Tujina

Grozljivo poročilo HRW: v Darfurju vojaki pretepali in posiljevali več kot 200 žensk

Kartum, 12. 02. 2015 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Konec oktobra lani so pripadniki sudanske vojske vkorakali v kraj Tabit v Darfurju in pretepli in posilili vsaj 221 žensk, so zapisali v poročilu organizacije Human Rights Watch. Sudanska vlada zavrača očitke.

Darfurske ženske
Darfurske ženske FOTO: Reuters

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je v svojem poročilu, izdanem danes, opisala, da so konec oktobra lani v Darfurju sudanske vladne sile v treh dneh ''organizirano in sistematično'' posilile več kot 200 žensk in deklet.

''Eden je pretepal, drugi je posiljeval. Ko so končali pri eni, so napadli drugo dekle,'' je zatrdila Khatera, ena izmed napadenih v kraju Tabit. Okoli 40 let stara Khatera in njene tri hčere so bile med 221 ženskami, ki so jih posilili vojaki sudanske vojske. Dve hčeri sta bili v času napada mlajši od 11 let.

Avtor poročila Jonathan Loeb je za britanski Independent dejal, da so pripadniki vojske izvedli napade in da so ženske pretepali, jim grozili in jih posiljevali na organiziran in sistematičen način. Številne ženske so posilili večkrat, večinoma pred drugimi člani družine. Prebivalci manjšega kraja Tabit so vojake bolj ali manj poznali, saj so se urili v bazi, od mesta oddaljeni le pol kilometra.

Moške so pretepli in jih odpeljali iz hiš

''Dva vojaka sta dejala, da sta dobila neposredna navodila za napad in še posebej za posilstva, pod pretvezo, da iščejo pogrešanega vojaka,'' je dejal Loeb in dodal, da sicer motiv za napad še ni jasen.

''18 vojakov je vkorakalo v našo hišo. Trije so ven odpeljali moške, ki so jih tudi pretepli. Ostalih 15 vojakov je nas štiri posililo. Pretepli so nas in delali z nami, kar so hoteli,'' je dejala okoli 20 let stara Nadia.

Spet druga ženska je povedala, da so jo vojaki pretepli in jo odvlekli iz hiše. Ko se je vrnila, je odkrila, da so posilili njene hčere, vse tri so bile mlajše od 15 let. Vojaki ''so pretepli mlajše otroke in posilili starejše hčere. V usta so jim dali oblačila, da jih ne bi slišali kričati,'' je dejala.

Med posiljenimi je bila tudi Umm-Jumma, stara okoli 30 let. Ko je slišala kričanje, je odšla do svoje matere. ''Zagrozili so mi z orožjem, nato so me posilili. Bili so štirje, dva sta bila v civilnih oblačilih. Posilili so me pred materjo. Kričala je,'' je opisala grozljivo dejanje.

Sudanska vojska zanikala očitana dejanja

Sudanski vojaki
Sudanski vojaki FOTO: Reuters

Prva poročila o posilstvih so se pojavila 2. novembra lani, ko je o njih poročal radio Dabanga, so zapisali na spletni strani HRW. Sudanske oblasti so navedbe zanikale in onemogočile dostop človekoljubnih organizacij na območje. 9. novembra so jim vendarle dovolili dostop, a so jim onemogočili kredibilno preiskavo, so zatrdili pri HRW. Člani organizacije so nato vendarle vzpostavili telefonski stik s prebivalci mesta. Poročilo so sestavili na podlagi pričanj 15 preživelih in še okoli 21 kredibilnih prič, ki so jih primerjali še z drugimi dostopnimi viri.

Po napadih je po navedbah HRW sudanska vlada blokirala preiskovalcem Združenih narodov, da bi prišli do mesta. Številni prebivalci so poročali tudi o grožnjah z zaporom in celo smrtjo, če bodo spregovorili o napadih, so zapisali na spletni strani organizacije. Poročali pa so celo, da so pri nekaterih pričah, ki so spregovorile, svoje grožnje že uresničili. ''Če bom o tem še kdaj govoril, me bodo pokončali. Brcali so me, zvezali in me obesili. Pretepali so me z biči in električnimi žicami,'' je dejal moški, ki je o grozljivih posilstvih obvestil svoje sorodnike.

Pri HRW so še opozorili, da je treba na napad v Tabitu gledati s širšega konteksta. Nova vladna garnitura, večinoma sestavljanja iz nekdanjih skrajnežev, je izvedla več napadov v darfurske vasi, so zapisali. Lani so v Darfurju zažgali več kot 3000 vasi, je januarja sporočil panel strokovnjakov za Sudan pri Združenih narodih. območje se že zdaj komaj pobira po desetletjih državljanske vojske.

HRW je pozval Združene narode in Afriško unijo naj zahtevata od Sudana, da dovolijo dostop človekoljubnim organizacijam do mesta in da naj država zagotovi nemoten dostop zdravstvenih delavcev. Organizacija poziva tudi mednarodno sodišče za vojne zločine naj preišče dogajanje v Darfurju.

Med tem posiljene ženske še vedno skoraj vsak dan srečujejo svoje napadalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ummax
13. 02. 2015 09.41
+4
Vse te slabiče je potrebno ujeti in jim z enako mero vrniti. Nič več, le toliko, kot so storili sami (govorim fizično), potem pa sodba in pripadajoča kazen. Namreč samo sodba in služenje kazni v čuzi NI NIKOLI isto kot je fizično nasilje nad nekom. Treba je nagnati strah v kosti in kazen mora biti precej hujša od dejanja...Sedeti npr nekaj let, ko je pohabil in posilil pet, deset ali več žensk ali celo kakšnega OTROKA-halo. Nekaj let zastonj-all inclusive življenja! Je to pravično???
zemljemerec
13. 02. 2015 08.51
+5
Mohamedove zapovedi so zapisane : nihče si ne sme jemati ženske tako, kot to počnejo živali !
ummax
13. 02. 2015 09.45
+2
Živali si jih na silo-pod grožnjo ne vzamejo. Sicer se parijo malo manj nežno od nas "živali", ampak praviloma le, ko je samica voljna. Torej zgornjo zapoved si očitno definira nekdo tako, da mora biti slabši od živali!
Jasnovidec Cosmos
12. 02. 2015 20.36
+12
Taka je tradicija pri muslimanih in to ni nič novega.Nikoli pa ne razumem zakaj muslimani vsako žensko natepavajo v tazadnjico razen takrat,ko se parijo.Ali morda kdo ve,če imajo napisan tak zakon ali kako?
Relin Quish
13. 02. 2015 07.37
-6
Kosmatinc
13. 02. 2015 08.33
+7
aghr
12. 02. 2015 20.26
+10
Spravljanje na šibkejše je ena izmed najslabših možnih stvari. S tem dokažejo, kakšni strahopetci so vojaki. Skupaj so močni in si vse upajo, na kakšnega močnejšega od sebe se pa ne upajo spraviti.
VolkBrenin
12. 02. 2015 19.11
+8
med večjimi dosežki proti tem posilstvom in umorom je ogromno storila ....slovenska organizacija H.O.P.E. katere ustanovitelj je humanist in podjetnik iz ljubljane...Med drugim je njegov "izum"...nabava več sto mini kamer...satelitskih telefonov..in prenosnikov...Njegov izum tiči v tem...da je s temi kamerami opremil več sto domačink...jih naučil potem te posnetke plasirati po svetu...In malokdo bi zmogel toliko poguma...da bi vse to...kar je on storil večkrat...osebno odnesel - prešvercal med te ljudi....s tem, da je vse poti financiral sam iz lastnega žepa....s pomočjo hope organizacije...ki jo je ustanovil je recimo zbral sredstva za prenosno ali bolje ...prevozno - mobilo črpalko za vodo...ki je namontirana na rabljenem unimog vozilu...da bi si darfurci lahko sami delali vrtine za vodo....V bistvu iz sudana sploh ni nekih info za svetovno javnost...že leta in leta ....razen teh svetlih izjem iz slovenije...in nekaj filmskih imen...med katerimi je cloney...in mia farow....se nihče ne zavzema za te ljudi...naj dodam še toma križnarja...tudi on ima velike zasluge...da svet vsaj približno ve....kaj se dogaja tam s stotisoči otrok, žena...starejših ljudi...želeli pa so samo svoj mir....živeti tako kot njihovi predniki...in VODO....
vera21
12. 02. 2015 14.35
+5
Ali je res tako težko »gojiti« pravilne medčloveške odnose? Pa ne mislim samo za ta primer tudi mi sami nismo dosti boljši. Pogojujemo en drugega. V naših trgovinah je ogromno izdelkov, ki vemo, da ljudem škodujejo, vendar jih kljub temu reklamiramo in to samo za svojo korist. Za goli dobiček. Kdaj je postal kapital bolj pomemben, kot človeško življenje? Ne zavedamo se, da s tem delamo kontra sebi in s tem se uničujemo (si povzročimo bolezni) itd... Ljudje se ne zavedamo, da smo kot človeštvo medsebojno povezani in če nekomu naredimo krivico jo v bistvu naredimo sebi. In dokler bomo tako delali čeprav se tega ne zavedamo tudi notranje ne bomo srečni. Vsi pa hrepenimo po sreči, ljubezni. V vesolju je vse energija in to kar povzročimo se nam tudi vrne. Med nami ni ločenosti. Ste že kdaj prebrali Nauk večne modrosti? (knjižico lahko vzamete tudi iz spplleta) Zanimivo, priporočam.
Transformerji
12. 02. 2015 13.56
+12
Haaško sodišče bi izjavilo, da to ni res!
24uric
12. 02. 2015 13.37
+10
a ne bodo svetovni policaji ameri nič reagirali pa to
Driskaprtiska
12. 02. 2015 13.13
+10
muslimani pa še kar samo gazo vidijo...
schrodingerScat
12. 02. 2015 12.40
+3
ah, to so pa tiste, ki niso enakovredne onim iz Gaze
Venividivici1
12. 02. 2015 12.03
+6
Ja , oni so 70 let za našimi komiji
brija?
12. 02. 2015 12.02
+26
Ne razumem zakaj se v vsaki vojni dogajajo taka posilstva. A ko si na fronti in je vojna si eksrta potreben, ali te pri urjenju naučijo tega na kaki lutki, zame so to bedaki, res včasih je bla vojna vojna civilisti pa civilisti vsaj v 1 svetovni vojni. Zdaj smo pa barbari, pa mislijo da nas hodjo vesolci gledat , ja hodjo zato k smo najbolj zabita vrsta v galaksiji. Pol pa crkujejo od smeha.
Morana7
12. 02. 2015 12.15
+26
Nikoli ni bila vojna vojna, če smo že pri tem, ker če bi bil to nek fair play potem, bi se ta in oni kralj sama spopadla v ringu namesto, da sta od nekdaj rajši prelivalal tujo kri za svoje zasebne interese. Glede posilstev je pa to načrtno demoraliziranje civilnega prebivalstva in ja očitno je med danes povsem običajno populacijo mnogo prikritih psihopatov, ki v luči vojne pokažejo svoj pravi obraz.
Alenka Pobirk
12. 02. 2015 13.04
+13
Od nekdaj velja, da če psihično uničiš ženske, s tem počasi uničiš narod...za bruhat.
FIGEC
12. 02. 2015 17.53
+4
V takih časih izbruhnejo na dan najbolj primitivni nagoni človeške vrste. Pred živalmi me je sram.
Kosmatinc
13. 02. 2015 08.35
+4
Muslimani imajo taka načela,le tako znajo sexast
flojdi
12. 02. 2015 11.50
+17
.grozljivo je to, da se to dogaja v vsaki vojni
civitasstain@gmail.com
12. 02. 2015 13.42
+7
cirus
12. 02. 2015 11.23
+23
A ni Sudan islamska država? Islam, najbolj človekoljubna religija...
semtvojavest
12. 02. 2015 12.18
+16
civitasstain@gmail.com
12. 02. 2015 13.44
-3
So bile ženske preveč zadekane, pa so hoteli moški še kaj več videt!
ivan.z Doba
12. 02. 2015 15.09
+2
Slovenija je menda "civilizirana" in v miru, pa vsak teden posilijo eno žensko. Zibelka civilizacije, Evropa!
SeVednoSemDevica
12. 02. 2015 11.18
-31
civitasstain@gmail.com
12. 02. 2015 13.45
+6
ivan.z Doba
12. 02. 2015 15.10
+4
Gmilicnik
13. 02. 2015 10.07
+1
Ko ga/jo le NEBI rodila. Verjetno je fant ki je še vedno devica