Tujina

Grki hitijo z oblikovanjem nove vlade

Atene, 18. 06. 2012 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Proevropska desnosredinska Nova demokracija in socialistična stranka Pasok sta dosegli dogovor o sestavi nove vlade. Kot so sporočili iz zmagovalne Nove demokracije, si želijo nova pogajanja s trojko o omilitvi varčevalnih ukrepov.

Na težko pričakovanih parlamentarnih volitvah v Grčiji je tesno zmagala proevropska desnosredinska Nova demokracija. Že danes pa so z socialistično stranko Pasok potekala pogajanja o sestavi vlade. Po sestanku so iz Nove demokracije sporočili, da so dosegli dogovor ter da si želijo novih pogajanj s trojko o omilitvi varčevalnih ukrepov.

Vodja zmagovalne stranke Antonis Samaras je še pred sestankom stranke pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti ter opozoril, da ne smejo "izgubiti niti minute". "Poskusil bom oblikovati vlado narodne enotnosti, ki bo dolgega diha," je dejal Samaras in napovedal, da bi v vladi lahko sodelovale vse stranke, ki "verjamejo v evropsko usmeritev države in v evro" in ki se strinjajo, da mora Grčija izpolnjevati mednarodne obveznosti. Samaras se je hkrati zavzel za spremembo varčevalnih ukrepov, "tako da bi lahko rešili vprašanje brezposelnosti in druge probleme".

Vodja grških socialistov Evangelos Venizelos, čigar stranka Pasok je na nedeljskih volitvah zasedla tretje mesto, je po današnjih koalicijskih pogovorih z mandatarjem Samarasom izrazil upanje, da bo nova grška vlada oblikovana že v torek.

"Najbolje bi bilo odlikovati vlado narodnega konsenza, v kateri bi bili Nova demokracija, Siriza, Demokratična levica in Pasok," je še ocenil vodja Pasoka, ki ga številni vidijo kot najverjetnejšega koalicijskega partnerja zmagovalke volitev, konservativne Nove demokracije. Dejal je še, da bi se morala koalicijska pogajanja zaključiti v torek.

Podpornik Nove demokracije
Podpornik Nove demokracije FOTO: Reuters

Siriza je sicer prejela slabih 27 odstotkov glasov, kar pomeni, da bo imela v parlamentu 71 sedežev. Voditelj trenutno najmočnejše leve stranke Siriza Aleksis Cipras je priznal poraz, a je kljub temu zadovoljen z rezultati, saj so v primerjavi z majskimi volitvami rezultat izboljšali za približno 10 odstotkov. Napovedal pa je, da bodo še naprej nasprotovali varčevalnim ukrepom, ki jih diktira Bruselj. V odzivu na izid volitev je še dejal, da je "nesveta aliansa" iz Grčije in od zunaj poskušala preprečiti, da bi njegova stranka dobila preveliko moč.

V parlament so se uvrstile še desno populistična stranka Neodvisnih Grkov s 7,5 odstotka glasov, nacionalistična Zlata zora s 6,9 odstotka, Demokratična levica, ki je dobila 6,25 odstotka glasov, ter komunisti, za katere je glasovalo 4,5 odstotka volivcev.

Kot kaže, pa večina državljanov med dano ponudbo ni našla stranke, ki bi ji zaupala. Volilna udeležba je bila le 63,5 odstotna, kar je še dva odstotka manj kot maja in slabih devet odstotkov manj kot leta 2009.

Evro
Evro FOTO: Reuters

'Glasovanje upanja'

V grških medijih je zaznati olajšanje in pričakovanje, da bosta Nova demokracija in Pasok tokrat le dosegla dogovor o vladi. "Obstaja trdna podlaga za koalicijsko vlado," je zapisal liberalni dnevnik Katimerini. Časnik Elefteros Tipos, ki je blizu zmagovalki volitev, pa je izid označil za "glasovanje upanja". Sredinski Etnos je ocenil, da so volivci dali jasen mandat za vlado, ki naj Grčijo obdrži v območju evra in doseže nov dogovor o pogojih mednarodne pomoči. Z rezultati so zadovoljni tudi v EU, kjer pa pričakujejo, da bo čim prej oblikovana nova vlada.

Grčija sicer po že drugih volitvah nujno čim prej potrebuje vlado s polnimi pooblastili. Grčija je mednarodno pomoč prvič dobila v višini 110 milijard evrov, letos pa še 130 milijard evrov, poleg tega so ji zasebni upniki odpisali 107 milijard evrov dolga. V zameno za pomoč so bile Atene prisiljene sprejeti stroge varčevalne ukrepe, ki jim najbolj ostro nasprotuje stranka Siriza. Da si bo prizadeval za omehčanje pogojev, pa je že pred volitvami napovedal tudi vodja Nove demokracije Samaras.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmardra
19. 06. 2012 10.17
+1
Grki ali EU ?!
volier
19. 06. 2012 09.27
+0
Zalostno!!! ko berem dolocene komentarje opazam samo kako zelo je velik Slo. ego in kako majhna je mentaliteta dolocenih oseb... vec kot polovica komentarjev je samo kako nas Nemcija vlece za nos in nam krade denar... in neumne ideje kaj vse moramo narediti da pridemo iz krize.... dejstvo je da se je Nem. izognila gosp. krizi po zaslugi tezkih reform ki jih sprejemajo ze dlje casa in celo se povecala gosp. rast... in Merklova ima veliko zaslug za to pa ceprav mi je in vrjetno se marsikomu izredno antipaticna... In seveda Nem. narekuje kako resevati krizo... kdo pa bo namesto nje Slovenija haha s katerimi financami... ??? Res mi ni razumljivo vsi bi imeli velike place in nevem kaj se vse to pac ni mozno... najprej bo potrebno reforme sprejet katere je btw. hotel ze Pahor pa mu je Jansa to na zelo lep nacin preprecil tisti ki ste ze pozabil... zdej jih bo pa tko mogu Jansa sam tko da se je kr fejst zaj***.... in preden zacnete organizirat napad na Nem. razmislite zakaj je Slo. v taksni krizi - logicen odgovor bi bil zaradi tajkunov ki tako nikoli ne bodo obsojeni vkljucno s celotno POLITIKO!!!
janez6bb
19. 06. 2012 09.52
-1
hehe kako ne vemo nič, a veš po kakšni obrestni meri se zadolžuje nemčija, veliko boljši kot slovenija,španija, grčija, in v info nemški dolg znaša okrog 80 % BDP-ja:) Številka sicer predstavlja več kot 80 odstotkov bruto domačega proizvoda Nemčije, ki je lani znašal okoli 2500 milijard evrov. S tem Nemčija precej presega maastrichtsko mejo, ki jo je EU postavila pri 60 odstotkov BDP. A nenazadnje je povprečni javni dolg držav z evrom pri 85 odstotkih njihovega BDP.
Himself
19. 06. 2012 09.19
+1
Navadnemu smrtniku je jasn, da tuki neki ne štima. Pol ti pa politiki neki tupijo še posebi v Sloveniji k nimajo pojma. Smo tam kjer smo zarad drugih ne zarad sebe. Ma to je men tko kakor če gledaš fuzbal in je offside. Pa počasna kamera pokaže da je offside in še celo črto ti narišejo, da je bil igralec v offsidajdu. Pol pa imajo v oddaji strokovnega komentatorja, ki ti strokovno razloži, da je bil offside. Kakor, da bi bil neumn. Tko nekak se počutm kle pr teh ukrepih
tron3
19. 06. 2012 09.11
+0
Naslov članka bi moral biti GRKI HITIJO, DA HLAPCI IN SUŽNJI BODO, nemškem, francoskem bankirjem, pa še komu, vse skupaj z žegnom EU komisije, ter strašila Angelce, bravo Grki, čestitam!
Himself
19. 06. 2012 09.08
+3
Ponovno mi ni jasn. Jaz imam prazno denarnico ker so mi ukrdli denar. Pol si pa kupm novo denarnico in zdej v tej denarnici bom meu pa kr denar . Poleg tega tole staro denarnico smo vsi iz cele evrope povnil pa je še kar prazna. Ampak nobenmu ni to nič čudn. Pri Špancih so celo vse ukrepe sprejel pa se jim denarnica kar prazne in prazne ponovno nič jasn. Poleg tega zakaj se Evropa obrača na Ameriko in neki njih sprašuje in po njih oravnava. Kaj ne znamo žvet Evropsko življenje, ki je vse bolj na izi in kvalitetno ter naredit svojo bonitetno hišo. Pa Američane spustit na ravn Grčije. Uni serjejo po nas mi pa sam gledamo češ, če jim bomo pa kaj rekl bo pa vojna.
janez6bb
19. 06. 2012 08.50
+1
Dejansko pa se dogaja prav to, pred čemer je v jeseni leta 2009 v Bruslju svaril nobelovec za ekonomijo Joseph Stiglitz: če bodo POLITIKI še naprej poslušali BANČNI LOBI in ne bodo ukrepali, jim bodo lastniki in vodilni menedžerji »bank, ki so prevelike, da bi lahko padle«, kmalu spet nastavili pištole na sence in davkoplačevalce čaka nov BANČNI ROP.˝ jst bi predlagal slovencem, ki tako navijajo za varčevalne ukrepe itd, da nase prevzamejo za 1.8 milijarde slabih kreditov nlb-ja, ker jst jih ne bom, nisem se pufal pa tut plačeval ne bom_ ČAS JE ZA DRŽAVNO NEPOKORŠČINO
I G N O R A N T
19. 06. 2012 08.54
+1
Nepokorscino?Cas je za klic k odgovornosti za lazi , zavajanja,krajo....
korintos1
19. 06. 2012 09.08
-1
in kdaj Slovenija nakaže prve milijone Grčiji, kot darilo za zmago na volitvah, desni opciji?
bus303
19. 06. 2012 08.25
+1
Raj bi vidu da bi se odločili drugače ..
korintos1
19. 06. 2012 09.06
Jimi1
19. 06. 2012 07.37
+5
Ne glede kaj pišejo, je 60% volilcev volilo stranke, ki so proti EU razpoložene. To ni zmaga temveč HUD PORAZ EU v Grčiji !
galop
19. 06. 2012 07.22
+2
upam da se losajo evra in še evropske unije!
LovecNaKomuniste
19. 06. 2012 04.29
+0
dadocar
19. 06. 2012 01.27
+2
Tale Pasok je isti primer trojanskega konja kot lista Gregorja Viranta v primeru nasih volitev. V njihovem programu stoji da bi ostali v EU in zadrzali varcevalne ukrepe, vendar bi naredili "pogumno revizivijo sprejetih ukrepov in bi implementirali fiskalne spremembe skozi 3 leta in ne 2". Me zanima kaksen bo odziv 12% grkov, ki so glasovali za Pasok, ko spoznajo da so bili na suho nate³njeni, ko bodo samo kimali vsemu kar bo Angelca rekla :) Se vedno pa ne vem, kako uspesno bodo vodili to vlado, kajti SYRIZA ne gre v koalicijo.
HooplaToopla
18. 06. 2012 23.57
+6
Pravijo: "Bitka je dobljena, vojna še ne." Po mojem se vojna sploh še začela ni. Treba bo počakati, da varčevalni ukrepi z vso silo zadenejo Španijo, da bo skrajna levica dobila večino tudi v kaki od večjih članic EU. Potem ne bo več dolgo trajalo, ko se bomo morali spet iti 'španske borce'. Osebno se pa že sedaj veselim trenutka, ko bo prekipelo Italijanom, ki imajo precej močno tradicijo boja proti brezobzirnemu kapitalizmu. Prav nič me ne bi čudilo, če bi nova generacija Rdečih brigad že kopičila eksploziv in orožje. Če pomislimo, kolikšno podporo so Brigate Rosse dejansko imele med italijanskim prebivalstvom v 70. letih, si ni težko predstavljati, da jih tudi sedaj, ko je celotna štala še bolj umazana, povprečni Italijani ne bi prav grdo gledali. Pravi žur bi pa bil šele, če bi se spet aktivirali še RAF. Treba je pa upoštevati še to, da nove generacije mladih iz bivših socialističnih držav komunizma počasi ne bodo več videle kot absolutno zlo (vsaj dve nadstropji nižje od pekla), saj jim vedno več staršev in starih staršev razlaga, da v primerjavi s temle sedaj, niti ni bilo tako napačno.
taurus90
19. 06. 2012 01.19
+8
sej u teoriji noben sistem ni slab. problem nastane ko določeni ljudje izkoristjo sistem in si ga podredijo. potem pridejo težave
MA007
19. 06. 2012 07.03
+1
Gibson80
18. 06. 2012 23.57
-1
Kakšno sprenavedanje.....cel svet ve da je evropska unija zgrešena in propadla investicija!!Jaz se že ves čas sprašujem kako gre lahko državicam ki niso v evropski uniji tako dobro?!Mislim da sem s tem vse povedal....
hanoveranec
19. 06. 2012 00.38
+4
sej jim ne gre... samo prikrivajo podatke, kot Grki.......
kopron
18. 06. 2012 23.25
+5
Žal tudi vse te nove vlade in novi ukrepi nebodo prinesli rešitve .
qreqa
18. 06. 2012 22.37
+1
Duvam jaja za pare, klik vsi..
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
18. 06. 2012 22.27
+8
Z TEM DA SE NAM PRIBLIZUJE KONEC CLOVESTVA SO VSE VLADE BREZ POMENA SAJ KRADEJO IN LAZEJO ZE CELOTNO CLOVESKO CIVILIZACIJO.MORALI PA BI PRISLUHNITI MATERI ZEMLJI IN KONCNO IZKLJUCITI NEKAKSNE CLOVESKE VODITELJE SVETA KORUPCIJE IN LAZI CELOTNE CLOVESKE ZGODOVINE.Radi se imejmo .Prelep pozdrav
1FLORIDA
18. 06. 2012 23.21
+5
Radi se imejmo,in delajte z svojo glavo.oz pametjo in zmagamo. lp
tali?ni tom
18. 06. 2012 22.05
+11
in kaj bo sedaj ??? grki bojo še bolj v podnu in evropa bo razpadla samo nekaj časa kasneje ! v evropi glede na strategijo bruslja da neb nč delal , vse kitajci,indijci pa afričani in po možnoisti zastonj , evropski narod bi bil brez šihta pa fajn drago plačeval poceni uvoženo blago in visoke davke !!!??!? hja to ne gre in ne bo šlo ! brez industrije ki je ni ker je na kitajskem pa tam okol ne bo šlo ker ni dela in brez dela ni služb in ni plač in ni potrošnje in zanimivio kar nikakor ekonomisti nočejo vedet ni gospodarske rasti ! evo in smo vsi v istem ko grki sam oni že vejo mi pa še nočmo vedet !
gregor153
18. 06. 2012 22.44
-10
Ti kar ostani v industrijski dobi, medtem ko je Evropa v informacijski, kjer je delež ljudi zaposlenih v storitvah krepko nad 50%. Mi ne rabimo industrijskih delovnih mest!! Za delo ki ga opravlja stroj boš tudi toliko plačan.
yarrick
18. 06. 2012 23.38
+8
.za to bodo posrbeli delavci v INDUSTRIJI ! Torej ne pametuj preveč, ker brez industrijske dobe ni niti informacijske !@gregor Ti misliš da bo informatika nahranila ljudi? misliš da bo informatika poskrbela, da bodo greznice sproti prazne, ti misliš da bo informatika poskrbela da boš vedno sit in oblečen? NE bo.za to bodo posrbeli delavci v INDUSTRIJI ! Torej ne pametuj preveč, ker brez industrijske dobe ni niti informacijske !
Nina Omejc
18. 06. 2012 22.01
+6
Kot ste verjetno že vsi opazili, imamo ljudje različna mnenja... verjetno zato, ker nam nikoli ne povejo vseh dejstev (kajti vsi se strinjamo, da je 1+1=2) zato slišimo nekaj tu, nekaj tam in si iz tega ustvarimo svoje mnenje... ker nihče (vsaj verjetno od nas tukajle) ne pozna 100% resnice vas prosim, da se malo umirite in ne kažite s prstom na nikogar, tako na EU, kot na Grčjo, saj je lahko na koncu vse čisto drugače, kot si vi predstavljate!
hanoveranec
18. 06. 2012 22.03
+2
podpis.....++++++++++++++++++++++++++++++++
kleopatra-1
18. 06. 2012 22.28
+6
pajack1, po trgovsko je 1+1=3 :) drgač se pa strinjam s tabo. Najmanj krivo pa je zagotovo ljudstvo.
kadabra
18. 06. 2012 21.48
+2
kaj bi dav da bi še za slovenijo pisal da bomo mel jutr novo vlado :)
hanoveranec
18. 06. 2012 22.04
-4
čez 4 leta ali pa 8.......... na tvojo žalost in moje veselje.... ha, ha
kleopatra-1
18. 06. 2012 22.29
+5
hano, bo kar prej, boš videl. Ta način pač nikamor ne pelje.
kadabra
18. 06. 2012 22.38
+0
najbol smešno je k so nekateri dejansko zadovolni s tako vlado kot jo mamo... ste veseli ker smo totalno u ***? joooj ta slovenija je šla nekam
hanoveranec
18. 06. 2012 23.31
+1
yarrick
18. 06. 2012 23.40
+3
levica? desnica? meni se zdi da so vsi enaki...Vsi lopovi !
kleopatra-1
18. 06. 2012 23.49
+9
pri nas žal nimamo levice. Če nekdo sam sebe imenuje levica, to še ne pomeni, da levica tudi je. Levica naj bi namreč bila tista, ki dela za blagor naroda, pri nas vsi politiki delajo samo za svoj blagor, vsi - zeleni, rumeni, oranžni, beli, rdeči ... Edina svetla izjema je Pahor, zato so ga pohodili. Je sam. Sam ne moreš veliko, pa še med volkovi.
strom
18. 06. 2012 21.42
+5
lahko sestavijo 50 vlad pa ne bodo rešili evrope.ma naj kr razpade ker dela samo škodoš in zgleda da tile nesposobneži ne bodo rešili NIČ.vse je izgubljeno