Tujina

Pred srečanjem G20 novo iskanje rešitev za Grčijo

Cannes, 02. 11. 2011 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sestanek Merklove in Sarkozyja z grškim premierjem ni prinesel rešitev. Sarkozy je napovedal novo srečanje voditeljev držav evroobmočja. Grška vlada je podprla referendum, opozicija pa pravi, da jih vlada izsiljuje.

V Atenah so se pojavili plakati s fotografijo nemške kanclerke Angele Merkel, oblečene v nacistično uniformo, in z naslovom 'Vsejavna nadloga'.
V Atenah so se pojavili plakati s fotografijo nemške kanclerke Angele Merkel, oblečene v nacistično uniformo, in z naslovom 'Vsejavna nadloga'. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta se v francoskem Cannesu sestala z vodji evropskih institucij in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter s predstavniki Grčije. Glede na napovedani referendum v Grčiji namreč želita zagotoviti čimprejšnjo izvedbo minuli teden dogovorjenih ukrepov za rešitev evra. Merklova in Sarkozy sta se nato srečala še z grškim premierjem Georgeom Papandreuom, a sestanek ni prinesel rešitev. Kot je sporočil Sarkozy, se bodo jutri ob robu srečanja G20 sestali voditelji Nemčije, Italije in Španije in naprej iskali rešitev.

Razlog za izredne pogovore je ponedeljkova napoved grškega premierja, da bodo v Grčiji razpisali referendum o novem načrtu za celovito rešitev evra.

Merklova in Sarkozy sta odločena, da bosta pri evropskih partnerjih zagotovila čimprejšnjo implementacijo odločitev, ki jih je prejšnji teden sprejel vrh območja evra, in prepričana, da bi ta dogovor omogočil Grčiji vrnitev k vzdržni rasti.

Zavrnitev ukrepov na referendumu bi lahko povzročila, da Grčija ne bi bila več sposobna plačevati obveznosti, posledično bi imele evropske banke, ki so vlagale v grške obveznice, velike izgube, ni izključena nova recesija v razvitih državah.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v Cannesu "zelo iskreno" pozval k narodni in politični enotnosti v Grčiji. Ob tem je opozoril, da bi imela zavrnitev nedavnega evropskega dogovora o pomoči državi "nepredvidljive posledice", ki pa bi bile za Grke vsekakor bolj boleče kot v primeru sprejetja pomoči. Brez soglasja Grčije k programu pomoči EU in IMF bi bili življenjski pogoji za Grke precej bolj boleči, še posebej za najbolj ranljive. "Posledice bi bile nepredvidljive," je posvaril šef komisije.

Merklova in Sarkozy sta se srečala v Cannesu.
Merklova in Sarkozy sta se srečala v Cannesu. FOTO: Reuters

Grška vlada podprla predlog referenduma

Danes zgodaj zjutraj je grška vlada podprla predlog premierja  Papandreuja za referendum o sprejetju novega svežnja pomoči, je sporočil vladni predstavnik. ''Vlada je izrazila svojo podporo,'' je sporočil Elias Mossialos in dodal: ''Referendum bo, takoj ko bo mogoče, takoj ko bo oblikovan dogovor o pomoči.''

Nekateri ministri so po tem, ko so zapustili sedemurno sejo, povedali, da so izrazili kritike o odločitvi, vendar so se odločili za podporo vladi pred ključnim glasovanjem o zaupanju v parlamentu.

"Obstaja možnost, da izvedemo referendum prej kot januarja, v decembru," je povedal minister za notranje zadeve Haris Kastanidis. To bi se zgodilo, če se Grčija in njeni mednarodni partnerji dogovorijo o podrobnostih pogodbe prej, kot je načrtovano, je še sporočil.

Premier je na izrednem srečanju članov svoje vlade, ki ga je sklical v torek zvečer, vztrajal, da je referendum potreben. "Referendum bo dal jasen mandat in tudi jasno sporočilo v Evropsko unijo ter zunaj nje o naši evropski poti in našem članstvu v območju evra," je poudaril. "Če ljudje ne bodo hoteli novega dogovora, ne bo sprejet," je ponovil. Dodal je, da so mu pri njegovih odločitvah pomagali evropski kolegi, ki so tudi izrazili podporo prizadevanjem njegove države.

Papandreujeva vladajoča stranka Pasok ima v 300-članskem parlamentu v Atenah le tesno večino dveh glasov.

Papandreu je razpis referenduma nepričakovano napovedal v ponedeljek zvečer. Obenem je napovedal tudi glasovanje o zaupnici, ki naj bi bilo v petek in so ga ministri prav tako potrdili danes zjutraj. Vlada je prepričana, da bo znova dobila zaupnico in bo lahko nadaljevala svoje načrte.

Grški premier Papandreu je slovenskemu premierju Borutu Pahorju v pismu razložil ozadje in vzrok za razpis referenduma. Pahor je v zvezi z referendumom dejal, da gre za suvereno pravico, a znova močno poglablja nepredvidljivost reševanja dolžniške krize v celotnem območju evra. "Ta najava grških oblasti gotovo ne bo pripomogla k krepitvi zaupanja finančnih trgov v načrte za rešitev finančne in institucionalne krize EU in evroobmočja,“ pravi Pahor. Kot še dodaja, ga je odločitev grških oblasti presenetila kot dogodek, ne kot proces.

Premier Papandreu je na izrednem srečanju članov svoje vlade, ki ga je sklical v torek zvečer, vztrajal, da je referendum potreben.
Premier Papandreu je na izrednem srečanju članov svoje vlade, ki ga je sklical v torek zvečer, vztrajal, da je referendum potreben. FOTO: Reuters

Opozicija proti referendumu

Grška konservativna opozicijska stranka Nea Dimokratia (ND) odločno zavrača izvedbo referenduma o dogovoru za celovito rešitev evra in zahteva predčasne volitve. Vodja ND Antonis Samaras je prepričan, da bi napovedani referendum povzročil zmedo in da premier z njim izsiljuje Grke. "Ne vemo še, kako bo videti dogovor (o rešitvi evra). Kako naj o njem odločamo?" je dejal Samaras, ki se ob tem sprašuje, ali želi premier Papandreu doseči, da Grčija propade.

V grškem parlamentu se je danes začela tridnevna razprava o zaupnici vladi, ki jo je zahteval Papandreu. Parlament naj bi o zaupnici glasoval v petek okoli polnoči.

Vodja ND je tudi prepričan, da želi Papandreu z referendumom izsiljevati Grke, s tem ko ljudi poziva, naj ali glasujejo za dogovor iz Bruslja ali bo Grčija izstopila iz evroobmočja. Kot edini izhod iz krize Samaras vidi predčasne volitve.

Samaras je bil poleg vlade Papandreuja kritičen tudi do t. i. trojke, ki jo sestavljajo EU, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF). Ti naj bi po njegovem prepričanju grško gospodarstvo z ostrimi varčevalnimi ukrepi "zadušili".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
03. 11. 2011 16.39
Chiliconcarne 02.11.2011, 23:55 ajej kolk so nekater hitro užaljeni :P.Veš, nisem najbolj pameten, daleč od tega.Vendar pa za razliko od tebe vsaj preberem še kako novico, ki ni ravno objavljena v wallstreet journalu ali revijah, katere so v lastih medijskih elitnežev. Pa verjemi, da sem že priznal tu gor napako ins e za to OPRAVIČIL, kar pa od tebe niti ne pričakujem, saj si vase zagledana*, ki hoče imeti vedno prav. NIHČE NIAM VEDNO PRAV, tudi jaz ne , niti ti. je pa žalostno da se zaradi nestrinjanja z mnenjem spuščaš na tako nizek nivo in me potem še žališ. Pa glede teorije; ti imaš pa tolk prakse v teh rečeh a? velikokrat se je izkalazao da jebila taeorija dobra, da pa so jo v praksi izmaličili za svoje lastne potrebe, neglede nato da so s tem podrli cel sistem. pa lep pozdrav
G-i-z-m-o
03. 11. 2011 07.59
Pahor ne razume grka...seveda ne....nekaterim raje poskrbijo za svoje kot pa za neke tuje finančne trge Pahor, lahko bi se kaj naučil iz tega!
Frane Šajn
03. 11. 2011 07.14
POSTAVITE VPRAŠANJE NA ANKETNI RUBRIKI ! ČE BI BIL DANES REFERENDUM ALI BI SE ODLOČILI ZA IZSTOP IZ EVROPSKE SKUPNOSTI,? DA NE
Frane Šajn
03. 11. 2011 07.10
BRAVO GRKI TAKO SE JIH-NAS OBERE! VSAKA ČAST! MENDA MALCE KLAVRNO SPIJO EVROPSKI BANČNI MOGOTCI IN POLITIČNI BOTRI! KAKO PA KAJ NAŠ BOROT VELIKI EVROPEJEC? HEJ ŽERJAV A TAKOJ POKOJNINSKA REFORMA JANKOVIČ'? J.JANŠA? VELIKI EVROPEJEC PO MERKLOVI? VIRANT KAJ PRAVITE ?O SEVEDA V EN GLAS : STARA VIŽA "REFORMEEEEEEEEE!"! "N A R O D S V E P O Z L A T I !" LJUDJE ČE TO POŽREMO NAM SAM BOG POMAGAJ!
Dr.Rugelj
03. 11. 2011 00.37
Kitajska obljublja pomoč - problem je samo v tem , da še ne vemo kakšne pogoje postavlja -ali pač ? Določena švabska in francoska srenja si je na račun recesije nagrabila enormne denarje . Evropska raja pa bo vse plačala,...
Jeanus1
02. 11. 2011 23.55
Grim_reape Mojster, ti vse veš o vsem, očitno, in se imš za najpametnejšega na tem svetu, OK, pa da te vidimo, kako si in boš kiksnil v tvojih predvidevanjih in komentarjih v bodoče. Najraje imam takšne pametnjakoviće tukaj kot si ti. Tebe je ena sama uboga teorija, brez realnosti. No saj te bomo videli, koliko pameten boš na koncu, teoretik....Ma mi je kar slabo, ko to gledam!!!
upornik_007
02. 11. 2011 23.28
stvari se tok hitr spreminjajao lahk da cez en teden pada grska vlada in pride do predcasnih volitev ali pa tudi ne bomo vidl kaj bo
yarrick
02. 11. 2011 23.16
upornik_007 02.11.2011, 20:49 pol pa boljš d čimprej poiščem tiste konzerve ;), ker če gre Eu v tri krasne tudi evro nebo veliko ali nič vreden. @Victorinox 02.11.2011, 21:44 Najprej, nihče ni dal grkom kaj prida denarja, ker je šlo večina v dokapitaliziranje večjih evropskih bank in ne grške tragedije in drugič: dolg ŠE NI ODPISAN; saj bodo počakali da vidijo kaj bo z referendumom.sep a vidi kako površno berete novice... @mirko53 02.11.2011, 21:25 a veš da si postal že žaljiv? vsekakor se spuščaš na nivo gostilniškega čveka in potemtakem nisi ČISTO NIČ BOLJŠI DO NAS. Sploh pa ne vem od kje logika da bi morali delati do 70ega, da bi potem 8 let uživali pokoj.je to zate normalno da delaš 40 ali 50 let in potem koristiš nekako 20% pokoja v primerjavi z delom? veš da je to čisto fašistična taktika, ki sili ljdui da delajo od smrti' hvala lepa pa še za tak sistem.V tem perimeru sem pa raje podoben grkom kot pa ostali zahodni fašistični ureditvi. @mirko53 02.11.2011, 22:03 Mi poveš kaj so sploh nemške banke iskale v grških, čeprav so vedele da so tik pred bankrotom? da ni tu bilo kakih stav na to kdaj propade grški sitem in potem tisti ki najvišje stavi in je najbližje rezultatu pobere hudo visoke denarce.nemci in franclji so upali na lahek zaslužek, izkazalo pa se je ravno obratno.mogoče bodo pa v prihodnosti bolj pazljivi eh?
tony_abcde@yahoo.com
02. 11. 2011 23.03
Če bi se šli teorijo zarote bi lahko celo to rekli, da je bil cilj dobiti denar iz denarnic davkoplačevalcev EU in ga pripeljati v banke upnice. Zdaj pa gre lahko Grčija v bankrot, države ji bodo že nekako odpisale dolgove. Kaj pa je to par sto EUR na prebivalca. Važno, da so banke rešene. Glavni akterji bodo pa dobili tudi kakšne lepe nagrade za svoj trud. Morda je bil to cilj reševanja? Ali pa Grčija zdaj z referendumom samo izsiljuje, da bi dobila še boljše pogoje pri naslednji tranši in se ji nebi bilo potrebno zavezati k varčevanju?
b77
02. 11. 2011 22.51
dodgefan je janša dal denar grčiji?
DodgeFan
02. 11. 2011 22.05
Grki so isti ko janša. Dejmo vse zavrnit, pa čeprav s tem pljuvamo v lastno skledo. Važno je da se pride na oblast mozt kravo.
Purgatory
02. 11. 2011 22.04
Tisti denar, ki ga je Slovenija nakazala Grčiji je sedaj odpisan ?
mirko53
02. 11. 2011 22.03
Kdor je ze kdaj bil v Grciji ve, kako lepo se da ziveti na tuj racun!Seveda Nemci in Francozi resujejo svoje banke, a kdo je denar zapravil?!
kurcvasgleda01
02. 11. 2011 21.57
Grki bodo zdaj izglasovali, da ne potrebujejo denarja...lepo bodo bankrotirali...denarja ne bodo rabili vrniti in vsi se bomo lepo obrisali pod nosom...to je isto kot VEGRAD ali pa SCT...adijo lova
Victorinox
02. 11. 2011 21.55
korintos No, ja, reciva, da so ga dali v tem smislu, da ne propadejo sami.
upornik_007
02. 11. 2011 21.54
se spomenm kako smo s kolegi kregal o EU vsi so govoril kako bo fajn pa ostale pravljice jzt pa sm ze takrat vedu da nam ta skupnost nic kaj dobrega ne prinasa zdj so pa tudi sami bolj previdni hehe
Nebukadnezar
02. 11. 2011 21.53
Čas je da imamo tudi mi (ostala Evropa) referendum. Preprosto vprašanje: Ali ste za to, da se da Grčiji denar in odpiše dolgove?
korintos1
02. 11. 2011 21.50
Victorinox Nemci so preveč skrbni da bi dajali nekomu kar tako denar. Dajajo ga predvsem sebi, ne Grkom.
Victorinox
02. 11. 2011 21.44
Nemci so dali Grkom denar, jim odpisali polovico dolga sedaj pa v zahvalo žalijo. Tipično balkansko.
upornik_007
02. 11. 2011 21.42
fizelj kaj si ti hlapec merklovi ali pa se kaj hujsega da jo podpiras!?