? Tega dolga nikdar ne bojo vrnili. Pozabi.
Krta?a 21
01. 02. 2015 21.42
+3
Druge drzave ga bojo placale - a pazi se zna zgodit da bodo tudi rekle ne... Ta moment grcija drzi za j celo evropo. Bojo fantje z brusla veselo placali in odpustili, se prosili bojo...
Mb128
01. 02. 2015 20.04
Mb128
01. 02. 2015 20.04
+1
Ne vem no, pa saj ni pust?! Obama namerava enkratno obdavčiti vsa ameriška podjetja, ki imajo domicil v tujini z 14%!
1xy
01. 02. 2015 20.07
kaj je kaj narobe........saj se vsi ne strinjamo z davčnimi oazami.......kaj zaj, bi al ne bi??
Redtka
01. 02. 2015 19.51
+6
SLOVENSKA napol zmešana levica vidi rešitev v Bonih, par ne paru, dinarju, 10 000 MESTNI INFLACIJI...ter nakupovalnih pohodih v AVSTRIJO-..MORDA bi vzhodne Nemce zaprosili za Tovarno trabantov ter knjige o socializmu..
Kaktus111
01. 02. 2015 20.05
+5
In kaj manjka trabantu - še noben ni zarustu !!! Drgač so pa trabantovi inžinjirji naredili načrt za golfa - enko ... pa taku .....
Netajkun
01. 02. 2015 20.09
-1
Seveda ni zarustu , so ga prej svinje in govedo poglodal .
Kaktus111
01. 02. 2015 20.16
+0
Netajkun : in kaj imaš sedaj ??? En piškav terierčk , ki mačka lovi okrog avta ti vse blatnike pa odbijače scafra .. pa še kaj ....
1xy
01. 02. 2015 19.51
+3
pa še nekaj kar se Ciprasa tiče.......na veliko ste ploskali, ker ni prisegel pred cerkvenim oblastnikom.....no, vsaka zgodba ima dve plati........objavljeno, da je pred prisego obiskal najvišjega cerkvenega predstavnika in zagotovil, da bo sodelovanje države s cerkvijo še močnejše, kot je bilo do sedaj........a vam prodaja jajca.....vi pa kot vedno, padete na 1. žogo.....
1xy
01. 02. 2015 19.44
+4
Madžari so na ulicah........prosijo EU in Angelo, naj jih NE pustijo na cedilu.......Orban se potihem povezuje s Putinom in narodu to niti malo ni všeč........