Tujina

Grozljiva ironija: Napadalci udarili med pesmijo Kiss The Devil

Pariz, 16. 11. 2015 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napadalci, ki so med koncertom skupine Eagles of Death Metal ustrelili 80 obiskovalcev, so, po besedah preživele, odšli pod oder, kjer so bili v prvih vrstah oboževalci na invalidskih vozičkih, in streljali nanje. Ko so odjeknili prvi streli, je skupina pela ravno pesem 'Kiss the Devil'.

Zgodbe preživetja in zgodbe groze, ki so jo doživljali preživeli krvavega petka 13., še vedno prihajajo v javnost. Jean-Luc Wertenschlag, ki živi v stanovanju nad barom, kjer je umrlo 19 oseb, je povedal, da je najprej počakal, da je streljanje ponehalo, šele nato je stekel dol in pomagal žrtvam. ''Sploh si ne morete predstavljati, kaj sem videl. Bar je bil prekrit s trupli … Grozen zvok jokajočih ljudi. Gre za bar La Belle Equipe. Osebje so same ženske, prijazne, ki se z vsemi dobro razumejo. In vse so ustrelili. Ne vem, če je katera preživela. Ne vem, vendar upam... z vsem srcem si želim, da bi dve osebi, ki sem jima pomagal, preživeli, vendar ne vem, in mogoče ne bom nikoli izvedel.''

žalovanje
žalovanje FOTO: Reuters

Nočna mora na koncertu

Dobro uro so oboževalci skupine Eagles of Death Metal že uživali na koncertu, ko se je zgodilo. Skupina je ravno končala s pesmijo Save A Prayer (Shrani molitev) in svojim francoskim oboževalcem povedala, da jih ima rada, ko so začeli prepevati pesem Kiss The Devil (Poljubi hudiča).

Kako grozljiva ironija se zdijo naslovi teh pesmi zdaj. Ko so odrske luči osvetlile bobnarja in kitarista, ki sta ravnokar začela z igranjem, se je pričelo streljanje, ki je bilo tako glasno, da je preglasilo celo težko metalno glasbo.

Eagles of Death Metal v Bataclanu - 3
Eagles of Death Metal v Bataclanu - 3 FOTO: manuwino

Številni oboževalci skupine in obiskovalci koncerta so vzklikali in poskakovali, saj so mislili, da gre za pirotehnično potegavščino. Tudi ko so trije oboroženi moški vkorakali skozi vrata so nekateri še vedno mislili, da gre za naročen spektakel.

A oboroženi moški so začeli vpiti: ''Allahu Akbar'', besede s katerimi naj bi poveličevali vsemogočnega, a te besede so postale simbol umorov. ''To je za Sirijo,'' je vpil eden v brezhibni francoščini. In šele takrat je vsem postalo jasno, kdo so ti moški in kaj počnejo. Naključne umore so izvrševali dve uri in 40 minut.

Ena izmed preživelih, Helen Wilson, je povedala, da so morilci odšli do oboževalcev na invalidskih vozičkih, ki so sedeli v prvi vrsti, kjer so imeli najboljši pogled na oder, in začeli streljati nanje.

Dva študenta sta opisala, kako sta se plazila čez kupe ljudi, da bi pobegnila nočni mori, v kateri je umrlo 80 oseb. Hanna Corbett in Jack Konda, sta se vrgla na tla, ko sta slišala streljanje, čeprav sta najprej mislila, da gre za ognjemet. ''Ko je glasba prenehala, so med neznosno tišino odmevali streli, in na tleh je bilo ogromno krvi.''

John Leader je bil na koncertu z 12-letnim sinom Oscarjem. ''Videl sem dva napadalca. Eden je nosil velik plašč. Bil je mlad fant, nič posebnega,'' je povedal in dodal, da ni bilo možnosti, da bi kdo postal junak, saj so bili napadalci zelo organizirani. ''Eden je ljudi zbiral v množico, drugi pa je streljal. Ljudje, ki so bili okoli njiju, niso imeli možnosti,'' je dodal.

Kaj se je dogajalo v koncertni dvorani pričajo tudi nekatere fotografije. Ironija je, da so v dvorani, ko so odjeknili prvi streli, donele besede skupine, ki je prepevala: ''Kdo bo ljubil hudiča? Kdo bo pel njegove pesmi?''. Zdaj poznamo odgovor. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3