Gospodarstvo

Grška kriza vroča tema

Washington/Bruselj, 24. 04. 2010 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V okviru Mednarodnega denarnega sklada neuradno razpravljajo o finančni pomoči Grčiji. Države EU naj bi Grčiji posodile 30 milijard evrov, v Nemčiji pa jo pozivajo, naj zapusti območje evra.

V Washingtonu se v okviru spomladanskega zasedanja IMF in Svetovne banke odvija srečanje Mednarodnega monetarnega in finančnega odbora Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Nad pogovori finančnih ministrov sicer visi senca grške javnofinančne krize.

Srečanje IMF v Washingtonu
Srečanje IMF v Washingtonu FOTO: Reuters

Grška kriza in njeno reševanje je trenutno vroča tema. Generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn je v odgovoru na petkovo prošnjo Grčije za sprožitev mehanizma za finančno pomoč IMF obljubil, da bo sklad ukrepal hitro. "Z grškimi oblastmi smo tesno sodelovali glede vprašanja tehnične pomoči, naša misija pa že več dni v Atenah sodeluje z domačimi oblastmi in EU," je poudaril Strauss-Khan.

"Sprožitev mehanizma je nacionalna nuja in zato sem naložil finančnemu ministru, da izvede vse potrebne korake," je v petkovem televizijskem nagovoru z otoka Kastelorizo povedal grški premier George Papandreou. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je v prvem odzivu dejala, da mora Grčija uvesti zaupanja vreden varčevalni program, preden bo območje evra zagotovilo pomoč.

V Grčiji je znova napeto ...

Ministri pozdravili okrevanje

Finančni ministri skupine najbolj razvitih in najhitreje rastočih gospodarstev (G20) so medtem na petkovem srečanju v Washingtonu pozdravili dobro okrevanje gospodarstva in se zavzeli za verodostojne izhodne strategije. Skupna izjava se Grčije neposredno ni dotaknila, je pa poudarila, naj države nadaljujejo s prizadevanji za trajno okrevanje.

Grško vprašanje sicer sploh ni točka na uradnem dnevnem redu srečanja v Washingtonu, ki bo potekalo ves dan. Ministri naj bi namesto tega razpravljali o obnovi Haitija po rušilnem potresu, ki je državo prizadel januarja. Prav tako pa bo govora o predlogu skupine G20 o obdavčenju velikih bank in drugih finančnih institucij.

Herman Van Rompuy trdi, da bo Grčija kmalu prejela pomoč.
Herman Van Rompuy trdi, da bo Grčija kmalu prejela pomoč. FOTO: Reuters

IMF naj bi sicer na to temo predlagal dva davka. S prvim bi vladam te institucije povrnile denar, s katerim so jih po izbruhu finančne krize države reševale pred propadom. Druga dajatev pa naj bi banke odvrnila od tega, da bi se v prihodnje spet izpostavljale prevelikim tveganjem.

Sicer pa se predlogi o novih davkih soočajo tudi z velikim nasprotovanjem nekaterih držav. Tako je odločno proti Kanada, ki s tem želi zavarovati svoje banke. Te v krizi namreč niso bile močno prizadete, zato bi bilo njihovo obdavčenje nepravično, opozarjajo. Prav tako je proti Brazilija, ki bi raje zmanjševala tveganja z zviševanjem obveznih bančnih rezerv.

Van Rompuy napoveduje hitro pomoč

Predsednik EU Herman Van Rompuy je danes sporočil, da države v območju evra že sprejemajo potrebne ukrepe, da bi lahko Grčiji, ki je v petek zaprosila za sprožitev nedavno potrjenega mehanizma za finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), zagotovile "hitro pomoč".

Kot je danes sporočil Van Rompuy, bo 15 drugih članic območja evra odločilo, kolikšno pomoč in pod kakšnimi pogoji bodo posredovale Grčiji. So pa že začele sprejemati potrebne ukrepe na nacionalni ravni, da bi lahko Atenam zagotovile hitro pomoč, je še dejal Van Rompuy, kot so sporočili v Bruslju.

Evropska komisija je že v petek zatrdila, da bo grška prošnja za pomoč obravnavana hitro, ter izrazila pričakovanje, da bodo države v območju evra pravočasno končale postopke, potrebne za izvedbo posojil Grčiji. EU bo Grčiji pri spopadanju z dolžniško krizo pomagala z mehanizmom usklajenih bilateralnih posojil držav v območju evra ob sodelovanju IMF.

Države z evrom so Grčiji v prvem letu po sprožitvi mehanizma pripravljene posoditi do 30 milijard evrov, skupaj z IMF pa naj bi posojila znašala od 40 do 45 milijard evrov. Delež Slovenije pri posojilu območja evra je 0,48 odstotka.

Nemčija proti Grčiji

V Nemčiji so se medtem danes okrepili glasovi, ki Grčijo pozivajo k premisleku, naj zapusti območje evra. Nemška vlada je bila vseskozi hladna glede reševanja Grčije in je poudarjala, da bi bilo treba mehanizem pomoči sprožiti šele v primeru, ko bi bila ogrožena stabilnost evra in ko bi Atene sprejele ustrezne varčevalne ukrepe. To je v petek dejala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je navedla, mora Grčija uvesti zaupanja vreden varčevalni program, preden bo območje evra zagotovilo pomoč.

Visok predstavnik Krščanskosocialne unije (CSU), sestrske stranke Krščanskodemokratske unije (CDU) Merklove, Hans-Peter Friedrich pa je danes za nemško revijo Spiegel dejal, da bi morala Grčija resno razmisliti o odhodu iz območja evra. Ta tema ne bi smela biti tabu, je še dodal. Z njim se je strinjal tudi poslanec skupine CDU/CSU v Evropskem parlamentu Werner Langen.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je medtem namige, da bi lahko Grčija zapustila 16-člansko območje evra, zavrnil. "Krizo moramo rešiti v okviru sedanjih pogodb (EU)," je dejal za nedeljsko izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. Je pa ponovil, da mora Grčija v letih 2011 in 2012 sprejeti dodatne gospodarske ukrepe in da bi nedelovanje ogrozilo stabilnost evra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
26. 04. 2010 12.48
S pomočjo naj s počaka dkler s Grčija sama od sebe gospodarsko ne umiri. Šele potem bo denar koristil komu; ljudem ali obubožanim bogatašem?
skydrol7
25. 04. 2010 20.15
Grki rabijo -ne 40 - 45 miljard ampak 60 miljard da se ven izvlecejo - seveda ce bo ta visok in ponosen folk pripravljen sprejeti miloscino.........
KRALJKEKEC
25. 04. 2010 18.06
Grčija naj gre ven iz EU !! Najlažje se je kreditirat,delat se naj naučijo !!! Njihov sistem socializma je mrtev,10 let gredo prej v penzijo,kot mi ,pa enkrat večje imajo...,zdaj pa JOKAJO...
rafael.m
25. 04. 2010 11.57
Zaradi zafurane politike bodo ceho miljarde EU plačevali obubožani ljudje. Krivci bodo imeli še vedno dovolj. Pa saj je povsod enako.
Titus01
25. 04. 2010 11.18
@yiski Do neke mere imate prav. Če je bogastvo preveč neenakomerno porazdeljeno, so recesije globlje, ker primanjkuje agregatnega povpraševanja. V zlati dobi kapitalizma so bile razlike med najbogatejšimi in najrevnejšimi 1:30 (v Sloveniji so 1:25), J.P. Morgan, ki ni bil ravno podpornik delavcev, pa je menil, da razlike, večje kot 1:80, uničijo gospodarstvo (v Zahodni Evropi so danes več kot 1:100 in v ZDA več kot 1:400). @ajnerd No, smo še daleč od Grčije. Pri roki imam Eurostatove podatke za l. 2008. Efektivna davčna obremenitev v Sloveniji je bila 42,4% (Nemčija 43,7, Švedska 55,6, Grčija 40,6%) Naš javni dolg v deležu BDP je znašal 22%, grški pa 99,2% BDP, medtem ko je naš letni primanjkljaj znašal 1,8% BDP, grški pa 7,8%, ne upoštevaje skrivnega zadolževanja prek swapov, ki se ni evidentiralo. Od tistih 42,4% BDP je šlo pri nas za plače javnih uslužbencev 11,¸1%, se pravi nekaj več kot 25%, v Grčiji pa 11,5%. V nobenem primeru pretirano (tudi če bi Grki takrat prepolovili plače, ne bi prišli na plus). Na kratko: Grčija se nam ne more zgoditi, niti zaradi zadolževanja v krizi. Ni teorije. Že predkrizna izhodišča so bila popolnoma drugačna. Naše obveznice se zato prodajajo po nižji obrestni meri kot nemše. Nismo Grčija in to ne moremo postati v naslednjih 10 letih, tudi če se trudimo.
Duška Duska
24. 04. 2010 19.59
Že tolikokrat sem rekel,da si nihče na svetu ne zasluži imeti 20x večjo plačo od mene. Niti Lionel Messi Če bi bilo bogastvo pošteno razdeljeno nebi bilo nikoli nobene krize
anjerd
24. 04. 2010 19.47
Z tako požrešno državono birokracijo, skorumpiranostjo politike in samovšečno vlado smo tudi mi na poti Grčije. Na stara leta ne bomo imeli za kruh.