Tujina

Grška centralna banka opozarja: Grčija bi lahko izstopila iz območja evra in EU

Atene, 17. 06. 2015 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grčija bi lahko bila na "boleči" poti proti izhodu iz območja evra in tudi Evropske unije. Na to je zdaj prvič opozorila tudi Grška centralna banka. Medtem ko evrske države že pripravljajo krizni načrt, pa nekateri analitiki še vedno optimistično verjamejo v dogovor.

Evro in Grčija
Evro in Grčija FOTO: Thinkstock

Grška centralna banka je prvič opozorila, da bi bila lahko Grčija na "boleči" poti proti izhodu iz območja evra in tudi Evropske unije. Za Grčijo je sicer zdaj zelo pomemben četrtek, ko je napovedano srečanje finančnih ministrov območja evra. Dva tedna po tem Atenam poteče rok za plačilo dolga IMF v višini 1,6 milijarde evrov, prav tako pa tudi evropski del programa pomoči. Iz slednjega ji pripada še 7,2 milijarde evrov, a mora v zameno za ta denar izpogajati ustrezne reforme.

Opozorilo Grške centralne banke prihaja potem, ko je v nedeljo predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker prekinil pogovore s pogajalci Grčije. Nekaj napredka je bilo doseženega, a pogovori niso uspeli, saj razlike med načrti Grčije na eni ter skupnimi zahtevami posojilodajalcev - komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - na drugi strani ostajajo.

Razkol med stranema po navedbah komisije predstavlja nekje med pol in enim odstotkom grškega BDP oziroma dve milijardi evrov letno v trajnih fiskalnih ukrepih. Grški predlog ostaja, kot so se izrazili, "nepopoln" in ne omogoča sprostitve preostale 7,2 milijarde evrov vredne tranše pomoči Grčiji.

Cipras posojilodajalce obtožil politične preračunljivosti

Grški premier Aleksis Cipras je posojilodajalce obtožil politične preračunljivosti in plenjenja države. Jezi ga predvsem vztrajanje pri novem posegu v pokojnine. Evropska komisija je medtem sporočila, da grški upniki niso zahtevali novega znižanja pokojnin in dodal, da so v pogajanjih tudi popuščali. Cipras je posebej kritičen do IMF, ki da je "kazensko odgovoren" za položaj države. "Prišel je čas, da predlogov IMF ne presoja le Grčija, temveč predvsem Evropa," je navedel. Upnike je obtožil poskusa ponižanja Grčije.

Grki so prepričani, da bo javnofinančna vrzel leta 2016 dosegla "le" 1,65 odstotka BDP, pri tem pa so pripravljeni pristati na merljive ukrepe največ v obsegu dveh odstotkov BDP. Preostali bi morali biti administrativne narave, med njimi pa se zavzemajo za boj zoper izogibanje plačevanju davkov. Upniki tako rešitev zavračajo.

Grški finančni minister Janis Varufakis pa je dejal, da je Grčija s svojim ravnanjem nakazala: "Do tod gremo, dlje pa ne." Dejal je, da Atene v Luksemburgu ne bodo predstavile seznama novih reformnih ukrepov. "Evroskupina ni pravi prostor za predstavitev predlogov, o katerih še ni bilo razprave in pogajanj na nižji ravni," je poudaril. Ob tem pa je zagotovil, da je grška pogajalska skupina "ves čas na voljo", da s posojilodajalci poišče ustrezno rešitev. A predstavniki upnikov morajo za pogajalsko mizo priti z jasnim mandatom, je izpostavil. Po njegovih besedah so namreč pogajanja v nedeljo propadla zato, ker predstavniki upnikov niso imeli mandata za poglobljeno razpravo o grških predlogih.

Cipras je upnike obtožil poskusa ponižanja Grčije.
Cipras je upnike obtožil poskusa ponižanja Grčije. FOTO: Reuters

Priprave na krizni načrt

Da je tveganje, da Grčija izstopi iz območja evra zelo veliko, meni tudi španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo. Francoski predsednik Francois Hollande pa je pozval h hitri obnovitvi pogajanj in rešitvi Grčije pred finančno katastrofo. Na nemškem finančnem ministrstvu so medtem izpostavili, da je žogica zdaj na strani Grčije.

Dogajanje okoli Grčije sicer še vedno razburja večji del Evrope. Evrske države pa že pripravljajo krizni načrt za primer, da dogovora z Grčijo ta teden ne bo. Mnogi so še vedno prepričani, da bo dogovor dosežen v zadnji minuti. Analitiki, ki so optimistični, menijo, da bi se trgi kmalu po šoku zaradi izstopa Grčije iz evro območja opomogli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

falcon11
18. 06. 2015 15.28
+2
Briga me za vlagatelje, ki bodo veliko izgubili. Če izstopijo bomo hodili na morje, kot na Češko pred 30. leti
brez-veze
18. 06. 2015 08.22
+3
Vlagatelji...("lopovska drhal") se sedaj boji, da bo izgubila svoj nakradeni denar.
silberblack
18. 06. 2015 08.47
-1
JA, Grki naj vsem dajo en teden zastonj počitnic v Grčiji, pijača ni všteta, pa bomo odpisali od pokasirali dolgove EU, potem pa naj gredo ven, če želijo. Itak, ne želijo , bleferji, dobri trgovci od Ahila naprej :)
LOPOVI V AREST
18. 06. 2015 12.27
+1
Evropske borze bodo zelo rdeče v naslednjih tednih, še posebej finančni sektor. (kateri ima že vkalkulirane dobičke Grčije za naslednjih 30 let)
Shisui
19. 06. 2015 18.26
+1
Lopovska drhal? Najbolje da potem še nam nehajo posojati denar, pa naj bo JS brez plač, me zanima če bodo potem še "lopovska drhal".
JestPaTiPaMiVsi
18. 06. 2015 07.34
+2
Vsi na dopust v Grčijo. Plačali smo ga tako že!
aaaaaa122121
18. 06. 2015 09.30
-1
smo ga, samo ne grkom,.ampak slovenskim elitam, ki so iz drzave odnesle 10 milijard:) uboge sloovenske ofce, ce bi pol tok glasne glede domwcih lopovov, bi lohk mirno pozabil.kar smo dal grciji,.ampak najlazje ofce, ki nimajo pojma, vpijejo cez grski rajo, aja pol te pa uprasam, a si ti ofca tut odgovoren za kredite na slabi banki:)????
general901 1
18. 06. 2015 07.18
+2
Itak se bodo nakonc neki zmenil...dolgcajt
LOPOVI V AREST
18. 06. 2015 01.13
+9
EDINO PRAVILNO! Dovolj je reševanja Nemških in še preostalih zahodnih bank, kdor tvega in posoja z namenom da čim več zasluži se lahko tudi fino opeče. Tako so Evropske banke posojale denar Grčiji in računale na ogromne zaslužke z obveznicami in drugimi finančnimi instrunenti. Denar, ki ga je dobila Grčija od trojke ga njihovi državljani sploh niso videli ampak je šel za poplačilo starih dolgov zahodnim bankam z ogromnimi zaslužki od tveganih obresti. Samo tokrat se ne bo izšlo, mafijski bankirji v IMF in ECB se že fejst tresejo hlače, kaj bo iz Španijo , Portugalsko in nato še Italijo. Pa tudi Slovenija dosti ne zaostaja. Grčji pa želim veliko sreče pri iztopu iz Eura in EU in več suverenosti, ker z EU jo definitivno ne bo imela, vsaj dokler jo vodi bankirska mafija.
JE-BI-GA
18. 06. 2015 13.33
+1
Pravilno, Slovenci smo tudi glasovali za samostojno pot in ne za EU tiranijo
Shisui
18. 06. 2015 01.01
+3
Več davkov ko utajijo Grki, raje jih imajo Slovenci! Bolj ko ogoljufajo državo, raje jih imajo Srbi! Več mafije je v državnem vrhu, raje jih imajo Rusi! Saj veste, ISTE SORTE PTIČI SKUP LETAJO :)
Shisui
18. 06. 2015 00.59
+8
Haha, folk je dejansko verjel, da jim bodo odpisali 300 milijard dolga... Živeli bi na socialcu 1500€ mesečno :) Dragi Grki, zbudite se že enkrat.
Kajetan
18. 06. 2015 00.20
+11
Ne pozabit slovenija je vpeta v 3,7 miljarde porostev in v 1,2 miljarve v eur kreditih ki bi jih morala grcija vrnit sloveniji delno kot posojilo del tega pa za kritje stroskov porostva. In ne samo 1.2 miljarde kot laze vlada. Taksna je bila depesa iz bruslja ki jo je prejel miro dobriin pa mramor
TheGrayMask
17. 06. 2015 23.41
+6
Podpora Gričiji na novi poti izven EU območja. C. Banka bi ljudi izžela in oglodala do kosti...Tako več negre svoje banke so zakrpali pa še nimajo dosti ! Upam, da se obrnejo na rusijo in kitajsko oz. države BRICS, nastaja nov blok in prav je tako !
Ov3r9000
18. 06. 2015 00.25
+2
Bomo videli če bo kaj s tem ampak močno dvomim da bodo na lepe oči Grki dobili posojilo glede na njihovo trenutno sposobnost vračanja dolgov, ali če jih bodo sploh sprejeli da pridejo notr.
zigasubic
17. 06. 2015 22.14
+4
Evropa je dala Grčiji posojila, da so jih ti lahko vrnili nemškim in francoskim bankam. Sedaj, ko so dobili svoje pritiskajo na Grčijo saj vedo, da v igri ni več veliko njihovega denarja. Za Grčijo je najbolje, da se čim prej znebi EU in Evra, ki sta tako ali tako namenjena velikim državam, male pa potem propadajo. Če bi to storili na začetku krize bi že zdavnaj izplavali.
puspan
17. 06. 2015 22.23
+3
No pa mi se povej, katere male drzave propadajo v EU ?
iGURT
17. 06. 2015 22.39
+5
LOPOVI V AREST
18. 06. 2015 01.54
+5
puspan
18. 06. 2015 16.35
+1
Pa ne zaradi EU, ampak zaradi vcepljenega komunizma.
Jožajoža
17. 06. 2015 22.03
+6
grki, smo z vami.cel vzhod je z vami. grki, levičarji vas podpiramo. grki, podpira vas rusija,srbija,kitajska..........
Netajkun
17. 06. 2015 22.54
+5
En normalen človek ( ki ni vpet v to preklemano ideologijo revolucije oz. upora ) jih nikakor ne more podpirati . Več kot 10 let so lagali in potvarjali svoje bilance , ko je izbruhnila kriza , je pa vse udarilo na plano ( in se jim vrnilo kot bumerang ). Ves ta čas so živeli kot kralji , preko vsem razumnih meja razbohotena državna in javna uprava . . . zelo visoke plače in zelo visoke pokojnine ( za malo dela ) . . . zdaj ko so v težavah , so pa krivi drugi ( če ne bi lagali , seveda tudi kreditov ne bi dobivali ) . Da se podpira lažnjivce in razsipneže . . ko se ujamejo v svojo sanjsko goljufivo mrežo . . je pa res smešno in neresno . Sicer pa . . . naj si vsak misli in želi , kar mu paše . Zaradi grških zablod bo Slovenija ob 1.5 milijarde € in ob vsaj 2.5 % padec BDP , obresti zadolževanja se nam bodo povišale in še bistveno bolj bomo varčevali . . . ampak je vredno potrpeti . . . za te " junaške " Grke . Bedarije .
Ov3r9000
18. 06. 2015 00.36
+3
Že nekje od 1993 imajo dolg čez 100% bdp. Živeli so na kupljenem oz kreditiranem času, dokler jih ni globalna kriza potolkla. Že takrat bi se morali začeti Grki upirati, pa nebi prišlo do takšne situacije kot je zdaj. Mislim da je vsakemu normalnemu človeku jasno da je izposojanje tujega denarja/kreditiranje vsaj slaba praksa, če ne še celo moralno sporna praksa. Saj ne rečem varčevalni ukrepi niso prinesli izboljšanja stanja, ampak koren problema je nastal že zelo dolgo pred tem (in tudi za izboljšanje niso prav dosti poskrbeli njihovi domači politiki ali državljani sami z vršenjem pritiska, zdaj je skorajda že prepozno). Pa tudi Tsipras je s svojo strategijo precej "gemblal" ko je imel pred nekaj meseci nekaj % presežek v proračunu in je skušal čimboljše pogoje izpogajat, no v glavnem zdaj ga nima več, in ECB ima možnost kupovanja obveznic držav in pretakanja denarja po evropskih bankah, kar pomeni da izhod Grčije iz EU najverjetneje nebo imel učinka domine in bo obvladljiv.
KlubPravilnoPretepenihŽena
17. 06. 2015 21.54
+4
Finančna unija podrazumeva, da si njen član, dokler imaš denar, potem pa pojdi v unijo bratstva ali pa unijo bankrotiranih, recimo Ruska Federacija se drži skupaj le zaradi močno militarizirane družbe, ko potrka na njihovo vojsko gospa Korupcija se bo zelo kmalu začel kaos podoben Yugoslovanskemu, ko so ultra nacjonalisti potrkali na naša vrata, ZDA in njihov mogočni imperij drži skupaj le $ $ $ pa smo videli da med Afroameričani tega primankuje že lep cajt in so pripravljeni na vojno, multikultura, enotnost, spoštovanje drugačnih ni vrlina človeškega roda, zato je najbolje, da se drži vsak svoje njive, tako svetujem Grkom, da formirajo neutralno državo ki bo živela od turizma ne pa od kreditov.
puspan
17. 06. 2015 21.58
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
emilzapata
17. 06. 2015 23.10
+1
moj kolega gostinec običajno reče: za 1000euvrov čistega ostanka je potrebno še in še zrezkov prodati, turizem ne bo dovolj za standard, ki so ga bili grki navajeni.
Roman Hren
17. 06. 2015 21.52
+8
Kar pogumno, Grčija! Slovenski kolaboranti za kaj takega niso sposobni!
tron3
17. 06. 2015 21.45
+5
Če pride do bankrota Grčije, bodo Nemci Angelco obesil sredi Berlina, ker bodo izvedl, da okrog 300 milijard ne bodo nikdar več vidl, potem se začen razpad EU, kar je tudi dobro, za narode, Juncker bo pa se do konca zasnifal, ter se obesil!!!
Netajkun
17. 06. 2015 21.51
+10
Nemčija je izpostavljena za slabih 80 milijard € ( kar je kakšnih 65 do 70 % njihovega letnega viška v proračunu ) . Utrpeli bi tudi 2 % do 2.5 % padec BDP . Najslabše bi jo odnesli Francija in Portugalska .
LOPOVI V AREST
18. 06. 2015 01.58
+3
Hahaha, sam pravilno povedano. Za Merklovo raste velika šiba in za Junkerja tudi.
Montekristo
17. 06. 2015 21.43
+7
Ali ni bilo vsem bolje pred vstopom v EU; zdaj pa nam neki "neznani" tuji mogotci krojijo usodo in narekujejo naše zakone, našo monetarno politiko, našo gospodarsko politiko, poslovno politiko itd! Pa še vsak "privatnik" lahko toži Slovenijo v Bruslju, če ne more glasno prdnit!!! Še malo pa bo potrebno v Bruselj poslati prevedeno in sodno overjeno prošnjo, če lahko grem na WC in to z utemeljitvijo ali gre za veliko ali malo potrebo in na kateri WC!!! To je tako zelo željeno in od nekaterih težko pričakovano članstvo v EU!
scar_face
17. 06. 2015 21.42
+6
40 sekundni oglas? A ste vi normalni?
vezuv_
17. 06. 2015 21.37
+10
V EU se bojijo izstopa Grčije iz EU :) :) Domine se bodo začele podirati.
KlubPravilnoPretepenihŽena
17. 06. 2015 21.34
+8
Največja napaka je bila, da so vstopili v EU, ko pogledam na karti neutralno Švico solzico spustim in nikakor da se pomirim z dejstvom, da sem član velike europske črede.
LOPOVI V AREST
18. 06. 2015 01.59
+3
Dule Med
17. 06. 2015 21.12
+4
Cipras je njihov od Illuminatov saj so ga oni postavili narod, ko gre na volitve je samo metanje peska folko v oči, če bi volitve spremenile sistem bi bile že zdavnaj zabrabjene . Finačni minister je okej ni prodana duša vse ostalo je pa samo igra multimilijonarjev kako človeka zlomiti ga zbrisati iz planeta . Evropa je bila zato ustanovljena, da lahko manipolirajo z človekom ga zasužnili mu odvzeli dostojanskega življenja itd...... Vse je to program elite, ki se igra z nami ovcami .
vezuv_
17. 06. 2015 21.35
+2
si pozabil dodati, da je ta elita - kje drugje kot v Nemčiji. Kar ni uspelo H.....
Montekristo
17. 06. 2015 21.10
+6
Najbolje, da tudi Slovenija izstopi iz EU; zdaj nam pa drugi ukazujejo kaj moramo narediti in kako živetI Referendum za izstop iz EU takoj podpišem! Prej nam je bilo bolje, precej bolje!
Danny Veliki
17. 06. 2015 21.13
+7
V bivši Yugi je bila SLO gospodarski paradni konj v EU je pa samo neka zakotna vas.
Montekristo
17. 06. 2015 21.15
+6
Skrajni čas, da se nekdo in morda tudi mi upremo tem manipulatorjem evropske moneterna in celotne politike!
Netajkun
17. 06. 2015 21.47
+2
Če Slovenija izstopi iz EU . . . bo čez 10 let imela samo še penzioniste , javni sektor in reveže . Med 250 in 300.000 bi jih odšlo v tujino . . in še veseli bi jih bili .
zigasubic
17. 06. 2015 22.16
+1
Kdor hoče iti gre že sedaj. Z izstopom iz EU in odhodom Evra bi lahko devalvirali lastno valuto in pospešili izvoz. Tako bi ustvarili več deset tisoč novih delovnih mest in ljudje bi se kvečemu začeli vračati...
komir10
17. 06. 2015 22.44
+0