Tujina

Grški davčni uslužbenci stavkajo

Atene, 29. 12. 2011 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Davčni uslužbenci v Grčiji so se varčevalnim ukrepom, ki jih napoveduje vlada, uprli s stavko. Grška vlada se medtem spopada s pritiski mednarodnih upnikov, ki pričakujejo, da bo država povečala prihodke in delala na zmanjševanju dolga.

Protest v Atenah
Protest v Atenah FOTO: Reuters

Grški davčni uslužbenci so začeli 48-urno stavko proti napovedanemu znižanju plač in drugim varčevalnim ukrepom, ki naj bi jih v kratkem sprejela država. Zaradi teh je davčna uprava ob 5500 delovnih mest, je povod za stavko pojasnil vodja sindikata davčnih uslužbencev Haralambos Nikolakopulos.

Davčni uradi bodo tako zadnja dva delovna dneva letošnjega leta ostali zaprti. Zato pa je bila toliko večja gneča na uradih danes, ko so množice Grkov hitele urejati še zadnje opravke pred iztekom leta. Neredki so oblastem izročili avtomobilske registrske tablice, saj so se odločili, da se bodo v letu 2012 odpovedali vožnji z osebnim avtomobilom. V zameno pa se bodo izognili plačilu ustreznega davka.

Za stavko so se zaposleni v davčni upravi sicer odločili le dan po nenadnem odstopu tožilcev na čelu delovne skupine sodišča, zadolžene za reševanje problema razširjenosti davčnih utaj, Grigorisa Peponisa in Spirosa Muzakitisa. Tožilca sta ob odstopu pojasnila, da naj bi njuno delo z vmešavanjem ovirala vlada, ki je pripravljala nov zakon, v skladu s katerim bi njuno vlogo prevzel tožilec višjega sodišča. Njune navedbe in morebitne druge vzroke za njun odstop bo po ukazu tožilca sicer preučilo grško vrhovno sodišče.

Finančno in pravosodno ministrstvo, ki sta pristojni za pripravo zakona, na drugi strani zagovarjata novi zakon, saj naj bi prispeval k učinkovitejšemu delu delovne skupine. Gre za pomemben organ, saj so med razlogi za grško gospodarsko krizo tudi številne davčne utaje, ki jih državi doslej ni uspelo zajeziti.

Varčevalni ukrepi za reševanje države pred bankrotom

Grčija zavlačuje z iskanjem poti iz krize
Grčija zavlačuje z iskanjem poti iz krize FOTO: Reuters

Prezadolženo Grčijo sicer vse od maja 2010 vzdržujejo zajetna posojila držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada. V zameno za reševalni paket posojil v vrednosti 110 milijard evrov je vlada pod nekdanjim socialističnim premierjem Papandreujem sprejela zajeten paket varčevalnih ukrepov, ki vključujejo višje davke ter zmanjšanje pokojnin in plač javnih uslužbencev.

Zaradi številnih varčevalnih ukrepov pa se država že dolgo spopada z recesijo. Po napovedih strokovnjakov bo v letu 2012 že četrto leto zapored zabeležila krčenje gospodarstva. Za dodatno pomoč Grčiji so se evropski voditelji konec oktobra zato dogovorili o novem, 130 milijard evrov težkem reševalnem paketu za Grčijo.

Prav tako se država z zasebnimi upniki oz. bankami trenutno pogaja o dogovoru, ki naj bi omogočil 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic. Osnutek dogovora naj bi bil predstavljen januarja. Če bodo sklenjene dogovore upoštevale vse vpletene stranke in če bo Grčija uresničila vse obljubljene varčevalne ukrepe, strokovnjaki pričakujejo, da se bo njen dolg, ki je letos znašal 161 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), do leta 2020 znižal na 120 odstotkov BDP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
30. 12. 2011 07.39
-2
PRVA POTEZA MOREBITNE NOVE SLOVENSKE VLADE NAJ BO TA . ZGOVOR Z GRŠKO VLADO ZA PAR OTOKOV, DA JIH EKSPLOATIRAMO DO PORAVNAVE DOLGA!
Nimivseeno
30. 12. 2011 09.05
Naš dolg znaša 44% BDP-ja in zato jih ne bomo mogli eksploitirat. Edini, ki bojo imeli to možnost, je skupina privatnikov, ki dajejo natisnjen denar za obresti v izposojo.
Frane Šajn
30. 12. 2011 07.36
+1
GRKOM SE NI TREBA VEČ SEKIRAT TO NAENKRAT NI VEČ NJIHOVA SKRB. ZANJE SE SEKIRAJO PAMETNI BANKIRJI IN NEUMNE VLADE , KI SO JIH ZASIPALI S KREDITI!
Nimivseeno
30. 12. 2011 08.59
+3
"The Federal Reserve System plača US Treasury na 20,60 $ na tisoč bankovcev, torej nekaj več kot 2 centa vsak-ne glede na nominalno vrednost bankovca. Federal Reserve bankovci, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvajajo za obtok. Natisnjeni so izključno od Treasury’s Bureau of Engraving and Printing in 20,60 $ na tisoč je strošek Bureau-ja celotne proizvodnje. Federal Reserve bankovci so natisnjeni v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev vrednosti. 500, 1000, 5000, in 10.000 vrednosti so bili nazadnje natisnjen leta 1945 ", Donald J. Winn, pomočnik sveta guvernerjev Federal Reserve System
Nimivseeno
30. 12. 2011 09.02
+2
Glede na ta podatek verjemi, da jih glede na njihov strošek nič ne skrbi, da bojo morali (ECB) stradati, če tega denarja ne bojo mogli vrnit. Bolj me v tem primeru skrbi, da bojo ljudstvo stisnili tako močno, dokler ne povrnejo vsega, kar kaže tudi na to, da so izbrali za premjeja enega iz vrst ECB-ja!
Nimivseeno
29. 12. 2011 20.08
\"Mi smo popolnoma odvisni od poslovnih bank. Nekdo si mora izposodit vsak dolar, ki je v obtoku, pa naj bo to gotovina ali kredit. Če banke ustvarjajo denar dovolj sintetične smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema o kateri lahko inteligentne osebe raziskujejo in razmišljajo. To je tako pomembno, da lahko naše sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in bojo napake odpravljene zelo kmalu. \"- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Nimivseeno
29. 12. 2011 20.07
Letos smo zadolženi že 44%BDP-ja, ko bo po nekaj letih slovenija na tapeti si boste pa lahko očitali, da živite na račun drugih. Sistem je kriv, s svojimi bankami bazira denar na dolgu. Brez dolga ni denarja.
nikhrast
29. 12. 2011 17.38
+2
Še kar naprej bi živeli na račun drugih.
tony_abcde@yahoo.com
29. 12. 2011 16.07
+5
Glede na to, da vsaka država počne v EU kar se ji zahoče smo danes v vlogi gledalcev, ki gleda propad EU. Razen, če se bo zgodil čudež. Političen projekt kot je EU in EURo območje ima zelo visoko ceno sploh, če gledamo, da je nekaterim članicam dovoljeno vse, nekatere pa počepnejo in slepo ubogajo navodila iz Bruslja.
S.GOVOR
29. 12. 2011 15.57
+0
TUDI GRKI IMAJO VLADO "NARODNE ENOTNOSTI"...
Frane Šajn
30. 12. 2011 08.01
-1
EDINO PRAVILNO SAMO NA ŽALOST NE DELA IMA MEDITERANSKO SIJESTO OD 6.00-24.00 VSAK DAN!